Upgrade- kterým směrem???

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Upgrade- kterým směrem???

Příspěvek od Vivec »

Moje sestava teď je P4 NW 3Ghz@ 4,05Ghz, MSI 865PE Neo2- PS, Radeon 9600pro 400/600@ 502/712, 2x 512MB Kingston 400@ 450Mhz

po prázdninách a brigádě budu mít peníze a chci každopádně novou grafárnu, bude to Sapphire X800XL ale nechci jí kupovat do AGP proto uvažuju o desce se socketem 478 a chipset i915 (LINK), bohužel tu dělá jenom ASUS :sad: (nebo ne???) takže na výběr moc nemám. Máte někdo zkušenosti s touhle deskou? nebo se na ní mám vybodnout a koupit DFI nF4 DAGF a venice 3000+???
myslim si že koupí novýho procáku bych si nějak moc nepolepšil, ba možná i pohoršil, na compu dělám auto CAD, nějakou tu vektorovou grafiku a hry (poměr tak 50:50)[/url]
tak mi prosím poraďte
HAL9000
Začátečník
Začátečník

Re: Upgrade- kterým směrem???

Příspěvek od HAL9000 »

Gr8 Vivec píše:uvažuju o desce se socketem 478 a chipset i915 (LINK), bohužel tu dělá jenom ASUS :sad:
To jsem nějak nepochopil - co jinýho bys chtěl pod Pentium dávat ? Snad MSI, DFI nebo origoš INTEL desku :D ?
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

ne, chtěl jsem tim říct že nemůžu vybírat, mám jen jednu možnost
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od JanHavlicek »

Tohle je to nejhorší rozhodování. Samozřejmě pokud děláš grafiku a autocad, tam je intel lepší, proto bych AMD nedával. Nejideálnější stav je přechod na LGA775, ale to je docela nákladný, musel bys koupit procák (asi 3,0GHz), desku (zřejmě Asus s i915P, vzhledem k pamětím) a samozřejmě tu grafiku. Ta základka, cos navrhl je takovej hybrid a myslím, že moc dobrá nebude. Je docela chudě vybavená, no nevím, asi bych ji nekoupil. Pak je taky samozřejmě možnost koupit tu X800XL do AGP, ale to dneska taky není 2x nejštastnější. Záleží, kolik seš ochoten do toho vrazit
Dell Inspiron 6400, HP mini 5103, Nokia E71, Nokia E75, HTC HD2
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

jenom kvuli grafarne tohle chces dát pryč (jiná možnost kvůli PCI-E stejně není, hybridy bych já osobně nebral.
Upgraduj v rámci AGP. Osobně bych chvíli počkal
a) jak se vyvine cena 6800 řady
b) jestli nebude 7800GT (tj. nová generace "lepšího" mainstreamu) do AGP.

Tohle jsou dve cesty, jak jeste prodloužit život tvé desce.
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

no právě, jinak ta deska je oproti tý co mám teď vybavená skvěle :lol:
už totiž nemám ani jeden volnej SATA a jen jeden slave na PATA (2x mechnika 3x disk)
ani firewire ta msi nemá a má nevíc 2 USB který se hoděj...
upgradovat z procesoru kterej mám na procesor v podstatě stejnej se mi zdá jako blbost a vyhozený peníze...

\\ 7800 prej do AGP nebude...ale kdo ví
\\ jo a budu mít asi tak 12 000,-
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

dejme tomu ze 7800GT nebude do AGP ...... i když v to věřím, kšeft je kšeft a "možná" u GTX znamená "asi jo" u GT
mas ted 9600, porad se mi zda varianta nova=levna/ojeta 6800 (nebo X800) jako lepší varianta.
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Kupovat novou desku s PCIe a k tomu nový CPU je podle mě hloupost, protože ten komp co teď máš je více než dobrej a nějakej čas ještě vydrží. Klidně jdi do AGP grafiky ... udělej to tak jak říká Slezman, počkej jak se změní u 6800 a případně 7800 (do AGP nižší modely podle mě na 100% ještě budou)
Goldnoob team proud member!
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ono je to docela složitý a chtělo by to i počítat. Když teď koupí jenom grafiku do AGP a potom bude chtít upgradovat CPU, bude muset vzít sc.775 (+ desku s PCI-E + PCI-E kartu - další), ale prodá dobře tu původní grafiku do AGP, takže ztráta na grafikách nebude taková (záleží, kdy ten CPU bude chtít upgradovat)

Když teď koupí PCI-E kartu a Asusku hybrid a bude chtít upgradovat CPU, bude muset jít do sc.775 (+ další desku), ale už nebude muset kupovat další grafiku, ovšem bude něco tratit na desce (zase záleží, kdy bude chtít provést upgrade CPU)

Je to docela blbý, ale pokud majitel neplánuje upgrade CPU, pak ani nemá cenu jít do PCI-E karty a stačí bohatě AGP
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Tak jsem to VELMI ZHRUBA spočítal, bral jsem v potaz, že majitel bude chtít provést upgrade tak po 1/2 - 3/4 roce:

----- Řešení na AGP: -----
Nákup 1. kolo:
Sapphire X800XL 256MB AGP - 9564 Kč
Celkem upgrade: 9564 Kč

Nákup 2. kolo:
Asus P5GDC Deluxe i915P - 4213 Kč
Sapphire X800XL 256MB PCI-E - 9564 Kč
Procesor LGA775 - 0 Kč (nevím model)
Celkem upgrade: 13 777 Kč

Komponenty na prodej:
Sapphire X800XL 256MB AGP - 8000 Kč

celkové náklady: 15 341 Kč (+ CPU)

----- Řešení PCI-E: -----
Nákup 1. kolo:
Sapphire X800XL 256MB PCI-E - 9564 Kč
Asus P4GD1 i915P - 2708 Kč
Celkem upgrade: 12 272 Kč

Nákup 2. kolo:
Asus P5GDC Deluxe - i915P - 4213 Kč
Celkem upgrade: 4213 Kč
Procesor LGA775: 0 Kč (nevím, jaký model)

Komponenty na prodej:
Asus P4GD1 i915P - 2200 Kč

celkové náklady: 14 285 Kč (+ CPU)

Takže moc velký rozdíl tam není, jak vidíte, jen tisícovka. Samozřejmě je to trochu neobjektivní, protože nevím, jaké ceny budou za 1/2 - 3/4 roku jak komponent nových, tak bazarových. Ty nové jsem vzal současné a ty bazarové odhadl. Samozřejmě ve 2. kole počítám také s tím, že se tam připočte cena za nový procesor do patice 775, ale já ho tam nezapočítal, protože nevím, jaký model si majitel koupí
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

janHavlicek píše:...
tak teď fakt nevim, asi si koupim grafárnu do AGP a počkám tak 3/4 roku a koupim nový všechno, v tom případě si ale rozhodně nebudu kupovat kartu za 9k ale asi něco levnějšího, možná 6800 nebo X800 (obě stojej 6k bez daně), nechci zbytečně utrácet když to budu za 3/4 roku měnit
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

2Jan Havliček: Já si myslím, že P4 NW 3Ghz@ 4,05Ghz jen tak upgrade potřebovat nebude. Je to jen názor, ale 4GHz je mazec.
2Gr8 Vivec: určitě vem grafiku. starší 6800 nebo x800. Jestli se ti zdá komp pomalej, tak vem ještě 2x512

ale upřímě - na autocad musí být tahle sestava DOST dobrá. brzdou bude spíš disk a pomohl by raptor 74gb
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

no comp pomalej neni v CADu, tam je to v klidu ale na nový hry ta grafika už fakt nestačí, ten disk je problém, nemám volno na desce- kvůli tomu bych taky rád upgradoval- ta moje má jenom 2x sata a 2x pata a přídavnej řadič se mi kupovat nechce
asi si fakt koupim jen novou grafiku...a pak si počkám na Athlon X2 :)
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

karf píše:2Jan Havliček: Já si myslím, že P4 NW 3Ghz@ 4,05Ghz jen tak upgrade potřebovat nebude. Je to jen názor, ale 4GHz je mazec.
Samozřejmě, ten tvůj názor je správný. Já docela i obdivuju, že někdo dokáže z northwooda vymáčknout 4GHz, ale jednou ten upgrade určitě přijde a já jen říkám, že až přijde, bude PCI-E nevyhnutelný

2Gr8 vivec - ok, asi bude fakt nejlepší ještě koupit grafiku do AGP a pak to vyměnit. Jinak ten můj příspěvek s těma cenama byl hodně orientační
byp[NiNR]
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od byp[NiNR] »

Ja bych asi taky zustal u něčeho levnější do AGP.... jako 4GHz je fakt hustarna...
a jeslti ti jde o disky zkus si pořidit PCI řadič třeba tenhle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=30861
nebo pokud ti jde o FW a USB mužueš zkusit tohle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=25476
-=:: bYp.[NiNR] ::=-
nějaká i5ka + SSDčko:)
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“