disk v PIO
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- mate
- Nováček
-
disk v PIO
Dobry den preji. Je tomu asi tyden co se mi velice vyrazne spomalil
pocitac. (mam Celeron 1,6, 512 DDR, disk WD 40GB-system,
Samsung 120 GB - data, win XP) Jiz se mi to stalo, tak sem vedel
kam jit. Z niceho nic mi totiz prepne primarni IDE do PIO rezimu. Je
tomu tak i nyni, ale tentokrat se do PIO rezimu prepl pouze
systemovy disk a datovy, ktery je na stejnem kabelu, beha vesele v
Ultra UDMA 5 dal. Drive sem to resil pouhym novym nadetekovanim
disku v biosu, ale to nyni nepomaha. Na tomto disku sem pred
mesicem opravoval asi 4 vadne clustry, myslite, ze by to mohlo byt
tim, ze ten disk jiz je spatny? Zkousel sem chdisk, WD test a Norton
Disk doctor, ani jeden program nic zvlastniho nezjistil:( Myslite, ze
by mohl pomoci format? Predem dekuji za odpoved, s pozdravej
Matej Hanyk
pocitac. (mam Celeron 1,6, 512 DDR, disk WD 40GB-system,
Samsung 120 GB - data, win XP) Jiz se mi to stalo, tak sem vedel
kam jit. Z niceho nic mi totiz prepne primarni IDE do PIO rezimu. Je
tomu tak i nyni, ale tentokrat se do PIO rezimu prepl pouze
systemovy disk a datovy, ktery je na stejnem kabelu, beha vesele v
Ultra UDMA 5 dal. Drive sem to resil pouhym novym nadetekovanim
disku v biosu, ale to nyni nepomaha. Na tomto disku sem pred
mesicem opravoval asi 4 vadne clustry, myslite, ze by to mohlo byt
tim, ze ten disk jiz je spatny? Zkousel sem chdisk, WD test a Norton
Disk doctor, ani jeden program nic zvlastniho nezjistil:( Myslite, ze
by mohl pomoci format? Predem dekuji za odpoved, s pozdravej
Matej Hanyk
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Chtělo by to se na něj kouknout pomocí něčeho co umí přečíst data ze SMART. Třeba AIDA32 nebo speedfan. Formát toho moc nenadělá, jelikož PIO a DMA se určuje ještě před šaháním na data (před bootem systému).
Možná si ty dva disky spolu nerozumí, zkus je rozhodit každej na jedno IDE.
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
v té tabulce (výpisu) hnedka po BIOSu ještě než začne startovat OS - tam se ti disk ukazuje jak ? jako PIO nebo jako DMA ?
pokud jako PIO - zkusit jiný kabel
pokud jako DMA - je chyba ve winech. no "chyba" - spíš vlastnost ...win řady NT si po určitém počtu CRC chyb při přenosu dat sníží přenosový režim, tzn. z DMA na PIO. stačí odebrat ten IDE řadič ve správci zařízení a restartovat...
pokud jako DMA - je chyba ve winech. no "chyba" - spíš vlastnost ...win řady NT si po určitém počtu CRC chyb při přenosu dat sníží přenosový režim, tzn. z DMA na PIO. stačí odebrat ten IDE řadič ve správci zařízení a restartovat...
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- mate
- Nováček
-
Zkousel sem tu Aidu 32, dokonce sem tam i neco o SMART nasel, ale presne nevim co bych mel hledat. V tom co sem objevil je vse bez chyb a hodnoty sou normalni?! Este zkusim ten speedfan. Jinac kazdopadne dik:)pavel.minarik píše:Chtělo by to se na něj kouknout pomocí něčeho co umí přečíst data ze SMART. Třeba AIDA32 nebo speedfan. Formát toho moc nenadělá, jelikož PIO a DMA se určuje ještě před šaháním na data (před bootem systému).
- mate
- Nováček
-
Diky moc...povedlo se:) Vymazal sem radic, restart a chodi to... chtel sem se zeptat co sou to ty CRC chyby? Da se jim nejak branit? Ten pocitac, ale stejne porad nebeha jak behaval... Mam volnejch temer 50% kapacity, defragmentoval sem pred tejdnem a jde to porad jak posrany:( Mam strach, ze to je tema opravenejma clustrama, ale kdyz mi zadnej program nic spatnyho nehlasi, tak nevim... asi to stejne zkusim zformatovat a uvidime:) dik a cau:)MaWa píše:v té tabulce (výpisu) hnedka po BIOSu ještě než začne startovat OS - tam se ti disk ukazuje jak ? jako PIO nebo jako DMA ?
- zombux
- Odborník PCT
CRC chyby znamenají že někde je chyba v přenosu dat... to je moc špatný... aby se ti nezačaly ztrácet data... možná bych zkusil vyměnit IDE kabel, tohle rozhodně není normální
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
- mate
- Nováček
-
Nejsem si vedom, ze by se mi naky data ztraceli, ale po te oprave tech par clustru, se mi predelali ikony u vsechny produktu Office a taky u Nera na nespustitelny?! Ale presto porad fungujou:) urcite sem s tim nic nedelal, to samo:) Ten kabel vymenit zkusim, to je to nejmensi... cus:)zombie píše:CRC chyby znamenají že někde je chyba v přenosu dat... to je moc špatný... aby se ti nezačaly ztrácet data... možná bych zkusil vyměnit IDE kabel, tohle rozhodně není normální
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
4 vadné clustery nejsou pro 40GB disk nic zásadního, to by nemělo mít vliv na běh systému. Co je ovšem otázka, jak se tam ty 4 vadné clutery vzaly.. Totiž jak se začnou na disku objevovat vadné clustery, měl by začít mít špatné tušení...
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
- Patrice
- Začátečník
jo to jsou dobré postupy, mám je oba ověřené a fungují, ale na 90% funguje hlavně ten druhýMaWa píše:v té tabulce (výpisu) hnedka po BIOSu ještě než začne startovat OS - tam se ti disk ukazuje jak ? jako PIO nebo jako DMA ?