Pravidelná údržba větráků - vaše názory
Moderátor: morke
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Pravidelná údržba větráků - vaše názory
Zajímaly by mě názory na pravidelnou údržbu větráků a na protiprachové opatření.
Někde jsem četl, že je dobré jednou za čtvrt roku větráky vyndat, vyčistit a promazat - čím mažete, jestli mažete? Jak často mažete?
Používáte protiprachové filtry? Jak to snižuje účinnost větráků? Je nutné to poté kompenzovat většími otáčkami a vyšším hlukem?
Někde jsem četl, že je dobré jednou za čtvrt roku větráky vyndat, vyčistit a promazat - čím mažete, jestli mažete? Jak často mažete?
Používáte protiprachové filtry? Jak to snižuje účinnost větráků? Je nutné to poté kompenzovat většími otáčkami a vyšším hlukem?
- Digitaldoom
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Pravidelná údržba větráků - vaše názory
mno prachové filtry jsou dobrá věc ale já je nepoužívám měl jsem je chvíly a bylo to znát ale musí se čistit daleko častěji jinak pak klesá učinnost větráku dostAntonín Chromý píše:Zajímaly by mě názory na pravidelnou údržbu větráků a na protiprachové opatření.
takže to nahrazuji opravdu pravidelným čištěním ... tak 1x za měsíc to otevřu vezmu vysavaš a povysaju co jde ...profouknu větráky a povysaju co jde
prostě udržba musí být ...prach je fuj fuj
- kuceraj
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Jj, stačí jednou za čas (já jednou asi za čtvrt roku) case pořádně profouknout (vysavač 1300W na zpětný chod
). Větráky nemažu. Prachové filtry nepoužívám.
MB: DFI LANParty UT nF4 Ultra-D CPU: AMD Athlon64 X2 3800+@5000+ 2.0 -> 2.6GHz (bez IHS) - Noctua NH-U12F RAM: GSkill 2x1GB 500@520 MHz 3-5-5-8 GPU: Gigabyte 8800GTS 320MB HDD: Hitachi HDS728080PLA380, Hitachi HDS722516VLAT80, Seagate ST3320620AS PSU: Fortron BlueStorm 500W TV: Leadtek DTV2000 H MOUSE: Razer DiamondBack KEYB: Microsoft ComfortCurve 2000 SOUND: Logitech Z-2300 THX CASE: AOpen H700B
- Skodik
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Hosi, fakt se to nezda, ale schvalne jsem si dal pred vetrak natazenou puncochu a za 2 dny uz je v tom znatelne prachu, a to nejsem nikde v prasnem uzemi apod.. Jinak samo zpetny chod u vysavace rulezzz
Káva, mlýnky na kávu, moka konvice https://www.gourmetkava.cz
- Slezman
- Středně pokročilý

no ja svoji punčochu
musim na balkone profukovat tak kazdejch 14 dni, jinak mi stoupne teplota o 5°C pri loadu v techhle vedrech, boxu se moc nechce sát, to AC měl lepší výkon.
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
- delta4
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
hmm ja kdy bich necistil vjetraky kazdej tyden tak navim a mazani vjetraku co dva mnesice silicon olej ve spreji a komp cistim tak jednou za 14 dni
3400 64bit 2x 1024 na 500MHz MB za tim sunka ale? NX6600GT HDD 250x2 SATA LITEON 1673 s x1 LG GSA 4167B x2
CZ je Policejni uřednicky stat pravní system je nestaven jen pro zlodeje podvodniky a lháře !!!!!!!!!!!!!!!
CZ je Policejni uřednicky stat pravní system je nestaven jen pro zlodeje podvodniky a lháře !!!!!!!!!!!!!!!
- Seltsian-Void
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ja cistil tak jednou za 3 mesice.Jenze ted jak je vedro, mam otevrenej case, aby se mi milacek nehral (hlavne teda kuli diskum - hraly se tak, az padali), takze prachu se tam dostane ted jeste vic.Proste kdyz vysavam v pokoji, vysaju i v pocitaci 
Chybovat je lidské, ale jestli chcete něco opravdu pos..t potřebujete počítač.
diky vsem, co se podileli na zalozeni PCT 
- t0m4s3
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
min 5-6x do roka sa meni cast HW a ked uz sa kvoli tomu otvori case tak preco ju "nevymaintainovat" uplne, ze? inak prachu dokaze byt po mesiaci pozehnane.. ziadne filtre bleee
AMD X2 4200+ (2530MHz) ■ GIGABYTE K8NS-939 ■ A-DATA 2x1024MB DDR400 3-4-4-8 ■ Leadtek A7600GS @ 485/470 ■ WD2500KS + Seagate 120 + Seagate 80 ■ Enermax Noisetaker 420W ■ NEC 3520A ■ Coolermaster Centurion 5 + Scythe KAMABAY + Akasa AK-FC-03 ■ Logitech MX510 ■ Logitech UltraX ■ Logitech Formula Vibration Feedback ■ LG L1740BQ ■ Creative Inspire T5900 ■ watercooled by eRty & Eheim Compact 150 & NexXxoS HC 240-LE & Glacial 120mm Duo & Krabica od vlasskeho salatu (special thx to MadCap)
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Větráky nemazat a nerozebírat. Většinou je to právě tato operace, co do nich dostane nejvíc prachu. Kluzná ložiska se mažou samy, protože jsou z mikroporézního materiálu, tlakově napuštěné mazivem. Pokud se z nich časem mazivo ztratí (jakože se ztratí, to mi věřte.
Poznáte to podle kraválu
), tak ten větrák radši vyhoďte a kupte novej. Sami je nepromažete, to vám vyteče. Kuličková ložiska promažete jen pokud jsou nekrytá, což jsem u větráku ještě neviděl.
Co se týče pravidelné debordelizace vnitřku case, tak to beru jako samozřejmost. Sám prachové filtry nepoužívám, není ani moc třeba, protože tu mám plovoucí podlahu, nicméně jednou za čas tu trošku prachu vykydám (používám na to stlačený plyn, prodává se to normálně v nádobkách, jako sprej) a je zase na půl roku klid.
Co se týče pravidelné debordelizace vnitřku case, tak to beru jako samozřejmost. Sám prachové filtry nepoužívám, není ani moc třeba, protože tu mám plovoucí podlahu, nicméně jednou za čas tu trošku prachu vykydám (používám na to stlačený plyn, prodává se to normálně v nádobkách, jako sprej) a je zase na půl roku klid.
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou

- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Nejrozumnější názor
Děkuji samozřejmě všem za odpovědi, ale tohle zní zatím jako nejrozumnější názor, co se mazání větráků týká. Asi to tak je - rozhodně tomu věřím nejvíce.TomV píše:Větráky nemazat a nerozebírat. Většinou je to právě tato operace, co do nich dostane nejvíc prachu. Kluzná ložiska se mažou samy, protože jsou z mikroporézního materiálu, tlakově napuštěné mazivem. Pokud se z nich časem mazivo ztratí (jakože se ztratí, to mi věřte.Poznáte to podle kraválu
), tak ten větrák radši vyhoďte a kupte novej. Sami je nepromažete, to vám vyteče. Kuličková ložiska promažete jen pokud jsou nekrytá, což jsem u větráku ještě neviděl.
A case čistit pravidelně to je jasné. Vzhledem k tomu jak často do něj lezu, to není problém. Nicméně mám několik "klientů", kteří do pc nelezou vůbec, resp. lezu do něj já - většinou tak jednou za půl roku až rok - když je nějaký "problém". A co třeba s takovým chladičem Radeonu 8500, který o sobě dává solidně vědět? Vzhledem k tomu, že je to zvláštní pasiv se zapuštěným větrákem je výměna pouze větráku nemyslitelná - to musí pryč i s tím přilepeným pasivem
Ale přemlouvat to lepidlo aby pustilo pasiv od chipu - to se mi tedy vůbec nechce a pak řešit ještě nějakou náhradu (vrakoviště je vybraný
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Nejrozumnější názor
To je trochu prekérka.Antonín Chromý píše:A co třeba s takovým chladičem Radeonu 8500, který o sobě dává solidně vědět? Vzhledem k tomu, že je to zvláštní pasiv se zapuštěným větrákem je výměna pouze větráku nemyslitelná - to musí pryč i s tím přilepeným pasivem.
The problem has been eaten.

- Slezman
- Středně pokročilý

krome delta4 (nezklamal) tady nikdo mazat nechtěl. Odlepit chladič od čipu budeš muset a nabídka nahradnich chladičů je víc než bohatá. nejčastější rada je oddělavat chladič, když je karta od posledniho použití horká a to jemným kroucením, opravdu jemně..pak by se měla pustit. Jiné řešení než výměna u těchhle malých křiklounů možná není.
pro klienty na kancly - jednoznacně pasivní nevýkonné karty jak piše Tom, pro klienty mainstream - pasivně chlazené karty s heatpipe od Gigabyte (6600, 6800) , určitě jsou na trhu i jiné, pak budeš mít po starostech uplne
pro klienty na kancly - jednoznacně pasivní nevýkonné karty jak piše Tom, pro klienty mainstream - pasivně chlazené karty s heatpipe od Gigabyte (6600, 6800) , určitě jsou na trhu i jiné, pak budeš mít po starostech uplne
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
záruka
Ano, záruční lhůta vypršela před dávnými a dávnými lety v jedné galaxii...
současným "problémem" je právě hluk
na upgrade to nevidím, zrovna jsem mu dělal počítač pro kluka za cca 35k - hmmm - no jo, bude se muset trhat
asi to doma nacvičím na R9000 Pro, ten má ten samej problém a válí se mi tu někde...
současným "problémem" je právě hluk
- NoTHX
- Středně pokročilý

-
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- NoTHX
- Středně pokročilý

-
- TomV
- Středně pokročilý