Môže zmena LED-ky "odpáliť" BIOS?

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Odpovědět
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Môže zmena LED-ky "odpáliť" BIOS?

Příspěvek od Muad'Dib »

Preto je to v tejto sekcii, lebo tu budú určite odborníci, čo sa v tom vyznajú.

Chcel by som sa vás opýtať, či môže zmena LED-ky odpáliť BIOS na základnej doske, prípadne nejako inak ju poškodiť natoľko, že nebude funkčná.

Niečo podobné sa vraj stalo jednému známemu - išlo o LED-ku na "indikáciu spánku počítača", teda tú, ktorá je v skrinke počítača a bola pripojená na piny "Sleep" na základnej doske.
No a on ju vymenil - vymenil hranatú zelenú za okrúhlu modrú (3 mm). Vraj po zasunutí naspäť počítač už nenabehol. Keď som sa na to bol pozrieť, tak na displeji na základnej doske (mal Abit-AN7) bol kód 90 (alebo 9.0), skrátka uGuru hlásil, že sa pokúša spustiť BIOS, no to bolo všetko; takže minimálne BIOS bol fuč. Vyzeralo to tak, že ten čip bol odpálený, takže nie len nejako vymazaný, lebo sme ho síce skúšali na inej základnej doske, no Uniflash ho nerozpoznal a Awdflash nechcel fungovať ani s parametrom /f.
Multimetrom som premeral tie výstupy (piny); ten na Power ukazoval asi +5 V, ten na Sleep však okolo 0 V. Ten sa však môže aktivovať až neskôr (čo by však nasvedčovalo o tom, že je trošku komplikovanejšie pripojený...)

Takže by som sa vás chcel opýtať - čo všetko by sa takouto výmenou mohlo pokaziť na základnej doske?
Tá pôvodná bola pripojená obyčaným káblikom, vymenil ju pomocou spájkovačky. Bola to obyčajná, zhruba 2,1 V LED-ka, ktorú vymenil za zhruba 3,6 V (pri 0,02 A).
sidbin
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sidbin »

jen nam nerikej ze to pajel trafopajkou!!!!!!!! :o :o
pokud ano tak se vubec nediv!!
--pac trafopajka dokaze odpalit CMOS obvody a jim podobne na 99%
--takovehle veci se paji zesadne micropajkou (odporova)-tam nevznikaji napetove spicky jako u trafopajky
--a tohe pravidlo neplati jen pro PC!!!!

--jinak tou LED nemuzes nic pokazit na 99%
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

:? no ta LED, ak zamenis zelenu za modru alebo cervenu za neviem aku, proste budes mat inu farbu svetla ale tie LED su navlas rovnake, lisia sa jedine farbou, ak to nezapajal pocas behu pc tak by to malo byt v poho

:? inak to bude pekne zbastlovana doska sa necudujem ze nejde ked s nou robi haluze
sidbin
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sidbin »

Joži píše::? no ta LED, ak zamenis zelenu za modru alebo cervenu za neviem aku, proste budes mat inu farbu svetla ale tie LED su navlas rovnake, lisia sa jedine farbou, ak to nezapajal pocas behu pc tak by to malo byt v poho

:? inak to bude pekne zbastlovana doska sa necudujem ze nejde ked s nou robi haluze
no ale modra led potrebuje napeti 3,6V
zelena asi 2,3V
cervena 1,6V
pri 10mA
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masakr_cz »

no ta LEd by to nejspis podelat nemela, pokud nebude mit dostatecny napeti, tak proste nebude svitit, jine je to s proudem, pokud by melka o hodne vetsi proud nez ta predchozí, tak by to neco MOHLO udelat.
Pajeni trafopajkou nevadi pokud neni v blizkousti CMOS obvodů, a to pochybuju ze pajel tu LEDku nekde v kompu, kdyz se jedna o LEDku z predku Case.
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

sidbin píše:
Joži píše::? no ta LED, ak zamenis zelenu za modru alebo cervenu za neviem aku, proste budes mat inu farbu svetla ale tie LED su navlas rovnake, lisia sa jedine farbou, ak to nezapajal pocas behu pc tak by to malo byt v poho

no ale modra led potrebuje napeti 3,6V
zelena asi 2,3V
cervena 1,6V
pri 10mA
:? aha, som nevedel, thx, som myslel ze len inak svietia :)
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Muad'Dib »

sidbin píše:jen nam nerikej ze to pajel trafopajkou!!!!!!!! :o :o
pokud ano tak se vubec nediv!!
Ne, bylo to klasickou mikropájkou. Ale přesto - nemělo by to s tím mít nic společného, poněvadž to bylo prováděno na opačném konci těch drátů, které se připojují do základní desky. A jasně, že to bylo mimo kompu, nejméně takové 2 metry ;-), to zas takový šílenec není!
sidbin píše: --jinak tou LED nemuzes nic pokazit na 99%
A vida - co se stalo... Ale neptal jsem se ho, zda to nepřipojoval za chodu, nebo zda to připojoval při zapnutém zdroji...
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Muad'Dib »

Asi to bolo len tou chatrnou základnou doskou. Ja som to skúsil na svojej a žiadny problém. Už mu došla nová a tá už bola v pohode (už sa mu nechcelo prepájkovavať tú LED-ku).
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“