MBR jak to je???

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Odpovědět
Miroslav
Začátečník
Začátečník

MBR jak to je???

Příspěvek od Miroslav »

Chtěl jsem se zeptat jaký je rozdíl mezi nainstalováním jakéhokoliv zavaděče
do Master boot record disku(MBR) anebo do boot sectoru boot partišnu?
já myslel že mbr jde jenom do mbr na disku, netušil jsem nic o boot sectoru na boot partition
AMD Athlon643200+(Newcastle), MSI NeoKT800-FSR, 2*512MB Vdata, MSI Džíforce 6800, 120Gb disk Sata, Windows XP
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

podle kódu z MBR se pouze spustí kód, který je v boot sektoru aktivního partitionu disku, ten pak spustí teprve zavaděč, přímo do MBR by se ti zavaděč nevešel, je to jen jeden sektor.
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
Miroslav
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Miroslav »

teď jsem se do toho brutálně zamotal
1)bez nějakých boot managerů(XOSL, atd) mám 2 disky. Jeden IDE0 a druhý IDE1. Oba jsou čistý. Jestli to ale dobře chápu tak je jedno jaký disk bude mít nastavenou aktivní partišnu, že jo? Třeba zformátuju první disk, nahraju Windows nebo Linux a na druhým disku kterej bude čistej a zformátovanej třeba pomocí fdisku vytvořím a nastavím aktivní partišnu a budu bootovat z IDE1? Je to tak, nebo to musí býz vždycky první disk, první a aktivní partišna?
AMD Athlon643200+(Newcastle), MSI NeoKT800-FSR, 2*512MB Vdata, MSI Džíforce 6800, 120Gb disk Sata, Windows XP
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

je to prosté a jednoduché:
1. v BIOSu si nastavíš pořadí bootování z pohledu fyzických disků (IDE0, IDE1, ...)
2. každý disk obsahuje Master Boot Record, který najde aktivní partiton (disk může obsahovat max. 4 partitions a aktivní může být jen jediná), do operační paměti načte její první sektor (boot sektor - zavaděč) a předá mu řízení
3. tento boot sektor může začít rovnou zavádět OS nebo může nabídout vybrat, který OS zavést, atd. prostě je to normální program
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“