rozdíl ve formátech

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
ThomasTT
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

rozdíl ve formátech

Příspěvek od ThomasTT »

Prosím o radu. Nikdy jsem s videem nepracoval a chci si pořídit videokameru, jenže nevím jaký formát koupit, je jich spoustu, jestli Hi8, Digital 8, mini DV, VHS. Jaký je v nich rozdíl a který by jste mi doporučili. moc dík byTt
Core i5-750 na Asrock P55 Deluxe3, Kingston 2x2GB, QuadroFX 1500 256MB, Munli MuchTV, SB X-Fi Fatal1ty Pro, Seasonic 500W, HDD 120GB + 500GB + 80GB
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: rozdíl ve formátech

Příspěvek od Dzin »

ThomasTT píše:Prosím o radu. Nikdy jsem s videem nepracoval a chci si pořídit videokameru, jenže nevím jaký formát koupit, je jich spoustu, jestli Hi8, Digital 8, mini DV, VHS. Jaký je v nich rozdíl a který by jste mi doporučili. moc dík byTt
Tak dnes už běž jen do digitálu takže DV :)
Pro upřesnění VHS je videokazeta u videikamery je VHS-C :)
Velmi kvalitní ale analog.
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
ThomasTT
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ThomasTT »

A co ten Digial 8, jaký je rozdíl mezi tímto a DV? Ve zdejším obchůdku je akce na dvě kamery, jedna je Digilal 8 a druhá mini DV, která je o málo dražší. Nevím kterou z nich koupit. Konkrétně se jedná o modely SONY DCR-TRV 270E a JVC GR-D245.
Core i5-750 na Asrock P55 Deluxe3, Kingston 2x2GB, QuadroFX 1500 256MB, Munli MuchTV, SB X-Fi Fatal1ty Pro, Seasonic 500W, HDD 120GB + 500GB + 80GB
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Asi takto:
Digital 8, miniDV a DV jsou vše digitální záznamy! Digital 8 je technologie od SONY je to ukládáno na analogová kazety rozmeru HI8 ale na kvalitnější pásky.
Jinak je to skoro stejná kvalita rozdil sotva postřehneš ale u DV záznamu jsou pevně dány parametry: rozlišení obrazu 720x576 obrazových bodů, snímková frekvence 25 snímků/s, prokládaný obraz při datovém toku 3.6 MB/s.
Být tebou jdu do DV :)
ThomasTT
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ThomasTT »

rozlišení obrazu 720x576 obrazových bodů - to dává nějakých 414720 pixelů, ale u toho MiniDV JVC udávají 800000, to má tedy rozlišení 1024x768? to teda není moc. dík za osvětu
ps: jaké médium pro ukládání dat používá formát DV
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Těch 800000 to je pixelovej snímač :wink: ne rozlišení videa to je normálne plnej Pal 720x576.
Ukládá to na MiniDV pasky na kazetách nebo rovnou taky může pálit na mini DVDRW.
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

Dzin píše:Asi takto:
Digital 8, miniDV a DV jsou vše digitální záznamy! Digital 8 je technologie od SONY je to ukládáno na analogová kazety rozmeru HI8 ale na kvalitnější pásky.
Jinak je to skoro stejná kvalita rozdil sotva postřehneš ale u DV záznamu jsou pevně dány parametry: rozlišení obrazu 720x576 obrazových bodů, snímková frekvence 25 snímků/s, prokládaný obraz při datovém toku 3.6 MB/s.
Být tebou jdu do DV :)
Ne že bych se v téhle oblasti nějak zvlášť vyznal, ale cítím pár nesrovnalostí:

1) "...ukládáno na analogové kazety..." A to se pozná jak, tak analogová kazeta?? Já myslel, že digitální nebo analogový je záznam (jestli jedničky a nuly, nebo naopak), kazeta je jen nosné médium, stejně jako třeba DVD. A nutno dodat, že u Digital 8 je záznam digitální, tedy jedničky a nuly zapsané na pásku té kazety. Takže nějak nechápu, co je na té kazetě analogového...

2) Nevím, jestli jsou u Digital 8 ty parametry dány také pevně, ale rozhodně jsou standardně ve výchozím stavu stejné, jako tebou uváděné DV. Tedy plný PAL 720x576, 25 snímků za sekundu, prokládaně...
Kde je tedy výhoda DV?

Netvrdím, že D8 je lepší než DV, ani ho nikomu nevnucuju, ale výše zmíněné nejsou argumenty, to jenom pro pořádek.

P.S. Ano, vlastním kameru Digital 8 :-D
Veterán
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Ale já sem netvrdil že D8 není digitální záznam :lol:
Analogová je jen kazeta.....zkus goole a uvidíš.
Já bych šel nyní do DV a mám VHS-C :oops: :wink:
Taky nic nevnucuju ale citace:
Digital8
Tento formát je v podstatě anachronismus vyvíjený výhradně firmou Sony, která se po masovém nástupu DV nechtěla vzdát analogového Hi8 a draze vybudované výrobní linky odepsat na smetiště dějin. Zachovala tedy kazetu, ale nekvalitní analogový záznam nahradila digitálním, přičemž využívá DV komprimovací algoritmus, takže obraz dosahuje srovnatelné kvality a uživatel při počítačovém zpracování prakticky nepozná rozdíl. Kamery formátu Digital8 jsou navíc cenově dostupné a lze v nich používat staré analogové Hi8 kazety, nicméně musíte počítat s tím, že pásek sviští kolem nahrávacích hlav větší rychlostí, takže na šedesátiminutuvou analogovou Hi8 se vejde pouze 45 minut digitálního záznamu.

Odsud
link
máš tam také že kazety jsou analogové.... :wink:
Quakes
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quakes »

Kvalita videa u Digital 8 a miniDV je naprosto stejná (stejná kompresní metoda), u Digital 8 jen Sony chytře využila svojí osvědčenou mechaniku a kazety aby v začátcích digitálních kamer mohla dostat cenu na přijatelnou úroveň. Rozdíl který je mezi kamerami miniDV a Digital 8 je celková velikost kamer (prostě u miniDV je díky menším kazetám menší i kamera).
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Quakes píše:Kvalita videa u Digital 8 a miniDV je naprosto stejná (stejná kompresní metoda), u Digital 8 jen Sony chytře využila svojí osvědčenou mechaniku a kazety aby v začátcích digitálních kamer mohla dostat cenu na přijatelnou úroveň. Rozdíl který je mezi kamerami miniDV a Digital 8 je celková velikost kamer (prostě u miniDV je díky menším kazetám menší i kamera).
Na výše uvedeném citátu je že kvalita je nepatrne horší.....
ale delal jsem pokus ze stativu stejný zábery z DV,Hi8,VHS-C,D8 a rozdílů tam moc nebylo, záleží pak jak si vyhraješ v editoru a hlavne taky jaká je optika atd. S-VHS-C dokonce má stejne řádků jako DV!!!! ale je to analog. takže moaré a šum tam proste je.... :) taky tu tvrdím to je můj názor a porovnání nechci tu rozvíjet OT nebo Flame.....diky.
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

Quakes píše:Kvalita videa u Digital 8 a miniDV je naprosto stejná (stejná kompresní metoda), u Digital 8 jen Sony chytře využila svojí osvědčenou mechaniku a kazety aby v začátcích digitálních kamer mohla dostat cenu na přijatelnou úroveň. Rozdíl který je mezi kamerami miniDV a Digital 8 je celková velikost kamer (prostě u miniDV je díky menším kazetám menší i kamera).
Ano, s tímhle zcela souhlasím.

K Dzinově příspěvku:
- pořád nevím, co je na té kazetě analogového. Já to hledat nechci, ty to tvrdíš, tak mi to vysvětli :)

- už jenom podle toho krátkého citátu se mi daný článek zdá neseriózní. Anachronismus? Proč? Jenom proto, že ho vyrábí/prosazuje pouze Sony? Vždyť ani v tom článku není pádný argument, proč by D8 mělo být horší než DV. Kvalita "srovnatelná a rozdíl prakticky nepoznatelný" - aneb jinými slovy: kvalita je stejná (jak by taky ne, když je to stejná komprese), ale protože D8 nesnáším, tak to napíšu tak, aby to vyvolávalo dojem, že D8 je horší... Něco takového se možná honilo hlavou autorovi toho článku (a jak vidno, např. Dzin se na to chytil :wink: )
Veterán
Quakes
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quakes »

Ten předešlý článek jsem začal psát ještě před tím citátem, jinam dlouho vlastním kameru Panasonic S-VHS-C a musím říc že kvalitou obrazu se může srovnávat i s miniDV nebo Digital8, jen ta velikost kamery a následné zpracování videa je o něčem jiném.
Dneska bych šel do miniDV nebo rovnou do miniDVD a úplně super by byla kamera s hardiskem.
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

2 Spectral: Nevím oč ti jde.Ale já nemám absolutně nic proti D8, jestli je na analogovém pasku neco špatného je mi jedno. Já nejsem zastáncem DV ani D8 je mi to fuk. Tazatel který tento thread zakládal tak se ptal na rozdily.Tak se se mu je snažil napsat. Ale proč tomu nechceš věřit nebo máš jiný názor je tvá věc. Já jen citoval......napiš autorovi, ano? :wink:
Já znovu opakuju že sem se ničeho nechytil! Nic neodsuzuju ani neprosazuju.
Myslím ale nevim to přesně, rozdíl mezi DV a D8 by mohl být v počtu řádků ale nejsem si jist tak se toho nechytej! :)
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

Dzin píše:2 Spectral: Nevím oč ti jde.
Hele, hlavně si to neber jako útok na sebe, můj post nebyl namířen proti tobě. Ano, autora bych nejraději zdupal, ale nemám ho po ruce, tak čert ho vem. A o co mi šlo? O to, že rozdíly, které jsi vypsal zakladateli dredu, byly buď nepřesné nebo rovnou neexistující. Oba formáty jsou si totiž velmi podobné, fomát, počet řádků, komprese, digitální záznam, to vše je shodné. Liší se akorát médiem. Já vím, že když se řekne kazeta (notabene analogová! 8-) ), tak si většina lidí vybaví zastaralé nekvalitní kazety a záznam plný šumu. Toto ale není případ D8. Tam kazeta nese stejnou číselnou informaci jako třeba DVD. Placka nebo kazeta, vyjde to nastejno. O to mi šlo.
Jak už jsem jednou řekl, já taky neprotlačuju D8. Jenom mi trošku vadily ty nepřesné informace, kdy D8 bylo pomlouváno za chyby, které nemá.

P.S. Peace :)
Veterán
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Spectral píše: Jak už jsem jednou řekl, já taky neprotlačuju D8. Jenom mi trošku vadily ty nepřesné informace, kdy D8 bylo pomlouváno za chyby, které nemá.

P.S. Peace :)
Ukaž kde sem pomlouval D8 a včem byla nepřesnost? Naopak jsem řekl že rozdil je nepatrný.
Můj názor za kterým si stojím je aby uživatel šel raději do DV. Jestli si lidi pod pojmem analogová kazeta vybaví cokoliv není problem D8....
jinak to neberu jako utok na sebe..... :)
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“