Baterie u noutu, jak se k ní chovat

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Baterie u noutu, jak se k ní chovat

Příspěvek od karf »

Mam Acera TM 4500 a zajímá mě, jak zacházet s baterkou abych jí moc neubližoval. Mam jí třeba vyndavat, když je připojenej na adaptér a leží na koleji na stole? Třeba u firemních notebooků máme nakázáno vyndavat batarku když je na adaptéru. Jak je to s počtem nabijecích cyklů? Počítá se i pár procent po zapnutí než zapojím i adaptér? díky
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
miho
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miho »

Take jsem nedavno poridil nb takze jsem se o to dost zajimal. Vetsina notebooku to dela tak, ze zacne nabijet teprve az stupne nabiti baterie klesne pod urcitou uroven. Takze pokud mam 95% a vice tak do ni nejde zadna stava- zkratka jako by byla mimo notebook.

Baterie ma definovany pocet vybijecich cyklu a mini se tim uplny cyklus. Dulezite je, ze baterii prospivaji spis mensi cykly jinymi slovy ctvrtinovych cyklu prezije vic nez ctyrikrat vice. Pametovy efekt je u Li ion zanedbatelny. Li ion a Li pol baterky pomerne rychle starnou. Po trech letech prijdes o znacnou cast kapacity nezavisle na tom zda je pouzivana ci ne. Dlouhodobe skladovat pri 40% nabiti pri nizke teplote a jednou za dva mesice nabit a vybit zase na 40%.

Pred vetsinou beznych problemu te ochrani elektronika baterky. Zejmena se jedna o prebijeni (nejhorsi co muzes Li ionce udelat), prilisne vybiti, skrat.
127.0.0.1, sweet 127.0.0.1
derry
Nováček
Nováček

pár info

Příspěvek od derry »

Je to tak 3 úplňky nazpátek, co jsem měl tu čest řešit tenhle problém s jedním profíkem, kteréj fělá správce u jedný docela dost velký firmě. Je to borec, kteréj dělá i analýzu baterií a jejich formátování na nějakech megamultifunkčních sarapatičkách, tak se mu dá i věřit.
Jeho verdikty:
1) Když jsi na síti, tak baterku ven.
2) Pokud frčíš na baterce, tak dodržovat celé cykly vybití a nabití. Tz. makáš na baterce, začne hlásit, že si chce loknout, tak ji dát nabíjet a nabíti dodržet do full. Předčasné ukončování nabíjení má za naslédek paměťový efekt, ikdyž, jak podotknul karf u Li ion/pol se dá skousnout. A hlavně jses na nejlepší cestě snížit si celkový potenciál baterie. Pokud to budeš dělat furt. Tak by ses měl odpojit od sítě a zase jet na baterku. Ikdyž tě chárí elektro baterie, je to prej lepší.
3) skladování, cykly a vybití souhlasí s karfem
4) co je docela velkej průser je prakticky nemožnost repasu Li baterií
Jinak, čím líp se k ním budeš chovat tím líp vydrří (ikyž to je rada...)
Jo a sem tam, je tobrí nachat si tu baterku naformátovat (moje poznámka: pokud máš u koho)
d
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

pokud jedeš ze sítě a máš v NB baterku, tak to u nových moderních NB nevadí, mají rozumnou elektroniku
zkus se ještě na tohle zeptat toho borca, by chtěl vědět co on si o tom myslí
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
lukypa
Nováček
Nováček

Příspěvek od lukypa »

Mám compaq armada M300 a poslední dobou mi baterka po nabití na 100 procent a odpojení od zdroje asi po 5 minutách zkolabuje tzn. notebook bez varování spadne. Mám nějakou šanci s tím něco udělat? při poslechu MP3 vydrží i hodinu, ale pokud má větší odběr tak je konec. Repase prý vyjde na 4000, není nějaká levnější varianta?
AMD Athlon 1900+/ Grafika: ATI Radeon 9600 XT 256 Mb DDR II /Deska: ASUS A7V880/Paměť: 1024 Mb, 400Mhz/Zvuk: integrovaná/
Luk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Luk »

Já vycházím z názory sebe i více lidí,dále pak příruček-manuals :lol:

Takže určitě je lépe nechat baterii dost vybít nemusí být úplně mrtvá ale pokuď už tam zbývá jen krapet energie a notebook to dává dost najevo tak je čas nabíjet.
Zas přebíjení nějak nehrozí takže se může nechat klidně furt na el.síti,
ale doporučuje se alespoň jednou za měsíc notebook odpojit od el.sítě nebo rpostě nechat minimááálně jednou za měsíc běžet na baterie nechat pořádně vybít baterii a pak ji nabít do plna.Takto by se to mělo dělat minimáálně jednou za měsíc a to buď alespoň jednou jet na baterky-vybít-plně nabít a nebo ještě lépe jet na betrku-vybít-nabít-vybít-nabít.
Tím se podle výrobců zachová slušná kapaita baterie po delší dobu.
Je to proste neco ve stylu u mobilo tedy format.
Naposledy upravil(a) Luk dne ned 15. kvě 2005, 20:21, celkem upraveno 1 x.
Top notebook: Toshiba,Dell,IBM!!!!!!!!!!!!
lukypa
Nováček
Nováček

Příspěvek od lukypa »

Luk píše:Já vycházím z názory sebe i více lidí,dále pak příruček-manuals :lol:

Takže určitě je lépe nechat baterii dost vybít nemusí být úplně mrtvá ale pokuď už tam zbývá jen krapet energie a notebook to dává dost najevo tak je čas nabíjet.
Zas přebíjení nějak nehrozí takže se může nechat klidně furt na el.síti,
ale doporučuje se alespoň jednou za měsíc notebook odpojit od el.sítě nebo rpostě nechat minimááálně jednou za měsíc běžet na baterie nechat pořádně vybít baterii a pak ji nabít do plna.Takto by se to mělo dělat minimáálně jednou za měsíc a to buď alespoň jednou jet na baterky-vybít-plně nabít a nebo ještě lépe jet na betrku-vybít-nabít-vybít-nabít.
Tím se podle výrobců zachová slušná kapaita baterie po delší dobu.
No to ale neřeší můj problém, vždyť to píšu! Ty baterie mají při větším odběru strašný pokles, měřil jsem to, a ta elektronika v nich je odpojí. Zkoušel jsem ty baterie mimo elektroniku napojit na malý odběr (24V žárovka) a jedou bez problému, ale jakmile je začne cucat notebook tzn. disk, displej atd tak napětí spadne na kritickou hranici a konec.
AMD Athlon 1900+/ Grafika: ATI Radeon 9600 XT 256 Mb DDR II /Deska: ASUS A7V880/Paměť: 1024 Mb, 400Mhz/Zvuk: integrovaná/
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Tak je to takhle:
NiCd - Mají paměťový efekt a je nutné je vybíjet (ideálně na nulu).
NiMh - Od NiCd se liší použitím jiných materiálů které zaručují úplně jiné vlastnosti než NiCd. Mají zanedbatelný paměťový efekt! a hluboké vybíjení jim přímo škodí. Ideální je je neustále udržovat nabité. Pozor ale, nesmíte je připojit na nabíječku pokud jejich kapacita neklesne tak pod asi 95% (toto platí i u NiCd). Důvod je, že baterie mají charakteristickou závislost nabíjecího proudu na napětí a při nevhodném připojení nabíječka tuto charakteristiku nedokáže rozpoznat a baterie se přebije.
LiPol, ... - zacházet s nima jako s NiMh.

U všech druhů není nutné dodržet plné babíjení a je možné baterii odpojit předčasně a to bez obav. Potom stále platí to zacházení co jsem popsal výše.
Živodnost baterií je garantována asi půl roku. Je ale pravděpodobné že baterie vydrží až dva roky.
Pozor na špatně přeložené a napsané návody (dívka v kanceláří si ani nevšimne že je v zařízení jiná baterie). Další věc jsou "odborníci" kteří určitě ví jak s baterií nejlépe zacházet, ale nemají tušení proč. Většina výše psaných příspěvků mi připadá nedostatečně argumentována a to je škoda.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
Stepa
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stepa »

zdar,ja osobne vyndavam akumulator z nouta,kdyz je v siti.Tento nazor jsem slysel od nekolika lidi,kteri maji notebooky,nehlede na to ze kdyz s nim pracujes a mas ho na kline tak je o neco lehci :)
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Je to trochu mimo, ale musim to lidstvu sdelit.. byl jsem ted v nedeli pracovne v polsku a v nejakym jejich radiu jsem se doslechl, ze vedci dali dohromady malou jadernou baterii.. pokud nenastanou problemy, tak se vyroba planuje do roku 2010...
Jo.. a ma to prej vydrzet okolo 10ti let.. takze modlete se at uz to prijde, at mame po starostech..
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Stepa píše:...ja osobne vyndavam akumulator z nouta,kdyz je v siti.Tento nazor jsem slysel od nekolika lidi,kteri maji notebooky...
Našel by se někdo kdo by dokázal rozumně obhájit tento názor? Občas to od někoho slyším, ale podle mě je to blbost a není k tomu nejmenší důvod.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Souhlas.. podle me se to tykalo mozna starejch pc ale v dnesni dobe jsou ve vsem udelany propusti, ktery zabranujou tomu, aby do baterie sel proud porad (zacnou se nabijet napr. pri vybiti na 20% a pak jedou stejne ve standby).. proto si myslim, ze je to spise takova ta stara zazita pravda, ktera uz dnes neplati..
blackdot
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blackdot »

Mno pokud se ti stane to co me (baterka proste odesla! uplne) tak ti nepomuze nic :-) Zachazel jsem s ni podle me snad nejlip. Ale asi to byla kusova vada a doufam ze me a ani nikoho jineho to nepotka.
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

blackdot píše:Mno pokud se ti stane to co me (baterka proste odesla! uplne) tak ti nepomuze nic :-) Zachazel jsem s ni podle me snad nejlip. Ale asi to byla kusova vada a doufam ze me a ani nikoho jineho to nepotka.
Každý tam jednou musí :wink: , ale záleží za jak dlouho. O životnosti baterií se píše výše.
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“