Domácí net pro dvě PC help please...

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
piranha
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Domácí net pro dvě PC help please...

Příspěvek od piranha »

Vyvstal přede mě konečně příjemný problém: musím dostat net z firemního počítače mé ctěné mamky také do svého počítače v pokoji o dvě místnosti dále. Klidně lze řešit pomocí Wi-fi, bylo by to fajn, kabely mě štvou. Net je typu kabelové TV, rychlost je v součastnisti 256Kb a plánujeme časem zrychlit na 2000Kb. A další dotaz: pokud na sebe s kámošem vidíme z okna (cca 200m) lze udělat aby případný Wi-fi router využíval k připojení i on? Díky moc za helpnutí, nejsem rozený administrátor sítě :(
Made by Piranha
AMD Athlon XP2700+ | SOLTEK nF2 75FRN3-L | 512 DDR 400mhz | nVidia GeForce FX 5600 128MB | seagate berracuda 120GB | Samsung SpinPoint 250GB |
P.I.R.A.N.H.A. : Poloautomatický Inteligentní Robot na Anihilaci Nájezdníků a Hromadění Antihmoty :borg:
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=50805
Stanley
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Vždyť sis v podstatě odpověděl sám - nejlepší je Wi-Fi. Za kabelovej modem od kabelovky dáš nějakej router (nebo lépe Wifi router - např. ASUS WL-500g, kterej má 4 LAN porty) a k němu připojíš mámy počítač i ten svůj kabelem. No a nebo si pořídíš ještě WIFI PCI karty do PC a připojíš se k tomu ASUSu bezdrátově. To není žádnej problém. Jen to správně nakonfigurovat.
No aco se týká kamaráda, tak to bude chtít nejspíš pro něj i pro tebe anténu (200 metrů, pokud je přímá viditelnost, tak asi nějakou menší směrovku) a pro kamaráda navíc buď PCI WIFI kartu, nebo nějakej AP, kterej umí mód klient a ten připojí do síťovky.
piranha
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od piranha »

Jasný, takže: 1) na kabel router Wi-fi,k mámě připojit router kabelem, ke mně wifi kartu. 2) ke mně i ke kámošovi směrovou anténu ( kam se zapojuje?) Jinak teda kámoš pojede přeze mně? Mylsel jsem, že pojede přes router. pokud to chápu, tak mámin comp nebude muset být zapnutej, abych mohl na net??? Fakt vim že se ptám jak total lama, ale v tomhle jsem total lama...
Made by Piranha
AMD Athlon XP2700+ | SOLTEK nF2 75FRN3-L | 512 DDR 400mhz | nVidia GeForce FX 5600 128MB | seagate berracuda 120GB | Samsung SpinPoint 250GB |
P.I.R.A.N.H.A. : Poloautomatický Inteligentní Robot na Anihilaci Nájezdníků a Hromadění Antihmoty :borg:
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sovicka »

Ne, stanley to myslel takhle:

MODEM -- ROUTER -- MAMA (kabel)
___________T-------- TY (wifi)
___________T-------- Kámoš (wifi) (podtržítko nahrazuje mezeru, "T" ukazuje propojení spodní a horní položky)
Na router napojíš třeba nějakou panelovku a dáš jí do takovéhlo úhlu, aby jsi na ní mohl ty i kámoš.
Kámoš si musí pořídit směrovou anténu, popř. nějakou panelovku - na 200m to bude bohatě stačit.
Aby všichni mohli na net nezávisle na sobě, tak je třeba mít zapnutý pouze modem i router.
Francie ... sladká Francie
piranha
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od piranha »

Jo, už jsem se dozvěděl že je vlastně potřeba abych byl mezi routerem a kámošem, abych ten net chytal taky, že jo? Myslel jsem že na více anténový router (2) pustit na jednu anténu sebe a na druhou kámoše, ale prý funguje vždy jen jedna...
Made by Piranha
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sovicka »

piranha píše:Jo, už jsem se dozvěděl že je vlastně potřeba abych byl mezi routerem a kámošem
NE, NENÍ! ... stačí jedna anténa, na kterou se budete chytat OBA - chápeš?
tzn. anténa bude někde z oknem a budeš se na na níc chytat ty i kámoš...
piranha
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od piranha »

Jasný, ale to by byla nějaká všesměrová, což mi bylo řečeno, že se na ní můžou napojit i lidi, který třeba ani neznám, natož abych jim chtěl poskytovat net. Jak moc to je bezpečný?
Made by Piranha
Stanley
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Tak to zkusím jeste jednou, i kdyz uz to psal pekne Sovicka.

>---- kabelovka --------> WIFI router --------> na router kabelem pripojis mamu (nebo pripadne i sebe) a nebo si poridis do sveho PC wifi kartu a pripojis se k routeru bezdratove

pokud chces ale pripojit i kamarada, tak uz musis mit antenu pripojenou k routeru (z routeru se odsroubuje ta miniantenka a prijojis tam nejakou tu panelovku)
(je jedno, pokud mas smerovku, nebo trebas sektorovku, riziko, ze se ti tam pripoji nekdo jinej je tu vzdycky, ale od to jsou veci jako WEP nebo WPA klice!) ..... myslim, ze "vetrelec" se ti muze pripojit dost dobre i na smerovku

kamarad si potom musi taky poridit antenu (jemu by urcite stacila smerovka, ktera bude mirit primo na tvou antenu) a do pocitace si kamarada taky poridi wifi kartu (200m je docela kratka vzdalenost, pokud na sebe primo vidite)

Problem by byl v tom, ze kdyz das na stenu domu nejakou sektorovku, nebo primo smerovku, tak asi uz nechytis signal na svoji wifi kartu ve svem PC.

Mozna bych zvolil k routeru vsesmerovku a na tu uvidi kamarad i ty! A kdyz si zapnes WEP klic, tak nemusi mit strach, ze se ti tam nekdo napichne. Nebo si jeste na routeru nastavis firewall (pokud ho bude mit)

Snad jsem to vyjadril presne a jasne.
piranha
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od piranha »

Myslim, že už to teda chápu: Takže prostě normálně z routeru všesměrovku a WEP klíč, ke mně wi-fi PCI kartu a ke kámošovi tu samou+směrovku...
Made by Piranha
tomm
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomm »

Nebude lepší když i svůj komp připojíš kabelem namísto bezdrátově? Vyjde to levněji a budeš to mít 100Mbit/s. S bezdrátem max 11Mbit/s a taky nevím jestli ten signál projde přes všechny zdi.
Osobně bych radši tahal po bytě kabel než zaplatit víc a jet nižší ryhlost. A pak si vem že jenom zavřeš dveře od pokoje nebo někdo projde po chodbě a už ti to přeruší signál :D ne, to je jenom vtip, ale osobně jsem měl nedávno podobný problém. WiFičku vadí stromy, no a o zdech ani nemluvím. Ale to zas mají dobré amíci, ti mají zdi z papundeklu, takže ti se s tím nemusí trápit :-)
Stanley
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

tomm píše:Nebude lepší když i svůj komp připojíš kabelem namísto bezdrátově? Vyjde to levněji a budeš to mít 100Mbit/s. S bezdrátem max 11Mbit/s a taky nevím jestli ten signál projde přes všechny zdi.
Osobně bych radši tahal po bytě kabel než zaplatit víc a jet nižší ryhlost. A pak si vem že jenom zavřeš dveře od pokoje nebo někdo projde po chodbě a už ti to přeruší signál :D ne, to je jenom vtip, ale osobně jsem měl nedávno podobný problém. WiFičku vadí stromy, no a o zdech ani nemluvím. Ale to zas mají dobré amíci, ti mají zdi z papundeklu, takže ti se s tím nemusí trápit :-)
Ja bych to zase tak cerne nevidel! Pokud jen nekdo "prejde pres signal" tak ho rozhodne neprerusi! A na kratkopu vzdalenost muze byt i mala prekazka, vzdyt WiFi funguje i pres zed!!!
A s tou ryclosti to taky neni tak horky. Pri dnesnich rychostech Internetu je jedno, jestli ho vedes pres kabel 100Mbit, nebo pres Wifi 11Mbit - rozdil rychlosti myslim vubec nepoznas! A cena? Ano - pokud uz mas sitovky (coz asi mas - integrovany na desce) tak neco usetris, ale Wifi ma budoucnost a usetris si praci s tahanim kabelu a vrtanim zdi a podobne .... a pokud budes napr. vrtat panel v panelaku, tak je to dost tvrda prace!!!
Zalezi jen na tobe.
S.
tomm
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomm »

Stanley píše:Ja bych to zase tak cerne nevidel! Pokud jen nekdo "prejde pres signal" tak ho rozhodne neprerusi! A na kratkopu vzdalenost muze byt i mala prekazka, vzdyt WiFi funguje i pres zed!!!
vždyť píšu že to byl jen vtip. měl jsem totiž ASUS WL-330b a uvnitř byla vypojená interní anténa, takže to mělo dosah tak 3m a vadilo tomu všechno :?
Stanley píše:A s tou ryclosti to taky neni tak horky. Pri dnesnich rychostech Internetu je jedno, jestli ho vedes pres kabel 100Mbit, nebo pres Wifi 11Mbit - rozdil rychlosti myslim vubec nepoznas!
nj, to je fakt, ale když budeš přenášet soubory mezi kompy, tak to poznáš. ono cca 6 MB/s je něco jiného než 600 kB/s.
Stanley píše:...a usetris si praci s tahanim kabelu a vrtanim zdi a podobne .... a pokud budes napr. vrtat panel v panelaku, tak je to dost tvrda prace!!!
jj, to je pravda. my jsme síť táhli venkem (přes okna), což je pohoda. vnitřkem je to horší. jedině to táhnout pod kobercama a lištama :)
takže jestli ti nezáleží na rychlosti (mezi kompy, ne na net), tak jdi do WiFi. je to fakt pohoda a ceny nejsou zas tak vysoké.
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sovicka »

Stanley píše:... ale Wifi ma budoucnost ...
Jo, ale ne ve stávajících specifikacích ... nové standardy už totiž povětšinou budou zpětně inkompatibilní.
Wifi díky ceně a spolehlivosti bych použil v tomto případě na posledním místě ... navíc na připojení jen jednoho PC se ti to nevyplatí - IMHO prostě použij kabel a pro kámoše holt wifinu (tím pádem můžeš použít směrovou anténu a máš menší riziko vnějšího útoku)
Vedení kabelu není žádný problém (mám kompletně sdrátovaný rodiný domek, vím o čem mluvím :) )
piranha
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od piranha »

Fajn, sice se wi-fi do příštího měsíce odkládá, nějak nejsou $$$ ale stejn2 to asi udělám jak říkal sovička. THX.
Made by Piranha
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“