MB Epia

Procesory jako Cyrix MII, VIA C3 či Transmeta Crusoe.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
Peter Kotus
Nováček
Nováček

MB Epia

Příspěvek od Peter Kotus »

Potreboval by som surne poradit.
Rozmyslam nad kupou tohoto hardware:

1).EPIA5000 mini ITX 500MHz VIA Apollo PLE133
pasívne chladenie procesora - super tiché

2).EPIA ME6000 mini ITX 600MHz VIA CLE266 VT8235

Nemam ani sajnu aku skrinku (mini ITX ? ja dost draha) k tomu treba.
Nedal by sa pouzit aj ATX zdroj prip. nejaky adapter?
Nema niekto doma nieco podobne na sposob urob si sam?

Diky
Archandel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Archandel »

spis ber ten novy chipset CLE266, podporuje DDR266, oproti apolu SDRAM133. A co se tyce zdroju to ti nepovim, ale myslim ze normal atx zdroj by sel pouzit.

dyztak mrkni na: http://www.alzasoft.cz/default.asp?CatI ... &TYPTREE=1
Life is a joke, and it ain't funny.
CPU: E5200 R0 Costa Rica @ 2500MHz; max 4166MHz (CPU-Z Verified) COOLER: Scythe Ninja 2 ~ Passive MB: ASUS P5B Premium P965/ICH8R RAM: 2 x 1GB Vitesta 800 GPU: HD3850 256 ~ Passive HDD: 7200.7 80G; 7200.10 160G; Ext 250G; DVD PSU: Corsair CX 400W TEMP: Akasa AK-FC-03 LCD: HP 22" w2216 PC: All Passive + LowNoise PSU Fan [ KUPIM: Pentium 4 Extreme Edition ~ Gallatin 2MB L3 ]
jonko
Začátečník
Začátečník

atx

Příspěvek od jonko »

ma to normalny atx konektor ... na divx, net alebo ako terminal je to zuzo ... inac ruky prec :)
Nikto nieje natolko chytri, aby sa nemohol naučiť viac ...
akva
Nováček
Nováček

Re: MB Epia

Příspěvek od akva »

[quote="Peter Kotus"]Potreboval by som surne poradit.
Rozmyslam nad kupou tohoto hardware:

1).EPIA5000 mini ITX 500MHz VIA Apollo PLE133

2).EPIA ME6000 mini ITX 600MHz VIA CLE266 VT8235

Nemam ani sajnu aku skrinku (mini ITX ? ja dost draha) k tomu treba.
Nedal by sa pouzit aj ATX zdroj prip. nejaky adapter?
Nema niekto doma nieco podobne na sposob urob si sam?

Diky[/quotE

Zdroj koupíš na www.silent.wz.cz a je bezventilátorový - musíš jim ale napsat, že to chceš pro EPII ( email mají: obchod@tichepc.cz )
drobcheck
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drobcheck »

preco prave tie 2?
preco nie m10000 s nehemiah 1ghz procesorom?
podla testov si na tej 500, ani 600 moc divxov nenapozeras.
btw kde to kupujes? ja som si objednal v emsonicu (http://www.emsonic.sk) a tam stale nemaju :sad:
inak celkom cool zdroj som si nasiel na http://www.jdc.sk (reklama zadarmo, ts, ts, ts), je to 55wattovy bezchladicovy s rozmermy 160x45x18mm!!!! (taky, ako vidis na http://www.mini-itx.com). bol sice sakra drahy (1280+dph+postovne a balne, nakolko to predavaju az v martine), ale ked mi pride doska, tak to bachnem do krasnej drevenej krabice a potom poslem pics 8)
...::: barton 2500+, 512mb ddr, 80gb maxtor, asus dvd+-r/rw 4/2, radeon9000, hercules gamesurround fortissimo III 7.1:::...
Wiruz
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Wiruz »

no na filmy to bude tezko, me se lepsi filmy trahali i na P3 1,0B a to je minimalne 2x vykonejsi, todle bych bral jen kdybych fakt nevedel co koupit, radsi bych vzal nejakeho celerona tualatina kolem 1,0-1,2GHz a poradnej medenej pasiv a mozna to uchladis i bez aktivu, mozna tam dat nejakej 80*80*25 na 1000ot/min a mas to lepsi nez nejakou viu
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64
Obrázek
Obrázek
drobcheck
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drobcheck »

Wiruz píše:no na filmy to bude tezko, me se lepsi filmy trahali i na P3 1,0B a to je minimalne 2x vykonejsi, todle bych bral jen kdybych fakt nevedel co koupit, radsi bych vzal nejakeho celerona tualatina kolem 1,0-1,2GHz a poradnej medenej pasiv a mozna to uchladis i bez aktivu, mozna tam dat nejakej 80*80*25 na 1000ot/min a mas to lepsi nez nejakou viu
no ked ti na tom trhali filmy, tak si bud uplny lama, alebo si mal zle koordinujuce komponenty... mne vsetky, naozaj vsetky filmy v poho bezali na p3 550mhz, 128ram, sb live zvukovej a tnt2 grafike! vacsina v pohode aj na celeri 466, 256ram, voodoo3 a sb 16!!!

ale poznam aj take, ze celer 1ghz, grafika s3 trio a zvuk na maticnej a trha, takze vsetko zalezi od komponentov a v tomto pripade su tie komponenty v suhre. bolo na tom robenych dost testov, ktore to dokazuju. a na velkosti zalezi! nedostanes maticnu na intel alebo amd (okrem barbone systemov ako su mega od msi) podobnej velkosti (17x17cm!)

a to naisto neuchladis pasivom, jedine ako uchladis intela pasivom je kupit vykonnejsieho a poriadne ho podtaktovat... kupit tak celer 2ghz a dat to na 1 ghz, to by potom slo, ale zase ti hreje nb, sb...
...::: barton 2500+, 512mb ddr, 80gb maxtor, asus dvd+-r/rw 4/2, radeon9000, hercules gamesurround fortissimo III 7.1:::...
drobcheck
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drobcheck »

drobcheck píše: inak celkom cool zdroj som si nasiel na http://www.jdc.sk (reklama zadarmo, ts, ts, ts), je to 55wattovy bezchladicovy s rozmermy 160x45x18mm!!!! (taky, ako vidis na http://www.mini-itx.com). bol sice sakra drahy (1280+dph+postovne a balne, nakolko to predavaju az v martine)
tak to bol ojeb jak svet. prisiel mi ten zdroj a nic!!! chyba k tomu kablik a dalsi externy zdroj (ako maju notebooky). spolu 2652sk bez dane!!! pozor na to!!!
Wiruz
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Wiruz »

drobcheck píše:
Wiruz píše:no na filmy to bude tezko, me se lepsi filmy trahali i na P3 1,0B a to je minimalne 2x vykonejsi, todle bych bral jen kdybych fakt nevedel co koupit, radsi bych vzal nejakeho celerona tualatina kolem 1,0-1,2GHz a poradnej medenej pasiv a mozna to uchladis i bez aktivu, mozna tam dat nejakej 80*80*25 na 1000ot/min a mas to lepsi nez nejakou viu
no ked ti na tom trhali filmy, tak si bud uplny lama, alebo si mal zle koordinujuce komponenty... mne vsetky, naozaj vsetky filmy v poho bezali na p3 550mhz, 128ram, sb live zvukovej a tnt2 grafike! vacsina v pohode aj na celeri 466, 256ram, voodoo3 a sb 16!!!

ale poznam aj take, ze celer 1ghz, grafika s3 trio a zvuk na maticnej a trha, takze vsetko zalezi od komponentov a v tomto pripade su tie komponenty v suhre. bolo na tom robenych dost testov, ktore to dokazuju. a na velkosti zalezi! nedostanes maticnu na intel alebo amd (okrem barbone systemov ako su mega od msi) podobnej velkosti (17x17cm!)

a to naisto neuchladis pasivom, jedine ako uchladis intela pasivom je kupit vykonnejsieho a poriadne ho podtaktovat... kupit tak celer 2ghz a dat to na 1 ghz, to by potom slo, ale zase ti hreje nb, sb...
no zalezi taky jak je ten film koprpimovanej, jinak vetsina filmu byla fpohode, jenze dovi jestli je tendle procak vykonejsi nez ta tva pIII 550, ja bych to nekupoval, znamej se takhle spalil na C3 1,0GHz a moje stara PII 450 mu natrhla prdel snad ve vsech testech, via je sice chladna, ale taky nevykona
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64
Obrázek
Obrázek
drobcheck
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drobcheck »

Wiruz píše:no zalezi taky jak je ten film koprpimovanej, jinak vetsina filmu byla fpohode, jenze dovi jestli je tendle procak vykonejsi nez ta tva pIII 550, ja bych to nekupoval, znamej se takhle spalil na C3 1,0GHz a moje stara PII 450 mu natrhla prdel snad ve vsech testech, via je sice chladna, ale taky nevykona
takze, aby sme si jedno urovnali :
po a) tento procesor nie je robeny na hry ani pre ludi s potrebou lamat vykonnostne rekordy (ako tvoja nadupana p2 450, co v nej mas?)
po b) vela zalezi, od grafickej, zvukovej a dalsich... sa s tebou stavim o cokolvek, ze ta via porazi celer na rovnakej rychlosti s s3 trio AGP grafikou a zvukovou na maticnej. mal som taky pripad, ked tato zostava bola uuuuuplne pod psa... proste sunt!

k porovnaniu : prehravanie DVD :

via epia m6000 (c3 nehemiah 533mhz procesor) mal pri prehravani dvd cpu usage 10-12% a frame rate 29,78 a p4 1,7ghz s maticnou s i845 chipsetom a geforce 4mx440 cpu usage 8-25% a framerate 29,96!!! kto teraz komu trha prdel?

a na toms hardware je dokaz, ze mozes pozerat uuuplne v pohode divx s ac3zvukom a dalsimi srandami tahany cez sietovu kartu...

je pravda, ze keby si na tom pustil nejakeho unreala, tak si nehemiah ani neprdne, ale o to tu ludom ani nejde. ludia si kupuju maticne via, aby mali tiche, male pocitace, ktore budu schopne prehrat divx, dvd, mp3, spustit nejake nenarocne hry typu moorhuhn a browsovat net. a aby sa zabavili, pri skladani si svojho vlastneho vytvoru (skrinky). a to tvoja p2 450 nedokaze, ani keby sa ako roztrhala...

inak, pozri na :

http://www.tomshardware.com/cpu/20020605/c3-01.html
(tu je pouzita este stara maticna!!!! (ple133,m10000 ma cle266, ktora ma podporu ddr pamati, hw prehravanie mpeg2, novy vykonnejsi zvuk a dalsie finesy!!!)

http://www.via.com.tw/en/VInternet/gloryplatform.jsp

tot vsjo, piiis
akva
Nováček
Nováček

Tak už ji mám EPIA 600 MB

Příspěvek od akva »

drobcheck píše:
Wiruz píše:no zalezi taky jak je ten film koprpimovanej, jinak vetsina filmu byla fpohode, jenze dovi jestli je tendle procak vykonejsi nez ta tva pIII 550, ja bych to nekupoval, znamej se takhle spalil na C3 1,0GHz a moje stara PII 450 mu natrhla prdel snad ve vsech testech, via je sice chladna, ale taky nevykona
takze, aby sme si jedno urovnali :
po a) tento procesor nie je robeny na hry ani pre ludi s potrebou lamat vykonnostne rekordy (ako tvoja nadupana p2 450, co v nej mas?)
po b) vela zalezi, od grafickej, zvukovej a dalsich... sa s tebou stavim o cokolvek, ze ta via porazi celer na rovnakej rychlosti s s3 trio AGP grafikou a zvukovou na maticnej. mal som taky pripad, ked tato zostava bola uuuuuplne pod psa... proste sunt!

k porovnaniu : prehravanie DVD :

via epia m6000 (c3 nehemiah 533mhz procesor) mal pri prehravani dvd cpu usage 10-12% a frame rate 29,78 a p4 1,7ghz s maticnou s i845 chipsetom a geforce 4mx440 cpu usage 8-25% a framerate 29,96!!! kto teraz komu trha prdel?

a na toms hardware je dokaz, ze mozes pozerat uuuplne v pohode divx s ac3zvukom a dalsimi srandami tahany cez sietovu kartu...

je pravda, ze keby si na tom pustil nejakeho unreala, tak si nehemiah ani neprdne, ale o to tu ludom ani nejde. ludia si kupuju maticne via, aby mali tiche, male pocitace, ktore budu schopne prehrat divx, dvd, mp3, spustit nejake nenarocne hry typu moorhuhn a browsovat net. a aby sa zabavili, pri skladani si svojho vlastneho vytvoru (skrinky). a to tvoja p2 450 nedokaze, ani keby sa ako roztrhala...

inak, pozri na :

http://www.tomshardware.com/cpu/20020605/c3-01.html
(tu je pouzita este stara maticna!!!! (ple133,m10000 ma cle266, ktora ma podporu ddr pamati, hw prehravanie mpeg2, novy vykonnejsi zvuk a dalsie finesy!!!)

http://www.via.com.tw/en/VInternet/gloryplatform.jsp

tot vsjo, piiis
Tak jsem si ji pořídil u silentů , jedinný co mě štve je, že jsem nedal na jejich radu (nabízeli mi ve spec.pouzdru tichou 40 GB Toshibu ) a nechal jsem si přendat svůj HDD West. Digit. 160 GB - a ta mrcha je slyšet - jinak nic a divím se, že mě to nenapadlo dříve - ta verze s 1 GHz CPU je asi o 2000 Kč dražší, ale zatím jsem přehrál vše na 600 MHz !
Arthur22
Nováček
Nováček

VIA C3 vs. Intel

Příspěvek od Arthur22 »

Treba si uvedomit, ze VIA C3 nie je ziadny rychlik a v testoch sa mozno vyrovna PIII 500MHz. Ale to nie je vobec dolezite lebo videl som aj PIII 900, ktore sa absolutne nechytali na VIA C3 1.2MHz nemyslim testy, to su kraviny pretoze nemaju nic spolocne s realitov. Proste dajte si vedla seba dva tieto pocitace a aj slepy vidi rozdiel. Uz len pri rychlosti zapnuti systemu o co rychlejsie sa Epia nastartuje do Windowsu a tak isto co sa tyka prace s kancelarskymi aplikaciami a prehravanim DVD, DivX, Win rar, zip, office, acrobat a pod. (podotykam ze na obidvoch bola rovnaka graf. karta, disk a 512 MB pamate) Len tie testy stale ukazuju viac pre PIII 900MHz. No a co sa tyka kultivacie a tichosti chodu tak PIII sa nechytalo, aj ta skrinka velka hnusna.
Doporucujem napr. skrinku morex 2699,60W, slim DVD-RW dualna Lite-on, disk Samsung s 8MB cache, je velmi tichy, malo sa zahrieva a mala spotreba vo watoch.
Pre tych co sa chcu aj s C3 hrat nech si kupia napr PCI passiv kartu GeForce FX5200 128 bits 128MB alebo Geforce 5600 128bit. 256MB
S tou prvou sa hram uplne bez problemov NFS Undergraund, Prince of Persia ten 3D, C&C Generals, Batlefeald 1942, Metal of Honnor, Return to castle Wolfenstein a mnoho mnoho dalsich... Urcite to nebude na HL2, ale ved vyskusam a dam vam vediet:) Treba si uvedomit ze to je tiez podmiene grak kartou iba GeForce FX5200 a este k tomu PCI a myslim si ze za to je to pekny vysledok s C3, ktora v FPU je slabinger, avsak grafika taha za procesor, tak ze je to bezpredmetne. UCITE NEDOPORUCUJEM HRACOM na to su troska ine procaky a graf karty, ale na solidne hranie pri passivnom chladeni a minimalnej velkosti skrinky a skoro ziadnej hlucnosti a neratam uz aj tak tichy Samsung je to prinajmensom zaujima volba pre tych co sa chcu odlisovat a nemaju velke hlucne bedny, ktore aj tak v zimnom obdobi su len na vykurovanie bytu.
Dr Meduza
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dr Meduza »

cau takej dotaz :roll: co se tomu da v biosu nastavit za frekvence fsb ze to v manualu maj napsany :twisted: (to snad de taktit :twisted: )

myslite ze je dobrej napad udelat si z neceho takovyhodne notebook 8)
premejslim ze bych si neco takyho koupil trochu tomu zredukoval tu konektory ktery prekazej a udelal si z toho notebook :twisted:
Máte-li zájem o levnou laserovou operaci očí, přiložte bulvy k obrazovce
Odpovědět

Zpět na „Ostatní procesory“