Instalace proběhla celkem v pohodě, ale nainstaloval sem někjak moc balíků, blbla mi síť, lokalizace, atd. ,takže sem si to radši ze cvičných důvodů zopakoval
Vzhledem k tomu, že jsem před tím linux neviděl ani z rychlíku je to pro mě velkej úspěch, nicméně mám pár lamerskejch dotazů.
1)jakej parametr se píše když chci vypsat třeba obsah adresáře, ale po stránkách (něco jako dir /p ve widlich)??
2)namountoval jsem flash disk, upravil fstab, ale dyž ho chci připojit musím dlouze vypisovat mount /dev/sda1 /mnt/flashdisk +parametry. Je nějaká možnost, že by se dalo psát nějak zkráceně?? Respektive jak a včem vytvořím jednoduchý skript, který by tento příkaz vykonal (prosím polopaticky)
3) no a teď to hlavní- používám windows XP nainstalované v RAIDu 0 na integrovaném řadiči na desce (v linuxu se mi disky zobrazí jako hde a hdf), linux mám na zvláštním disku (hdb) na primárním kanále. Zatím přepínám systémy pomocí boot menu v biosu (přes F11). Chtěl bych ty disky v raidu z přístupnit i v linuxu.
Pročetl jsem několik článků a diskuzí a pochopil jsem to asi takhle. Ten raid pomocí řadiče na desce je pseudo hardwarovej v podstatě softwarovej, sice je to něco jinýho, než klasickej soft. raid v linuxu, ale linux ho pomocí ataraid za soft. považuje. Ten řadič co mam na desce (viz. podpis-PROMISE FASTTRAK 133 Lite) je podporován v ataraid. Takže by to jít mělo a neměl bych přijít o data.
Máte s tím někdo zkušenosti?? Jak to rozchodit?? Opravdu nepřijdu o data??Potřeboval bych konkrétní postup.
Další věc je to, že ty windowsovský oddíly jsou v NTFS. Vím že plná podpora NTFS ještě není, ale to by neměl být problém, protože ho potřebuju jen pro čtení. Je to tak??
No a poslední věc je, že bych chtěl spouštět LILO na linuxovim disku (hdb) a vybírat si kterej systém nastartuju, což snad za předpokladu že rozchdím ten raid nebude problém.
Hodně jsem se rozkecal, ale nebijte mě prosím
PS: opravdu jsem hledal i jinde ale nenašel