Jak nasmerovat vetraky?
Moderátor: morke
- Zephyr26
- Nováček

Jak nasmerovat vetraky?
Zdravim pritomne...
Prosim vas, mam AMD Athlon64 3000+ / GeForce 6600GT a 2x 512 MB Dualchannel. Vepredu pod HDD mam 1x 80mm vetrak, ktery nasava vzduch dovnitr, na bocnici mam 1x 120mm vetrak, kterej byl pri koupi bocnice nastaveny tak, aby hnal vzduch dovnitr... Prislo mi to relativne nelogicke, tak jsem jej otocil a vyfukuje vzduch ven. Pokud hraju nejake narocnejsi hry (Battlefield 2) tak vylozene citim, jak jde pres ten vetrak v bocnici dost teply vzduch z case ven. Chtel jsem se zeptat na toto:
1. Je lepsi kdyz bocnice vysava, (vepredu pod HDD je 80mm ktery zene vzduch dovnitr) nebo mam vetrak dat tak jak byl pri koupi bocnice, tedy aby hnal vzduch primo k procesoru dovnitr?
2. Ma cenu montovat jeste dalsi 80mm vetrak dozadu pod zdroj? Premyslel jsem nad tim, ale nevim jak to mam udelat nejlepe, nebo jestli do toho mam vubec jit.
Dekuji vsem za vase nazory...
Prosim vas, mam AMD Athlon64 3000+ / GeForce 6600GT a 2x 512 MB Dualchannel. Vepredu pod HDD mam 1x 80mm vetrak, ktery nasava vzduch dovnitr, na bocnici mam 1x 120mm vetrak, kterej byl pri koupi bocnice nastaveny tak, aby hnal vzduch dovnitr... Prislo mi to relativne nelogicke, tak jsem jej otocil a vyfukuje vzduch ven. Pokud hraju nejake narocnejsi hry (Battlefield 2) tak vylozene citim, jak jde pres ten vetrak v bocnici dost teply vzduch z case ven. Chtel jsem se zeptat na toto:
1. Je lepsi kdyz bocnice vysava, (vepredu pod HDD je 80mm ktery zene vzduch dovnitr) nebo mam vetrak dat tak jak byl pri koupi bocnice, tedy aby hnal vzduch primo k procesoru dovnitr?
2. Ma cenu montovat jeste dalsi 80mm vetrak dozadu pod zdroj? Premyslel jsem nad tim, ale nevim jak to mam udelat nejlepe, nebo jestli do toho mam vubec jit.
Dekuji vsem za vase nazory...
- masakr_cz
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Zephyr26
- Nováček

Diky za reakcimasakr_cz píše:Ja bych ten vetrak v bocnici dal tak aby nasaval, dozadu bych taky jeste piskl nejakej a melo by to byt OK.
BTW: Kdybys hledal, tak se to tu uz resilo.![]()
Takze ten vetrak vepredu pod diskem ma nasavat vzduch dovnitr, ten vetrak v bocnici ma taky nasavat vzduch dovnitr a ten vzadu pod zdrojem ma vzduch vyfukovat ven, nebo TAKY nasavat???
BTW: Hledal jsem, nenasel jsem. Asi jsem hledal blbe..
- Wiruss
- Středně pokročilý

Ten vzadu foukat ven na stranu nic nedávaj a ten ve předu nech foukat na disky...Zephyr26 píše:Diky za reakcimasakr_cz píše:Ja bych ten vetrak v bocnici dal tak aby nasaval, dozadu bych taky jeste piskl nejakej a melo by to byt OK.
BTW: Kdybys hledal, tak se to tu uz resilo.![]()
Takze ten vetrak vepredu pod diskem ma nasavat vzduch dovnitr, ten vetrak v bocnici ma taky nasavat vzduch dovnitr a ten vzadu pod zdrojem ma vzduch vyfukovat ven, nebo TAKY nasavat???
- Dony
- Středně pokročilý

pri montazi vetraku se rid fyzikou, teplejsi vzduch stoupa nahoru, takze neni dobre se ho snazit honit dolu a cim vetsi teplotni rozdil je mezi chladicem a vzduchem, tim lip, takze je lepsi prisavat ke chladicum vzduch primo z venku, nez ho kolem nich vyfukovat 
Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... - Zephyr26
- Nováček

Jasne, ale jde mi taky o to, aby se mi pruvan v PC nemlatil, aby to melo vubec smysl... Kdyz budu hnat vzduch do PC predem, bokem a i zadem, nebude to zbytecne? V konecnem dusledku?Dony píše:pri montazi vetraku se rid fyzikou, teplejsi vzduch stoupa nahoru, takze neni dobre se ho snazit honit dolu a cim vetsi teplotni rozdil je mezi chladicem a vzduchem, tim lip, takze je lepsi prisavat ke chladicum vzduch primo z venku, nez ho kolem nich vyfukovat
Procesor: AMD PhenomII X4 945, Motherboard: Asus M3A, Operační paměť: 2x 2048MB A-DATA DDR800 Extreme Edition (dual-channel), HDD: Celkem 940 GB, Grafická karta: ATI Radeon HD3870 512 MB, Monitor: Fujistu Siemens LXL 3220W 22"
- Slezman
- Středně pokročilý

ten 80mm větrák pod zdrojem jen prospěje.
co se týče té bočnice, musíš vyzkoušet obě varianty. Sleduj jaké máš teploty a pak to otoč. Například kámoš měl také klepší výsledky, když otočil ten 120mm směrem ven.
Hlavní důvod jsou teploty, takže nejlepší řešení je vyzkoušet to.
co se týče té bočnice, musíš vyzkoušet obě varianty. Sleduj jaké máš teploty a pak to otoč. Například kámoš měl také klepší výsledky, když otočil ten 120mm směrem ven.
Hlavní důvod jsou teploty, takže nejlepší řešení je vyzkoušet to.
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
- Zephyr26
- Nováček

Ten na boku tam proste uz mam, je tam danej primo od vyrobce bocnice, ale jak jsem psal, foukal vzduch dovnitr, ale ja ho otocil aby vyfukoval ven... Jinou bocnici ted nemam a vypnutej 12cm vetrak se mi tam nechavat nechce.... Takze kdyz vezmeme v potaz, ze mam vepredu 8cm vetrak a na bocnici uz mam 12cm, jak mam ten na boku nastavit (smer dovnitr, nebo smer ven) a ma smyls dat pod zdroj dalsi 8cm vetrak?? Diky.Wiruss píše:Ten vzadu foukat ven na stranu nic nedávaj a ten ve předu nech foukat na disky...Zephyr26 píše: Diky za reakci
Procesor: AMD PhenomII X4 945, Motherboard: Asus M3A, Operační paměť: 2x 2048MB A-DATA DDR800 Extreme Edition (dual-channel), HDD: Celkem 940 GB, Grafická karta: ATI Radeon HD3870 512 MB, Monitor: Fujistu Siemens LXL 3220W 22"
- Oldboy
- Začátečník

Viz moje již poněkud starší fotky v profilu. Klasický provedení - žádnej můj patent na rozum:
1, Před HDD na čelní stěně casu 1x 80 mm do casu.
2, Na boční straně 1 x 90mm do casu.
3, Na zadní straně 2 x 80 mm z casu ven
Všechno Nexus 1500 otáček.
K tomu
1, Silencer na GK směrem ven z casu.
2, Arctic s TC na CPU se sací hadicí k boční stěně.
3, Zdroj origo Chieftec 2x fan
Teploty od 50/34 do 55/38. Při teplotě v místnosti 29°C jsem se jednou dostal při burn až na 60/41.
P.S. Kabeláž jsem už trošku uklidil a sesponkoval. Tehdy ještě pouze s jedním ATA HDD a pouze 512 RAM...
1, Před HDD na čelní stěně casu 1x 80 mm do casu.
2, Na boční straně 1 x 90mm do casu.
3, Na zadní straně 2 x 80 mm z casu ven
Všechno Nexus 1500 otáček.
K tomu
1, Silencer na GK směrem ven z casu.
2, Arctic s TC na CPU se sací hadicí k boční stěně.
3, Zdroj origo Chieftec 2x fan
Teploty od 50/34 do 55/38. Při teplotě v místnosti 29°C jsem se jednou dostal při burn až na 60/41.
P.S. Kabeláž jsem už trošku uklidil a sesponkoval. Tehdy ještě pouze s jedním ATA HDD a pouze 512 RAM...
E6550 (500x7) & FX-57 & XP1600+ & Pentium III 600
- Dony
- Středně pokročilý

na tohle ti snad staci selskej rozum a trocha experimentu, jak fouka vitr vime snad vsichni od malickaZephyr26 píše:Jasne, ale jde mi taky o to, aby se mi pruvan v PC nemlatil, aby to melo vubec smysl... Kdyz budu hnat vzduch do PC predem, bokem a i zadem, nebude to zbytecne? V konecnem dusledku?
Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... - Slezman
- Středně pokročilý

- Zephyr26
- Nováček

Zakoupeno, vyreseno
Dekuji panove za vase odpovedi. Koupil jsem tedy 80mm vetrak, namontoval ho dozadu a zkousel obracet ten na bocnici.. Pokud 120mm z boku nasaval dovnitr, byla teplota CPU o cca 3 stupne nizsi nez kdyz vysaval ven, ale pri nasavani zaroven vzrostla teplota grafiky o cca 6 stupnu, nez kdyz nad ni teplo odebiral a foukal ho ven. Takze jelikoz procesor i pri zatezi neprekroci 47 stupnu, je muj osobni poznatek aby vrtule na boku vysavala vzduch ven z case. To vse vcetne zadniho 80mm ktery jsem tam cerstve dal. 
- martin850
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
ja mam pred diskom donutra, pod zdrojom von a vypinaci na bocnici smerom von. ked som mal na bocnici dovnutra, teply vzduch sa tam hromadil a hrialo sa vsetko okrem proscesoru na ktory to fukalo, takto ma graficka ked hram 45C, procesor 47 a zdroj 53 HDD 32. akurat ten zdroj trochu stupol, lebo nema dostatok vzduchu na chladenie, lebo ked idu 3 vetraky von, 1 dnu, je tam podtlak.
DOSKA Asus P5K CPU C2D E8500 @ 3.9GHz RAM A-DATA Vitesta 2x2GB 1066MHz HDD WD SE 250GB, WD GP 500GB zdroj Seasonic 750W VGA Sapphire HD4870 DVD RW LG GSA 4040B, HP GSA-H31L (ligh scribe) BEDNA Thermaltake Eureka ZVUK audigi 2 ZS bulk, creative T7900 7.1 TLACIREN HP 5550, HP LaserJet 1150, Samsung CLX-2160 SCANER Acer scanprisa 640UT MONITORBenQ T241WA (24" LCD) + male upravy
- Slezman
- Středně pokročilý

Re: Zakoupeno, vyreseno
experiment je nade vše, jen těžko bysme ti tenhle výsledek tady předpověděliZephyr26 píše:Takze jelikoz procesor i pri zatezi neprekroci 47 stupnu, je muj osobni poznatek aby vrtule na boku vysavala vzduch ven z case. To vse vcetne zadniho 80mm ktery jsem tam cerstve dal.
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
- martin850
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zakoupeno, vyreseno
no tiez si myslim, skus a uvidis, napis to sem, som zvedavi, ci to aj ostatnym robi to co mneSlezman píše:experiment je nade vše, jen těžko bysme ti tenhle výsledek tady předpovědělia je to.
DOSKA Asus P5K CPU C2D E8500 @ 3.9GHz RAM A-DATA Vitesta 2x2GB 1066MHz HDD WD SE 250GB, WD GP 500GB zdroj Seasonic 750W VGA Sapphire HD4870 DVD RW LG GSA 4040B, HP GSA-H31L (ligh scribe) BEDNA Thermaltake Eureka ZVUK audigi 2 ZS bulk, creative T7900 7.1 TLACIREN HP 5550, HP LaserJet 1150, Samsung CLX-2160 SCANER Acer scanprisa 640UT MONITORBenQ T241WA (24" LCD) + male upravy
- Zephyr26
- Nováček

Presne jak pises..martin850 píše:ja mam pred diskom donutra, pod zdrojom von a vypinaci na bocnici smerom von. ked som mal na bocnici dovnutra, teply vzduch sa tam hromadil a hrialo sa vsetko okrem proscesoru na ktory to fukalo, takto ma graficka ked hram 45C, procesor 47 a zdroj 53 HDD 32. akurat ten zdroj trochu stupol, lebo nema dostatok vzduchu na chladenie, lebo ked idu 3 vetraky von, 1 dnu, je tam podtlak.
Myslim, ze tato diskuze je u konce... Pokud nekdo ma vetrak vepredu jako nasavani a vzadu jako vyfuk, bocnice musi byt vyfuk ven, jinak se tam vzduch mele a krome mirneho poklesu CPU zbytek stoupne....
- Oldboy
- Začátečník

Záleží taky kde ten větrák na bočnici je přesně umístěn - pokud je v dolní třetině - jako např. u mýho Chifteca, tak se mi osvědčilo hnát s ním naopak studený vzduch dovnitř casu pod grafiku, která ho Silencerem zase žene ohřáty dozadu ven... Case má další otvor v bočnici nad tím prvým a ten jsem využil jako sání pro "windtunnel" k procesoru.Zephyr26 píše:martin850 píše:...Myslim, ze tato diskuze je u konce... Pokud nekdo ma vetrak vepredu jako nasavani a vzadu jako vyfuk, bocnice musi byt vyfuk ven, jinak se tam vzduch mele a krome mirneho poklesu CPU zbytek stoupne....
Každý si asi musí opravdu najít tu svou nejlepší cestu zkusmo....
Pokud by byl v horní polovoně bočnice, tak určitě ven - spodní polovina studený vzduch dovnitř, horní polovina teplý ven...
- Zephyr26
- Nováček

Ano, nenapsal jsem tam, ze 120mm vetrak na boku mam NAD grafikou... Pokud bych mel vetrak POD ni, dobral bych PC taky trosku cerstveho vzduchu, hlavne grafice, aby se neupekla ve vlastni stave
...
Premyslim, ze bych to vyresil uplne stejne jako ty.... Nevis, kolik by stalo udelat do bocnice dalsi diru a kolik vyjde windtunel?
Premyslim, ze bych to vyresil uplne stejne jako ty.... Nevis, kolik by stalo udelat do bocnice dalsi diru a kolik vyjde windtunel?
- Oldboy
- Začátečník

Díky beru to jako poklonu...Zephyr26 píše:...Premyslim, ze bych to vyresil uplne stejne jako ty.... Nevis, kolik by stalo udelat do bocnice dalsi diru a kolik vyjde windtunel?
Loni jsem pořídil Chiefteca a chválím ho kudy chodím... Ten už má v bočnici dva otvory. V jednom byl pekelně hlučnej 90 mm ventilátor kterej šel okamžitě ven a tichej Nexus na jeho místo - spodní otvor. Dávat papírovej windtunnel do tohohle casu už mi bylo proti srsti, takže jsem hledal až jsem objevil lehkou průmyslovou sací hadici na vzduch s kovovou nosnou spirálou.
Uřízl jsem potřebnou délku asi o 2cm víc než bylo třeba a na cca. 3-4 cm před koncem hadice jsem přecvakl a vytáhl spirálu a získal bylo tím pružnou konce hadice. Na jedné straně jsem ji snadnou nasadil na obrubu ventilátoru chladiče procesoru. Protože hadice je asi o 2cm delší než vzdálenost k bočnici tak na ni pěkně měkce dolehne protože na konci nemá spirálu. Náklady? no sehnat kousek té "správné" hadice. Snad je trochu vidět na fotkách (link v mým podpisu) i když jsem od té doby něco v kompu uklidil, vyměnil a celou bočnici zatlumil pěnou z krabic od MB. Budu muset ty fotky trochu aktualizovat...
třeba takováhle hadice