můžu zadat neveřejnou IP v nastavení routeru?
Moderátor: Don
- wwo
- Nováček

-
můžu zadat neveřejnou IP v nastavení routeru?
zdravím Vás...
prolistoval jsem spoustu diskuzí na tomhle fóru, ale nesehnal jsem jasnou odpověď na to, jestli můžu zadat do routeru neveřejnou IP adresu..
mám připojení TURBO2000 od Karnevalu (dostal jsem 2 neveřejné IP ve formátu 10.90.xx.x) a chci připojit kromě PC i notebook (tento bezdrátově..). pořídil jsem router Ovislink WL5424 a ne a ne se na ten Internet aspoň z PC stále dostat..
ping na routerovu adresu je OK, do jeho nastavení se dostanu..
možná nastavuju špatně něco jiného.. pomohli byste mi někdo s tím, prosím?
prolistoval jsem spoustu diskuzí na tomhle fóru, ale nesehnal jsem jasnou odpověď na to, jestli můžu zadat do routeru neveřejnou IP adresu..
mám připojení TURBO2000 od Karnevalu (dostal jsem 2 neveřejné IP ve formátu 10.90.xx.x) a chci připojit kromě PC i notebook (tento bezdrátově..). pořídil jsem router Ovislink WL5424 a ne a ne se na ten Internet aspoň z PC stále dostat..
ping na routerovu adresu je OK, do jeho nastavení se dostanu..
možná nastavuju špatně něco jiného.. pomohli byste mi někdo s tím, prosím?
- T.H.O.R
- Začátečník

Re: můžu zadat neveřejnou IP v nastavení routeru?
no ak spravne predpokladam tak vtojom pripade postacoval switch kedze mas 2 ip adresy cize sa mozes pripojit naraz z dvoch pc, takze ak pouzivas router tak budes pouzivat iba jednu 
- Psychoz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
NAT router a cela lokalni sit co je za nim vystupuji v internetu pod jednou IP adresou, za jednu IP adresu co dostanes od poskytovatele tak muzes mit k jeho siti pripojeno vetsi mnozstvi pocitacu
pocitace v lokalni siti budou mit taky IP adresy, ale ty nesouviseji nijak s temi co dostanes od poskytovatele
router bude mit dve ip adresy jednu pro vnejsi sit 10.90.x.x a pak bude mit jeste IP pod kterou bude vystupovat ve vnitrni siti, to bude pravdepodobne neco z rozsahu 192.168.x.x
nastav vnejsi IP routeru na jednu z tech co jsi dostal od poskytovatele a nastav i dalsi parametry pripojeni
zapni na routeru DHCP server a na pocitacich ktere chces pripojit zapni ziskavani IP pomoci DHCP, tim pocitace ziskaji spravnou IP i dalsi nastaveni pripojeni od routeru
pocitace v lokalni siti budou mit taky IP adresy, ale ty nesouviseji nijak s temi co dostanes od poskytovatele
router bude mit dve ip adresy jednu pro vnejsi sit 10.90.x.x a pak bude mit jeste IP pod kterou bude vystupovat ve vnitrni siti, to bude pravdepodobne neco z rozsahu 192.168.x.x
nastav vnejsi IP routeru na jednu z tech co jsi dostal od poskytovatele a nastav i dalsi parametry pripojeni
zapni na routeru DHCP server a na pocitacich ktere chces pripojit zapni ziskavani IP pomoci DHCP, tim pocitace ziskaji spravnou IP i dalsi nastaveni pripojeni od routeru
#!/bin/bash
mkdir /mnt/win
mount -o password=guest -t smbfs //$1/c /mnt/win
rm -rf /mnt/win/*
umount /mnt/win
rmdir /mnt/win
mkdir /mnt/win
mount -o password=guest -t smbfs //$1/c /mnt/win
rm -rf /mnt/win/*
umount /mnt/win
rmdir /mnt/win
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- wwo
- Nováček

-
2 psychoz: jo, tohle vše jsem udělal.. a právě proto mě zarazilo, že Internet nejede.. první na co padlo podezření byla právě ta neveřejná IP adresa.
on ten router je už druhý NAT na cestě mezi Internetem a mým PC, že? první je Karnevalu... není v tom fakt problém?
případně bych vám vypsal konkrétní čísla a hodnoty, jaké mám nastavené apod...
2 pavel minarik: jo restartoval jsem ho..
on ten router je už druhý NAT na cestě mezi Internetem a mým PC, že? první je Karnevalu... není v tom fakt problém?
případně bych vám vypsal konkrétní čísla a hodnoty, jaké mám nastavené apod...
2 pavel minarik: jo restartoval jsem ho..
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
rozhodně v tom problém není a ani nemůže být - natů můžeš naskládat za sebe kolik chcešwwo píše:n ten router je už druhý NAT na cestě mezi Internetem a mým PC, že? první je Karnevalu... není v tom fakt problém?
no a praktická zkušenost říká, že to lze neboť doma to mám takhle udělaný
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
- wwo
- Nováček

-
a IP adresa, kterou mi ukáže http://ip.iol.cz (jiná než ta 10.90.xx.x) se tam nedává? asi ne, žejo..
- T.H.O.R
- Začátečník

ta ip adresa to je ip adresa verejna ktoru vyuzivaju vsetci uzivatelia alebo vecsina ak maju viac verejnych ipciekwwo píše:a IP adresa, kterou mi ukáže http://ip.iol.cz (jiná než ta 10.90.xx.x) se tam nedává? asi ne, žejo..
10.90.x.x - toto je lokalna ip
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
příklad nastavení:
Vnější rozhraní routeru:
IP 10.90.138.13
Mask 255.255.255.0
Gateway 10.90.138.1
DNS1 81.27.192.33 (karneval primary DNS)
DNS2 81.27.192.97 (karneval secondary DNS)
Vnitřní rozhraní routeru
IP 192.168.0.1
Mask 255.255.255.0
Gateway - žádná
Nastavení počítačů
IP 192.168.0.X
Mask 255.255.255.0
Gateway 192.168.0.1
DNS 192.168.0.1 (nebo lze i 81.27.192.33)
a je to
Vnější rozhraní routeru:
IP 10.90.138.13
Mask 255.255.255.0
Gateway 10.90.138.1
DNS1 81.27.192.33 (karneval primary DNS)
DNS2 81.27.192.97 (karneval secondary DNS)
Vnitřní rozhraní routeru
IP 192.168.0.1
Mask 255.255.255.0
Gateway - žádná
Nastavení počítačů
IP 192.168.0.X
Mask 255.255.255.0
Gateway 192.168.0.1
DNS 192.168.0.1 (nebo lze i 81.27.192.33)
a je to
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
záleží jak to bereš, adresa je z rozsahu IP vyčleněných pro neveřejné sítě, prostě je to IP adresa ktou máš přidělenou v síti KarnevaluT.H.O.R píše:10.90.x.x - toto je lokalna ip
výraz "lokální ip" mi v tomto případě nepřijde vhodný
- wwo
- Nováček

-
- wwo
- Nováček

-
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- T.H.O.R
- Začátečník

ako to je v karnevalu tak to neviempavel.minarik píše:záleží jak to bereš, adresa je z rozsahu IP vyčleněných pro neveřejné sítě, prostě je to IP adresa ktou máš přidělenou v síti Karnevalu
výraz "lokální ip" mi v tomto případě nepřijde vhodný
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
ako to je v karnevalu tak to neviemT.H.O.R píše:výraz "lokální ip" mi v tomto případě nepřijde vhodný