http://www.xtremesystems.org/forums/for ... y.php?f=59 si člověk připadá jako na jiné planetě
Nejdůležitější vlákna s nejvyšším ratingem přesouvaná moderátory na první pozice jsou ta s Pentiem M – počtem příspěvků vlákna o Dothanu doslova drtí všechny Prescotty a Northwoody. Jen vlákno „Dothan overclocking thread“ má 1300 příspěvků a další jej následují. Úvahy dual core či Dothan jsou zcela běžné. Useři levou zadní přetaktovávají 1,6 či 1,7 Dothany na 2,4 až 2,7 GHz a Prescotty je přestávají zřejmě zajímat - skutečně vyvstává otázka, proč vlastně kupovat teplomety Prescott, které i s pořádným chladičem stojí skoro stejně jako Dothan.
U nás je to zatím pravý opak – Pentium M vystupuje stále zatím jako jakýsi hybrid nepříliš vhodný do desktopu, navíc v pozici teoretických úvah, že to někdo vyzkouší.
Já sám jsem v pozici, kdy stále nevím co do PC vybrat - nemíním totiž hrát hry, a pak volba Venice či Winch. není tak jednoznačná, i když se také celkem hodí na hudbu, video, filmy apod. Ovšem Prescott mě tedy fakt nenadchl – spousta ohlasů je dost drsných
Tedy tím se dostávám k tomu, co se mi zdá dnes jako nejlepší koupě z hlediska cena/výkon/hlučnost/chlazení, pokud procesor půjde naprosto bez problémů a jednoduchým postupem přetaktovat aspoň na 2,5 GHz: takovou sestavu bych pak ihned koupil:
ASUS P4GD1 (socket 478, i915P, 4xDDR400DCH, 3xPCI, 1xPCI-ex16, 3xPCI-ex1, 4xSATA/1xUATA, ATX) 2650,-
ASUS CPU Upgrade Kit CT-479 1200,-
Intel Pentium-M 735 1.7GHz socket uFCPGA 2MB cache Dothan BOX 7 600,- ( nebo 1,6 GHz za 6 400,- )
( pouze dodávám, že v červenci by měly jít ceny těchto procáků na této frekvenci cca o 1000,- Kč dolů – dle ohlášeného snížení velkoobchodních cen )
Otázkou zůstává, jakou grafiku do PCI ex slotu ( 6600 nebo nějakou ATI ? ), aby nebyly žádné problémy při přetaktování.
Totéž paměti – jakou značku, frekvenci a s jakým časováním vybrat do dualchannelu, aby proběhl přetakt hladce.
Cenově se taková sestava s přetaktovaným Dothanem min. na cca 2,5 GHz téměř nebude lišit od sestavy s Prescottem na 3,0 až 3,2 GHz.
Otázkou je, zda si už rovnou nepřiplatit cca 2500,- a nepočkat na plnohodnotnou desku full Atx Aopen i915GA- HFS, která je ořezanou verzí bratříčka mATX, má mít dobré vlastnosti a podporu přetaktování a měla by stát cca do 7000,- ( jinak by to byla zlodějna ). Aopen by měl za chvíli začít chrlit dodávky této desky – k nám zřejmě tak na konci července.