rozdíl naměřených teplot pomocí integrivaných čidel v PC
- Bubik
- Nováček

-
rozdíl naměřených teplot pomocí integrivaných čidel v PC
Neví někdo z Vás jak přesné jsou údaje naměřených teplot CPU,GPU,MB,HDD.Bios mi ukazuje něco jiného,než většina progamů pro monitoring.Příklad:CPU Celeron 2,4 taktnutý na 2,8 ,teplota CPU při plném zatížení 46°C v klidu 26°C(měřeno pomocí programu Everest).V biosu mi v klidu ukazuje teplotu 36°C.TO je rozdíl 10°C což je poměrně dost.Pomocí mikrokontrolérů ATMEl by se dal udělat přesný měřák s LCD displejem a dejme tomu až čtyřmi vstupy pro měření teploty a několika ¨výstupy pro regulaci otáček.Mám v plánu něco vmyslet a uvést v praxi,ale problém je ve volbě senzoru.Můsel jít připevnit mězi CPU a chladič aby bylo měření co nejpřesnější.Máte někdo s tím zkušenosti?
- B@RT
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
teplotní čidla moc přesná nejsou, a pokud to měříš digitálem tak to měříš sice přesně, ale nejsi schopen měřit tam kde potřebuješ, protože teplota procesoru je jiná než na jeho povrchu, nabo dokonce na chladiči. ke grafickému jádru se někdy ani k čidlu nepřiblížíš a měříš vlastně teplotu chladiče. spíš je to orientační změř kolik tam máš asi multimetrem a pak kolik hlásí čidlo a budeš vědět o kolik asi je nepřesné, teplota +-5stupňů ti stejně nic nepomůže.
- Bubik
- Nováček

-
Je mi jasný,že potřebuju měřit teplotu co nejblíž povrchu procesoru.Proto bych chtěl upravit chladič tak abch do něho zapustil čidlo co nejvíc k povrchu procesoru.Je jasný,že teplota na povrchu bude jiná,než uvnitř,ale s přesným čidlem by to bylo lepší.Dalo by se přesně orientovat podle maximálních teplot na povrchu co se udávají výrobcem.Pokud bych chtěl s přetaktováním jít co nejvíc nahoru,tak si myslím,že pouhé ohmatání chladiče nestačí.Každý cítí teplotu jinak a navíc proudící vzduch dost klame.Ale dík,alespoň pro zatím,než něco vymyslím budu počítat s těmi 5°C jako s odchilkou.Tead spíš horní odchylkou.Podotýkám,že teploty co jsem uvel v dotazu jsou dosažené s originál chladičem co se dodává k prpocesoru,jen jsem mu pomohl větrným tunelem o 10°C.Dobrá věcička ten tunel,stačí ho jen pořádně utěsnit a je to super chlazení.S přetaktováním to začínám teprve zkoušet,ale když už něco dělám,tak co možná nejpřesnějc.Vyplatilo se mi to při konsrukci usměrňovačů pro svářečky.To je teprve chlazní,to by jste čubrněli.Jen trochu hlučnější.Kdyby se to vešlo na procík,tak by to bylo super.
- B@RT
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
vidim že uplný amater nejsi a pokuď děláš takové věci tak chlazení PC je trošku jako modelářství. Já mam desku Asus (ta je nepřesností senzorů pověstná aď teplota tak proudy) změřil jsem co hlási čidlo a co hlásil teploměr, u čipset se to dá přitiskount dost přesně, CPU je horší nacpal sem to do tý škvíry chladič/procesor, do grafiky se hrabat nechci mam jí s velkym chladičem přez celou kartu a z obou stran tam se měření vzdal. větrný tunel je bezva věc měl sem taky, později pokročíš k vodníkovy 
- Bubik
- Nováček

-
Myslím,že s moji sestavou se asi do vodníka poštět nebudu.Deska MSI 845PE MAX Series Celeron 2,4GHz zatím taktlý na 2,8GHz,Grafika ASUS V9520 TD s čipem nVidia FX5200 a disky WD 20GB Barakuda 7200/min 8MB 120GB paměti PC2700 /166MHz 256MB.Nic moc,ale na programování a sem tam nějký video a připojení vlastního hardware s jednočipovými mikrořadiči na prumyslové aplikace, vývoj a řešení atipických obvodových řešení pro řízení nějakých zařízení to stačí.Spíš se do toho pouštím ze zvědavosti a pro zkušenosti.Jako elektikář mám k tomu blízko i kdž jsem kdisi začínal na IQ 151
.To bylo topení.A stejně to pořádně nechodilo.
- B@RT
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
vodník není jen o tom mít nadupané PC a ještě ho víc taktit, můžeš ho tam klidně mít, budeš to mít absolutně tiché, chladič grafiky, CPU (čipset je asi pasiv) dáš na vodníka a bude, teplota ti sleze a je to super zábava, něco trochu jiného co každý nemá, jinak zas tak špatná sestava to není hry asi moc nehraješ (5200 není žádný grafický dělo). pokud bys tam loupnul GF6600 nebo GT tak to je solidní počítač.
- Bubik
- Nováček

-
Sohlasím.Bylo by to super,ale mám taky jiný věci do kterejch musím vrážet nemalý fin. prostředky,takže na PC zbívá to co zbívá.Hry moc nehraju,ale kdyby jsi viděl co jsem měl za grafiku jěště ped měsícem,tak by jsi se zhrozil co to tom bylo za dědečka.O pamětech jsem už přemýšlel.Chtelo by to tak 512 MB aspoň na 200MHz.Možná je to divný,ale mluvím o frekvenci fyzické.Takže by to bylo asi DDR 400.Teť tam mám DDR 333.Myslím,že přez 400 fyzicky 200 se asi nedostanu tak by to stačit mohlo.Nebo by bylo lepší koupit richlejší paměti?
- B@RT
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
ty ceny pamětí dost spadly tak se šetřit nevyplatí rozdíl není tak velký klidně kup 500 ono se ti to neztratí, seženeš jinou desku někde a budeš potřebovat víc, ceny těhle desek se 478 paticí šli dost dolů.(já sem příspěvek upravil, protože sem si nebyl těmi pamětmi jistej jak to myslíš a nechtěl se to špatně napsat, měl sem 845čipset desku intel a tam to jelo na 266 a nešla (jako každý intel) taktit)
Jen napiš co tam bylo (mam doma několik Voodoo 2, Rush, S3 atd
)
Jen napiš co tam bylo (mam doma několik Voodoo 2, Rush, S3 atd
- Bubik
- Nováček

-
Riva TNT2 64M.Vrátim s k původnímu tématu.Jaký prográmek je asi nejlepší promonitoring větráků a teplot?
Pokud jsem to pochopil dobře,tak s pamětma by to mělo bít tak,aspoň s DDR,že pokud se udává frekvence 333 pak skutečná je poloviční 166,protože může probíhat zápis a čtení při sestupné ale i náběžné hraně signálu,takže to je v podstatě dvakrát za jeden ciklus.
Pokud jsem to pochopil dobře,tak s pamětma by to mělo bít tak,aspoň s DDR,že pokud se udává frekvence 333 pak skutečná je poloviční 166,protože může probíhat zápis a čtení při sestupné ale i náběžné hraně signálu,takže to je v podstatě dvakrát za jeden ciklus.
- B@RT
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
to je dobrá karta
přesně tak 266 maká na 133MHz, 400 na 200MHz, proto klidně kup 500 (250MHz) a nic nezkazíš, pokud nepojedeš na max. takt tak zase snížíš CL časování pamětí třeba z 2,5 na 2 cykly
třeba http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=27374
přesně tak 266 maká na 133MHz, 400 na 200MHz, proto klidně kup 500 (250MHz) a nic nezkazíš, pokud nepojedeš na max. takt tak zase snížíš CL časování pamětí třeba z 2,5 na 2 cykly
třeba http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=27374
- ThomasTT
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Bubik
- Nováček

-
- Bubik
- Nováček

-
Jinak mám s pamětí smůlu.Základní deska umí maximálně paměti DDR 333 takže je to dost tvrdej limit.Když pudu víš s FSB tak musím snížit děličku na 1:1 a tak snížím i propustnost pamětí a to dost brutálně,takže výkon pujde dolů.
Měl bych dotaz.Pokud v BIOS nastavím DDR Frequenci na AUTO a zvíším FSB tak,že to přesáhne možnosti pamětí,to se automaticky změní dělitel aby to paměti zvládly nebo ne?
Měl bych dotaz.Pokud v BIOS nastavím DDR Frequenci na AUTO a zvíším FSB tak,že to přesáhne možnosti pamětí,to se automaticky změní dělitel aby to paměti zvládly nebo ne?
- B@RT
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Bubik
- Nováček

-
Super dík.Takže pokud bych chtěl zvíšit výpočetní výkon CPU a zachovat aspoň přibližně propustnost pamětí musel bych FSB dát tak na 150.CPU by běželo na 3,6GHz a paměti efektivně na 300.Bohužel deska je zkoušená je na 2,8GHz a dál vírobce uvádí jen netestováno.A další problém je chlazení.Asi je to nereálné pokud bych chtěl zůstat u vzduchu.
- B@RT
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Bubik
- Nováček

-
- B@RT
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
neni to tak hrozný s tim teplem mám jádro Nortwood a to je dobré, horší jsou první revize Preskotů mam tam 33 a 45 v zátěži na vodníku když tam byl orig. BOX tak t dělalo max 55 (+-3stupně viz senzory
). Jedu z 2,8 na 3,1 ,FSB z 800 na 880 paměti z 400 na 440 stačí mi to je to stabilní a nepotřebuju zatim víc. Jinak to šlape i na 3,4 ale jde dolů frekvence pamětí a je to pak asynchroní tj výkon CPU bez potřebné propustnosti pamětí.
- ThomasTT
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- B@RT
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele: