V SYNC - ano či ne?

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
Greifi Peto
Nováček
Nováček

V SYNC - ano či ne?

Příspěvek od Greifi Peto »

Zdravim
Rad bych se zeptal na Vase zkusenosti a znalosti V synchronizace. Zapnout ci vypnout? Kdy vypnuti da vice fps? Je ale treba V-sync vubec vypinat, kdyz stejne mi monitor zobrazuje snimky urcitou frekvenci? Neni zbytecne (krome benchmarkovani karet) nechat kartu bufferovat vic? Jaky je rozdil ve v-syncu OpenGL a Directu? Rad bych se hlavne dozvedel skutecny vykonovy rozdil a to jake problemy s vypnutou synchronizaci mate.

P.S moderatorum - zadny thread o v-syncu jsem nenasel. Pokud existuje, tak laskave prosim o prominuti, smazani a soukromou zpravicku s linkem :-D

Diky
Deska: MSI KT333; Grafárna: GeForce 4 Ti4200; Procík: Athlon XP 1700+; Pamět: 512 DDR 333Mhz; HDDs: duo Maxtor(120)-Seagate(40)...Jojo, už by to chtělo nový železo :(
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Žádný "skutečný" výkonnostní rozdíl ti nikdo neřekne - je to individuální, záleží to na framerate v kombinaci s refresh monitoru. Když si nastavíš 85Hz, budeš mít s v-sync framerate jinej, než při 100Hz :-)

při v-sync je framerate roven nejvyššímu celočíselnému zlomku hodnoty refreshe, který je vždy nižší, než jaký by byl framerate bez v-sync. Hnusně řečeno, třeba ti to někdo vysvětlí pochopitelněji, možná pomůže pár příkladů

Kdybch měl refresh nastavený na 100Hz, znamená to, že framerate bude na hodnotách 100FPS; 50FPS; 25FPS; 12,5FPS... atp., prostě zlomcích původní refreshe (aby se zobrazovaly celé vykreslené snímky), vždycky ale na nižší hodnotě, než by byl framerate bez v-sync. Takže pokud by bez v-sync byl framerate 62FPS, tak s v-sync bude 50FPS. Nebo: bez 49FPS, s 25FPS. Bez 51FPS s 50FPS. Bez 110FPS, s 100FPS atp. (když změníš refresh monitoru, změní se analogicky i tyhle hodnoty)
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

to nemas zas az tak pravdu ... pri zapnuty sinchronizaci (napr refresh 100Hz) je maximalni pocet fps 100... proste pri V-sync. ON je FPS mensi max. rovno obnovovaci frekvenci... (schvalne si pust Frapse a uvidis ze to neni po tech tvojich skokach...). Pri vypnuty sinchronizaci karta vykresluje tolik FPS kolik umi... vysledkem je radkovani obrazu kdy se vykresli do jednoho framu 2 ruzny obrazky.Ale to jen v pripade ze FPS je veztsi jak obnovovaci frekvence. :)
Greifi Peto
Nováček
Nováček

Příspěvek od Greifi Peto »

No ja princip V-syncu chapu (s tim ze no-Xovo vysvetleni se mi nezda..). Chtel jsem zjistit konkretni priklady - kdy vam treba vypnuti synchronizace pusobi potize (ruzne artefakty a spol) a kdy naopak je znat zlepseni vykonu (s tim ze tusim ze mi FPS neprekroci hodnotu refresh ratu..).
Deska: MSI KT333; Grafárna: GeForce 4 Ti4200; Procík: Athlon XP 1700+; Pamět: 512 DDR 333Mhz; HDDs: duo Maxtor(120)-Seagate(40)...Jojo, už by to chtělo nový železo :(
VeVe_350Z
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeVe_350Z »

Ja V-sync v hrach vypinam lebo mi zbytocne klesa framerate niekedy aj o 15fps (napr.NFSU2).
CPU: C2Q Q9650 + Thermalright Venomous-X, MB: Asus P5E X38 flash to Rampage Formula, RAM: 6GB DDR2 800Mhz Corsair TwinX XMS2 DHX, VGA: Asus GTX 285 TOP, Audio: Creative SB Audigy 2 ZS, HDD: 2x Samsung HD502IJ 500GB, Samsung HD103UJ 1TB, Hitachi 500GB PSU: Enermax Infinity 650W, Case: Fractal Design Define R2 Titanium Grey, LCD: 24" HP LP2475W, Keyb & mouse: Logitech G15 1st gen. + RAZER Naga Molten + Razer Mantis speed, Wheel: Logitech G25
darthNadd
Nováček
Nováček

Příspěvek od darthNadd »

pri chronicles of riddick mi bez vsync behaju cierne pasy po monitore . inak to vypinam kde sa da
AMD Athlon XP 2500+ Barton........MSI kt400a.......512mb Ram 400Mhz........MSI GeForce Fx5900 xt.......2x 120Gb Maxtor 7200rpm 8mb.....Genius SW 5.1 Home Theater.......Teac DVD-RW
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Ti co hrají na LCD, tak bez VSync už ani ránu...

60FPS nestačí jen hráčům Counter-Strike a to je taková specifická skupina, že 8-)
show must go on..
SHOCK_WAWE
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SHOCK_WAWE »

shadow píše:Ti co hrají na LCD, tak bez VSync už ani ránu...

60FPS nestačí jen hráčům Counter-Strike a to je taková specifická skupina, že 8-)

to mohu potvrdit z vlastni zkusenost, mam LCD a VSync je velmi potrebny, napiklad v Doom3 je to uplne strasny, pulka obrazovky je tam a druha tam, ale po zapnuti je vse ok :)
J X P
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od J X P »

ani v CoD si bez FPS 125 nikam moc nevyskocis ... jooo, a co teprve mych 333 :-)) ja V sync tedy vypinam ;)
---
George Baker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od George Baker »

Ja hrám na mojom 15" LCD a ide v poho aj bez V/Syns (ziadne chyby v obraze)....
AMD fanATik ;)
Phenom II X3 720BE @ unlock X4 3,5Ghz 1,45V; 4GB RAM KingSton 1066Mhz; Radeon HD 4850 @ 675/2600; GigaByte MA790X-UD4P; WD Caviar Black 640GB; 500W Fortron BlueStorm;
Isghole
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Isghole »

Mám 710N a hraju taky bez V-Synch

- to SHOCK_WAWE
Zaslal: po 1. srpen 2005, 13:03 Předmět:
shadow napsal:
Ti co hrají na LCD, tak bez VSync už ani ránu...

60FPS nestačí jen hráčům Counter-Strike a to je taková specifická skupina, že

to mohu potvrdit z vlastni zkusenost, mam LCD a VSync je velmi potrebny, napiklad v Doom3 je to uplne strasny, pulka obrazovky je tam a druha tam, ale po zapnuti je vse ok

---------------------------------------------------
s tímhle nesouhlasim. hrál jsem doom 3 a jiné hry BEZ VSynch a šlapalo to úplně bez jakýchkoliv problémů.
------------------------------------------------
možná je problém v ANALOG nebo DVI vstupu v monitoru u LCD, jinak nevim.
Alien--forever
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alien--forever »

V. synch. vypínám... mám LCD a zatim mi nic nekrpalo... ani DOOM III nebo Riddick... :)
už není :(
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“