Mechaniky v Multi Word DMA2 režimu

Vše o CD-R/RW, DVD±R/RW, Blu-ray, HD DVD, ZIP, FDD a dalších.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Max Casper
Začátečník
Začátečník

Mechaniky v Multi Word DMA2 režimu

Příspěvek od Max Casper »

Před pár týdny jsem měnil desku a teď jsem zjistil, že obě 2 mé mechaniky běží v MultiWord DMA2 režimu. Jsou na sekundáru (LG master, Liteon slave). Zkoušel jsem postupně všechno.
- Odebrání kanálu ve správci... + restart
- výměna kšandy za novou
- prohození kanálu: HDD jel na sekundáru jako UDMA6, ovšem mechaniky na primáru stále jako MWDMA2.
- každou mechaniku zvlášť na kšandě
- reinstal via driverů + install různých verzí (4.43, 4.56)
- install ForceASPI 18 i 17
- zásah do registrů viz. FAQ, ovšem po restartu se přepnuly dokonce do PIO. Zde mi není úplně jasné, zda je přepsání registru nutné po každém startu, či by to tam mělo zůstat na stálo.

- Ve finále jsem zrušil oddíl a pomocí Norton Ghost jsem nahodil znovu systém ve stavu instalace se SP2 + záplaty + ovladače + základní soft (office, atd.)
V biosu je vše nastaveno OK.

Nic ovšem nezabralo.

S minulou deskou (Soltek, KT133a) a Windows XP SP1 jely obě mechaniky samozřejmě v UDMA2.

Nyní mám sestavu viz. podpis a WinXP SP2.

Mechaniky vyzkouším v jiném kompu až zítra, ale moc si od toho neslibuji, i když možnost, že byly poškozeny při "odchodu" minulé desky tady je.
CPU: AMD Ryzen 7 5800X MB: GIGABYTE B550 AORUS PRO AX RAM: Crucial 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Ballistix Red HDD: Samsung 970 PRO 512GB & Crucial m4 128GB & Crucial MX500 1TB SSD VGA: MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G DVD: Samsung SH-S203B PSU: Corsair RM650x (2018) Case: Bigtower Chieftec BA-01B-B-SL LCD: 2x 27" Iiyama XB2783HSU-B1DP OS: Win 10 64b
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Poškozením mechanik to nebude. Občas se to stává, že se mechanika s deskou nedokáže dohodnout na režimu, přitom s jinou deskou je vše OK. Jako jedinou možnost bych viděl v ovladačích od desky.
Bathory
Max Casper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Max Casper »

Takže jsem mechaniky vyzkoušel v jiném kompu a tam jedou v pořádku na UDMA2.
Vyzkoušel jsem i další ovladače (4.41, 4.51 i 5.00) ale nezabralo to.
Ještě zkusím až bude čas nahodit XP se SP1, jen tak pro zajímavost.

Zkoušel jsem vypalovat DVD rychlostí 8x (10800KB/s) a vypalování proběhlo konstantní rychlostí bez kolísání, takže MultiWord DMA2 (16 MB/s) na to v pohodě stačí. Asi to tedy nebudu řešit. Holt je to asi nekompatibilita mých mechanik s né zrovna moderní deskou.

Ještě poznámka k FAQ, u návodu ke změně registrů při vypínání DMA je napsáno
...kde první klíč je pro prim. kanál, druhý pro sek. kanál ...
U mě je to přesně naopak. První klíč mám pro sekundární kanál a druhý pro primární, takže je třeba to před přepsáním ověřit.
CPU: AMD Ryzen 7 5800X MB: GIGABYTE B550 AORUS PRO AX RAM: Crucial 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Ballistix Red HDD: Samsung 970 PRO 512GB & Crucial m4 128GB & Crucial MX500 1TB SSD VGA: MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G DVD: Samsung SH-S203B PSU: Corsair RM650x (2018) Case: Bigtower Chieftec BA-01B-B-SL LCD: 2x 27" Iiyama XB2783HSU-B1DP OS: Win 10 64b
Odpovědět

Zpět na „Optická, výměnná a jiná zařízení“