Athlon XP 2200+ z 266 na 333 fsb
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- presscott
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Athlon XP 2200+ z 266 na 333 fsb
Mam Athlon XP 2200+ 266 fsb. Chtěl jsem pomocí L3 můstků snížit násobič z 13,5 na 10,5 abych mohl fsb dát na 333. Propojil jsem můstky el. vodivým lakem, můstky byly na 100% propojené, ale bios ukazoval pořád 266 i ve Windows. Poraďte...
CPU: Core2Duo E7400@3,2Ghz 1.24V vcore + Thermalright XP-120 tuned-up MB: Asus P5KR skt.775, RAM: 4068MB A-Data DDRII 800MHz, VGA: Sapphire Radeon HD3870 512MB GDDR4, HDD: Seagate Barracuda ES 250GB, Zdroj: Fortron Green 350W http://presscott.wz.cz
To, že se na něčem "usnese" banda userů PCTF ještě neznamená, že mají pravdu. Často je to právě naopak.
To, že se na něčem "usnese" banda userů PCTF ještě neznamená, že mají pravdu. Často je to právě naopak.
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- presscott
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
odpověď
Desku mám Asus A7V8X-X(via kt 400). Já nechcu zvyšovat fsb aby mi narostla frekvence procaku, ale ja chcu prostě snížit násobič aby mi fsb narostlo bez nárustu frekvence procaku.
CPU: Core2Duo E7400@3,2Ghz 1.24V vcore + Thermalright XP-120 tuned-up MB: Asus P5KR skt.775, RAM: 4068MB A-Data DDRII 800MHz, VGA: Sapphire Radeon HD3870 512MB GDDR4, HDD: Seagate Barracuda ES 250GB, Zdroj: Fortron Green 350W http://presscott.wz.cz
- QUERCUS
- Začátečník

-
eeee.........???????
Jestli dobře chápu co jsi napsal, tak asi o tom jak vznikne frekvence CPU moc nevíš, nebo jsi text odkaď jsi čerpal nedočetl dokonce
. Správně tušíš že frekvence je NÁSOBIČ * FSB. Ale obě tydle hodnoty se nastavují zvlášť. Takže pokud jsi snížil násobič z 13.5 na 10.5 tak jsi CPU jenom podtaktoval. Prostě ti teď pojede 10.5*133MHz(266DDR). Aby jsi zvýšil FSB z 266MHz DDR na 333MHz musíš jí samozřejmě nastavit v BIOSu, sama se ti nepřepne 
Duron MORGAN 7,5*166MHz ECS K7S5A 256MB 333MHz vodní chlazení
Sempron 2400+ ASRock K7S41
samé lepší
- EfineSS
- Středně pokročilý

-
- QUERCUS
- Začátečník

-
Jasně, chce zachovat frekvenci CPU a jen zvýšit FSB a tím dosáhnout vyšší datové propustnosti, ale jak napsal že snížil násobič a čekal že se to přehodí samo na FSB 333 mě dostaloEfineSS píše:No podle me to mysli tak, ze chce zachovat puvodni frekvenci procesoru, ale se snizenym nasobicem a vyssim FSB..
samé lepší
- EfineSS
- Středně pokročilý

-
- presscott
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Nesrozumitelně jsem to napsal, protože jsem měl málo času. Ale myslel jsem to tak, že snížim násobič a samozřejmě ručně zvednu fsb tak, aby frekvence cpu zůstala původní.
- janis
- Začátečník

1."Chtěl jsem pomocí L3 můstků snížit násobič z 13,5 na 10,5 abych mohl fsb dát na 333. Propojil jsem můstky el. vodivým lakem, můstky byly na 100% propojené, ale bios ukazoval pořád 266 i ve Windows. Poraďte..."presscott píše:Nesrozumitelně jsem to napsal, protože jsem měl málo času. Ale myslel jsem to tak, že snížim násobič a samozřejmě ručně zvednu fsb tak, aby frekvence cpu zůstala původní.
2."Já nechcu zvyšovat fsb aby mi narostla frekvence procaku, ale ja chcu prostě snížit násobič aby mi fsb narostlo bez nárustu frekvence procaku."
Tak v tom aby se čuník vyznal, nic ve zlým - ptáš se teda na to, proč ti nejde změnit násobič, ne? A ne na frekvenci sběrnice - pokud ji v BIOSu změníš a uložíš volbu, tak se nemůže nikde objevovat, že zůstala původní, tj. 133/266.
Jestli ti nejede změna násobiče - na L3 se nastavuje přímo násobič, takže pokud nenastala změna, nemůže být propojení funkční.Oškrábal jsi krycí lak?
Zkus drátovat přímo v socketu, dobrý drátky jsou z patronových pojistek.
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- baronett
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
FSB 133 -> 166
No mam stejnou desku ASUS A7V8X-X a dokonce stejny procak... Jedine, co jsem udelal, bylo zvednuti FSB z 133 na 166 primo v BIOSu a o 0,05 V jsem zvysil napajeni CPU - taky v BIOSu. Vse nabehlo jak ma, rock stable. To se ale samozrejme muze lisit kus od kusu CPU. K tvemu problemu. Ta deska sama o sobe umi otevirat nasobic CPU, nemusels propojovat mustky, rucne muzes menit FSB a) skokem - 133, 166, myslim ze i 200 tam je (tos evidentne delal-zkousel) b) rucne s krokem po 1 MHz. 1) Byly mustky opravdu 100% propojene? (zkouska Ohmmetrem) 2) Jake mas pameti? Pokud chces, aby ti jel procak na 166, musi ti to zvladnout i ty pameti, na to by se nemelo zapomenout 3) Pokud vnutis procaku FSB 166, tak i 400 pameti ti pobezi na 333, ale tento "downgrade" by jim nemel vadit. 4) mas tam nahrany posledni BIOS? (myslim ze ver. 13), tim by to sice byt nemelo, ale kdo vi?
No ted uz me nic nenapada, na co bych te upozornil. Kdyz se ti neco povede/nepovede, klidne se ozvi, chvili jsem s tou deskou laboroval, treba si jeste vzpomenu.
No ted uz me nic nenapada, na co bych te upozornil. Kdyz se ti neco povede/nepovede, klidne se ozvi, chvili jsem s tou deskou laboroval, treba si jeste vzpomenu.
Baron
- EfineSS
- Středně pokročilý

-
- baronett
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Nasobic...
To Efiness:
Mozna jsem se spatne vyjadril, nebos necetl manual, nebo sis s tou deskou moc nehral, nebos taky mel procak, na kterem to uz neslo (od urciteho data vyrobene procaky nesly takto "otevrit"). Ale jedna se o to, ze v polozce Advanced Menu\CPU Freq. Multiple jde menit nasobic v celem rozsahu, ktery AMD pouzivalo... To ceho dosahnes dratkovanim, tzn. ze budes mit nasobic 11, vsechny mustky spojene a tim procak otevres, tak toho dosahne tato deska (a neni to vysada pouze teto desky) pouhym nastavenim biosu... Tedy dle meho nazoru je dratkovani provedeno uz primo na desce... Nesud me, vim co mi lezi doma pod stolem...
Mozna jsem se spatne vyjadril, nebos necetl manual, nebo sis s tou deskou moc nehral, nebos taky mel procak, na kterem to uz neslo (od urciteho data vyrobene procaky nesly takto "otevrit"). Ale jedna se o to, ze v polozce Advanced Menu\CPU Freq. Multiple jde menit nasobic v celem rozsahu, ktery AMD pouzivalo... To ceho dosahnes dratkovanim, tzn. ze budes mit nasobic 11, vsechny mustky spojene a tim procak otevres, tak toho dosahne tato deska (a neni to vysada pouze teto desky) pouhym nastavenim biosu... Tedy dle meho nazoru je dratkovani provedeno uz primo na desce... Nesud me, vim co mi lezi doma pod stolem...
Baron
- EfineSS
- Středně pokročilý

-
jeste kdyz procaky mely nasobice odemcene, tak v sly v BIOSu ty nasobice menit, a kdyz je nasobic zamceny, tak ho neodemces tim ze ho pomoci BIOSu zmenis, to je snad jasny..
//edit: je to dost OT, takze uz se o tom nechci bavit
//edit: je to dost OT, takze uz se o tom nechci bavit
Ryzen 5 5600X, ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, Gigabyte Radeon RX 5700XT Gaming OC
- QUERCUS
- Začátečník

-
Tak pro upřesnění, když můžeš v BIOSu měnit nasatvení násobiče, neznamená to že se to projeví!
1) aby jsi mohl změnit násobič z BIOSu, tak musíš mít procák otevřenej: a to buď nedopatřením z výroby a nebo spojením všech můstku L1 (což je tu omýláno snad milionkrát)
2) pokud zakladatel tohodle threadu píše že spojil můstky lakem aby snížil násobič a po restartu počítače naběhl procík bezezměn, značí to jediné, a to že ty můstky nemá rozpojené. Já když přerušoval můstky, tak jsem si kolikrát říkal že už musí být přerušený a ono prd.
Jinak teda ještě pro úplnost co přerušit či spojit tak http://www.ocinside.de/html/workshop/so ... nting.html
1) aby jsi mohl změnit násobič z BIOSu, tak musíš mít procák otevřenej: a to buď nedopatřením z výroby a nebo spojením všech můstku L1 (což je tu omýláno snad milionkrát)
2) pokud zakladatel tohodle threadu píše že spojil můstky lakem aby snížil násobič a po restartu počítače naběhl procík bezezměn, značí to jediné, a to že ty můstky nemá rozpojené. Já když přerušoval můstky, tak jsem si kolikrát říkal že už musí být přerušený a ono prd.
Jinak teda ještě pro úplnost co přerušit či spojit tak http://www.ocinside.de/html/workshop/so ... nting.html
samé lepší