Problemy s chlazenim po vymene chladice
Moderátor: morke
- MuLe
- Nováček

-
Problemy s chlazenim po vymene chladice
Kvuli hlucnosti jsem menil chladic na procesoru AMD Thunderbird, komp ale po vymene vypina, takze CPU se prehriva. Muze byt problem v otackach/napeti noveho ventilatoru (napr. pri startu se rozjizdi pomaleji a CPU se prehreje)? Pokud jo, co a kde zmenit? Po vraceni puvodniho chladice zas vse jede.
Diky za rady.
board ASUS A7V133, stary chl. Titan D4TB, novy chl. Primecooler D5TB.
Diky za rady.
board ASUS A7V133, stary chl. Titan D4TB, novy chl. Primecooler D5TB.
- XPM
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Stoobi
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
D5TB je od Titanu, ne?
A jinak k problému: Zkoušel jsi, jestli je dobře připnutej? Nedal jsi tam moc pasty? Nebo doléhá pasiv dobře? Tohle to chce prohlédnout...a pokud je tam dobře, tak šáhni po nějakým čase po startu na pasiv, jestli se zahřívá - pokud ne, tak je opravdu nějakej problém s převodem tepla od procesoru...
A jinak k problému: Zkoušel jsi, jestli je dobře připnutej? Nedal jsi tam moc pasty? Nebo doléhá pasiv dobře? Tohle to chce prohlédnout...a pokud je tam dobře, tak šáhni po nějakým čase po startu na pasiv, jestli se zahřívá - pokud ne, tak je opravdu nějakej problém s převodem tepla od procesoru...
- MuLe
- Nováček

-
- Stoobi
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
- MuLe
- Nováček

-
- Intelman
- Začátečník

- Adamsquare
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
D5TB je značení starýho celohlinikovýho Cooler Masteru, kterýho mimo jiné v TSB maj.
Zvláštní, mám pocit, že ta deska reaguje na termoregulaci, která po zapnutí ukazuje méně jak 1000ot. a z bezpečnostních důvodů počítač vypne, jinak pro to nemám vysvětlení. Teplotou to rozhodně nebude, procosor by vydržel mnohem déle, i kdyby se na CPU chladič jen položil!
Pokud chladič nemá termoregulaci (ten starej D5TB ji teda nemá) tak nevim
Zvláštní, mám pocit, že ta deska reaguje na termoregulaci, která po zapnutí ukazuje méně jak 1000ot. a z bezpečnostních důvodů počítač vypne, jinak pro to nemám vysvětlení. Teplotou to rozhodně nebude, procosor by vydržel mnohem déle, i kdyby se na CPU chladič jen položil!
Pokud chladič nemá termoregulaci (ten starej D5TB ji teda nemá) tak nevim
Acer AS315 | AMD Ryzen 7 3700U | 24GB 3200MHz | Vega 10 | 512GB SSD NVMe | Seagate 2TB | W11Pro | MX5500 Revolution | Acer B346CK 34" IPS
- MuLe
- Nováček

-
Ve zdroji (300 W) bych problem nevidel, mozna deska (r. 2001), podporuje vetraky do 350mA (4.2W). Model toho chladice muze byt nedavny, tak nevim, zda by to mohlo mit opodstatneni. Kazdopadne nevim, jak bych tu spotrebu zjistil.Intelman píše:Nemá větší spotřebu? Myslím tím, jestli to zvládá zdroj nebo deska?
Tenhle Primecooler ma narozdil od chladice Cooler Master medeny stred. Bohuzel na sklade nemely ten samy s regulaci otacek, takze nemuzu experimentovat s jejich zmenou. Stejne bych se ale nedostal do BIOSu...Adamsquare píše:D5TB je značení starýho celohlinikovýho Cooler Masteru, kterýho mimo jiné v TSB maj.
- XPM
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- masakr_cz
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- XPM
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- masakr_cz
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Intelman
- Začátečník

- MuLe
- Nováček

-
To jsem kontroloval, samozrejme az do vypnuti se toci.Intelman píše:Točí se vůbec? Pokud ano, mohl by být problém i v monitoringu otáček. Možná se vypne proto, že desce hlásí nulový RPM.
Jiste, dostane se to pouze k power-on testu, protoze CPU Fan Check je jeho soucasti.XPM píše:jak nemaji regulaci? když je to 3-pin tak regulovat jde a že se nedostanš do biosu tak to je ROFL. Pak je řešení speedfan
S tou regulaci to maji tak uvedeno v ceniku, v nazvu "+Regulace", v popisu "s regulaci otacek", coz takto samozrejme neni uvedeno u toho meho. Tomu bych rozumel tak, ze regulaci je s "pridavkem" mozno ovlivnit softwarove, jinak bych predpokladal, ze je to mozne i hardwarove zmenou napeti na desce, ale to vubec nevim a proto se ptam.
- XPM
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Stoobi
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Ještě mě napadla jedna věc. Co to máš za desku?
Setkal jsem se totiž u některých desek s tím, že měly přehozený 3piny pro CPUfan a SYSfan. Logicky člověk zapojí chladič do nejbližšího 3pinu (což byl ale v tom případě SYSfan) a po zapnutí PC to hned vypne, protože si to myslí, že není zapojenej CPU fan. Proto prohlídni ty piny, jestli to tak taky nemáš...možná se pletu, ale je to jen nápad. Já jsem se s tím setkal u nějaké ECS nebo co...
Setkal jsem se totiž u některých desek s tím, že měly přehozený 3piny pro CPUfan a SYSfan. Logicky člověk zapojí chladič do nejbližšího 3pinu (což byl ale v tom případě SYSfan) a po zapnutí PC to hned vypne, protože si to myslí, že není zapojenej CPU fan. Proto prohlídni ty piny, jestli to tak taky nemáš...možná se pletu, ale je to jen nápad. Já jsem se s tím setkal u nějaké ECS nebo co...
- MuLe
- Nováček

-
V tom problem neni, nejblizsi 3pin je zde pro CPUfan, navic puvodni chladic na nem bezi.Stoobi píše:Ještě mě napadla jedna věc. Co to máš za desku?