Samočinná změna velikosti zobrazovací plochy

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
Trainzak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Samočinná změna velikosti zobrazovací plochy

Příspěvek od Trainzak »

Nevím čím, ale vždy, když změním rozlišení, obnovovací frekvenci nebo jen vypnu monitor a zase ho zapnu, tak vždy se potom trochu změní velikost zobrazovací plochy. Není to sice nějak markantní, ale vadí to, protože je občas zobrazovací plocha i mimo monitor a já pak musím pokaždé měnit pomocí OSD velikost této zobrazovací plochy. Myslíte si, že je to graf. kartou nebo monitorem? Mám ATi Rage 128 PRO a monitor AOC Spectrum 7Glr (jak se také dočtete dole :) ) Divné je, že to dělá na jakémkoli Windows (zkoušeno pod Win98, Win2k i WinXP), a že to začalo z ničeho nic (všiml jsem si toho tak před dvoumi měsíci a teprve teď mě napadlo napsat na fórum). Prosím, poraďte!

Taky řeším ještě jeden problém s grafikou, tak kdyžtak pomozte: http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=40968
Quakes
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quakes »

Já to tipuju na ten monitor značka, AOC nepatří a nepatřila mezi moc dobré značky (hodně tam kolísá kvalita jednotlivých kusů monitorů).
Doporučuju vzít monitor k nějakému známému a pokud to bude dělat stejný problém tak už to budeš vědět s jistotou.
Intel Core i7-4930K 3,4GHz + Zalman CNPS14X, deska ASRock X79 Extreme9, 4x4GB RAM CRUCIAL Ballistix, SSD Crucial MX200 500GB + HDD 500GB, grafika Asus GeForce GTX 1070, case Corsair 300R Carbide Series, zdroj Seasonic X-650, zvukovka Asus Xonar Phoebus, DVDRW + BD-RE
Sbírka 14 ks mini PC Shuttle X + sbírka 100 ks grafických karet
Notebook – Asus M70V - Core 2 Duo P8400 2,26GHz, 17“ WUXGA, 4GB RAM, SSD Intel X25M 80GB a HDD WD 320GB, ATI Radeon HD3470, BD-ROM
Allatutti
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Allatutti »

myslim ze tady to bude jenom problem monitoru nikoli VGA
Trainzak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trainzak »

No, já nevím, já bych to spíše viděl na tu grafickou kartu, protože monitor byl zkoušen i na úplně nové sestavě a tam se zdá být všechno vpořádku.
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

Mam monitor AOC 7VLr+ a dela mi to uplne same i kdyz jsem mel jine grafiky.. Je to monitorem, budes se s tim muset smirit.. nic s tim nenadelas..
Ryzen 5 5600X, ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, Gigabyte Radeon RX 5700XT Gaming OC
Trainzak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trainzak »

A není na to nějaké nastavení? Zkuste se mrknout na tohle:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

To mám v nastavení grafárny.
Allatutti
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Allatutti »

jaky pouzivas rozliseni + frekvenci?
Trainzak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trainzak »

Ve Windows normálně 1024x768 při 100 Hz obnovovací frekvence.
prf.KuBA
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od prf.KuBA »

Jedná se o naprosto běžný jev. Než se monitor zahřeje na "pracovní teplotu", tak může být trochu roztažený. Do dvaceti minut by se měla zobrazovaná plocha měla opět smrsknout na původní velikost.
Apple MacBook Pro 16" M1 MAX 24/32GB/1TB // Nillkin ProDesk Adjustable Laptop Stand // Apple Magic Keyboard & Logitech MX Master // Apple iPhone 13 Pro 512GB // Microsoft Xbox Series X + LG CX65 OLED
Trainzak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trainzak »

Jenže to není jen při zapnutí monitoru v "chladném" stavu. Kdykoli když třeba jen změním rozlišení se to stane. Ale nejen že je obraz roztažený ale někdy tak víc smrsknutý (jak kdy).
prf.KuBA
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od prf.KuBA »

Opravdu se jedná o vlastnost nastavení monitoru. Pro příklad... 800x600 je méně než 1024x768, a proto se obraz zmenší, je potřeba jej upravit dle velikosti monitoru a subjektivní potřeby, s tím nic nenaděláš.
Apple MacBook Pro 16" M1 MAX 24/32GB/1TB // Nillkin ProDesk Adjustable Laptop Stand // Apple Magic Keyboard & Logitech MX Master // Apple iPhone 13 Pro 512GB // Microsoft Xbox Series X + LG CX65 OLED
Trainzak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trainzak »

Ale mě to dělá i když jenom změním rozlišení a poté se vrátím k tomu původnímu. Tak to původní je poté rozhozené. To je také normální?
prf.KuBA
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od prf.KuBA »

Ano, také. ;-)
Trainzak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trainzak »

To teda vypadá, že na mém stole se hodně brzy objeví nějaké to kvalitní LCD. :wink:
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“