snimac 1/1.8" vs 1/2.5"

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
jebeno
Nováček
Nováček

snimac 1/1.8" vs 1/2.5"

Příspěvek od jebeno »

rozhodujem sa medzi dvoma temer totoznymi typmi (ultrakompakt), rozdiel je hlavne vo velkosti senzoroveho snimaca, vie mi niekto poradit aky to urobi vysledny rozdiel? Jasne vacsi snimac, vacsia svetelna priepustnost... kvalitnejsia fotka, ale mna by zaujimal hlavne prakticky rozdiel, ci je to vobec viditelne medzi 1.8" a 2.5" vyslednou fotkou.
Athlon 64 3000+ @2258MHz, EPOX 9NDA3+ nForce3, 2x512MB PC4000 A-DATA Vitesta, Saphire 9800SE 256bit
Mican
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mican »

Rozdíl bude hlavně v hladině šumu na fotce, čím větší snímač (a buňky na něm), tím je šumu méně. To ale poznáš spíš při extrémních světelných podmínkách (noční fotky a tak), při denním focení jedině při velkém zvětšení.
i7-920, Gf 8800GTS, 6GB RAMěti, hodně disků, videokarta, joypad, Nintendo DSi, Nintendo Wii, XBox360.
.exe
Začátečník
Začátečník

Re: snimac 1/1.8" vs 1/2.5"

Příspěvek od .exe »

jebeno píše:rozhodujem sa medzi dvoma temer totoznymi typmi (ultrakompakt), rozdiel je hlavne vo velkosti senzoroveho snimaca, vie mi niekto poradit aky to urobi vysledny rozdiel? Jasne vacsi snimac, vacsia svetelna priepustnost... kvalitnejsia fotka, ale mna by zaujimal hlavne prakticky rozdiel, ci je to vobec viditelne medzi 1.8" a 2.5" vyslednou fotkou.

mensi objektivy mivani problemy s aberaci a kresbou
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Je to docela vidietelne....
Na tomhle prikladu je to trosku videt -
Ixus 430 (mam) ISO 400 - nejvetsi sum ale cip 1/1,8:
http://www.dcresource.com/reviews/canon ... hot400.jpg (EDIT: Musis zkopirovat ten odkaz)
Ixus 40 (novejsi model, az na typ karet a par detailu totozny) ISO 400, cip 1/2,5
http://www.dcresource.com/reviews/canon ... hot400.jpg (EDIT: Musis zkopirovat ten odkaz)
Cili vidis ze v tom druhym snimku se ztraci mnohem vic detailu, ovsem na druhou stranu pri beznym foceni to zas tolik neopoznas.

Napis konkretne mezi cim se rozohodujes. :wink: Velikost cipu neni jedinou vlastnosti, ucinnost firmware fotaku na redukci sumu muze ten rozdil smazat... Mnohem dulezitejsi je optika a vlastnosti.. jak rikam napis konkretni model.

EDIT: Sakra ted jsem zjistil ze to nepodporuje primy odkazy na server - proste ty moje linky rucne prekopiruj do prohlizece, pak to jde... sorry
jebeno
Nováček
Nováček

Příspěvek od jebeno »

medzi 2ma typmi od Canonu (Digital IXUS 700 vs Digital IXUS 40).
Su mi jasne rozdiely, len sa neviem rozhodnut ci sa mi oplati az tolko priplatit pri 700. Mam cas do konca tyzdna na rozhodnutie, potom mi bude dodany z USA.
Ixus 700 - 500bubakov
Ixus 40 - 300bubakov
Athlon 64 3000+ @2258MHz, EPOX 9NDA3+ nForce3, 2x512MB PC4000 A-DATA Vitesta, Saphire 9800SE 256bit
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Mno to se tezko radi :-(
Optickejma vlastnostma i sumem na tom budou uplne stejne... tady velikost cipu nehraje roli. Prusvih je ze 4mega jsou skoro malo, 7mega hrozne moc.
Uprimne, kdybych ja byl na tvym miste za 200 dolaru navic by mi to nestalo. (Za 600 dolaru se da koupit fotak uplne jiny urovne, tenhle je drahej - novinka) Zalezi taky jestli je to tvuj jedinej fotak, nebo jestli planujes koupit brzo dalsi apod... jestli to chces jenom na rodinny fotky, atd...

Jinak 4mego ma fotky kolem 1,8-2,5 mega. To sedmimego bude mit tak 3-4Mb To znamena pro Ixus40 - 512MB aspon pro 700 uz je nutnost 1giga ...
Errik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Errik »

Malé upřesnění: větší snímač nemá vůbec co dělat se zvětšením světelné propustnosti. To je věc objektivu, tím světlo projde a až pak se dostane na snímač, který ho zaznamená.

Jinak je to přesně tak, jak už zde bylo psáno: větší snímač = menší šum (při stejných megapixelech). Trochu se dá taky nahonit tak, že kdybys u sedmimega (ixux 700) snížil rozlišení na nějaké 3Mpx, sníží se hustota snímacích bodů - na stejné ploše bude méně citlivých buněk, které si vzájemně lezou do zelí a tím vznikne menší šum. Některé foťáky to tak dělají automaticky (např Kodak: ISO800 = 1Mpx)

Ale každopádně už uplynul týden od doby, cos to psal, tak se můžeš pochlubit, k čemu jsi nakonec dospěl:)
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Errik: Mno nejsem sice takovej odbornik, ale mam pocit ze snizenim rozliseni uz moc ten sum nesnizis, spis se v tom nizsim rozliseni ztrati spolecne s detailama... Skutecne zde hraje prim predvsim velikost cipu a spoelcne s agresivitou firmware.
BTW zrovna Kodak, kterej je proslulej agresivnima retusema nejen sumu bych tady jako priklad neuvadel ;-)
BTW2: Na co jsi narazel s tou prvni vetou? To jsem bral jako samozrejmost ;-)
Errik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Errik »

sx02: jasně, moc už to nepomůže, ale přecejen nějaký rozdíl tam být musí. A když děláš fotky 10*15, tak ti může být úplně jedno, jestli fotíš na 7 nebo 2 Mpx, tam už ty detaily nepoznáš. Jednou jsem omylem nechal vyvolat fotku 800*600 na 10*15 a kupodivu to zas tak strašné nebylo. Slabozrací by klidně rozdíl poznat nemuseli:)

A co se týče té mojí narážky, tak tou jsem chtěl popřít Jebenovo tvrzení v jeho prvním příspěvku: "Jasne vacsi snimac, vacsia svetelna priepustnost... kvalitnejsia fotka", zatím ho tady nikdo z tohoto omylu nevyvedl:)
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: snimac 1/1.8" vs 1/2.5"

Příspěvek od Butch »

jebeno píše:r....Jasne vacsi snimac, vacsia svetelna priepustnost... kvalitnejsia fotka..
Na digi kompaktu budeš vždycky nějaký ten šum mít.
Dobrý program na odstranění je prg noiseninja.
Ale moc to nepřehánět a nastavit si správně hodnoty, jak jsi fotil apod...

Razantně lepší jsou fotky až ze zrcadlovek. Vzhledem k mnohem většímu CCD prvku.

Větší snímač - Nižší šum. Světelná propustnost záleží na objektivu.

BTW když máš kompakt digi foťák. Jeden 5mpix a druhý 8mpix, a oba budou mít stejnou velikost snímacího prvku. Kterej má předpoklady pro méně zrnité fotky? Podle mě ten s menším počtem pixelů. Tak spíš radím koupit digiťák mezi 3-5mpix. Pokud tedy člověk neuvažuje o digi zrcadlovce. To už je pak jiné kafe
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“