MBR na prvním disku a boot sector boot partišnu na druhým di

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Miroslav
Začátečník
Začátečník

MBR na prvním disku a boot sector boot partišnu na druhým di

Příspěvek od Miroslav »

Lidi, jaký je rozdíl když nainstaluju zavadeč (Grub, linux) do MBR na první master disk a nebo na Boot sector, boot partišnu druhýho disku na druhý kšandě?
AMD Athlon643200+(Newcastle), MSI NeoKT800-FSR, 2*512MB Vdata, MSI Džíforce 6800, 120Gb disk Sata, Windows XP
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

v druhém případě z toho za normální situace nenabootuješ :wink:
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Miroslav
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Miroslav »

tak proč teda když instaluju třeba linux tak je tam ta druhá možnost? Za normálních okolností umí teda komp bootovat jen z disku co je nastavenej jako master na IDE0? A musí bejt taky nastavenej oddíl jako aktivní? což se dělá třeba pomocí starého fdisk? platej tyhle pravidla? proč se teda dá bootovat třeba i diskety?
AMD Athlon643200+(Newcastle), MSI NeoKT800-FSR, 2*512MB Vdata, MSI Džíforce 6800, 120Gb disk Sata, Windows XP
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Počítač ti bude bootovat z toho disku, který si nastavíš v biosu. To znamená např. i z slave na secondary IDE. Vyzkoušej.
// vlastní oprava : diku opraveno na disku
Naposledy upravil(a) JirkaH dne úte 21. čer 2005, 11:50, celkem upraveno 2 x.
Miroslav
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Miroslav »

to my teda musíš prozradit v jakým biosu a na jaký základní desce!!! se dá nastavit bootování z konkrétního diskovýho oddílu. Mě prošlo pod rukama stovky desek a vždycky tam bylo jenom nastavit boot buď z prvního (primary kanálu) disku nebo ze secondary disku. Nikdy jsem neměl volbu bootování z konkrétních oddílů!!!!
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Promiň, tam se vloudila chybka, místo disku tam mám pouze diku
A jinak boot z různých disků nebo oddílů přes boot manažer, který ale musí být na disku, ze kterého je nastaveno bootování v biosu. Nebo ne?
SurrendeR
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SurrendeR »

Miroslav píše:to my teda musíš prozradit v jakým biosu a na jaký základní desce!!! se dá nastavit bootování z konkrétního diskovýho oddílu. Mě prošlo pod rukama stovky desek a vždycky tam bylo jenom nastavit boot buď z prvního (primary kanálu) disku nebo ze secondary disku. Nikdy jsem neměl volbu bootování z konkrétních oddílů!!!!
No tak neviem ake dosky ti išli cez ruky, ale tie čo išli cez moje, tak tam boly možnosti botovania z: HDD0,HDD1,HDD2,HDD3, SATA/SCSI, CDROM, Floppy/LS120/.... takže tak...
Pokial ovšem neboli nejake brutal stare...
Potom byvaju ešte možnosti, že su navyber konkretne disky ktore system zdetekoval...
A ešte, bola reč o diskoch a nie oddieloch, teda particiach... pokial sa nemylim...
EPoX 8RDA3+ rev. 2.1nFORCE 2 400 Ultra | AMD Barton 2500+@3200+(2200MHz)@1,7V | MSI NX 6600GT AGP 128MB 128bit 500/900@550/1160 | 2×256MB TwinMOS PC3200 6-3-3-2,5 | 80GB/8MB Maxtor ATA133 | 200GB/8MB Maxtor S-ATA 150 | 10GB/2MB Maxtor ATA100 | CDRW MSI 52/24/52 | Skrinka EURO Case 400W | 19" Hansol 930D | HP 3650
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“