Nahlé a prudké zvýšení zahřívání tělesa grafické karty

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
Skim
Začátečník
Začátečník

Nahlé a prudké zvýšení zahřívání tělesa grafické karty

Příspěvek od Skim »

Ahoj, mám tu takový podivný problém, a fakt nevím co s ním. Asi před týdnem si táta půjčoval grafickou kartu viz popis do práce na odzkoušení do jiného pc a od té doby se s ní dějí dosti zajímavé věci. Celé těleso (kromě GPU a paměti), hlavně polovina, která je blíže k propojení s monitorem se neuvěřitelně zahřívá - sáhnu-li na ní a to i v klidu, je velmi horká (tak kolem padesáti stupňů) a teplo z ní přímo sálá (paradoxně přímo do větráku CPU :? ) Je proto možné, že se jedná a) Závadu grafické karty b) Chybu slotu AGP - při hraní náročnějších her a přetaktování karty často měním v biosu napětí na AGP z 1.5 na 1.65 voltu c) chybu v kabelu od monitoru d) důsledkem přidání dalšího paměťového modulu (do dualchannelu) e) Výměnnou aktivního chladiče za pasivní (který je však dobře ofukovaný a zcela studený)? Zajímavé totiž také je, že se od té doby, kdy takto začala zlobit grafika, zvýšily (asi o 2 až 4 stupně) i teploty na chipsetu a procesoru (tyto teploty spolu v mém případě dost souvisí). Pište prosím, co Vás napadne, protože se docela bojím především o základní desku, která by v případě "odpálení" karty pravděpodobně jako první, odešla. Také jsem si myslel, že to je normální, ale u kamaráda jsem si omylem sáhl na Radeona 9600, která je z hlediska výkonu s tou mou neporovnatelná, a tan byl zcela studený, stejně tak jako ta má asi deset dní zpátky.
Díky moc
S pozdravem Skim
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

V prvni rade si odpust to zvysovani AGP na 1.65V, stejne ti to prd pomuze a pak ta grafika ma jen pasiv tak to neni pro taktovani to prave orechove.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

Jiri Drak: Rád bych, ale když ji mám na standartní napětí, tak se v obraze při přetaktování dosti často objevují různé artefakty (asi opravdu půjdu do nového železa, protože ta grafika je po všech směrech k smíchu, co se ostatních komponent pc týče :) ) Je možné takto (jen zvyšováním napětí na agp slotu) kartu případně desku zničit? Jinak na ní sice mám jen pasiv, ale za to pořádný - 5x5x3,5 cm, počet hrotů je přiblině 120 který však při hraní her (což není zas až tolik často) doplním zespodu větrákem Arctic fan Pro TC - v tomto případě je pasiv v klidu zcela studený a při zátěři mírně vlažný, rezerva ro taktování je tedy, alespoň co se teploty týče veliká (snad :) )
S.
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
robocop
Nikdy nic nevím
Nikdy nic nevím
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robocop »

To napetí na AGP slotu klidně dej na maximum-to ti nijak neublíží a někdy ani nepomůže.
Jinak ta teplota 50 stupnů v klidu je normální.-vydyt tam más pasiv.
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

robocop píše:To napetí na AGP slotu klidně dej na maximum-to ti nijak neublíží a někdy ani nepomůže.
Jinak ta teplota 50 stupnů v klidu je normální.-vydyt tam más pasiv.
Teď jsem dal napětí na klasickou hodnotu a zjistil jsem, že měl Jíří Drak pravdu - výsledky v dignostických programech jsou zcela shodné. Jinak ta teplota padesáti stupňů NEBYLA teplota GPU ale teplota plastu, na kterém jso připájeny tranzistory, konektory a ostatní části karty. Naštěstí jsem však již tento problém vyřešil - poté, co jsem do pinu na kartě, kde měl být připojeý 12 v větrák zapojil znovu větrák původní (to, že má odporem snížené napětí na cca 1/3 původní hodnoty není podstatné), se vše vrátilo k normálu. Je tudíž možné, že to bylo nějakým přebytkovým proudem procházejícím v běžném případě kartou (napájí 12 v ventilátor) který po odpojení právě tohoto "proud z karty odebírajícího tělesa" zapříčinil díky nedokonalosti karty, co výroby týče (nové modely se chladí pasivně a žádné problémy u nich nejsou) tyto obrovské tepelné ztráty. Tomuto vysvětlení se mi sice samotnému nechce věřit, ale jiné mne nenapadá, na základě faktu jsem se snažil na nějaké přijít, nejsem elektrikář a proto, pokud přijdete na lepší, dejte vědět. (elektrický potenciál ... voltů na grafice by totiž měl být stále stejný a měl by se lišit jen proud kartou procházející -> k žádným tepelným ztrátám by tedy teoreticky docházet nemělo (proto ta teorie o vadné kartě)
S.
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“