Problém s DVD/RW/R9 NEC ND-3520A

Vše o CD-R/RW, DVD±R/RW, Blu-ray, HD DVD, ZIP, FDD a dalších.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

KajdaQ
Nováček
Nováček

Problém s DVD/RW/R9 NEC ND-3520A

Příspěvek od KajdaQ »

Ahoj vsichni,
tak jsem si taky koupil tuto masinu - a zatim jede. Jen me zarazila jedna vec - NECa jsem dal misto sve puvodni CD-RW palirny TEAC (primary slave) - a ted jsem si vsiml, ze kdyz NEC pracuje - tak sviti soucasne i oranzova led dioda, ktera signalizuje praci disku. Pred tim to s TEACem nedelalo. S nicim jsem necachroval - jen prohodil mechaniky. Ja myslel, ze ta ledka reaguje jen na disky - a ono i na DVD-RW? Kdo mi to muze vysvetlit? Pozoruje nekdo to same? Dikes vsem :oops:

Jeste me zapojeni mechanik:

primary master: HDD Western Digital
primary slave: DVD-RW NEC
secondary master: DVD-ROM TEAC
secondary slave: HDD Hitachi
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Co myslíš tím, NEC pracuje? Při pálení je to normální a i při přehrávání CD/DVD si mechaniky odkládají dopředu na hdd, ale plynule svítit by asi neměl, spíš poblikávat.

Možná ti OS přepnul mechaniku do PIO módu, tak to zkontroluj a případně nastav zpět na DMA.
Bathory
KajdaQ
Nováček
Nováček

Divne chovani LED

Příspěvek od KajdaQ »

Mechanika jede v pohode - zadny PIO - ale DMA - vim urcite. Ale mate me, ze jak je ledka cinnosti disku na predni strane case - tak jakmile zacnu neco delat s NECem - treba oteviram dvirka, nacitani medii, prace s mediem - tak ta ledkai sviti uplne stejne jako ledka na NECovi - jestli mi uz rozumis. Proste jako kdyby se nec choval jako HDD. Nec treba blika - ale uplne stejne blika i ta oranzova ledka od disku, pri vypalovani treba NEC sviti - a sviti i ta oranzova - a i kdyz disk treba nepracuje a ja otevru dvirka (NEC blika) - tak blika i ta oranzova. Te je to snad jasnejsi. Proste to je divny. NEC se chova jako HDD a blika tudiz i ta oranzova led. :oops:
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Že jede v DMA a ne v PIO ses díval, nebo to prostě víš. :)

Jsou na stejný kšandě???
Bathory
KajdaQ
Nováček
Nováček

Divne chovani LED

Příspěvek od KajdaQ »

Dival jsem se - jede Ultra DMA 2 - Ultra33 - a je na primary slave (tudiz za diskem - viz. prvni prizpevek ode mne). Ale urcite to nedelalo s TEACem - byl tam pred tim.
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Tak ji dej na secondary master, protože si takhle zbytečně snižuješ vzájemný přenos mezi hdd a dvd-rw ..... schválně jestli to přestane. :)
Bathory
KajdaQ
Nováček
Nováček

Divne chovani LED

Příspěvek od KajdaQ »

Tak jsem dneska prohodil DVD-ROM a DVD-RW - a hle - problem zustal. Disk z supliku mam venku - a cervena ledka na na supliku sviti uplne stejne jako na DVD-RW (proste jako kbyby ta mechanika byla HDD a ledka indikuje jeji stav). Takze problem nevyresen. Akorat mi misto jedny ledky sviti dve (pocitam i tu na supleti). :oops:
Naposledy upravil(a) KajdaQ dne sob 26. bře 2005, 10:32, celkem upraveno 1 x.
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Vyhoď ještě šuplík, ten bývá častým zdrojem různých problémů, alespoň bude jistota, že je to tím nebo ne.
Bathory
KajdaQ
Nováček
Nováček

Divne chovani LED

Příspěvek od KajdaQ »

Tim to fakt nebude - s suplikem jsem nehejbal - a i kdyz ho vihodim - bude mi porad svitit ta ledka na case. S suplikem zadny problemy nejsou. Az kdyz jsem zapojil tu palirnu - jinak jje v poho - pali, cte. Po tom prehozeni mechanik se problem prenesl i na sekundar.
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Jak myslíš, já už se šuplíkama zažil problémů dost. S jednou mechanou jeli bez problémů a s druhou byly jenom samý komplikace, ale samozřejmě to nemusí být tvůj případ.

Hodil jsem to do samostatnýho threadu.
Bathory
KajdaQ
Nováček
Nováček

Divne chovani LED

Příspěvek od KajdaQ »

Proste uz nevim - ale jak rikam - ty ledky od sisku reagujou jen na NECa - na DVD-ROMku Teac nee. Ted jak jsem to hodil na sekundar - zacal svitit i ten suplik. Uz nevim. DEjme tomu, ze by to svitilo i po vypojeni supliku - co te napada dal? :oops:
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

To není o dejme tomu, vyzkoušej to. :oops:
Je potřeba začít u problémových věcí a to právě šuplíky jsou. Když to bude v šuplíku a ty ho nezkusíš vyndat, jak to poznáš? Ještě bys mohl vomrknout zatížení CPU během práce s mechanikou a hdd, jestli se nezvyšuje, ale ten šuplík určitě zkus vyhodit, zase až taková práce to není.
Bathory
KajdaQ
Nováček
Nováček

Divne chovani LED

Příspěvek od KajdaQ »

Porad to samy - sviti ledka na case. Procesor neni vytizenej.
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Na to, žes ve chvíli kdy jsem napsal svůj předchozí post s na fóru nebyl, jsi pěkně rychlej :)
Dělá to při pálení i čtení?
Bathory
KajdaQ
Nováček
Nováček

Divne chovani LED

Příspěvek od KajdaQ »

Pri vsem, kdyz sviti ledka na NECovi - to znamena - pri otvirani mechaniky, cteni, zapise -> pri jakekoli cinnosti.
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Tak ještě zkus ve správci zařízení mechaniku odebrat (odinstalovat), restartuj počítač, mechanika se při startu OS znovu načte.
Bathory
KajdaQ
Nováček
Nováček

Divne chovani LED

Příspěvek od KajdaQ »

To taky nepomaha. Ono se to deje i treba v biosu, kdyz ji otevru - sviti opet i ledky od disku - OS na to nema vliv.
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Proč mám takovej divnej pocit, že moc věcí který jsem tady napsal jsi ani nezkusil. :oops:
Tobě nezbyde nic jinýho, než experimentovat, různě prohazovat jednotky, kabely, nastavení, jupery atd. Taky tu vypalovačku můžeš vyzkoušet v jiným počítači, což by bylo asi nejlepší, protože tak nejrychlejc zjistíš, jestli to má na svědomí mechanika nebo zbytek PC. :)
Bathory
KajdaQ
Nováček
Nováček

Divne chovani LED

Příspěvek od KajdaQ »

Oki - budu experimentovat - jeste jednou dikes za rady - i kdyz jsem nemel uspech. :oops:
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Je to suplikem... led v nem je zapojena na indikaci dat ne na HDD ale na veskery prenos v IDE kabelu.. otazkou spise je, proc ti to predtim nedelalo..
Odpovědět

Zpět na „Optická, výměnná a jiná zařízení“