Vyšší frekvence = rozmazání obrazu

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Kimi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Vyšší frekvence = rozmazání obrazu

Příspěvek od Kimi »

Zdravím,

Koupil sem starší Monitor Compaq S710 17" rv2000,celkem ujde ale přišel sem na jednu věc.Čím vyšší nastavím frekvenci tím víc se rozmazává obraz (hlavně přímo uprostřed což je opruz).Na 70hz je to vcelku v pohodě ale 85hz by bylo lepší :)
Myslíte že existuje pomoc (nějaké doostření nebo tak něco) ?
V monitorech se nevyznám.

Díky za pomoc.
Motherboard Abit IS7-E2 čipset Intel865PE - CPU Intel Celeron D 2.4@3.6ghz 1.25V - FSB 800 - Asus Radeon 9550GE/TD 250/400@380/560 Zdroj Eurocase 350W ATX Supersilent PFC - 512MB RAM PC400 DDR CL3.0 - Case AT HighTower - 3dmark03 - 3527pts.
Tornado
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tornado »

na těchhle frekvencích to asi není vinou špatného videosignálu. můžeš to vyzkoušet na nějakém Matroxu ale velmi pravděpodobně je to prostě monitorem (malá šířka pásma), a s tím těžko něco naděláš. smůla
Athlon XP 1600+, Biostar M7VIP 1.1, 256MB DDR 333@266, GeForce 6600 128MB DDR AGP 4x (Leadtek), WD Barracuda 120GB ATA-100, Chieftec 360W/18A@+12V silent, EIZO FlexScan L568-AS
Kimi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kimi »

Tornado píše:na těchhle frekvencích to asi není vinou špatného videosignálu. můžeš to vyzkoušet na nějakém Matroxu ale velmi pravděpodobně je to prostě monitorem (malá šířka pásma), a s tím těžko něco naděláš. smůla
Určitě to kartou není,tu mám novou a obraz na jiném monitoru je naprosto super.
No nic... naštestí těch 70hz se dá celkem snést...
Motherboard Abit IS7-E2 čipset Intel865PE - CPU Intel Celeron D 2.4@3.6ghz 1.25V - FSB 800 - Asus Radeon 9550GE/TD 250/400@380/560 Zdroj Eurocase 350W ATX Supersilent PFC - 512MB RAM PC400 DDR CL3.0 - Case AT HighTower - 3dmark03 - 3527pts.
Tornado
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tornado »

Určitě to kartou není,tu mám novou a obraz na jiném monitoru je naprosto super.
No nic... naštestí těch 70hz se dá celkem snést...
být tebou tak se toho co nejdřív zbavím. pokud na počítači děláš často, tak je z dlouhodobého hlediska těch 70hz naprosto nedostatečných, a rozostření na vyšších frekvencích taky není dobré.

a pro příště, na monitoru nešetřit!! a pokud možno vyzkoušet ten konkrétní model v alespoň přibližných podmínkách, ve kterých bude provozován.
ale na to už jsi určitě přišel sám:)
Athlon XP 1600+, Biostar M7VIP 1.1, 256MB DDR 333@266, GeForce 6600 128MB DDR AGP 4x (Leadtek), WD Barracuda 120GB ATA-100, Chieftec 360W/18A@+12V silent, EIZO FlexScan L568-AS
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

JJ jeden z důvodů proč jsem přešel na LCD.
Ostré CRT prostě neexistuje. Alepoň ne v home use třídě.
Jinak to, že monitor je ostřejší při nižších frekvencích je běžné.
Zkus autorizovaný servis, pokud je v záruce.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
mandarinka
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mandarinka »

Ja mam lcd LG L1730S taky sem setril a taky mi to dela.. 65Hz je v poho a 75Hz obnovovaci frekvence je obraz lehce rozostreny a zadne settings toho monitoru nepomuze :x
Athlon64 3000+ 1.8Ghz@2.15Ghz (aktivni C&C) s AC silencer 64 ultraTC; MSI K8N Neo2 plat. ; Transcend 512 DDR400 CL2.5 ; Sapphire Radeon 9800 128bit 128DDR 8pip @ 9800PRO(vc.biosu). + AC VGA silencer rev.3 + passivy na pametich CoolerMaster SAC-P01 ; 2x Seagate Baracuda 120GB 8MB cash ( Raid0 ); CDRW Plextor; DVD RW LG GSA-4163B; SB Audigy2 ZS; LCD 17" LG L1730S; Mouse LogitechMX500, Volant Log. WingmanFormulaForce GP, Zdroj 400W Chill Inovation CP-400P
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Butch píše:JJ jeden z důvodů proč jsem přešel na LCD.
Ostré CRT prostě neexistuje. Alepoň ne v home use třídě.
Jinak to, že monitor je ostřejší při nižších frekvencích je běžné.
Zkus autorizovaný servis, pokud je v záruce.
S tvým tvrzením bych si dovolil težce nesouhlasit.
Nevim co má znamenat CRT pro domácí použití, ale pokud vezmu v úvahu že lepší LCD začínají na ceně přez 10k a skvělý 19' trinitronový monitor stojí také tak 10k, tak bych neváhal a bral bych (a taky mám) CRT. Stejně ta ostrost LCD zmizí, pokud tam pustíš nějaký program který vyžaduje jiné než nominální rozlišení a s tím prostě nic neuděláš a je to fakt.
Jinak minimální obnovovací frekvence aby z ní nebolely oči je tak 85hz a 100hz je už dobré.
Za nízkou kvalitu může buď špatný monitor, špatný kabel k monitoru nebo karta - musí se testovat a jiná možnost neexistuje.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
xIndian
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xIndian »

Tak tak. Není nad pořádný CRT monitor. LCD je sice fajn, ale přece jenom to není ono. Nedávno jsem měl možnost vyzkoušet Samsunga 710. Obraz fakt pěknej, ale přece jenom CRT je CRT :-D
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Počkejte za pár let, až budete chodit k očnímu podobně jako já... 100 Hz CRT tak 7 hodin v kuse a už to bylo sakra cejtit..

I když teď bych CRT na víkend bral... jaksi Sacred používá jakýsi zvláštní způsob renderování scény, kdy při pohybu dochází zřejmě k překreslování celého obrazu a na LCD to hnusně problikává...

(asi si tu Iiyamu CRT na vikend asi vypujcím ;-) )

ale to je opravdu výjimka.... (jedna jediná, s kterou jsem se setkal, a že jsem toho odpařil a shlédl :) )

mám takové zkušenosti, že seberychlejší FPS pařba jede naprosto v poho, bez jakéhokoli máznutí nebo tak, ale RPG Sacred se svou v podstatě izometrickou grafikou kraví ... divné...

A to nejenom mě, i na jiných modelech / značkách.. ale jinak klady (kvalitních) LCD převažují.. ostatně to se tu už x krát řešilo... stačí zarolovat o pár stránek zpět..
show must go on..
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Tak jak jo co se týká zdravotních aspektů, ta je LCD jasné volba.
Ne snad kvůli namáhání očí které s vlastním poškozením zraku nemá nic skoro nic společného, ale hlavně kvůli škodlivému radioaktivnímu záření které monitor emituje.

Tím podle mého názoru výhody LCD končí.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
NANAO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

CRT je veterán

Příspěvek od NANAO »

Tak jak jo co se týká zdravotních aspektů, ta je LCD jasné volba.
Ne snad kvůli namáhání očí které s vlastním poškozením zraku nemá nic skoro nic společného, ale hlavně kvůli škodlivému radioaktivnímu záření které monitor emituje.

Tím podle mého názoru výhody LCD končí
U toho CRT bych si dovolil ještě přidat další aspekty mající vliv na zdraví:
- blikání celého obrazu způsobeno neustálým jeho překreslováním
- nerovnoměrná ostrost po ploše obrazovky
další nevýhody CRT,které mluví ve prospěch LCD:
- nehomogenní bílá plocha
- nerovnoměrná geometrie
- špatná konvergence
- náchylnost na mag. pole
- nestabilita barevných a jasových složek v důsledku značné amortizace obrazovky
- potřeba ovladačů
- špatná antireflexe
- zakřivená plocha obrazu
- značná spotřeba
- o 99% vyšší poruchovost než u LCD
- podstatně větší váha a rozměry
Výhody CRT:
- lepší barevná věrnost v porovnání s 8-bit LCD (prostor v gamutu)
- nízký response time
- lepší pozorovací uhly bez změny kvality obrazu

Argument ,že na LCD je obraz znehodnocen pokud nepracuje v nativním rozlišení je pravdivý. Dnešní uživatel monitorů je pouze ve 3% nucen použít jiné rozlišení svého monitoru než nativní. Vždyď i CRT s 99% nepracuje v nativním rozlišení.
Dokonce i výrobci softwaru přizpůsobují své produkty potřebám LCD nikoliv CRT. Budoucnost nepatří CRT.
Naposledy upravil(a) NANAO dne pát 25. bře 2005, 09:18, celkem upraveno 1 x.
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

2 Nanao. Co dodat... :) Samozřejmě nelze jinak, než v plném rozsahu souhlasit...

snad jen k těm výhodám CRT:
1.
Asi aby jsi tady nebyl napadán ze zaujatosti, tak si asi vynechal 10 bitovou korekci gamma-křivky (1024 přechodů) u LCD od Eiza, která jakékoli v tomto směru potenciální výhody CRT neguje..

http://www.eizo.cz/about/research/framework.htm

2. k tomuto nemůžu než odkázat na http://www.eizo.cz/about/white_papers/p ... torech.pdf

(až na problematické Sacred, vše naprosto ideální)

3. Opět nemůžu než argumentovat Eizem - řada L568/L578/778 má pozorovací úhly 178° horizontálně i vertikálně, tudíž další případné výhody CRT se nulují..

Závěr: Je-li kvalitní LCD, CRT nemá šanci na všech frontách. Koupě CRT je dneska už krokem zpět.

//edit: Snad ještě k tomu jinému než nativnímu rozlišení ...

Ve hrách to není prakticky vůbec poznat... resp. vůbec ne, až na text, který je malinko neostřejší.. V klasických textových aplikacích v OS je to pochopitelně nepoužitelný, ale kdo jiné, než nativní v takových případech používá...

(mluvím o 1280x1024 -> 1024x768)
show must go on..
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Ano, je pravdou že LCD uváděné shadowem je jistě velmi kvalitní a jsou plně srovnatelné s lepšími CRT. Bohužel jsem toto eizo neviděl v chodu.
Moje původní srovnání se týkalo CRT a LCD ve stejné cenové třídě. Nechci a doufám že se to po tomto příspěvku nezvrhne v přehlídku co mají kde lacinější ale dovolím si uvédt dvě ceny.
EIZO L568 na pcexpert.cz................................13 184,87 Kč bez DPH
Philips 109 P40 - AG REAL-FLAT autocont.cz.....8 840 Kč bez DPH //mám doma ve verzi 109p4

Dále bych si dovolil nesouhlasit s některými názory výše.
CRT o 99% vyšší poruchovost než u LCD
no nevim jak na takovou blbost autor přišel a ani to nehci vědět
...až na text, který je malinko neostřejší... (u lcd v jiném než naitivním rozlišení)
?!malinko?! v některých rozlišeních je to hrůza ... hlavně při použítí dos aplikací, ale je otázkou nakolik je při psaní textu potřeba ostrost.
Koupě CRT je dneska už krokem zpět.
To bych až tak netvrdil protože mnou výše srovnaná zařízení ukázala rozdíl v ceně asi 40% (odhad nechce se mi to počítat)
CRT potřebuje ovladače
No nevim jestli to je až takový problém.
...
no ono se říká každý chválí svého koně

Ještě dvě poznámky.
Někteří neseriózní výrobci zkreslují střední dobu dosvitu bodu! Sice tak, že zapomenou uvést že je čas změřen jen uři zhasnutí a zapomenou na rozsvícení nebo si jinak vysvětlí dosvit a těch př. 25ms je jen na 30% zhasnutí ... ale to je jiná pohádka.
Znovu zdůrazňuji, že únava očí nemá nic společného se skaženýma očima.
Naposledy upravil(a) cabman dne pát 25. bře 2005, 00:00, celkem upraveno 1 x.
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

cabman píše: no ono se říká každý chválí svého koně
na tom něco bude, objektivita je falešné slovo :)
cabman píše: Ještě dvě poznámky.
Někteří neseriózní výrobci zkreslují střední dobu dosvitu bodu! Sice tak, že zapomenou uvést že je čas změřen jen uři zhasnutí a zapomenou na rozsvícení nebo si jinak vysvětlí dosvit a těch př. 25ms je jen na 30% zhasnutí ... ale to je jiná pohádka.
Souhlas.
cabman píše: Znovu zdůrazňuji, že únava očí nemá nic společného se skaženýma očima.
S tím už nesouhlasím. Pokud je to dlouhodobého rázu, nepochybně to vede ke zhoršení zraku. Pokud jsou oči vystaveny neustálé námaze a tím i únavě, nutně se opotřebovávají...

A to záření je škodlivé jak pro oči, tak i pro hlavu, prostě pro celkový stav. Sedíš prostě před dělem, který do tebe láduje sajrajt ..

//samozřejmě ty normy jsou dneska takové, že už to není tak znát, ale pořád to není ideální a už nikdy nebude, protože vývoj CRT skončil

//edit: pak nesmíme zapomínat ani na ten refresh rate - i 100 Hz pořád bliká, i když to subjektivně nevnímáš, tak oko to podvědomě vnímá a opotřebovává se..

Právě ten zdravotní aspekt LCD u mě mnohonásobně převáží 2x násobně vyšší cenu LCD. Je nutno si taky uvědomit, že monitor se nekupuje na dva roky, ale většinou na dobu delší (u těch lepších LCD se jistě bát nějaké té krátké životnosti není třeba).

Sice se tento thread dostal do extrémního OT vzhledem k jeho původnímu tématu, ale aspoň jsme si to zase trochu ujasnili - CRT/LCD 8-)
show must go on..
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Co víc říci?
Máš pravdu a vyšší investice se za zlepšení životního prostředí u PC jistě vyplatí. Nebezpečné je jak blikání které očím určitě nepřidá, tak radiace která v době nádorových onemocnění a podobných zdravotních problémů také není dobrý nápad.

Snad jen přejmenujte vlákno! Protože toto shrnutí by možná kde koho zajímalo a pomohlo k rozhodnutí CRT/LCD.
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Ja mam CRT ViewSonic G90f GS a rozostreni nepozoruju... Je fakt, ze se setkavam vetsinou jenom se starejma LCDckama (1997 - 2001), ktery maj ten obraz horsi...

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Hehe.. ja mam CRT s tim, ze u LCD me nativni rozliseni stve.. to LCDckovy emulovani jinych rozliseni.. hmm.. at zije CRT :) :) :)

Mimochodem budoucnost nepatri LCD.. ale polymerum :wink:
a tem se branit nebudu..
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Maxtor píše:Hehe.. ja mam CRT s tim, ze u LCD me nativni rozliseni stve.. to LCDckovy emulovani jinych rozliseni.. hmm.. at zije CRT :) :) :)

Mimochodem budoucnost nepatri LCD.. ale polymerum :wink:
a tem se branit nebudu..

Hmm... 1. nižší než nativní rozlišení je opravdu problém jen při textových a jiných podobných aplikacích, a tam přepínání do nižšího postrádá smyslu..

Některé LCD navíc už dokáží zobrazit nižší rozlišení i v poměru 1:1 ve výřezu, a interpolaci neprovádějí (volitelně) - HP

2. technogie polymerových OLED displayů má určitě budoucnost a proti LCD i své nepopiratelné výhody - nižší výrobní náklady, jeětě menší energetické nároky (pracují při napětí 2 - 10 V), rychlou odezvu, maximální pozorovací úhly, vysokou svítivost, absence problémů s podsvícením, odolnost atd..

JENŹE -- dokud se nepodaří vyřešit problémy s jejich životností -stále maximálně pár tisíc hodin, možná ani to ne (u těch aktivních) a efektivitou jejich světelné emise, tak na ně můžeme v takové té klasické sféře monitorů k počítačům zapomenout. Vidím to ještě tak na 5 let, než se to technologicky opravdu zvládne a masivně rozšíří...

//do vývoje a výroby LCD se investovalo až moc peněz, aby všechny přišly hned vnivěč.. i když výrobní linky by snad mohly být kompatibilní
show must go on..
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Ja budu do EIZA, ale nejdriv musim koupit mobil, mys, zdroj, HDD, .... Mam toho moc ;)

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

to: shadow
jj napprosty souhlas..
Vzdyt teprve ted se zacinaji prodavat novejsi generace LCD.. ale uz se na tu dobu polymeru tesim.. videl jsem nekde nejakej testovaci vzorek, a to byste lidi nepochopili.. tak nadhernej obraz jsem jeste nevidel.. i kdyz jeste nedokazou zobrazit plny spektrum, tak je to super.. jsou krasne ostry..
Jinak spousta vyhod, ale porad jeste spousta vyrobnich prekazek.. :(
A hlavne prece vyrobci nenasadi novej vyrobek na trh, kdyz ten starej jim porad nabizi qalitni vydelky.. ze.. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“