Vyhořelý zdroj

Problémy, rady a vše ostatní k PC zdrojům, UPS, napájení a voltážím, wattmetrům i počítání spotřeby.
Odpovědět
Aussie
Nováček
Nováček

Vyhořelý zdroj

Příspěvek od Aussie »

Ahoj,
dneska se mi už podruhé stalo,že mi vyhořel zdroj.
poprvé se mi spálil asi před 2 roky,to bylo asi nejaké přepětí v síti při bouřce.
A dneska podruhé, když jsem pařil jednu gamesu, mel sem přecvičenou grafiku(to nebylo poprvé) a z ničeho nic se mi najednou restarl PC a uz se nezapl, jen svitili diody na mechanikách a ze zdroje to divně smrdělo a jeste nejak divně bzučel. Vsechno sem od nej poodpojoval, chvílu nechal zchladit a znovu sem ho připichl do síte a základní desky.
Když jsem přepl vypinač na zdroji, tak z nej vyskočila jiskra.Po rozdelání sem zjistil,ze je spalená pojistka a pravdepodobne i vetrak, i když se otáčí,ale nejak smrdi.
Chtěl bych zkusit vyměnit vetrak a pojistku(mám doma náhradní), ale potřeboval bych schéma výstupu konektoru k základni desce, abych ho mohl zdroj zapnout, aniž bych ho připojoval k základovce.

Potom bych se chtěl zeptat jaký nový zdroj byste mi doporučili, nechci do nej vrážet moc peněz, není to nový počítač. Ten splaleny byl 300W, asi nejaký neznačkovy, vim že před těmi 2mi roky stál neco málo přes 500k a byl určený pro P4

Předem dík za odpověď
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od JanHavlicek »

Jako nový zdroj bych ti doporučil Fortrona 350W (nejlíp s 12cm fanem), nevím, jestli má cenu spravovat ten starý, nikdy nevíš, kdy ti zase vyhoří, kór když je to noname
Dell Inspiron 6400, HP mini 5103, Nokia E71, Nokia E75, HTC HD2
Aussie
Nováček
Nováček

Příspěvek od Aussie »

JanHavlicek píše:Jako nový zdroj bych ti doporučil Fortrona 350W (nejlíp s 12cm fanem), nevím, jestli má cenu spravovat ten starý, nikdy nevíš, kdy ti zase vyhoří, kór když je to noname
se spravenim jeste uvidim,ale asik se na to vykaslu. 12cm bych tam asik nedal, to bych musel udelat díru do bedny. Anebo uz koupit novou bednu :-(
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Aussie píše:
JanHavlicek píše:Jako nový zdroj bych ti doporučil Fortrona 350W (nejlíp s 12cm fanem), nevím, jestli má cenu spravovat ten starý, nikdy nevíš, kdy ti zase vyhoří, kór když je to noname
se spravenim jeste uvidim,ale asik se na to vykaslu. 12cm bych tam asik nedal, to bych musel udelat díru do bedny. Anebo uz koupit novou bednu :-(
Nevim jestli si to dobře pochopil ale ten fan je smerem dolu do PC ne ven z case.
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
Aussie
Nováček
Nováček

Příspěvek od Aussie »

doufam ze sem to pochopil dobře, já ten zdroj mám přímo nad CPU. nevím teda jestli by to vadilo to mít přímo takhle, jak jen na obr.
Obrázek
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

No z toho nákresu chytrej nejsem.
Je to tenhle zdroj.
Fortron
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Podle toho tvého nákresu to vypadá, že máš ještě case se zdrojem nastojato. No to je docela problém, fany zdroje a CPU se budou prát o vzduch, oba nasávaj
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Prosím tě, uvažuj. Když vylítla jiskra a spálila se pojistka, tak tam asi došlo k nějakému zkratu (pravděpodobně prásko trafo). Když tam dáš novou a zapneš to, tak ta pojistka shoří znova. Je naprosto zbytečné špekulovat, co s tím. Ten zdroj vyhoď a kup novej.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Aussie
Nováček
Nováček

Příspěvek od Aussie »

JanHavlicek píše:Podle toho tvého nákresu to vypadá, že máš ještě case se zdrojem nastojato. No to je docela problém, fany zdroje a CPU se budou prát o vzduch, oba nasávaj
přesně tak a jeste k tomu je to AMD, které potřebuje dobré chlazení
Aussie
Nováček
Nováček

Příspěvek od Aussie »

TomV píše:Prosím tě, uvažuj. Když vylítla jiskra a spálila se pojistka, tak tam asi došlo k nějakému zkratu (pravděpodobně prásko trafo). Když tam dáš novou a zapneš to, tak ta pojistka shoří znova. Je naprosto zbytečné špekulovat, co s tím. Ten zdroj vyhoď a kup novej.
ten už skončil v popelnici. po bližším podívní na rozdělaný zdroj sem zjistil, že tam není spálená jen pojistka,ale taky i neco jiného, tak nebudu nic riskovat. Sem rozhodnutej koupit novej. Jen nevím jaký. Ještě sem přemýšlel, že bych koupil rovnou novou bednu, at se mu líp dýchá. Tedka je tam ve vnitř hrozně moc věcí a je z něj malé topení pod stolem. (v zimně je to fajn na nohy, ale v létě hrůza 8) )
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

No to je aspoň řeč. Doporučil bych ti bednu i se zdrojem od Chiefteca (410W), ale nebudeš moc nadšen, stojí cca 3100 Kč. Ovšem ten zdroj je vysoce kvalitní a poslouží popř. i do nějaké výkonné sestavy. Ta case je taky kvalitní, prostorná, výborné chlazení. Ovšem pokud do toho nechceš tolik vrážet, je možnost koupit např. skříň Modecom s 350W Fortronem za cca 1500-1600 Kč
Aussie
Nováček
Nováček

Příspěvek od Aussie »

JanHavlicek píše:No to je aspoň řeč. Doporučil bych ti bednu i se zdrojem od Chiefteca (410W), ale nebudeš moc nadšen, stojí cca 3100 Kč. Ovšem ten zdroj je vysoce kvalitní a poslouží popř. i do nějaké výkonné sestavy. Ta case je taky kvalitní, prostorná, výborné chlazení. Ovšem pokud do toho nechceš tolik vrážet, je možnost koupit např. skříň Modecom s 350W Fortronem za cca 1500-1600 Kč
Hod sem odkaz na Chiefteca, popr i na Modecom.
Když už bednu, tak by to chtělo neco prostorných, pač tam toho mám hodně, všechny PCI sloty zaplněném, 3CDrom a 2 disky, však mrkni sám

Obrázek
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

To máš teda pravdu :D v tom případě bych zauvažoval možná i nad bigtowerem Chieftec, pokud tě netíží rozměry case

Odkaz na Chieftecy middletower zde
Odkaz na Chieftecy bigtower zde (i ty AOpeny jsou vysoce kvalitní, ale dražší)
Odkaz na Modecomy zde (pozor, některé mají slabší zdroje, nebo je vůbec nemají)
delta4
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od delta4 »

ja bych se vikaslal na opravu toho spaleneho zdroje. ze pri dnesnich cenach to nama smysl ono kdyby to byl zdroj tak za 5000 Kc tak ano ale jinak NE
3400 64bit 2x 1024 na 500MHz MB za tim sunka ale? NX6600GT HDD 250x2 SATA LITEON 1673 s x1 LG GSA 4167B x2
CZ je Policejni uřednicky stat pravní system je nestaven jen pro zlodeje podvodniky a lháře !!!!!!!!!!!!!!!
Aussie
Nováček
Nováček

Příspěvek od Aussie »

JanHavlicek píše:To máš teda pravdu :D v tom případě bych zauvažoval možná i nad bigtowerem Chieftec, pokud tě netíží rozměry case

Odkaz na Chieftecy middletower zde
Odkaz na Chieftecy bigtower zde (i ty AOpeny jsou vysoce kvalitní, ale dražší)
Odkaz na Modecomy zde (pozor, některé mají slabší zdroje, nebo je vůbec nemají)
S bigtower by nemel byt problem, mám pod stolem 655mm místa, tzn. u Chiefteca nemít nožičky, což neva. Ale potřeboval bych poradit, který tip si vzit, jestli DA, BA nebo CA. nevim jestli jsou všechny ve vnitř stejné nebo ne.
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Vevnitř jsou stejný (aspoň série BA a Ca), jestli je stejná i dragon série (DA), to nevím na 100%, ale snad jo, jde v podstatě jen o ten čelní panel, jakej si vybereš
Aussie
Nováček
Nováček

Příspěvek od Aussie »

JanHavlicek píše:Vevnitř jsou stejný (aspoň série BA a Ca), jestli je stejná i dragon série (DA), to nevím na 100%, ale snad jo, jde v podstatě jen o ten čelní panel, jakej si vybereš
tedka jen přemýšlím jak je to s datovýma kabelama? ty přece nemůžou došáhnout až do horních pozic? Jeste k tomu, když mám řadič v PCI. To by mě zajímalo. :oops:
Myslíš,že se prodávají se i nejaké prodloužené 80-ti žilové kabely?
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Jistě, s těma bývá problém, ty klasické tam nedošáhnou, ale samozřejmě se delší dělají, ovšem nejsou zrovna nejlevnější - http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=22736 :(
Odpovědět

Zpět na „Počítačové a záložní zdroje“