Připojení ADSL přes modem a router

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
JJ
Začátečník
Začátečník

Připojení ADSL přes modem a router

Příspěvek od JJ »

Zdravím,
potřebuju poradit s propojením ADSL modemu ASUS (adsl dovnitř, ethernet a usb ven) a broadband routeru Belkin High-Speed Mode Wireless G Router. (1xWAN, 4xLAN, WiFi). Jak to spojit dohromady a nastavit (modem i router, IP, DHCP, typ připojení atd.)? Mám přidělenou pevnou IP adresu od ISP a víc toho neznám (DNS, GATEWAY atd.). Jak mám nastavit takové ty PPPoE a PPPoA apod. Moc se v tom nevyznám. díky moc
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

PPPoA, VPI 8, VCI 48, jméno, heslo, pevná IP, gateway, DNS - toť na straně ADSL, co nemáš, musíš od ISP sehnat
router dáš do ethernet rozhraní modemu, IP může dostat automaticky nebo se dá nastavit pevně a net si přeroutuješ dovnitř, akorát mi uniká smysl pevné IP adresy, pokud chceš provozovat věci dostupné zvenku, tak musíš dobře zkonfigurovat obě zařízení (mapování portů), dvojitej nat je svinstvo
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
JJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JJ »

Zdravím,
vše, co jsi napsal je mi známé, vše na straně modemu je nastaveno (když zapojím modem přímo do PC, tak to funguje). Problém je to prohnat přes router (samostatntá vnitřní síť přes router funguje taky). Je potřeba na modemu nastavit routing. DHCP, NAT a Firewall na modemu je vypnutý, na routeru běží. Co je to PPPoA a PPPoE? Na routeru se dá nastavit jen PPPoE, zatímco na modemu musí být PPPoA, aby to fungovalo. A mám router a modem propojit kříženým nebo přímým kabelem (můj router neakceptuje křížené kabely pro LAN, jako některé routery, kterým je to jedno)?
Díky za nápady.
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

PPPoA je přece standard pro spojení PointToPoint protokolu, tohle Tě na routeru nezajímá, na routeru už přece bereš klasický ethernet z toho ADSL modemu.

přímý vs. křížený se snad dočteš v manuálu k routeru, jinak vyzkoušej, jsou jen 2 možnosti :wink:
JJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JJ »

Na routeru mám následující možnosti nastavení:
Dynamic mode
Static mode
PPPoE (DSL dynamic mode)
PPPT (DSL dynamic mode)

Tak kterou z nich vybrat a jak nastavit? A jak je to s IP adresou modemu? Ten má nějakou vnitřní (10.0.0.138) a vnější (to je tak, kterou jsem dostal od ISP). Tak to s tím?
Hajs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hajs »

k čemu vlastně potřebuješ ten router ???
!NO inet - NO fun!
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Hajs píše:k čemu vlastně potřebuješ ten router ???
počítám, že to bude k tomu wifi

nejdřív odpověz na otázku, co chceš mít dostupné ve své síti zvenku po netu a pak se budem bavit dál :wink:
JJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JJ »

Ve své síti nechci mít zvenku dostupné nic (žádný FTP server ani nic podobného). Chci prostě připojit PC (LAN) a notebook (WiFi) zároveň na net. Toť vše. Díky
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

no tak dej na routeru dynamic ip, tu dostanes od adsl modemu a jedes :wink:
mbaz
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mbaz »

ak sa mozem pridat..... :o

A co mam nastavit ak chcem aby bol moj ftp(HD pripojene k USB ASUS WL500g) pristupny z netu? Musim mat verejnu IP adresu?
Mac mini 2012 Late, monitor DELL 24
JJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JJ »

A co mám nastavit na modemu? Daj se tam nastavit všechno možný (DHCP, routing, IP, masku podsítě, gateway, NAT atd.). Když nastavim na routeru dynamick IP, tak to nejede. (Modem je ASUS TI-4631). Na modemu mám nastavený PPPoA a běží to.
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

mbaz píše:ak sa mozem pridat..... :o

A co mam nastavit ak chcem aby bol moj ftp(HD pripojene k USB ASUS WL500g) pristupny z netu? Musim mat verejnu IP adresu?
musíš mít z net přístupný ftp port, tuším je to 21
toho docílíš tak, že máš veřejnou IP nebo nemáš veřejnou IP, ale na nějaké veřejné IP, pro kterou jsi dostupný ve vnitřní síti, máš udělaný port forwarding k sobě
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“