Abit KD7-RAID + AthlonXP s jádrem Barton

Pro procesory AMD Athlon, Athlon XP, Duron a Sempron.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Abit KD7-RAID + AthlonXP s jádrem Barton

Příspěvek od Tranzistor »

Mám základní desku Abit KD7-RAID (VIA KT400). Upgradoval jsem na procesor AthlonXP 2600+ s jádrem Barton. Problém však byl rozběhat ho i na nižší frekvenci. Nakonec jsem našel takovou desku, kde to šlo (po reklamaci předchozí z důvodu nekompatibility s novým CPU - nakonec ani nenaběhla).
Včera mi však zapípala a vypla se (přitom počítač nic nedělal, byl pouze spuštěný Windows Commander a VirtualDub, avšak nejště nepracoval). Občas pípala již předtím, ale bylo to v pohodě, nic se nedělo. Už nešla rozběhat. Odnesl jsem jí do reklamace a tam mi řekli, že Abit vzkazuje, že na těchto deskách a tomto čipsetu Bartona NE a ať si to vyměním za normálního Athlona.
Chci si to vyměnit za AthlonaXP 2400+ Thoroughbred. Thorton nevím, jestli půjde, vzhledem k tomu, že je to odvozenina Bartona. Neočekávám, že půjde 166 MHz FSB.
Filmy ve virtualDubu se mi tak nebudou dělat 1,5x déle, než trvají (plný PAL), ale asi 1,7x. Nyní mám dočasně kamarádův AthlonXP 2200+ a trvá to o něco víc než 2,1x déle
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Presne na tejto doske ( Abit KD7 - Raid... ) som bez problemu daval CPU ... Barton 2500, 2600 aj 2800 a nemal som ziadny problem......
mas na nej stiahnuti posledny BIOS........
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Ano, mám tam nejnovější BIOS, a to verzi kd7EC
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Vyreklamovali mi základní desku. Zkusil jsem tam opět dát Bartona. Rozběhne se to, ale pokud to vypnu a nevytáhnu za zásuvky, po dalším zapnutí nenaběhne. Pokud je tam normální AthlonXP se 133 MHz FSB, tak se to po vypnutí v pohodě rozběhne. Ale stejně zde zůstává problém při vypnutí tlačítkem (natvrdo) - zůstane svítit zelená dioda značící běh počítače.
Nemůže být problém v nedostatečně dimenzovaném zdroji? V počítači je:
základní deska, na ní je síťovka a RAID řadič (zvukovka vypnutá)
2x HDD IBM 60 GB v RAIDu a 1x Maxtor 120 GB na IDE1
DVD ROM Lite-on na IDE2
Hercules Radeon 9800
SCSI karta (kvůli skeneru)
TV karta
zvukovka SB Live 5.1
IEEE1394 řadič

zdroj používám 350 W Fortron (Eurocase)

plánuju ještě koupit i DVD vypalovačku, ale to stejně použiju výkonnější zdroj (min 400W)
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Skusit lepsi zdroj mozes......., ale podla mojho nazoru kvalitnejsia 350W by toto utiahnut mala........
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Na takaman' s power supply calculator mi vyšlo, že potřebuju 13,7 A na 12 V větvi a zdroj umí 14 A. Ale nevím, jestli tam dávat nějaké z nabízených RAID řadičů (mám taky RAID řadič, ale na desce) a jakou LAN, kterou mám taky na desce.
Počítač běhal celkem v pohodě, akorát mívá problémy detekovat HDD na RAID řadiči (každý má svůj kanál), pokud se zapne krátce po vynutí. Pak je ho nutné natvrdo vynout, ale zůstane svítit zelená dioda.
Několikrát za sebou se mi stalo, že nenašel disk na RAIDu (pokaždé jiný), tak jsem ho přepojil z UPS rovnou na síť a naběhnul. Po řádném vypnutí jsem ho potřeboval dát do jiné zásuvky, udělal jsem tak, ale opět nenabíhal, tak jsem ho odkrouhnul od proudu. Zajímavé je, že potom zůstanou všechny údaje nastavené v BIOSu, ale čas si pamatuje poslední před vypojením proudu.

Také má otázku k UPS. Je to typ APC 280 a znamená to, že je na 280 VA. Tento údaj znamená, že je schopná dodat 280 W (to by částečně vysvětlovalo problémy, pokud je v počítači zdroj 350W a bere si něco kolem 280 W, podle toho, co zadám v takaman's power supply calculator) , nebo to má něco společného pouze s kapacitou?

Můžou mít tyto problémy něco společného s neschopností desky běhat se 166 MHz CPU? Také jsou desky tohoto typu (starší série a revize čipsetu), které neumějí rozběhat 166 MHz CPU, i když nejsou osazené ničím víc kromě RAM a VGA
svaca
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od svaca »

Ty Abity behaji s Bartonem OK, fakt neni problem...

Takze bych taky zkusil jiny zdroj ...

BTW, nemas v Biosu zapnuto CPU decode na FAST ????

A eh, co delicka ??? Je spravne ... ??
Atari Falcon030,Phantom acccelerator,CT63@MC68060@50Mhz,256 MB TT-RAM,14MB SDRAM,SCSI HDD,50kHz sound,LAN,VGA 16bit,FreeMiNT+N.AES2.0
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Ne, CPU decode je na normal. Krom toho mám problémy s klasickým 133 MHZ FSB CPU. Dělička taky byla správně (5:2:1), v BIOSu jsem měl nastavený procesor z nabídky, nikoli ručně.
Teď už tento procesor nemám, má ho kamarád a já mám 2400+. Během prázdnin vyměním zdroj za výkonější (Fortron 460 W, protože umí 12V na CPU a nebude mi tak žrát z jiných větví) a opět vyzkouším Bartona
svaca
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od svaca »

Tranzistor T 466.2 (742) píše:Ne, CPU decode je na normal. Krom toho mám problémy s klasickým 133 MHZ FSB CPU. Dělička taky byla správně (5:2:1), v BIOSu jsem měl nastavený procesor z nabídky, nikoli ručně.
Teď už tento procesor nemám, má ho kamarád a já mám 2400+. Během prázdnin vyměním zdroj za výkonější (Fortron 460 W, protože umí 12V na CPU a nebude mi tak žrát z jiných větví) a opět vyzkouším Bartona
Delicka NEBYLA spravne !!!!! Pro FSB 133 je 4:2:1 !!!!!!
5:2:1 je pro FSB 166 !
Atari Falcon030,Phantom acccelerator,CT63@MC68060@50Mhz,256 MB TT-RAM,14MB SDRAM,SCSI HDD,50kHz sound,LAN,VGA 16bit,FreeMiNT+N.AES2.0
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Pro Bartona jsem měl děličku 5:2:1, teď mám klasického Athlona a je tím pádem 4:2:1. Takže spíš nedorozumění, každý asi pochopil tu otázku jinak (přečtěte si vývoj diskuze, lze to chápat více způsoby)
svaca
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od svaca »

Oh, tak to jo... Vtom pripade, by to chtelo nasledujici ...:
1. Jestli na byt spatna deska, sehnat jineho Bartona a vyzkouset to snim ....
2. Zkusit sehnat starsiho Bartona (s odemcenym nasobicem - tedy Barton do 11/2003)
3. Kdyz ani jeden nepojede, je tedy opravdu nejaky problem s deskou, jestli mas vse spravne ....
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Barton je to už druhý, první jsem reklamoval, holt zbytečně. Kamarádovi na ECS se SiS748 v pohodě jede.
Uvidím, vyzkouším (pokud seženu Bartona do 11/2003), problém asi bude opravdu s deskou. Je to už několikátá
lOOkIN
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lOOkIN »

Včera jsem málem porodil, abych rozchodil Semprona 3000+ na desce KD7 Raid. Nakonec se podařilo,ale musel jsem nastavit fsb ručně, z možných nabízených mě to vždy po naběhnutí hodilo nějakou chybu cpu a konec,pak už ani nenajel bios...
Dnes ráno mě počítač po zapnutí napoprvé nenabootoval,musel jsem ho natvrdo vypnout a při dalším zapnutí už najel. Tak jsem zvědavý, co mi ještě připraví za překvápko :wink:
Jinak běží stabilně.
Odpovědět

Zpět na „Socket A a Slot A“