Který disk má tišší chod?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

HAL9000
Začátečník
Začátečník

Který disk má tišší chod?

Příspěvek od HAL9000 »

Mám prakticky vybranou sestavu, jen si nejsem jistý výběrem disku po přečetení zdejších příspěvků o discích: poprosil bych proto o stručnou odpověď, který disk má tišší chod (spolehlivost vypadá, že je asi stejná, cena identická)
Seagate 80GB ST380011A (7200rpm, UATA/100, 2MB cache) nebo
Hitachi 7K80 80GB (7200rpm, UATA/100, 2MB cache).

U Hitachi koukám, že tady několik userů naříká, že jsou slyšet hlavičky - já si ten hluk neumím představit :o
T182
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T182 »

Mám Hitachi 7k250 80GB a Seagate 80GB oba 7200, 2MB a tichší je pdľa mňa ten Sekáč. Ten Hitachi sa dá stíšiť cez AAM celkom dosť a na výkone to až tak neuberá. Celkovo asi Hitachi rýchlejší trošku hlučnejší, Sekáč pomalší-tuším, že má AAM zapnuté na max. od výrobcu. Volil by asi podľa záruky, ktorý má dlhšiu, ale asi ten Hitachi.
Ináč ten Hitachi o dosť menej hreje.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

z těhle dvou je seagate tišší....ale jen seagate uata, bacha na to :wink:
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Já teda nemám možnost srovnání, ale doma v serveru mám 7K250 80 GB a tichej je úžasně... Plotny slyšet nejsou (hlavní kritérium) a seekování trochu slyšet je, ale to mi nevadí...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
HAL9000
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HAL9000 »

T182 píše:Mám Hitachi 7k250 80GB a Seagate 80GB oba 7200, 2MB a tichší je pdľa mňa ten Sekáč. Ten Hitachi sa dá stíšiť cez AAM celkom dosť a na výkone to až tak neuberá. Celkovo asi Hitachi rýchlejší trošku hlučnejší, Sekáč pomalší-tuším, že má AAM zapnuté na max. od výrobcu. Volil by asi podľa záruky, ktorý má dlhšiu, ale asi ten Hitachi.
No tak to "mám radost" - když už si vyberu tišší, tak se zase o dost více zahřívá :cry: - otázka, co vadí víc? POKUD BY TO ZAHŘÍVÁNÍ AŽ TAK NEVADILO, POŘÁD BYCH PREFEROVAL TEN TIŠŠÍ 8-) Jestli je pomalejší nebo rychlejší, doufám, že zas tak při běžné práci nevadí :sad:

pozn - o SATA disku neuvažuji- je to pro studenta na běžnou činnost...
kuavik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od kuavik »

toho seagata 80GB mam a je naprosto neslysitelny :)
Toshiba P100-10P

******** http://www.kuavikphoto.zde.cz ********
HAL9000
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HAL9000 »

TomV píše:Já teda nemám možnost srovnání, ale doma v serveru mám 7K250 80 GB a tichej je úžasně... Plotny slyšet nejsou (hlavní kritérium) a seekování trochu slyšet je, ale to mi nevadí...
No jo, ale tenhle HITACHI má značení 7K80, nikoli 7K250 - nevím, co to značení rozlišuje, jestli 2 nebo 8 MB cache či jiné... Nemělo by však platit všeobecně, že 7K80 by měl být tišší nebo aspon nehlučnější ?
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Můj Hitachi byl teda dost hlučnej ... takže jsem ho musel trochu ztišit přes AAM a od té doby v pohodě. Větráky ho spolehlivě přehlušej. Akorát u něj občas něco cvakne, ale to už se tady někde řešilo a je to jenom občas, takže to nijak neruší.
Goldnoob team proud member!
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

HAL9000 píše:
TomV píše:Já teda nemám možnost srovnání, ale doma v serveru mám 7K250 80 GB a tichej je úžasně... Plotny slyšet nejsou (hlavní kritérium) a seekování trochu slyšet je, ale to mi nevadí...
No jo, ale tenhle HITACHI má značení 7K80, nikoli 7K250 - nevím, co to značení rozlišuje, jestli 2 nebo 8 MB cache či jiné... Nemělo by však platit všeobecně, že 7K80 by měl být tišší nebo aspon nehlučnější ?
Aha... Byla (je) hlavní modelová řada do 250 GB, značená jako 7K250. V té byl i 80 GB disk (s 2 MB cache). Ten mám já. A pak je low-end modelová řada 7K80, ta je do 80 GB.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
T182
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T182 »

HAL9000 píše:
T182 píše:Mám Hitachi 7k250 80GB a Seagate 80GB oba 7200, 2MB a tichší je pdľa mňa ten Sekáč. Ten Hitachi sa dá stíšiť cez AAM celkom dosť a na výkone to až tak neuberá. Celkovo asi Hitachi rýchlejší trošku hlučnejší, Sekáč pomalší-tuším, že má AAM zapnuté na max. od výrobcu. Volil by asi podľa záruky, ktorý má dlhšiu, ale asi ten Hitachi.
No tak to "mám radost" - když už si vyberu tišší, tak se zase o dost více zahřívá :cry: - otázka, co vadí víc? POKUD BY TO ZAHŘÍVÁNÍ AŽ TAK NEVADILO, POŘÁD BYCH PREFEROVAL TEN TIŠŠÍ 8-) Jestli je pomalejší nebo rychlejší, doufám, že zas tak při běžné práci nevadí :sad:

pozn - o SATA disku neuvažuji- je to pro studenta na běžnou činnost...
Tak keď chceš tichší a nebudeš ho mať umiestnený v dajakom sendviči tak ber Sekáča. Tú rýchlosť aj tak nespoznáš.
A ak je 7k80 nejaká low-end rada ako píše TomV môže byť ešte hlučnejší ako 7k250, tak nemáš čo riešiť.
HAL9000
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HAL9000 »

Teď jsem z toho znovu "jelen". Na serveru zive.cz
http://www.zive.cz/poradna/SubChild.asp ... 99&Main=52
píše čerstvě nějaký user, že se mu SEAGATE zahřívá až na 48° a chce si tam nechat namontovat nějaký větrák ( aktivní, pasivní? - nevím). To si ho tam mám rovnou nechat namontovat taky :o ? No ale není potom SEAGATE v kombinaci s tím větrákem de facto hlučnější než onen ten "chladný" HITACHI, který snad větrák nepotřebuje :shock: ?
OBR
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OBR »

Mel jsem Seagate 40 a 80GB ktery se dost hraly a byly MOC slyset,koupil jsem Hitachi 160GB a je krasne tichej a malo se hreje.Takze nevim tohle je moje zkusenost.
kuavik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od kuavik »

HAL9000 píše:Teď jsem z toho znovu "jelen". Na serveru zive.cz
http://www.zive.cz/poradna/SubChild.asp ... 99&Main=52
píše čerstvě nějaký user, že se mu SEAGATE zahřívá až na 48° a chce si tam nechat namontovat nějaký větrák ( aktivní, pasivní? - nevím). To si ho tam mám rovnou nechat namontovat taky :o ? No ale není potom SEAGATE v kombinaci s tím větrákem de facto hlučnější než onen ten "chladný" HITACHI, který snad větrák nepotřebuje :shock: ?
ten seagate mam v umelohmotnem ramecku bez vetraku a max 40C, takze v poho
Toshiba P100-10P

Luks
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luks »

Hitachi 160GB bez větráku max 35°C.Plotny slyšet nejsou jen trochu seekuje :) Ale to je v poho.
PC: Intel NUC 12 Enthusiast i7-12700H, 64GB RAM, A770M 16GB VRAM,7TB SSD LCD: 35" AOC AG352UCG6 Repro: Creative Labs GigaWorks T3 Headphones: Sony WH-1000XM3 Keyb: RAPOO VPRO V700RGB Alloy Mouse: Logitech G700s OS: Windows 11 Enterprise TAB: Samsung Galaxy TAB S9 ULTRA 12/512GB Phone: Samsung Galaxy S25 Ultra 512GBNtB: Dell Latitude 5420 14.0” Console: TV: Philips 65OLED804 + Yamaha YAS-207
B@RT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B@RT »

mám Seagate 120 a IBM 120 a tišší je to IBM
Sbírka grafických karet:
3Dfx B@RT Collection

Sbírka PC:
Intel B@RT Collection
kuavik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od kuavik »

B@RT píše:mám Seagate 120 a IBM 120 a tišší je to IBM
Luks píše:Hitachi 160GB bez větráku max 35°C.Plotny slyšet nejsou jen trochu seekuje :) Ale to je v poho.
to je sice pekny, ale tady jde jen o ty 80-tky , a nelze srovnavat ruzne vyrobky od urcite znacky :wink:
Toshiba P100-10P

Luks
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luks »

kuavik píše: to je sice pekny, ale tady jde jen o ty 80-tky , a nelze srovnavat ruzne vyrobky od urcite znacky :wink:
OK Hitachi 80GB 8MB neslyšitejnej i při seekování,jen občas cvakne kalibrace.Teplota bez větroně 33°C :wink:
PC: Intel NUC 12 Enthusiast i7-12700H, 64GB RAM, A770M 16GB VRAM,7TB SSD LCD: 35" AOC AG352UCG6 Repro: Creative Labs GigaWorks T3 Headphones: Sony WH-1000XM3 Keyb: RAPOO VPRO V700RGB Alloy Mouse: Logitech G700s OS: Windows 11 Enterprise TAB: Samsung Galaxy TAB S9 ULTRA 12/512GB Phone: Samsung Galaxy S25 Ultra 512GBNtB: Dell Latitude 5420 14.0” Console: TV: Philips 65OLED804 + Yamaha YAS-207
Marian
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Marian »

ta 7k80 je este hlucnejsia pri seekovani nez 7k250
Mal som oba....ta 7k80 je hlucnejsia preto lebo ma 2 plotne po 40 GB....7k250 ma len jednu 80GB

Ja opet doporucujem samsung spinpoint p80....vykonom je na tom lepsie ako seagate a je to ultra tichy disk....kamos tu ma napokoji hitachi a ten slysim vic nez ten muj samsung ktery je 30 cm odomna

Naviac v niektorych testoch prekonava hitachi
A64 Winch 3000+@4050+, 285x9, 1.58V, AC freezer 64 PRO @ 5V, ABIT AV8, Dual 2x 512MB A-DATA Vitesta 500@510Mhz 3-4-4-7-1T, Raptor powa! SATA 16MB cache, MSI NX6600-VTD128 Diamond @ 550/1100 + Primecooler VGA-HG1 Blue @ 5V, 20" LG FLATRON 204WT, Genius 5.1 HT, Levicom Visible Power 450W/30A, Logitech MX400, WinXP prof. SP2
Casemod
HAL9000
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HAL9000 »

Marian píše:ta 7k80 je este hlucnejsia pri seekovani nez 7k250
Mal som oba....ta 7k80 je hlucnejsia preto lebo ma 2 plotne po 40 GB....7k250 ma len jednu 80GB

Ja opet doporucujem samsung spinpoint p80....vykonom je na tom lepsie ako seagate a je to ultra tichy disk....kamos tu ma napokoji hitachi a ten slysim vic nez ten muj samsung ktery je 30 cm odomna

Naviac v niektorych testoch prekonava hitachi
Díky za radu i ty výše uvedené. Na základě nich už raději nebudu uvažovat o HITACHI 7K80 UATA 80 GB, ale vezmu původně neuvažovaný SATA 8 MB cache disk HITACHI 7K250 80 GB :lol: ( a zřejmě to tedy zvládne bez přidělání větráku ). SEAGATE definitivně vyřazuji, ale jdu se ještě podívat na toho SAMSUNGA :o .
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Prese tak Seagate by som v tejto triede uplne vylucil...., najme vykon disku je uplne inde ako spominane Hitachi.... Samsung tiez mozem len doporucit.....
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“