Pískání cívek - co všechno hlučí v PC

Problémy, rady a vše ostatní k PC zdrojům, UPS, napájení a voltážím, wattmetrům i počítání spotřeby.
Odpovědět
Godric
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Pískání cívek - co všechno hlučí v PC

Příspěvek od Godric »

Už je to nějaká doba, co jsem rapidně ztišil PC. Často píšu a tomu vadí jak hluk z venku, tak hluk z PC. Po tom, co z větráků zůstly jen jeden 120mm od ximy na minimální otáčky (4,5V) za stolem a 80mm nejakej shit ve zdroji, rovnež zpomalenej na minimum, jsem si zčal všímat dalšího hluku. Odhlučnil jsem čerpadlo vodníka a HDD a hlavní problémy nastaly se zdrojem a routerem, co mi stojí na stole. Zvuk obou je docela stejný, zdroj posledni dobou dal úplně pokoj, píská tak minutu po zapojení, pak přestane. Router ale dělá (byť potichu) tyto zvuky pořád a ruší. O to horší je, že musí jet pořád.

Netuším, čím to je ani odkud přesně to vychází. Jako první jsem zkuil teplotně ulevit udělání z něj router cabrio. To nijak nepomohlo. Jádro, dá li se tomu tak říkat, má teplotu dle mého odhadu tak 50°C (udržím na něm s přemáháním prst). Na pomoc jsem si vzal mikrofon a nahrál to. Pokud mikrofon přiblížím k cívce, je hluk slyšet silněji (na nahrávce), ale to může způsobovat magnetické pole kolem ní a vznikat tak parazitní příjem. Mikrofon zhruba nad středem desky už zaznamenává víceméně normální hluk. Tady je nahrávka:

http://godric.mysteria.cz/router.mp3

V reále jde slyšet spíš ten zvuk jakoby upouštění páry co se tam objevuje vždycky jen v krátkých úsecích pravidelně. To tišší je uprostřed desky, to hlasitější u cívky.

Tady jsou obrázky:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Nemáte s tím někdo zkušenosti, netušíte, čim by to mohlo být, resp. jak to omezit? Díky.
Mod čerpadla by Godric | Puddle jumper mod | Obrázek
E2140 1.6 -> 2.88 | X1950GT 500/600 -> 621/675 | A-Data 2*1GB 800 -> 960 | 965P-DS3 | Enermax Liberty 400W | Barracuda 7200.11 1TB | Godricův blog
eraser
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eraser »

no a není to teda tou cívkou ? , zkus na ní dát prsty a zkusit jakyby přidržet aby nevybrovala - jestli to pomůže tak lehce zasilikonovat
Gentoo | XFCE | Mozilla Suite
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Podobné zvuky mi dělá notebook, taky jsem z něj už dost zoufalej... :( Ale řešení neznám.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

silikon pomaha...sice to neni 100%ni reseni, ale pomaha..
alea206
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od alea206 »

nevite co mi může na PC čas od času pískat? Neni to ani monitor ani bedýnky je to něco vevnitř, mechaniky ani disk to neni.
Je to takový víííííííííííííííííííí
Stává se to u přehrávání .avi a je to kolísavý. Je možný že by to dělal větrák při určitejch nízkejch otáčách je to AC3: TC
ASUS P4C800; P4 Nortwood 2,8@3,3; 4x512MB RAM Kingmax SuperRAM DDR433 (192MHz) 2-3-3-5;Palit X1950GT 512MB GPU 500@600; RAM 1200@1400 ; LC 6550 V2.0 550W; CD-RW; DVD-ROM, DVD-RW, 200GB SATA, 40GB ATA,
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

mě pískla zdroj, hodně hlasitý pískání sice ne moc hlučný ale jel mi v poči asi dva dny a pak sem ho poslal na reklamačku z který mi řekli že jim jel dva dny pod zátěží a žádnýho pískání si nevšimli ale stejně mi posílaj novej :)
takže by to ta cívka klidně mohla bejt
nebo zkus jako já reklamaci
Odpovědět

Zpět na „Počítačové a záložní zdroje“