Jak moc škodí stol.pc a notebookům vypínání pc?

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Luk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Jak moc škodí stol.pc a notebookům vypínání pc?

Příspěvek od Luk »

Ahoj...
Doufám že jsem jej dal do správné sekce pokuď tomu tak není omouvám se hlavně adminůma moderátotůma le vlastně všem.
A prosím o info kam s tím nejlépe do jaké sekce.

Teď hup na samotný dotaz.
Pročetl jsem řadu knížek odoborných o hw samotném o stol pc.sestavách a notebookech.Manuály a diskuze s mámošema o všem možném....
Ale teď mě zarazila jedna věc chtěl bych vlastně vědět jak je to ve skutečnosti,nebo co si myslý lidé co tomu rozumý o stol.pc nebo noteboocích které se často vypínají nebo je potřeba je kvůly nějaké činnosti zapnout ale jen na chvíly a pak je zas vypnout.
jak moc to vlastně škodí samotnému hw ať už notebooku nebo klas.stolním pc?
Dá se takto nějak pc/notebook poškodit nebo zničit?Vím že se mohou vytratit data/poškodit atd.

Jde o vypínání sw-ve windows a tvrdétlačítkem.
I když bych spíš chtěl vědět jak moc škodí oboje,tak spíše budu méně zatěžovat a optám se na časté vypínání ve windows/start/vypnout a to častější vypínání a občasné krátkodobé zapnutí a po té chvilce zase přes windows vypnutí.
Toto jsem čítal v manuálech,v knížkách o hw a četl jinde apod. že to škodí hardiskům a větráčkům,ale jak moc to škodí?
Co se tím ovlivní,nejen že mě to zajímá ale chchi přihlédnout k odpovědím při stavbě serveru který poběží furt ale je možné že se bude i často vypínat a navíc mě to pdá hrubá informační data jak to může zkráti životnost mé sestavy nebo našich 2notebooků které doma máme aživotnosti jiných pc.
Díky za případné ochotu v odborné odpovědi. :oops: :)
Top notebook: Toshiba,Dell,IBM!!!!!!!!!!!!
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

Na toto tema jsem se bavil s clovekem, ktery pracuje pro firmu, ktera zajistuje servis pro nekolik tisic pocitacu. Rikal, ze ve firmach, kde se pocitace nevypinaji (zejmena pry statni instituce a velke postkomunisticke molochy ;-) ) je citelne mene poruch nez fe firmach, kde se vypinaji. Nebo v aplikacich, kde bezi normalni komp nonstop na beznem (cti neserverovem) HW (dochazkovy system, tiskove servery, jine male servery) je poruchovost velmi mala. Odhadoval, ze z dlouhodobeho hlediska je pry pravdepodobnost, ze se neco pokazi pri zapnuti+vypnuti zhruba stejna jako pri 40h nonstop provozu. Takze z hlediska zivotnosti je lepsi pocitac nevypinat pokud vis ze ho budes do 40h potrebovat. Druhym faktorem je samozrejme spotreba. Cena elektriny za jeden prumerny kompik (bez monitoru) provozovany nonstop se za rok dostane na nejakych 4000,- Kc s cimz je treba pocitat.

Osobne volim nejaky kompromis- pokud vim, ze budu dve hodiny mimo tak kompa vypnu...
127.0.0.1, sweet 127.0.0.1
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

No.. vetrakum je to podle me docela jedno.. drive nez by odesly kvuli zapinani a vypinani PC zdechnou tim, ze se zanesou, rozvibrujou, atd... HDD je podle me taky koncipovany tak, ze mu tim proste nemuzes ublizit.. Jina situace nastane, kdyz vypnes PC a hned ho zapnes... Disky nestihnou zastavit plotny a hned je zase roztocej.. to prej skodi docela dost..
Jinak souhlas viz. miho.. u server reseni se tahle otazka docela resi.. ale v segmentu domacich PC si timhle podle me nemusime lamat hlavu.. jedina vec.. Proste kdyz vypnes PC a chces ho hned znova zapnout.. dej mu tak 20 sec. nez ho znova rozjedes..
Max Casper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Max Casper »

Při vypínání a zapínání dochází k ochlazování a opětovnému zahřívání komponent, což vede k jejich rozpínání a následnému smršťování. To je asi to, čím komponenty nejvíce trpí. Je to jako s letadlem, nejrizikovější manévry v rámci celého letu je start a přistání. Takže, čím častěji počítač zapínáš, tím zvyžuješ riziko selhání. Já osobně komp vypínám jen na noc a nebo, když jdu na delší dobu z bytu, kvůli riziku požáru. :roll:
CPU: AMD Ryzen 7 5800X MB: GIGABYTE B550 AORUS PRO AX RAM: Crucial 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Ballistix Red HDD: Samsung 970 PRO 512GB & Crucial m4 128GB & Crucial MX500 1TB SSD VGA: MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G DVD: Samsung SH-S203B PSU: Corsair RM650x (2018) Case: Bigtower Chieftec BA-01B-B-SL LCD: 2x 27" Iiyama XB2783HSU-B1DP OS: Win 10 64b
Luk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Luk »

Díky za dobré info.
Re: miho ,díky-ti za info od tebe i názory a zkšenosti ze sevrisů.Souhlas s tebou ve všem.I když stejně je trošku divné že je rasši dobré nechat pc běžet déle než jej vypínat... Ale něco na tom bude.
Re: Maxtor
Citace: HDD je podle me taky koncipovany tak, ze mu tim proste nemuzes ublizit.. Jina situace nastane, kdyz vypnes PC a hned ho zapnes... Disky nestihnou zastavit plotny a hned je zase roztocej.. to prej skodi docela dost..

Jina situace nastane, kdyz vypnes PC a hned ho zapnes... Disky nestihnou zastavit plotny a hned je zase roztocej to prej skodi docela dost..
-s tím souhlasím,ale....
myslýš tím i když se nechá naběhnout op.systém a po naběhnutí systému+ovladačů avšecho se téměř ihned vypne-
řekněme celkem od zapnutí do 3-4minut,spíše3minut se vypne sw přes windows,tak jsou hlavičky bezpečně zaparkovány,tos asi nemÿslel,ne?
Tys asi myslel vypnutí defakto ihned a to tvrdě aniž by hlavičky zaparkovaly...

Co je také pravdy že mimo pevného disku a jiného hw to vadí dost také kondenzátorům?když se musí zase ryche úplně vybít?

Jinak ještě jednou díky za náyory,docela mě to dalo nějaké info a představu o tomto typu probému se kterým se setkáváme všichni-někdo nepatrně jednou za dlouhý čas,někdo průměrně často a někdo často a někteří chudáci velmi často-budiž jejich pc odolné. :D
Naposledy upravil(a) Luk dne pon 21. bře 2005, 19:32, celkem upraveno 1 x.
Luk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Luk »

Re:Max Casper ,díky .Člověče to mě ani nenapadlo ale máš pravdu zajímáva a defakto i pravdivá myšlenka.To je taky důležitý faktor.

Ale zase když komponenta topí dlouho a dlouho-když topí na originálu ale topí taky to si není dobře,nevyjde to nastjno jako když zapnu ono se to nohřeje do maxima a za chvilinku se vypne?
A o přetaktovaný hw-tedy tím už tentorkát ale myslým stol.pc když více topí případně je hodně ohhřátý a případně po delší době se může,může jeit nestabilita nebo nestandartní projev-není to pro tu komponentu horší?
Luk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Luk »

Ps:. apropo může to notebbokům,stl pc nějak zásadněji snížit životnost,případně razatně zvýšit poruchovost nebo celé ,,rozbít,, pc?
nebo vpřípadě kdy hw nebude kvalitově nejlepší a nebo to bude dokonce i zmetek,který bude fungovat -za noromálních a v podstatě i ,,šetrnějšího,, zacházení by vydržel fungovat teoretiky řekněme 6-8měsíců takto to snížímě několikrát rychlým vypnutím ve windows a např: trojím vypnutím natvrdo na 4-5měsíců výdrže onoho hw?
je to blbost a moje teorie založená na logice a nebo i to může.nebo řekněme to tk je afungje to tak??????!!!!!!!
:oops: :? :(
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

U tech hdd je jedno jestli vypinas PC softwarove prez okna, nebo cudlem.. Hlavicky se zaparkuji vzdy... snad jen kdyby jsi to vytahl natvrdo ze zdi, tak by mohli zustat nad plotnama, ale co ja vim, tak je do ty parkovaci pozice tahne magnet.. takze s tim vytahnutim ze zdi nevim.. mozna by zapadly taky.. Ale to je jedno, protoze tahat draty ze zdi asi nikdo normalni nebude.. :wink:
Jinak to co jim skodi, je to opetovny roztaceni... prej to nema motor rad... ale to u el. motoru plati obecne..
Luk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Luk »

Re:Maxtor,díky.
No snad ten motor něco i snese :o
Víš kdysi když jsem pc rozuměl velmi málo a měl jsem nový ale levné pc nějak mě to moc nerozrušovalo a kolikrát jsem jej po chvilce párkrát vypl nebo i natvrdo.
Ale teď jsem o hodně let starší máme doma 2stolní pc,dva notebooky a známý a kámoši mají pc,ta jsem si položil tuto otázku.protože některý známý se s ním moc nemazlý a já když ho potřebuju zapnout ale nutně ale jen na chvíly a nic na něm pak dělat nechci,nemůžu že není čas,nebo musím za chvilku odejít ho zanu a pak během malé chvililinky vypnu.tak mě to začalo zajímat,navíc když teď i vím jak to vypadá vevnitř a jak to zhruba funguje.

Nemluvě o tom že jsem student a bez pc nedám ani ránu mám jej na práci a hlavně odpočinek a odreagování a nerad bych nechal měnit komponentu nebo ho dával do servisu-notebook ,protože stol.pc si opravím sám ale výměna za novou komponentu taky něco stojí.Navíc nemám zybtečné prachy tak to je taky jeden z 5důvodů proč jsem se o to zajímal.
Rodiče případnou škodu neuhradí a tak to jde celé na mě a to mám stolák a notes.(Kdysi jsem si také říkal kámošovy jakoukoly opravu a prázdnou náplň uhradí rodiče proč mě ne?te´d mě to vadí malinko a zvykl jsem si a je to tak správné když už jsem ,,veký a madý,, vydělávající kluk)
Je to i zajímavé z hlediska srovnání informací z knížek manuálu a této diskuze kde se co ,,tvrdí,, :roll:
Díky.
xIndian
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xIndian »

Pokud je mi známo, tak většina firem, co prodává servery dává na servery mnohem delší záruku, když budou jejich servery běžet non-stop. Takže častý vypínaní i stolního kompu nebude pro jeho komponenty nic moc. Pokuď se to nepřehání, nemělo by to až tak moc vadit :)
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“