Vyhody:
- pokud je zapojite spolecne na jeden zdroj, tak je ztisite.
- pokud kazdy jiny zdroj zvyseni efektivnosti(pretlakove vhaneni vzduchu)
- Zabranite tim zpetnemu nasani tepleho vzduchu..
pozn: mate s tim zkusenosti nebo napady.. napiste..
Moderátor: morke

TomV píše:Co to meleš ?
Jak na stejnej, nebo jinej zdroj ?
Když budou točit souhlasným směrem stejnýma otáčkama, tak ti jde efektivita do kopru, protože všechno odmaká první vrtule a druhá se jen "zadarmo veze"... Aby byla vůbec nějaké zvýšení účinnosti u koaxiálních rotorů (jedno jestli jsou protiběžné, nebo ne), tak musí mít druhý rotor podstatně větší stoupání listů, jinak je to celé k ničemu. Pokud má druhý rotor stejné otáčky a stoupání listů, jako ten první, tak v podstatě nasává vzduch už stlačený na tlak, který by při daných otáčkách dokázal sám. Takže v podstatě nedělá vůbec nic. Teda vlasně dělá - otáčky mu trochu stoupnou, protože se mu odlehčí (nemusí dělat v podstatě nic, než překonávat pasivní odpory ložisek a turbulentní proudění od prvního větráku) a účinnost celé dvojice klesne; bude o trochu níž, než kdyby foukal jeden...

Jestli jsou protiběžný, nebo ne, na tom tolik nesejde (to je důležitý spíš u těch modelů, kde jde o eliminaci reakčního momentu vrtule), nicméně pokud jsou použitý dvě STEJNÝ vrtule za sebou, tak je to nesmysl...kadas152 píše:2TomV taky sem letecký modelář a máš pravdu že ta druhá vrtule by měla být jiná ale omezeně to funguje i když máš dvě stejný protiběžný vrtule ale není to ono

Tak to potom neviem. U vysavacou asi nevies ratat, a cerpadlo si videl asi len jednostupnove.TomV píše:No, já měl rozebráno už několik vysavačů i čerpadel, a vždycky jsem tam viděl jen jednu vrtuli...Ale možná jsem měl smůlu na špatný kusy...
![]()
Co to meni na principe, ked zu zhodne otacky ?TomV píše:Nicméně, turbínu, vysavače i čerpadla sem netahej, to je trochu něco jinýho... Víš proč ? Protože jsou všechny stupně na jedný hřídeli. Tohle jsou dva nezávislý motory a to je rozdíl.

TomV píše:2 Houmerco : Hele, kolego, začínáš mě trochu štvát. Přestaň ze mně laskavě dělat vola, co neumí počítat do dvou, nemám to rád.Když už tu vystupuješ jako že jsi sežral všechnu moudrost a všichi ostatní jsou pitomci, tak svý tvrzení aspoň dolož, nebo sklapni.
2 Flegy : Vždyť tu celou dobu melu to, co jsi právě řekl.Tak si to příště radši pořádně přečti od začátku. Celou dobu tu tvrdím, že dva stejný PC fany na sobě se stejnýma otáčkama mají jediný efekt, a to je vyšší hlučnost.

Kód: Vybrat vše
desktop: Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G HDD | debian