Kvalitní a levná 19" - sen?
Moderátor: maXXmilian
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Kvalitní a levná 19" - sen?
Dobrý den.
Potřeboval bych poradit. Musím domů pořídit dva 19" monitory a rozhodně nechci utratit víc než je nutné. Čeká je klasické domácí nasazení - hodně her, filmy a práce na ploše a ve wordu.
Na pctunningu (ale to už je dávno) jsem četl takovej rozbor typů obrazovek a tam psali, že není pro kvalitu obrazu až tak rozhodující jestli má monitor plochou nebo klasickou obrazovku, ale spíš to jak se s tím výrobce popere pomocí řídící elektroniky. A že prostě každá technologie má něco do sebe. Dokonce při pročítání příspěvků v tomhle fóru jsem někde četl, klasický invar má ostřejší obraz než klasický trinitron (ale záleží na výrobci, že - u eiza to bude něco jiného než u aoc)
Já potřebuji vybrat monitory někde okolo 6 maximálně 7000,- Tím pádem vypadává hodně monitorů s plochou obrazovkou. To mi nevadí. Pár monitorů už sem viděl a když se nepovede dynaflat (třeba dnes už skoro neexistující targa) je to docela humus. Uvažoval jsem o IIYAMA 19" VM 1451, LS902UT za cca 6100,- s DPH.
Existuje něco kvalitnějšího s klasickou invar obrazovkou? Je tohle dobrý monitor nebo byste mě opravdu radši doporučovali nějakou plochou obrazovku? Četl jsem tady ve fóru na tenhle monitor docela chválu, i když co se týče reklamací po záruční době zase se tu nadávalo. Tak nevím. Je nějaká výrazně lepší koupě? Jde mi hlavně o sytost barev a ostrost obrazu. Moje oblíbené rozlišení je 1280x960 a nedělám si iluze, že za ty peníze tam budu mít víc než 85Hz.
Potřeboval bych poradit. Musím domů pořídit dva 19" monitory a rozhodně nechci utratit víc než je nutné. Čeká je klasické domácí nasazení - hodně her, filmy a práce na ploše a ve wordu.
Na pctunningu (ale to už je dávno) jsem četl takovej rozbor typů obrazovek a tam psali, že není pro kvalitu obrazu až tak rozhodující jestli má monitor plochou nebo klasickou obrazovku, ale spíš to jak se s tím výrobce popere pomocí řídící elektroniky. A že prostě každá technologie má něco do sebe. Dokonce při pročítání příspěvků v tomhle fóru jsem někde četl, klasický invar má ostřejší obraz než klasický trinitron (ale záleží na výrobci, že - u eiza to bude něco jiného než u aoc)
Já potřebuji vybrat monitory někde okolo 6 maximálně 7000,- Tím pádem vypadává hodně monitorů s plochou obrazovkou. To mi nevadí. Pár monitorů už sem viděl a když se nepovede dynaflat (třeba dnes už skoro neexistující targa) je to docela humus. Uvažoval jsem o IIYAMA 19" VM 1451, LS902UT za cca 6100,- s DPH.
Existuje něco kvalitnějšího s klasickou invar obrazovkou? Je tohle dobrý monitor nebo byste mě opravdu radši doporučovali nějakou plochou obrazovku? Četl jsem tady ve fóru na tenhle monitor docela chválu, i když co se týče reklamací po záruční době zase se tu nadávalo. Tak nevím. Je nějaká výrazně lepší koupě? Jde mi hlavně o sytost barev a ostrost obrazu. Moje oblíbené rozlišení je 1280x960 a nedělám si iluze, že za ty peníze tam budu mít víc než 85Hz.
- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
iiyamu LS 902UT jsem videl u kamoše a byl jsem prekvapenej, že je to za ty penize celkem solidní. 96kHz - takze ti 1280x960 na 85Hz půjde, barvy byly kvalitní, horší geometrie, temer zadny moire ... ale ono se to bohužel muže lišit kus od kusu a ne model od modelu 
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No právě...
Koupě monitoru je dycky sázka do loterie - alespň pro mě, protože nikde v okolí neseženu monitory za nějakou solidní cenu a tak jediným řešením je nákup přes nějaký e-shop.
Proto jsem si myslel, že volbou iiyamy minimalizuji riziko co kus to originál na minimum. Tak nějak mi uvízla tato firma v paměti jako dobrá a kvalitní hned za Eizem a Sony. Nevím, třeba to tak ve skutečnosti není.
Každopádně by mě zajímalo, jestli je i jiná alternativa na poli klasických invar obrazovek. Nebo jestli spíš plochoňe, ale o dobrého v téhle cenové kategorii určitě nezavadím.
Proto jsem si myslel, že volbou iiyamy minimalizuji riziko co kus to originál na minimum. Tak nějak mi uvízla tato firma v paměti jako dobrá a kvalitní hned za Eizem a Sony. Nevím, třeba to tak ve skutečnosti není.
Každopádně by mě zajímalo, jestli je i jiná alternativa na poli klasických invar obrazovek. Nebo jestli spíš plochoňe, ale o dobrého v téhle cenové kategorii určitě nezavadím.
- NANAO
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jiná cenová
Ano, já už ten příspěvek četl, stejně jako další v tomto fóru. Už včera večer, před tím, než sem napsal svůj dotaz. Ale monitory doporučené vám spadají do jiné cenové kategorie - spíš než totální kvalita mě zajímá totální poměr cena/výkon. A musím koupit dva - žena by byla smutná 
- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Ona cena 6100,- vcetne dane je hodne limitující a dá se za to pořídit maloco ... to je jako chtit novy auto za 150 000,- a prestavovat si, že to bude povoz jak v buhvi čem.... kdyby šlo dat aspon samsung syncmaster 957DF, ale to je tak 6500,- bez dane. Ale uz je dost solidní !!!
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jo solidni
No to by bylo pěkný, ale mě se ta iiyama docela líbí. To, že monitor nebude plochý, to mě až tak nepálí. Spíš mě opravdu jde jen o to, jestli se v invarech dá najít něco lepšího.
Co se týče toho Samsunga SyncMaster 957DF TCO03 za cca 7700,- s DPH tak jsem ještě pokukoval po ViewSonicu 19" E92f+SB TCO03 za stejnou cenu. Ale to by byla horní mez a navíc bych zaplatil něco přes 3000,- (za oba dva) v porovnání s iiyamou. Já vím, že tohle už je zase o třídu víc, ale je to nutné? Rád bych si to dopřál, ale podle všeho mi ty iiyamy poskytnou dostačující služby. O tom samsungovi jsem přemýšlel už asi před rokem, když jsem si nakonec koupil AOC 9A+. Jenže se situace změnila a já teď potřebuji místo jednoho monitoru, monitory dva. Ale docela koukám, jak ten samsung zlevnil. Tuším, že před rokem stál okolo 9000,-.
Nevím, nerad bych utratil zbytečný peníze. Zatím vnímám situaci takhle nějak - abych to přirovnal k autům - proč si kupovat třeba pětkovýho golfa, když mi bude stačit fabie?
Co se týče toho Samsunga SyncMaster 957DF TCO03 za cca 7700,- s DPH tak jsem ještě pokukoval po ViewSonicu 19" E92f+SB TCO03 za stejnou cenu. Ale to by byla horní mez a navíc bych zaplatil něco přes 3000,- (za oba dva) v porovnání s iiyamou. Já vím, že tohle už je zase o třídu víc, ale je to nutné? Rád bych si to dopřál, ale podle všeho mi ty iiyamy poskytnou dostačující služby. O tom samsungovi jsem přemýšlel už asi před rokem, když jsem si nakonec koupil AOC 9A+. Jenže se situace změnila a já teď potřebuji místo jednoho monitoru, monitory dva. Ale docela koukám, jak ten samsung zlevnil. Tuším, že před rokem stál okolo 9000,-.
Nevím, nerad bych utratil zbytečný peníze. Zatím vnímám situaci takhle nějak - abych to přirovnal k autům - proč si kupovat třeba pětkovýho golfa, když mi bude stačit fabie?
- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
To máš urcite pravdu a jak jsem psal nahore, ta iiyama by ti mohla stačit, ale u takhle levnyho monitoru bych se bál, abys proste nenarazil na horší kousek. Nejlepsi je samozrejme si ho odzkoušet, ale tu možnost ma dnes opravdu málokdo.
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ještě jedna perlička
Teď mi přišel mail od eizo-shopu. Už sem něco podobnýho tuším zahlédl i tady ve fóru.
Nabídka na použité monitory eizo. Dobrá cena i dobré parametry - T765 19" FLATRON za 5.500,- Kč bez daně. Otázkou jak moc budou tyhle Ferrari ojetý, kolik zim se s nima bude dát jezdit a jakej bude případnej servis. I když nevím jestli má cenu se s ním cpát na českou silnici.
Zatím na to nějak nespěchám, takže počkat by se dalo. Ale co vy na to?
Nabídka na použité monitory eizo. Dobrá cena i dobré parametry - T765 19" FLATRON za 5.500,- Kč bez daně. Otázkou jak moc budou tyhle Ferrari ojetý, kolik zim se s nima bude dát jezdit a jakej bude případnej servis. I když nevím jestli má cenu se s ním cpát na českou silnici.
Zatím na to nějak nespěchám, takže počkat by se dalo. Ale co vy na to?
- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Napr. já jsem svuj nazor na stary monitory uz tady v nejakym threadu psal - nekoupil bych ho. At uz je to eizo nebo ne. Čert ví, co s nima ten pred tebou delal, jak moc jsou "vyjety", záruka atd. atd. Píšu jen svuj názor - starej monitor ne. Ten pred tebou mel určite dobrej důvod proč se toho monitoru zbavoval a pocitam, že ten duvod nebyl charitativní
(at si ten muj skvely, nadherny monitor užije nekdo jiny, rad ho prenecham, je prece bez chyby ...
)
Sám jsem kdysi "ojetý" Eizo měl a uz by mi nesmelo do ruky (před oči) - tak šedivou bílou jsem nikdy nevidel, desný......
Sám jsem kdysi "ojetý" Eizo měl a uz by mi nesmelo do ruky (před oči) - tak šedivou bílou jsem nikdy nevidel, desný......
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No to je ono
Sám bych to neřekl líp, přesně to sou ty důvody, proč o téhle nabídce pochybuji
Je víc negativních než pozitivních zkušeností. I když na druhou stranu pšt - já teď taky potřebuju prodat to AOCčko i když důvody jsou jiné než kvalita monitoru.
- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Abych jim jenom nekrivdil - chtelo by to ten monitor videt, a treba by byl človek s kvalitou spokojenej - ale co ten monitor provede za rok vam uz nikdo nerekne.. U novyho je pro tyhle pripady 3 leta zaruka (vetsinou) a človek je tak nejak v klidu. Ja opravdu nevidim duvod proc second-hand monitor porizovat. Nikdo neni tak bohatej, aby si kupoval levny "ojetiny" (tm) 
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Repasy
Takže jsem ještě napsal do toho eizo shopu a dostal jsem takovouhle odpověď:
---
Dobrý den,
pokusím se uspokojivě odpovědět na všechny vaše dotazy:
Jak dlouho byly monitory používány?
Monitory byly používány max 2 roky t.j. max do 3800 prov. hod (monitory EIZO jsou vybaveny setupovými hodinami měříci dobu svícení obrazovky)
Jak to bude se zárukou, jestli nějaká vůbec bude?
Na ošetřené a seřízené monitory bude poskytnuta 12 měsíční garance
Jak dlouhou životnost má takový monitor Eizo, jak dlouho si uchová špičkové parametry obrazu?
Životnost monitoru EIZO je u FLATRONU 48.000 hod se špičkovými parametry 32.000 hod
Má to kromě názvu ještě něco společného s LG obrazovkou Flatron?
Nemá. U těchto monitorů EIZO jsou použity následující obrazovky
17" Diamotron MITSUBISHI
19" a 21" Flatron SONY
Je možné odebrat i po jednom kuse
S přáním hezkého zbytku dne
Miroslav Švec
---
No vypadá to docela dobře, ale přece jen je to repas...co myslíte, je eizo shop stejně solidní jako zboží které prodává?
---
Dobrý den,
pokusím se uspokojivě odpovědět na všechny vaše dotazy:
Jak dlouho byly monitory používány?
Monitory byly používány max 2 roky t.j. max do 3800 prov. hod (monitory EIZO jsou vybaveny setupovými hodinami měříci dobu svícení obrazovky)
Jak to bude se zárukou, jestli nějaká vůbec bude?
Na ošetřené a seřízené monitory bude poskytnuta 12 měsíční garance
Jak dlouhou životnost má takový monitor Eizo, jak dlouho si uchová špičkové parametry obrazu?
Životnost monitoru EIZO je u FLATRONU 48.000 hod se špičkovými parametry 32.000 hod
Má to kromě názvu ještě něco společného s LG obrazovkou Flatron?
Nemá. U těchto monitorů EIZO jsou použity následující obrazovky
17" Diamotron MITSUBISHI
19" a 21" Flatron SONY
Je možné odebrat i po jednom kuse
S přáním hezkého zbytku dne
Miroslav Švec
---
No vypadá to docela dobře, ale přece jen je to repas...co myslíte, je eizo shop stejně solidní jako zboží které prodává?
- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
No ono je to všechno hrozne hezký, krasný a moc pekne se to čte, ale proste kupuješ monitor, kterej šlapal 2 roky... At se tam ohanej čislama jakyma chtej, já osobne bych do toho už nešel.
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Hmm - ještě něco
Jo jasný, když ptáčka lapají...
Ne, fakt asi půjdu do nějakýho lacinýho invara - jsou i lacinejší než ta iiyama. Hansol, Relysis,AOC i Samtron. Hmmm - by mě zajímalo, jestli třeba ten samtron dělá solidní kousky, když má něco se samsungem. Od toho monitoru nečekám zázraky, ale aby aspoň uměl to co slibuje datasheet. Já chci monitor na doma ne do kanceláře DTP. 1280x960 na 85Hz, ucházející ostrost a geometrii obrazu a trochu barvy.
Další věcí je - nevíte náhodou, kde by mi opravili tak 5 let starýho samsunga? Teda jestli to vůbec půjde a jestli to bude mít cenu. Je to docela solidní kousek 700p, ale má zásadní vadu. Trpí žlutozeleným zákalem. Ať se snažím jak se snažím - přes monitor jako kdyby hodili jemnej žlutozelenej filtr. Nevím proč tomu tak je. Prostě se to nenápadně a postupně zhoršovalo až do současnýho stavu. Nejvíc je to vidět u černý barvy.
Ne, fakt asi půjdu do nějakýho lacinýho invara - jsou i lacinejší než ta iiyama. Hansol, Relysis,AOC i Samtron. Hmmm - by mě zajímalo, jestli třeba ten samtron dělá solidní kousky, když má něco se samsungem. Od toho monitoru nečekám zázraky, ale aby aspoň uměl to co slibuje datasheet. Já chci monitor na doma ne do kanceláře DTP. 1280x960 na 85Hz, ucházející ostrost a geometrii obrazu a trochu barvy.
Další věcí je - nevíte náhodou, kde by mi opravili tak 5 let starýho samsunga? Teda jestli to vůbec půjde a jestli to bude mít cenu. Je to docela solidní kousek 700p, ale má zásadní vadu. Trpí žlutozeleným zákalem. Ať se snažím jak se snažím - přes monitor jako kdyby hodili jemnej žlutozelenej filtr. Nevím proč tomu tak je. Prostě se to nenápadně a postupně zhoršovalo až do současnýho stavu. Nejvíc je to vidět u černý barvy.
- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Re: Hmm - ještě něco
Samtrony prodavam na firme skoro nejvic ze vsech monitoru a absolutní spokojenost - za tu cenu vyborný. I když mam daleko vic zkusenosti s 17" Samtronama, pac lidi co chtej 19" uz si proste za nejakej lepsi vetsinou priplati (napr. na zminovanej 957DF)Antonín Chromý píše:Samtron. Hmmm - by mě zajímalo, jestli třeba ten samtron dělá solidní kousky, když má něco se samsungem. Od toho monitoru nečekám zázraky, ale aby aspoň uměl to co slibuje datasheet. Já chci monitor na doma ne do kanceláře DTP. 1280x960 na 85Hz, ucházející ostrost a geometrii obrazu a trochu barvy.
Naposledy upravil(a) Sentenced dne pát 12. bře 2004, 11:14, celkem upraveno 1 x.
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Důležitá informace
No vida, prodáváte Samtrony. Já se jich právě docela bál. Ale podle toho, co říkáte, předpokládám, že jste Samtron 96P v akci nikde neviděl. Nebo, že by ano?
- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Mel jsem tu spoustu 17" 76E/T, nejaky ty 17"DF a BDF a jen par kousků 19" 96P. Libila se mi ostrost obrazu, i v rozích to bylo dobrý, barvy taky solidní, ale človek opravdu nemuze za tu cenu chtit nejakej zázrak. Jak uz bylo napsáno nahore - hodne jde o štesti na kus. Ty co jsem videl ja osobne, byly dobrý.. 
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Hmmm
No já ho můžu mít za stejnou cenu jako tu iiyamu. Zatím. Pro japonce mluví známější značka. Ještě prolezu internet a zkusím najít jestli někde není levněji než za 6100,-
No alspoň už se mi to třídí - výbírám mezi samtronem a iiyamou. Možná, že to kupování dvou monitorů bude i dobrý - koupím jeden a jeden a bude
No alspoň už se mi to třídí - výbírám mezi samtronem a iiyamou. Možná, že to kupování dvou monitorů bude i dobrý - koupím jeden a jeden a bude