Bouřka a blesky.Odpojovat pc i prodluž.s více zásuvkamy?

Problémy, rady a vše ostatní k PC zdrojům, UPS, napájení a voltážím, wattmetrům i počítání spotřeby.
Hitachi
Začátečník
Začátečník

Bouřka a blesky.Odpojovat pc i prodluž.s více zásuvkamy?

Příspěvek od Hitachi »

Zdravím.Zajmalo by mě zda při bouřce aby se mě vůbec nic nepoškodilo musím splnit tyto věcí:
1. mít vyplé pc a notebook
2.mít je oba vyndané z přepěťových zásuvek
3.musím mít z obouch počítačů vandané síťové kabely případně kabel od modemu
4.taky bych měl mít vypnutou 4-5ti zásuvkového hada s přepěťovou ochranou -odpojeného od zásuvky s elektřinou a nebo jen vypnuté přepěťovky pouze přepínačem?

Když toto vše výše provedu nemůže se mě poškodit nic?
A co když nechám do zdi do zásuvky připojeného hada s 4-5ti přepětím chránenýma zásuvkama,stane se přěpěťovkám něco při bouřce?
Ptám se z toho důvodu abych pak do něj nazapojil po bouřce počítač a do druhé přepěťovky notebook a aby neodešly počítače ihned nebo po nějaké době do věčných lovišť.

Teď položím úplně blbou a dementní otázku za kterou se stydím :oops:
ale optám se tady na to.
Když mám digitální měřák-multimetr-měřím s ním např.tužkové baterie 1,5V-přepnu na rozsah do 20V na stejnosměrné napětí.
Dá se s tím změřit i napětí v síti -tím bych snad teoreticky zjistil zda je zásuvka v pořádku nebo dokonce zda je v pořádku ona přepěťovka s 4-5ti zásuvkama?Nebo snad ne?
P5i měření zásuvek tedy přepnu dig.multimetr na střídavé napětí rozah do 500V (dříve jsme dával na rozsah 200V a taky to měřilo,snad jsem tím nic nepodělal) a na displeji by to mělo ukazovat kolem 230V lehce kolísajíích plácnu zhruba mezi 226-230V.Dá se takto ověřit zásuvka ale hlavně jestly je v pořádku přepěťovka?

Jsem blbec proto se mě dříve stalo že jsem měl jiný obyč měřák multimetr digitální stál pod100kč a s ním jsem nejdříve měřil tužkové baterie 1,5V apak jsem ho zapoměl přepnout na střídavé napětí a strčil jsem ho do zásuvky no a on pak už nefungoval,ale zásuvce to snad nic neudělalo.Nebo mohl ji měřák něco udělat?No tak místo tohoto měřáku jsme zakoupil Umtec nebo jak je ten výrobce stál kolem 300kč a pípá zkrat také se mě líbí že má tlačítko kterým se dá zafixovat ukazovaná hodnota adrží ji nadipleji i když neměřím,jinak je to takový obyčejný standartní digi.multimetr.
Pak jsem měřil o nějaký měsíc s novým multimetrem zrovna sem docela pospíchal a tak já trouba jsme zase měřil baterie tužkovky takže na stejnosměrné napětí rozsah do 20V a pak zase jsem já blbec,trouba jeden po dlouhé době zapoměl přepnout na střídavé napětí a měřil napětí v zásuvce.Kupodivu ten přístroj mám do teď a vypadá to že měří,ukazuje displej měří baterie a v síti taky ukáže co tam je.Tak snad není poškozený ten novější měřák.A snad jsem nepodělal další zásuvku.
Doufám že se pak když dobře navolím rozsah a co měřím nedá s tímto měřákem něco odpálit když jsem kdysi jej mě blbě nastaven aměřil jsme sním.Jak říkám ukazuje aměří ale snad nemůže sám o sobě teď nic poškodit jako zásuvku nebo přepěťovku.
Jsem blbec uznávám,ale nejsme žádný elktrikář apodobně.
Tak co myslýte odpojovat ze sítě počítače i přepěťovky?
Co se stane nechám-ly tam přepěťovky v zásuvce a zapnuté?
Můžu měřákem něco poškodit?
Díky těm co to vydrželya celé to přečetli a odborně mě odpovědí.
Omlouvám se už teďka dopředu za tak dlouhý text.
Pc je krásná ale složitá věc.Když chodí jak má je to zábava když zlobí,je to trápení.
STANIK#007
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Bouřka a blesky.Odpojovat pc i prodluž.s více zásuvkamy?

Příspěvek od STANIK#007 »

:oops:
Naposledy upravil(a) STANIK#007 dne stř 3. srp 2005, 21:04, celkem upraveno 1 x.
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

STANIK#007 píše:
Hitachi píše:Teď položím úplně blbou a dementní otázku za kterou se stydím :oops:
ale optám se tady na to.
Když mám digitální měřák-multimetr-měřím s ním např.tužkové baterie 1,5V-přepnu na rozsah do 20V na stejnosměrné napětí.
Dá se s tím změřit i napětí v síti -tím bych snad teoreticky zjistil zda je zásuvka v pořádku nebo dokonce zda je v pořádku ona přepěťovka s 4-5ti zásuvkama?Nebo snad ne?
P5i měření zásuvek tedy přepnu dig.multimetr na střídavé napětí rozah do 500V (dříve jsme dával na rozsah 200V a taky to měřilo,snad jsem tím nic nepodělal) a na displeji by to mělo ukazovat kolem 230V lehce kolísajíích plácnu zhruba mezi 226-230V.Dá se takto ověřit zásuvka ale hlavně jestly je v pořádku přepěťovka?
Jak jsi mohl v zásuvce naměřit 230V?
Nezatížená zásuvka dává tuším neco kolem 300V
LOOL jak jsi na to prisel? :D
Káva, mlýnky na kávu, moka konvice https://www.gourmetkava.cz
Hitachi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hitachi »

Já teda nevím,ale zdá se mě to blbost že by napětí v zásuvce bylo kolem 300V.To je určitě nysmysl.Vím že když měřím zásuvku a napětí takřka nekolísá tak mě měřák ukazuje že skáče napětí mezi 228-230V občas i 229-230V.Jinak normálně skáče trošku více asi 226-230V.
Přes 230V ani těsně to snad nejde jenjednou jsem naměřil přes 230V když jsme to měřil y byly v jiných zástrčkách připojené asi dvě zařízení tak apk mě to skočilo na vteřinku na 238V nebo nějak tak už nevim přesně.

Apropo: můžese vůbec měřit to napětí když např: z 5zásuvek mám ve dvouch napojeny na napájení nenáročná zařízení,mohu měřit nebo se to nemá?
Pc je krásná ale složitá věc.Když chodí jak má je to zábava když zlobí,je to trápení.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Co se tyce zabezpeceni proti blesku nikdy nemas 100% jistotu.
Resili jsme to treba zde:
http://4um.ocguru.cz/viewtopic.php?t=87124&highlight=
Co se tyce tve prodluzky s ochranou tak uvnitr najdes tak varistor a ten je pomaly. Takze ochrana temer zadna. Prepetovku doma nepromeris. Co se tyce multimetru tak ten meri pres velky odpor (radove MOhm) takze zasuvce nic neudelas. Zato merak muzes odpravit. O presnosti multimetru za 100kc si mysli sve. (Muj stal 900 se slevou pro skolu)
http://www.sapro.cz/sorti/digi_ut55.html
Naposledy upravil(a) Woyta dne stř 3. srp 2005, 15:08, celkem upraveno 1 x.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Woyta píše:... Zato merak muzes odpravit. O presnosti multimetru za 100kc si mysli sve. (Muj stal 900 se slevou pro skolu)
Takové ty lacné ručičkové měřáky od společnosti "Ťing-Ťong" jsou naprosto nepřesné, ale na druhou stranu mohou poskytnout alespoň zhruba odhad velečiny.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

STANIK#007 píše:Nezatížená zásuvka dává tuším neco kolem 300V
Co je zas tohle za kravinu ? V zasuvce by mel namerit 230V +- nejaky drobny.

2 Hitachi : Pripadas mi zbytecne paranoidni... Za prve, prepetove ochrany jsou od toho, aby chranili na ne napojene spotrebice, ne, abys ty chranil je. Takze to bych vubec neresil. Poskodit zasuvku tak, aby ti z toho zdechlo PC (nebo dokonce notebook) snad ani nejde.

Proste, pokud chces mit jistotu, ze se PC nic nestane, tak ho vypni ze zasuvky a vytahni kabel z modemu/sitovky. Osobne to povazuju za prehnane, mne doma bezi tri kompy+switch trvale 24 hodin denne, at je bourka, nebo ne... Vsechno to visi na UPSce a ta je za centralnima domovnima prepetovkama. Kdyz neco shori, tak to bude ta UPSka, ze by to slo dal je velmi nepravdepodobne... Ale rikam, bezi to tak dva roky a nic se nestalo. A kratke bourkou zpusobene vypadky to pekne vykrylo...

No a co se notebooku tyce, tam je to jeste jednodussi. Maximalne shori zdroj, kterej se da snadno vymenit. Ale ta pravdepodobnost je taky mala.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Jirin
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirin »

V zasuvce 300 V tak to me dostalo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: . To neni jak v pocitacu ze by pri extremnim vytizeni napeti klesalo :lol: :lol: :lol:
Suzuki SV 650 && ČZ 250 / 471 rider
Hitachi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hitachi »

Díky kluci že mě zde odpověděly odborníci jako:
Woyta,TomV a další.
No mám sice obyčejný měřák ale myslým že i digitální levný multimetr za asi 350kč nebo kolik stál něco změří.Navíc to není nějaký obyč noname ale co vím od defakto většího výrobce.
Jinak díky všem.Jsem rád že mě to jen tak nepopraví pc.
TomV píše: 2 Hitachi : Pripadas mi zbytecne paranoidni... Za prve, prepetove ochrany jsou od toho, aby chranili na ne napojene spotrebice, ne, abys ty chranil je. Takze to bych vubec neresil. Poskodit zasuvku tak, aby ti z toho zdechlo PC (nebo dokonce notebook) snad ani nejde.

No a co se notebooku tyce, tam je to jeste jednodussi. Maximalne shori zdroj, kterej se da snadno vymenit. Ale ta pravdepodobnost je taky mala.
Vidíš a já se bojím žě kdyby blesk prolítnul oním přepět.hadem,které mám dva a jeden má chráněno 4 a druhý 5zásuvek tak jsem se bál že když budou ty přepěťovky připojené v zásuvce zaplé může i je přepěťovky ten blesk poškodit.
Proto je logické že se bojím pak do takovéto přepěťovky něco zapojit zvlášt pc+ notebook,aby mě je nepoškodil.
Ale díky za odborné rady.Alespoň někteří lidi tady tomu rozumí.Ne
jako někdo kdo napíše aneví o čem hlavně že napíše 300V. :-D
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

U těch přepěťovek je uváděný i maximální absorbovaný ráz,který jsou schopný zachytit,takže ani ty nejsou všespasitelný,zvlášť ty levný - je to spíš pro klid při menších výkyvech v síti.
Když vytáhneš všechny kabely,který vedou z PC ven z domu (napájení,antény,modem apod.), tak bys měl mít po problému - pokud ti do bytu nehrkne kulovej :) .Jinak uvnitř domu můžeš nechat kabely zapojený (myslím síť á la PC-notebook apod.).
S tím 300V napětím v zásuvce to jde :lol: - ale musí to bejt třífázová na 380V a někde uvolněnej kontakt v krabici...
sidbin
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sidbin »

Hitachi píše:Zdravím.Zajmalo by mě zda při bouřce aby se mě vůbec nic nepoškodilo musím splnit tyto věcí:
1. mít vyplé pc a notebook
2.mít je oba vyndané z přepěťových zásuvek
3.musím mít z obouch počítačů vandané síťové kabely případně kabel od modemu
4.taky bych měl mít vypnutou 4-5ti zásuvkového hada s přepěťovou ochranou -odpojeného od zásuvky s elektřinou a nebo jen vypnuté přepěťovky pouze přepínačem?
asi tak
-nejbezpecnejsi je to uple vypojene a izolovane od okoli --- zadny napajeci a anteni kabel
-prepetova zasuvky--plati to ze jedna nic nezmuze--deli se totiz na urcitou kaskadu (hlavni trafo>>domovni rozvadec>>spotrebic) pokud nejaka chybi--vetsinou v domovnim rozvadeci -- tak klesa ucinnost a stoupa nebezpeci posledni prepetove ochrany u spotrebice
-levne prepetove ochrany jsou na nic (zadne ze supermarketu a spol)
3)pokud mas oba pocitace vypnojene ze zasuvek nebo s kvalitni prepetovou ochranou tak ne

4)klasicky vypinac te pri prepeti ochrani,ale pred bleskem ne (kontakty jsou blizko sebe)
Nezatížená zásuvka dává tuším neco kolem 300V
ve skutecnosti je to podle normy:
207 az 253V pri odchylce 10% :wink:
Teď položím úplně blbou a dementní otázku za kterou se stydím Embarassed
ale optám se tady na to.
Dá se s tím změřit i napětí v síti -tím bych snad teoreticky zjistil zda je zásuvka v pořádku nebo dokonce zda je v pořádku ona přepěťovka s 4-5ti ?
prepeti NEZMERIS --- no jde to ale to by musel byt zazrak ze se zrovna trefis do toho spravneho okamziku
-je to totiz mzikovy děj --- doma ho jen tak nezmeris ----jedine co bys mohl tak zmerit je zvysene napeti v zasuvce ---viz vys.
Tak co myslýte odpojovat ze sítě počítače i přepěťovky?
-psal jsem to tu jednou---v jenom trendu
pravdepodobnost ze do baraku bouchne bvlesk je v nasich zemepisnych podminkach asi 1 za 100 let
Můžu měřákem něco poškodit?
merakem nic neposkodis----aspon me se nic nestalo a nikdy jsem o tom neslysel :lol:
-ale vazne -- je to externi zarizeni ktere skoro nijak neovlivnuje obvod --- nic nevysila
-jedine by jsi mohl vyhodit pojistky nebo jistice kdyz by jsi zapomel prepnty rozsah na mereni proudu a meril jsi zasuvku :wink:
Jsem blbec proto se mě dříve stalo že jsem měl jiný obyč měřák multimetr digitální stál pod100kč a s ním jsem nejdříve měřil tužkové baterie 1,5V apak jsem ho zapoměl přepnout na střídavé napětí a strčil jsem ho do zásuvky no a on pak už nefungoval
pro tebe by byl spis lepsi merak s automatickym pepinani rozsahu
:wink:
"Pane soudce,ja ho nezabil,on na ten nuz spadl sam" :lol:
vysemnesmite.cz
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

sidbin píše:
Hitachi píše:
pro tebe by byl spis lepsi merak s automatickym pepinani rozsahu
:wink:
No jo,ale když měřil baterii,tak to je stejnosměrný a pak to vrazil na střídavej a jestli se nemýlím,tak ten automat přepíná jen řádově mezi voltáží,ne mezi typem stejnosměrný/střídavý.
Hitachi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hitachi »

Díky a díky a díky všem.
Pravda je taková že to zopakuji: měl jsme levný multimetr digitální který stál kolem 100kč.Tím jsem měřil tužkové baterie 1,5V nebo ty tužkové nabíjecí Nimh baterie co mají 1,2V -měřák jsem měl při měření těchto baterií nastaven na stejnosměrné napětí s rozsahem DO 20V.

Pak jsem na to zapoměl a furt to bylo nastaveno na stejnosměrné napětí s rozsahem do 20V a já s tím šel měřit zásuvku.Když jsem do ní vrazil měřák už pak nějak nechodil.

Pak jsem koupil novější měřák-tedy digitálnímultimetr-který uměl pípat zkrat a uměl držet naměřenou hodnotu na displeji díky tlačítku Hold i když už se z měřákem neměřilo.Byl od známějšího výrobce stál nějak kolem nebo přes 350kč.
S tím se mě stalo po dlouhé době jednou to samé co píšu výše.Měřil jsme tužkové baterie -měřák byl nastaven na stejnosměrné napětí s rozsahem do 20V.
A pak zase bohužel já trouba jsem šel měřit zásuvku,měřák byl stále nastaven na stejnosměrné napětí rozsah do 20V.Takže jsem s ním šel měřit zásuvku u zdi nebo jsem ho dokonce strkal do jedné z přepěťových zásuvek na ,,hadu´´ což je takový prodlužovák s více zásuvkama s přepěťovou ochranou.
No a měřák se kupodivu nezničil jako ten původní,starý multimetr ale kupodivu jde do teďka.Tedy ukazuje a vypadá to že měří.Ukazuje jak skáče napětí v el.síti tedy např.v té přepěťovce a nebo přímo v zásuvce která je na zdi.SKáče to jak kdy ale ZHRUBA mezi 226-230V.
Taky nevim jestly stačí měřit napětí v síti s měřákem -nastaveném na střídavé napětí když jsem mýval vždy kdysi nastaven rozsah do 200V snad jsem ho tím nedodělal,ale je zajímavé že i když to bylo vlastně rozmezí do200V ukazovalo mě to na měřáku kolem 230V.
OD teďka už při měření napětí dávám rozsah ne do 200V ale do 500V.

Takže se omlouvám za tak blbý text,ale snad jsem to už popsal srozumitejlněji.Snad jo prtotože mě takhle dlouhý text vyčerpal. :P
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jan Machalík »

Nic proti, ale v te zasuvce opravdu muze byt 300V, ba i dokonce vic.Rika se tomu tzv. amplituda, tjn. max hodnota v urcitou chvili.K tomu cislu 300V se dostanete tak, ze vynasobite 230 x odmocnina ze dvou (1.41) a tudiz tam muze byt i 320 V.Plati to i opacne.Opravdu nemele kraviny.Samozrejme tato hodnota tam neni porad, jsou to jen takove vychylky, ale je to tak. :)

PS : proctete si knizku elektrotechniky a uvidite sami ze to tak je.
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | Asus TUF Gaming B550M-Plus | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | ASRock Radeon RX 5600 XT D2 | Samsung 980 Pro Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |
sidbin
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sidbin »

Jan Machalík píše:Nic proti, ale v te zasuvce opravdu muze byt 300V, ba i dokonce vic.Rika se tomu tzv. amplituda, tjn. max hodnota v urcitou chvili.K tomu cislu 300V se dostanete tak, ze vynasobite 230 x odmocnina ze dvou (1.41) a tudiz tam muze byt i 320 V.Plati to i opacne.Opravdu nemele kraviny.Samozrejme tato hodnota tam neni porad, jsou to jen takove vychylky, ale je to tak. :)

no 230V je efektivni hodnota-
efektivni hodnota:
-je rovna myslene velikosti stejnosmerneho proudu ktery vyvola stejne tepelne ucinky jako uvazovany sridavy proud :wink:

tech 320V tam muze byt--ale MY MERIME V EFEKTIVNICH HODNOTACH!!! A VESKERE SPOTREBICE PRACUJI S EFEKTIVNI HODNOTU :wink:

-veskere merici pristroje (krome specialnich) meri efektivni hodnotu

vychylky to nejsou protoze je to stridavy proud---vychylky by to byla tehdy pokud by napeti vzrostlo nad stanovenou mez a neoakovalo se

//BOZE LIDI Z TECH 320V SI NIC NEDELEJTE --TO SE VAS NETYKA!!!!!!!!!!!!!!
VAS MA ZAJIMAT JEN 230V (propadne 400) !!!!!!!

2 Jan Machalík
// k tomu cislu dostat muzes ale stejne te kopne 230V :lol: :lol: a ne 320V :lol: :lol:
vysemnesmite.cz
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jan Machalík »

sidbin píše:
Jan Machalík píše:Nic proti, ale v te zasuvce opravdu muze byt 300V, ba i dokonce vic.Rika se tomu tzv. amplituda, tjn. max hodnota v urcitou chvili.K tomu cislu 300V se dostanete tak, ze vynasobite 230 x odmocnina ze dvou (1.41) a tudiz tam muze byt i 320 V.Plati to i opacne.Opravdu nemele kraviny.Samozrejme tato hodnota tam neni porad, jsou to jen takove vychylky, ale je to tak. :)

no 230V je efektivni hodnota-
efektivni hodnota:
-je rovna myslene velikosti stejnosmerneho proudu ktery vyvola stejne tepelne ucinky jako uvazovany sridavy proud :wink:

tech 320V tam muze byt--ale MY MERIME V EFEKTIVNICH HODNOTACH!!! A VESKERE SPOTREBICE PRACUJI S EFEKTIVNI HODNOTU :wink:

-veskere merici pristroje (krome specialnich) meri efektivni hodnotu

vychylky to nejsou protoze je to stridavy proud---vychylky by to byla tehdy pokud by napeti vzrostlo nad stanovenou mez a neoakovalo se

//BOZE LIDI Z TECH 320V SI NIC NEDELEJTE --TO SE VAS NETYKA!!!!!!!!!!!!!!
VAS MA ZAJIMAT JEN 230V (propadne 400) !!!!!!!

2 Jan Machalík
// k tomu cislu dostat muzes ale stejne te kopne 230V :lol: :lol: a ne 320V :lol: :lol:
Jiste, mas pravdu, ale oni nedokazali pochopit ze v te zasuvce opravdu v nejaky okamzik muze byt tech 300 V.Slo jen o to, je presvedcit zr to tak je :wink:
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | Asus TUF Gaming B550M-Plus | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | ASRock Radeon RX 5600 XT D2 | Samsung 980 Pro Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Proboha, neplette mu hlavu, chudakovi. :roll: Ampluituda stridaveho napeti je v tomto pripade zcela irelevantni udaj, dulezita je efektivni hodnota, ktera by v idealnim pripade mela byt 230V proti nule, nebo 400V proti jine fazi. Ale to je tady celkem OT...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

Proste merit muzes, kdyz das spravnej rozsah, delali sme to na laborkach na gymplu rok zpatky, zhruba to co ty - chvili stejnosmernej, chvili stridavej proud ( 1.5, 4.5 V, 230V atp ). Takhle nejak to dopadlo:

"Staci dat jenom pozor na rozsah a nastaveni proudu, pratele! Pokud to nekdo posere, ma za 5 a bude tady drhnout stoly!!!"
"Pani profesorko, ono to nefunguje..."
"Novaku, co si s tim udelal, ty nerozumis tem znackam na tom voltmetru? Kolik mas nastaveno?"
"20, jak ste rekla"
"Ukaz. Ale ty mas 20 mV, Novaku ja te zabiju!" :-D
sidbin
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sidbin »

TomV píše:Proboha, neplette mu hlavu, chudakovi. :roll: Ampluituda stridaveho napeti je v tomto pripade zcela irelevantni udaj, dulezita je efektivni hodnota, ktera by v idealnim pripade mela byt 230V proti nule, nebo 400V proti jine fazi. Ale to je tady celkem OT...
jak jsem psal --- vsechno pracuje a meri efektini hodnoty :wink:

zkratka je dulezite to ze tech 320V by musel merit specialnim merakem (protoze vetsina nameri 230V)
-dulezite je ze je tam 230V EFEKTIVNICH ( 320V amplitudy je me v celku na nic)

ZAVER 2Hitachi:
Z TECH KECU TADY O AMPLITUDOVE HODNOTE SI NIC NEDELEJ PRO BUF TO NENI VUBEC PODSTATNE A DULEZITE !!!!!!
TYTO HODNOTY JSOU PRO NAS ZASVECENE :roll: --ikdyz jsem se s ni v zivote nesetkal v praxi a teorii (jen na skole) a proto ji taky NEPOVAZUJI ZA DULEZITOU !!!
VZDY PLATI -- 230V nebo 400V -- NIC VIC

sice jsme se dostaly uz dost OT -- a uz jsme v trochu jine sekci-----ale nevadi,aspon jsem to trochu probraly :wink:
vysemnesmite.cz
Hitachi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hitachi »

takže prostě cchápu to tak že mě měřák měří běžnou hodnotu ale ne tu špičkovou která může mít až těch 300V?
Ještě si tu ty všechny příspěvky pořádně přečtu abych to pochopil dokonale.
Jinak dá se odpálit měřák pokuď je nastaven na měření střídavého když jdu měřit střídavé napětí?
příklad jako bych měřil baterie takže stejnosměrné anpětí měl bych teď si vymsyslým nesmyls batreii plcánu nesmysl s napětím 40V a dal bych rozmezí 20V,tedy do 20V.káže mě to akorát blbě hodnotu nebo když bych dal menší jednotky mě to ukáže třeba 40000mV?

Jinak díky všem za odpověď hlavně lidem z elekttro oborů.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové a záložní zdroje“