Takže od začátku, mám PC v podpise (2400+, ECS L7VTA, MX440) na procesoru jsem měl BOX s 60mm fanem, hodně hustý žebrování a asi 7mm tlustá tákladna z CU, teploty v BIOSu byly většinou kolem 55°C, při zítěží tak do 60°C.
Na chipsetu byl malej pasiv (Al), kterej se opravdu hodně hřál, ve SpeedFanu čidlo ukazovalo 65°C. Na grafice byl pak malinkej hliníkovej aktiv se 40mm fanem a dost hlučnej. No a zdroj se mi do ruky dostal (prozatimně) ColorsIt 350W s 12cm fanem.
A k úpravám, nejdříve to bylo CPU, kde byl BOX nejvíce hlučnej. Místo něj jsem tady na foru sehnal Primecooler PC-HC HyperCool I+ (tedy verze s manuální regulací otáček - 1800-3500ot./min). Při nejvyšších otáčkách je to letadlo a teplota šla na 38°C (pasta AS5), ale při nejnižších otáčkách je ticho a teplota je na 48°C. Dále chipset, tam jsem jen vyměnil pasiv za větší, nějakej z desky MSI, je to hliník a vysokej asi 3cm. Problémem byl zdroj, nechtěl jsem ho dávat na 5V, ale nakonec jsem si udělal regulaci otáček (termo) a reguluje se sám, a je tichej. Opravdu ho neslyším a senzor je na pasivu, takže i dostatečně chladí.
A nakonec grafika, tam jsem vzal starej pasiv z chladiče na Durona, je to asi hliník, žebra nejsou až tak hustý. Trochu jsem ho zmenšil (na šířku) a upravil připevnění. Drží tedy v dírách u GPU. Není ofukovanej žádným fanem. Ruka se na něm udržet dá, ale čidlo od EC mi ukazuje na 43°C na pasivu. Co myslíte, stačí jen ten pasiv? Nerad bych zase přidával další fan...
No a po této úpravě PC vlastně neslyším. Ještě taky upozorňují, že ho mám vedle sebe (nalevo) a nemá bočnice, tedy žádné krytí hluku.
Já osobně jsem spokojenej s hlučností, ale co myslíte? Bude výkon chlazení dostačující? Díky za názory. Berte to jako diskuzi na téma snížení hluku nebo i jako návod na úpravu. jak chcete...