problém s řadiči

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
abe
Nováček
Nováček

problém s řadiči

Příspěvek od abe »

mam problém s řadiči na desce (K7N2 Delta2 Series MS-6570E).
Jestliže chci udělat ze sata disku systémový disk tak se zapíše booth
sektor na 1 IDE disk .Nabízí také v biosu zavaděcí soubor z nějaké
booth karty ??? Ale hlavní problém je v tom že když odpojím přenosný
disk na IDE 2 (ať je master nebo slave) tak již win XP nenaběhnou.
Znovu jsem nainstaloval win.(tentokrát bez disku na IDE 2).XP naběhli,
ale po připojení disku zas nic..... Při klasický instalaci na IDE 1 systém,
IDE 2 přenosný,sata přenosný vše funguje normálně. Nezkoušel jsem
odpojovat dvd mechaniky. Každá rada dobrá :sad:

Deska K7N2 Delta2,athlon 2500xp takt 2186 ,OCZ cl 2 chlad měď,
wd800jb,st3120026a,st3200826as,gr Msi 5900xt,win xpsp2pro

//edit Wilik - presun do odpovidajici sekce
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

FAQ viz http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=6910
Z toho plyne jediný závěr - odpoj oba IDE disky, nainstaluj Win na disk na SATA a teprve pak IDE disky zase připoj. Mělo by to chodit.
Šťoural
Nováček
Nováček

Příspěvek od Šťoural »

JirkaH píše:FAQ viz http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=6910
Z toho plyne jediný závěr - odpoj oba IDE disky, nainstaluj Win na disk na SATA a teprve pak IDE disky zase připoj. Mělo by to chodit.
...chodí, ale občas se to hádá - mám stejnou desku jako abe. Nainstaloval jsem na S-ATA OS, a potom připojil IDE. Zdálo se to OK do chvíle, něž jsem nainstaloval ovladače základní desky. Po restartu jsem se nedostal na disk IDE a win mi sdělili, že jednotka není naformátovaná a že systém souborů je RAW. Stejná věc se stala když jsem přehrával mp3 a vprůzkumníku jsem kliknul na disk IDE - Muzika zamrzla a disk IDE zmizel. Po restartu měl IDE zase system souborů RAW a po druhým restartu najel v pohodě. Ohledně S-ATA disků jsem Lama, mám ho teprv 14-dní a vůbec jsem netušil že to nebude tak jednoduchý jako s IDE. Na disketě k MB Jsou nějaký ovladače (nForce3 SATA RAID Driver), měl jsem je nainstalovat při instalaci OS, nebo je mohu ještě doinstalovat? Ale naco instalovat RAID?
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Pokud máš desku s nForce2, pak by měl stačit driver z Win. V biosu by se měly nechat vypnout raid funkce, které asi nepotřebuješ.
Jak jsi nainstaloval ovladače pro desku? I s IDE drivery? Pokud ano, zkus je odinstalovat a Win si tam dají své. Vyzkoušej. Jinak poslední oficiální drivery pro n Force2 jsou verze 5.10.
abe
Nováček
Nováček

Příspěvek od abe »

měl jsem stejný problém na desce sl-75drv4 je od solteku.
Když jsem připojil disk maxtor 40G tak byl vidět jeden nebo
dva dny nebo se přepsal jako RAW místo NTFS.Byl v biosu
nastaven na (auto)tak jsem zkusil dát na konec místo AUTO- LBA už to tak běhá měsíc a syn na tom dělá psí kusy
a je to OKjavascript:emoticon(':oops:')
Šťoural
Nováček
Nováček

Příspěvek od Šťoural »

Dík za tipy chlapi,
samosebou jsem vyzkoušel všechno najednou, takže nevim co pomohlo.
Nejdřív jsem kouknul do BIOSU, raid funkce byly vypnutý, ale IDE Chanel 0 nikde - jenom první hranatá závorka a ani to "NONE" tam nebylo. Po dvou restartech, když najel IDE zase jako NTSF a ne RAW, tak ho BIOS zase našel. Nastavil jsem mu AUTO - LBA a po restartu jsem nainstaloval driver 5.10. Instaloval jsem ho stejně jako ten starej (v polovině instalace se ptá jestli chci instalovat RAID drivery - dal jsem NE - ponechat ovl. windows).
Následující restart už proběhl v pohodě (zdálo se mi že to najelo i rychlejc), a zatim to šlape. Jestli se teď během pár dní nepřepíše IDE zase na RAW, tak by mohlo bejt vyhráno.
Ještě jednou díky. :-D
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“