centrino nebo celeron

Vše ohledně rad s nákupem a srovnání notebooků a netbooků.

Moderátor: Don

Odpovědět
hudecek.jiri
Začátečník
Začátečník

centrino nebo celeron

Příspěvek od hudecek.jiri »

Nazdar. Mám dotaz ohledně výkonosti a vybrže u těchto dvou procesorů. První je M centrino 1,3 a druhy celeron 2,8? pro který se mám rači rozhodnout. A ještě jeden Jaky je rozdil mezi TFT a XVGA díky za info
Procák: AMD atlon 1800+@3200+ 2,21GHz, Deska: Asus A7N8X-X (uber bios), Ramky: samsung 256MB, Disk: 2x80Gb Maxtor, Grafárna: Jetway Ati RADEON 9550 O/C ultra, Palírna: Liteon
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

jednoznacne CENTRINO...

TFT - http://www.webopedia.com/TERM/T/TFT.html
XVGA - http://web-design-suite.com/screen-layo ... 24-768.htm

jde o rozdilne veci. jedna je konstrukcni zalezitost LCD a druha je rozliseni.
Rammstein
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rammstein »

99% centrino :wink:
Acer Aspire V3-571G -> Intel Core i5 -> nVidia 730M 2GB -> 8GB RAM -> HDD 1000GB -> IPS FullHD Displej!!!!
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

centrino :wink: :roll:
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NoTHX »

100% centrino :twisted:
Marian
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Marian »

urcite cetrino :wink:
A64 Winch 3000+@4050+, 285x9, 1.58V, AC freezer 64 PRO @ 5V, ABIT AV8, Dual 2x 512MB A-DATA Vitesta 500@510Mhz 3-4-4-7-1T, Raptor powa! SATA 16MB cache, MSI NX6600-VTD128 Diamond @ 550/1100 + Primecooler VGA-HG1 Blue @ 5V, 20" LG FLATRON 204WT, Genius 5.1 HT, Levicom Visible Power 450W/30A, Logitech MX400, WinXP prof. SP2
Casemod
Luk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Luk »

Zaleží co to je za Celeron. Celeron-M na bázi Centrina tedy odnož od plnohodtnotného Pentia to není.

Ale co já vím tak osazovaly do notebooků Celeron s jádrem Nortwood a podstatně výkonější a více hřející Celeron Prescott.

Pokuď jde o stolní procesory je tím páde jasné že stolní Celeron vydrží na baterie znatelně méně než notebook s Centrinem-tedy v tvém případě s Pentiem-M.
Co se týče výkonu,tak pokuď jde o Celeron Nortwood tak přes magicky vysoké MHz,tedy kmitočet 2800MHz bude Celeron obdobně výkoný a někdy o něco pomalejší než Pentium-M na 1,3GHz.Pokuď jde o srovnání výkonu Celeron Prescoot 2,8GHz vs. Pentium-M 1,3GHz výkonově by vyhrál přeci jen Celeron,sice o málo ale zhruba v polovině případech by asi vyhrál,ve zbytku tedy té zbývající polovině případech by na tom byly zhruba nastejno.
Co se týče vyzařovaného tepla nejlépe je na tom Pentium-M a nejhůře Celeron s jádrme Precott.

Pokuď chceš dost slušný výkon,kvalitu a hlavně slušnou výdrž na baterie kup Pentium-M,nemluvě o tom že notebooky jím osazené jsou většinou tenčí a lehčí než notebooky s Celeronem,hlavně Celerem Prescottem které jso jak jsem už v krámě viděl nehezky tlusté a většinou i těžké. :sad:

Volba je na tobě. :wink:
:razz: :razz: :P
Top notebook: Toshiba,Dell,IBM!!!!!!!!!!!!
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

Luk píše:Zaleží co to je za Celeron. Celeron-M na bázi Centrina tedy odnož od plnohodtnotného Pentia to není.
Celeron-M na bázi Centrina (Pentia-M) neexistuje. Pentium-M totiz nevychází z desktopových CPU a do jisté míry se jedná o procesor nový, ne tak Celeron-M.
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Luk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Luk »

A prop,Pavle já nevím o tom že bych tvrdil že Pentium-M je stlní processor.Já mluvil o processorech Celeron Nortwood a Prescoot což jsou stolní varianty které se dávají do notebooku protože jsou levnější než processory mobilní.
Jinak jsem se asi špatně vyjádřil- Pentium-M,Celeron-M to jsou mobilní processor do notebooků (dnes jdou už díky redukci i do stol.pc) a jsou na bázi Centrina.Pak jsou Pentium 4 Mobile, Celeron Mobile atd.Já mluvil ale o stol. cpu(Celeron) a pak o mobilních (Pentium-M)

Dobře řekl jsem to hodně zhruba.Ale ty osobně určitě víš co tím myslým.

Hlavní tím myslým je že processor má menší L2 cache a tedy nišší výkon ale i kratší výdrž,protože neumí ,,tak dobře spořit,, s energií.
To je zhruba aobrazně řečeno.Neboly je to odlehčené Pentium-M
které se osazuje jako komplet zvaný Centrino.Neboly:
processor+chipset+wifi+integr.vga to je technologie Centrino.
dnesjsou Centrina s Pentiem-M která jsou stejná jen v té saě nemusí být intgr.vga ale třeba Radeon nebo GeForce a někdy místo Intel wifi se osazuje Dell,Toshiba a jiné.

Je možné že v něčem se mýlým,přeci jen nejsem na notebook přeborník.Pokuď ano napiš v čem ať jsem i já moudřejší.
Dyžtak ¨díky Pavle za případné upřesnění.
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Celeron-M na bázi Centrina
tohle je ta problematická hláška, mající 2 nepřesnosti
Centrino není procesor, ale platforma kombinující CPU, chipset a wifi
pokud jsi myslel Centrino jako CPU Pentium-M, pak Celeron-M z nej nijak nevychází (vychází z normálního Celeronu)
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Centrino rulezzzzzzz. :wink:
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
Luk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Luk »

Nechci tu delat nějakou dohadu.Ale snad jsem nikde nepsal že centrino je processor.On to tak psal v názvu Celeron nebo Cenrtino a já z toho pochopím jak to myslý :wink: .

Máš pravu Centrino není processor ale komplet od Intelu.
A to jsem také psal.
Ač vím že ovšem víš hodně jak notebooky tak okolo,tak ale tentokrát tě musím napoprvé upozornit,nebo se spíše optat jaktože Celeron-M je processor který vychází z normálního Celeronu?
Pavle je dost možné že máš pravdu ale co já vím už delší dobu o tomto tématu a to co všude psaly vlastně utvrzuje moji doměnk že Celeron-M je odnož z Pentia-M.nevím přesně jak moc velká odnož ale myslým že je.
jdu se mrknout ještě někam,případně své tvrzení pak ezmu zpět a budu tebe uctívat a budeš mít u mne omluvu.mrknu se na to j možný že už jsem z pc tak zbblý že....
Je to už nějaká doba co vzniklo Centrino a možná si něco pletu,mrknu na to :wink:
Luk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Luk »

pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

teď jsem checkoval roadmapu procesorů přímo na stránkách intelu a žádná zmínka o tom, že by Cel-M byl odvozen od Pentium-M není, hádat se ale rozhodně nechci
Luk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Luk »

Já také ne a byl jsem také na stránkách Intel je faktem že tam přímo nic takového nepíšou ale ani tedy nevavrací.
Už mlčím.Hádat se také nechi.Díky za super pokec. :lol:
A je to docela i fuk a´t si to zájemce najde na netu co to je.
LeváRuka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LeváRuka »

Podle toho jak jsem to slyšel já je to tak, že původně byl Celeron-M opravdu ovozen z normálních desktopových procesorů, a Pentium - M byl samostatný procesor (možná na bázi P4) . Taková byla situace asi před rokem, teď je to tak že současný Celeron-M je konstrukčně stejný jako Pentium-M a současné Pentium-M už je inovované zase někam dál (myslím že tomu teď říkají Sonoma ne? ) .

Fakt je ale ten že už před rokem byl Celeron - M super volba , a teď je ještě lepší (novější čipová sada) . porovnání cena/výkon podle mě vyhrává Celeron-M. Centrino je hrozně drahý a až na ten jinej procesor je to vlastně to stejný .
Důležitý je taky výrobce danného NB, ne vždy je Centrino záruka dlouhého provozu a bůh ví co to v té reklamě bylo ...
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

A jéje, tady to zase všichni zamotali... :)

Pentium-M není v žádném případě jakkoliv odvozen od P4, je to samostatný procesor vyvíjený izraelským týmem Intelu. Pokud chcete hledat jeho předky, pak je naleznete v Pentiu III (Tualatin). Aby to nebylo tak jednoduché, čipové sady pro Pentium-M naopak původně odpovídaly těm pro P4, ale již záhy byly upraveny pro potřeby mobilních zařízení a vznikla rodina čipsetů i855.

Celeron-M je skutečně osekaná varianta Pentia-M. Liší se třemi body:
1) Má zablokovaný Intel Speedstep, takže běží neustále na max frekvenci a napětí
2) Má poloviční cache
3) Prodává se na podstatně nižších frekvencích než Pentium-M

Nepleťte si Celeron-M s Celeron Mobile. Je to obdobný rozdíl jako Pentium-M a Pentium 4 Mobile. Celeron Mobile vychází ze stolních Celeronů, tedy architektura Netburst (P4).

A poslední poznámka: To, že pojem Centrino označuje intelovský set CPU, wireless síťovky a chipové sady, už tady zaznělo. Důležité je však připomenout, že Centrino je jen sada s Pentiem-M, nikoliv s Celeronem-M. Ten už se titulem Centrino honosit nemůže.
Veterán
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Spectral píše:...je to samostatný procesor vyvíjený izraelským týmem Intelu.
Tak tohle sem nevedel...
Spectral píše:Pokud chcete hledat jeho předky, pak je naleznete v Pentiu III (Tualatin).
Tohle jo.

Takze 100% centrino (P-M).

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
orange_juice
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od orange_juice »

LeváRuka píše:Podle toho jak jsem to slyšel já je to tak, že původně byl Celeron-M opravdu ovozen z normálních desktopových procesorů, a Pentium - M byl samostatný procesor (možná na bázi P4) . Taková byla situace asi před rokem, teď je to tak že současný Celeron-M je konstrukčně stejný jako Pentium-M a současné Pentium-M už je inovované zase někam dál (myslím že tomu teď říkají Sonoma ne? ) .

Fakt je ale ten že už před rokem byl Celeron - M super volba , a teď je ještě lepší (novější čipová sada) . porovnání cena/výkon podle mě vyhrává Celeron-M. Centrino je hrozně drahý a až na ten jinej procesor je to vlastně to stejný .
Důležitý je taky výrobce danného NB, ne vždy je Centrino záruka dlouhého provozu a bůh ví co to v té reklamě bylo...
pěkní blbost..před rokem natož ted kdy ceny notebooku s centrinem klesly k 30K má jednoznačně nejlepší poměr cena/výkon centrino
Odpovědět

Zpět na „Rady s výběrem a porovnání“