jak na (programy/služby) který už nechci dál používat??

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
Miroslav
Začátečník
Začátečník

jak na (programy/služby) který už nechci dál používat??

Příspěvek od Miroslav »

čus,
chtěl jsem se zeptat, když už třeba nechci používat sambu, jakej je nejčistčí způsob odebrání v linuxu ????????????

1. Smažu jenom soubor smb v /etc/init.d (pak ale akorát nebude samba fungovat, ale asi pořád zůstane v systému co?)

2. Odinstaluju balík samba pomocí Yast (SUSE) pomocí přidat/odebrat software

3. Nebo jenom zakázat službu pomocí chkconfig a nechám balík v systému?

Co je nejlepší????

Potom mě ještě nedá se zeptat, proč je v linuxu adresář usr a má /usr/sbin usr/etc atd. Na rootu jsem našel, že je to kvůli sítím a že většinou se na tento adresář na serveru odkazují klienti a používají ho. Jenže adresář /bin a /usr/bin má úplně jiné příkazy. Třeba cp a mv není v tom /usr/bin
AMD Athlon643200+(Newcastle), MSI NeoKT800-FSR, 2*512MB Vdata, MSI Džíforce 6800, 120Gb disk Sata, Windows XP
tosuja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tosuja »

Otazka je, jestli ji nechces pouzivat, nebo nechces mit nainstalovanou. Pokud nechces pouzivat, tak chkconfig, jestli mit nainstalovanou, tak odinstalovat.

Miro, precti si LDP. Tam najdes snad vsechny odpovedi na sve otazky, rozhodne o adresarove strukture se tam mluvi.
V kratkosti - /bin, /sbin atd. - programy potrebne uz pri bootu, pricemz v /usr jsou uzivatelske aplikace. /usr casto byva na zvlastni partition, obcas byva i sdileny pres sit, takze programy v nem nainstalovane nemusi byt dosazitelne v pocatecnich fazich startu systemu.
AMD Athlon XP 2000+ se snizenym napetim 1.6V | chladic Spire WhisperRockIII | MB Soltek SL75DRV-2 | 1GB CL2 RAM | 320GB Hitachi | DVD-RW NEC 3520A | DVD-ROM Pioneer 106S | GK ATI 9800 128MB | SoundBlaster Live 5.1 | sitovky Via-Rhine II a Realtek 8139 | TV+FM tuner Genius Video Wonder III Pro | bedna YeongYang YY-5601, 120mm vetrak| zdroj Chieftec 350W | monitor ADI E75 | OS Debian sid
Miroslav
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Miroslav »

hele tosujo, prosimtě ty jsi mi vždycky dobře poradil, potřebuju vědět ještě tohle. Jsem útočník a chci se to dostat do linuxu, ty tam máš root heslo a taky máš zaheslovanej grub. Jenže tohle se dá obejít tak, že třeba nabootuju z liveCD, třeba slackware, připojím si tvůj disk a smažu ti v passwd a shadow heslo. A jsem tam. Jak se tomuhle dá zabránit? Když si zahesluješ i bios tak to taky obejdu.
Jak teda zabezpečit ten linux? jedině asi nějak zašifrovat ten tvůj partition né?????????????????
AMD Athlon643200+(Newcastle), MSI NeoKT800-FSR, 2*512MB Vdata, MSI Džíforce 6800, 120Gb disk Sata, Windows XP
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

2 Miroslav : Tomuhle nejde zabránit... Můžeš tam mít Wokna, Linux, MacOS, prostě cokoliv a jakkoliv zabezpečený, ale v okamžiku, kdy máš k PC fyzickej přístup, tak se tam vždycky můžeš dostat... jediné, co mně napadá, je šifrování dat na disku přes nějakej hardwarovej klíč...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
emsy
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emsy »

Miroslav píše:hele tosujo, prosimtě ty jsi mi vždycky dobře poradil, potřebuju vědět ještě tohle. Jsem útočník a chci se to dostat do linuxu, ty tam máš root heslo a taky máš zaheslovanej grub. Jenže tohle se dá obejít tak, že třeba nabootuju z liveCD, třeba slackware, připojím si tvůj disk a smažu ti v passwd a shadow heslo. A jsem tam. Jak se tomuhle dá zabránit? Když si zahesluješ i bios tak to taky obejdu.
Jak teda zabezpečit ten linux? jedině asi nějak zašifrovat ten tvůj partition né?????????????????
Ak by si mal na disku len linux, prip. pristup do win zaheslovany v lile/grube, tak finta s live cd podla mna fungovat nebude, ak v biose nastavis 1st boot device hdd a zaheslujes bios + v lile nastavit heslo, ak by user chcel predavat parametre (napr. init 1) kernelu...
hroch: opteron 144 @ 2400 (300*8 1.55v) + ac silencer 64 + msi nf3 250 platinum + 2x hynix 512 400 cl3@480 cl3 + nv43@550/1100 + raid0 2x sp1614c = aquamark, 3d01, 3d03, 3d05 : ...
Miroslav
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Miroslav »

jo kámo pleteš se. vymažu cémos a můžeš dávat parametry jádru jaký chceš. přes to live cd se ti tam připojím (odzkoušeno na hustě zaheslovaným SUSE a Fedoře)
asi má moderátor pravdu i když i ten hardwarovej klíč se dá obejít a určitě existujou prográmky i na to šifrování-:)
emsy
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emsy »

Miroslav píše:jo kámo pleteš se. vymažu cémos a můžeš dávat parametry jádru jaký chceš. přes to live cd se ti tam připojím (odzkoušeno na hustě zaheslovaným SUSE a Fedoře)
asi má moderátor pravdu i když i ten hardwarovej klíč se dá obejít a určitě existujou prográmky i na to šifrování-:)
nj, kua, baterka... :oops:
hroch: opteron 144 @ 2400 (300*8 1.55v) + ac silencer 64 + msi nf3 250 platinum + 2x hynix 512 400 cl3@480 cl3 + nv43@550/1100 + raid0 2x sp1614c = aquamark, 3d01, 3d03, 3d05 : ...
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Miroslav píše:jo kámo pleteš se. vymažu cémos a můžeš dávat parametry jádru jaký chceš. přes to live cd se ti tam připojím (odzkoušeno na hustě zaheslovaným SUSE a Fedoře)
Z čehož vyplývá, že pokud máš ke kompu fyzickej přístup (a můžeš provádět destruktivní kroky, jako například restartovat ten komp, rozebrat bednu a resnout CMOSku, máš vybavení schopné obcházet HW klíče, apod. což je dost nepravděpodobná situace (leda, že bys ten komp ukradl :-) )), tak neexistuje způsob, jak ti zabránit, abyses dostal k datům...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“