jakej linux pro začátečníka?
- marcos
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
jakej linux pro začátečníka?
Zdravim,chtěl bych se zeptat,jaká distribuce je podle vašich zkušeností nejlepší pro začátečníka??Chci mít jak Linux tak windows a nechci nějaký problémy s instalací..mám stáhnutej Mandrake ale ta instalace mi nějak nefunguje a taky mám nějaký LIVE verze Linuxu ale ty mi taky nejedou což vážně nechápu..myslíte že je dobrý třeba si koupit tu distribuci i stou příručkou abych věděl co a jak??
MTB:GIGABYTE Z97X-Gaming 3, Intel Z97, 1x PCIe x16, DDR3 3200, SATA III RAID, USB 3.0, VGA, DVI, HDMI, Killer GLAN, 8ch audio, ATX, sc1150; Procesor:Intel Core i5-4460 Quad-Core, 3.20GHz (84W);HDD 1:Intel 530 240GB SSD;HDD 2:WD Caviar Green 2000GB SATA II;HDD3:WD Caviar Green 2000GB, SATAII;Blu-Ray:LG BH10LS30-LRB;Operační paměť:4x4GB DDR3 Kingston 1600Mhz, Dualchannel;Skříň:Fractal Design Define R4 Black Pearl - Window;Zdroj:Fortron Aurum S 500;OS:Microsoft Windows 10 Pro
- Joži
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- Houska
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
zdar!
jestli jsi začátečník tak bych gentoo rozhodně nedoporučoval, nejlěpší bude asi mandrake (pokud ti nejde nainstalovat podrobně popiš co, kde, kdy a na čem (rozuměj na jakém stroji) se to děje-určitě ti někdo pomůže. Druhou volbou by pro tebe mohl být Suse - sice za něj dáš cca 3 litry, ale stojí to za to - dostaneš pěknou knížku, telefonickou podporu a téměř vše v češtině a to neni k zahození.
Sám mám mandrake 10 a 10.1 a nemůžu si stěžovat. Problémy byly, ale zatim jsem je (ťuk ťuk ťuk) všechny (s pomoci abclinuxu.cz/root.cz/forum.pctuning.cz apod.) vyřešil.
Takže se nenech odradit a pust se do toho.
Doporučená literatura Linux dokumentační projekt (najdeš ho i na netu v PDFku).
jestli jsi začátečník tak bych gentoo rozhodně nedoporučoval, nejlěpší bude asi mandrake (pokud ti nejde nainstalovat podrobně popiš co, kde, kdy a na čem (rozuměj na jakém stroji) se to děje-určitě ti někdo pomůže. Druhou volbou by pro tebe mohl být Suse - sice za něj dáš cca 3 litry, ale stojí to za to - dostaneš pěknou knížku, telefonickou podporu a téměř vše v češtině a to neni k zahození.
Sám mám mandrake 10 a 10.1 a nemůžu si stěžovat. Problémy byly, ale zatim jsem je (ťuk ťuk ťuk) všechny (s pomoci abclinuxu.cz/root.cz/forum.pctuning.cz apod.) vyřešil.
Takže se nenech odradit a pust se do toho.
Doporučená literatura Linux dokumentační projekt (najdeš ho i na netu v PDFku).
---- DIE YOU SON-OF-A-BITCH ----
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Na začátek doporučuju Mandrake. Kupovat SuSE rozhodně není dobrý nápad, protože nevíš, jestli tě to nepustí a nevrátíš se zase k Woknům... SuSE je na začátky drahá hračka...
Jinak souhlas s Houskovo doporučenou literaturou - když si přečteš LDP, ušetříš nám spoustu odpovídání na zbytečné dotazy...
Ke stažení třeba tady...
Jinak souhlas s Houskovo doporučenou literaturou - když si přečteš LDP, ušetříš nám spoustu odpovídání na zbytečné dotazy...
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou

- Houska
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
až budeš mít LDP za sebou tak můžeš zkusit LINUX-kompletní příručka administrátora ... hezký počteníčko
- marcos
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
já mám Mandrake 10.1 mám DVD verzi...staženou s FTP serveru...chtěl bych to hodit na notebook AMD Athlon...popis je dole v podpisu a pak později i na stolní comp...prostě když to DVD dám do DVD-ROM a restartuju a i když mám nastavenej první boot z DVD-rom tak to ni cneudělá a najede to zpátky do windows...
MTB:GIGABYTE Z97X-Gaming 3, Intel Z97, 1x PCIe x16, DDR3 3200, SATA III RAID, USB 3.0, VGA, DVI, HDMI, Killer GLAN, 8ch audio, ATX, sc1150; Procesor:Intel Core i5-4460 Quad-Core, 3.20GHz (84W);HDD 1:Intel 530 240GB SSD;HDD 2:WD Caviar Green 2000GB SATA II;HDD3:WD Caviar Green 2000GB, SATAII;Blu-Ray:LG BH10LS30-LRB;Operační paměť:4x4GB DDR3 Kingston 1600Mhz, Dualchannel;Skříň:Fractal Design Define R4 Black Pearl - Window;Zdroj:Fortron Aurum S 500;OS:Microsoft Windows 10 Pro
- Houska
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
pokud ti nechce začít bootovat z DVDčka tak bych zkusil vytvořit bootovací CD mandrakea
(a nebo FDD) jestli nabootuje z toho oboje najdeš i s popisem zde
až z toho nabootuješ instalátor se tě zeptá jestli máš nějaký další CD/DVD a ty ho prostě vložíš
(a nebo FDD) jestli nabootuje z toho oboje najdeš i s popisem zde
až z toho nabootuješ instalátor se tě zeptá jestli máš nějaký další CD/DVD a ty ho prostě vložíš
- marcos
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
no jasný díky,zkusim to..ale spíš jsem dneska zjistil že jsem ten image toho linuxu měl vypálit jako boot rovnou..ja to vypálil jako normální DVD-Roma CD-ROM a to je asi ten základní problém!
- kail
- Začátečník

SuSE je za peniazeHouska píše:Suse - sice za něj dáš cca 3 litry
Inak ... SuSE su na zaciatok fakt dobre ... tiez som s nimi zacinal ... a az ked som pochopil preco mi nevyhovuju, presiel som na Gentoo
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
2 kail : Ano, standardně je SuSE za peníze. A ne zrovna malé. Ale aby to bylo v souladu s licencí GPL, musí uveřejnit aspoň nějakou verzi volně k dispozici. To je logicky ta nejjednodušší, bez tištěnýho manuálu, technický podpory, DVD nosiče a podobných "vylepšení"...
The problem has been eaten.