instalace XP na SATA disk

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows XP, Windows 2000 a Windows NT.

Moderátor: Loki5567

Nabu
Začátečník
Začátečník

instalace XP na SATA disk

Příspěvek od Nabu »

ahoj omlouvam se jestli se to nekde tozebiralo, ale nenasel sem to.
kdyz sem se na to ptal jinde tak mi napsaly ze na diskete u zakaldni desky je naky F6 driver pro nainstalovani systemu na SATA disk... (nevim co je F6 driver ^^) no kazdopadne sem win XP nainstaloval bez te diskety na novy sata disk na kterem jeste nic nebylo...ale po instalaci to nak blblo a ted ten win jede dost spatne..napr. se mi asi 10 minut vypina pocitac nebo nekdy naskoci naka chyba ze je neco s win... instaloval sem to na PC: DFI LP NF4 ultra-D a disk hitachi sata 160gb....je teda mozne ze mi to blbne proto ze sem pri instalaci zadny F6 driver z diskety nepouzil ?
i5-2500K 3,4 GHz, 8GB ram, GTX 1060 6GB, Sound Blaster X-Fi
OBR
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OBR »

Ty jsi uplne mimo!

Takze zaprve, driver z diskety potrebujes pri instalaci pouze tehdy pokud winXP instalujes na RAID diskove pole (SATA i IDE), takze pokud instalujes na SATA disk nic takoveho neni nutne, protoze system ten disk vidi jako klasicky IDE a je mu to jedno.

S tim F6 je to takhle, pri instalaci windows se te hned na zacatku system zepta jestli chces nahrat prave zminovane RAID drivery, TY STISKNES F6 a vlozis tu disketu o ktere ti rikali.

V tvem pocitaci je chyba jinde a ne v instalaci windows.
Nabu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nabu »

ok super, ale vcem ? tohle je cela sestava, vsechno je nove koupene...ta deska a disk jak sem zminoval, OCZ 512 2x, saphire x700 pro a procal a64 3000+, ten kompl se jebe jak svina :( mimochodem ten win nejde ani aktualizovat na SP2 vubec to nenabehne kdyz ten patch stahnu
vesničan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od vesničan »

Nabu píše:ok super, ale vcem ? tohle je cela sestava, vsechno je nove koupene...ta deska a disk jak sem zminoval, OCZ 512 2x, saphire x700 pro a procal a64 3000+, ten kompl se jebe jak svina :( mimochodem ten win nejde ani aktualizovat na SP2 vubec to nenabehne kdyz ten patch stahnu
Já ti asi neporadim, ale můžu ti říct, že mám stejnej hardisk i procesor a za tři dny se mi ještě nepodařilo nainstalovat Windovs - jenom jednou a to se po instalaci ovladačů graf. karty posr... a už sem zase tam, kde sem byl... pořád to hlásí nějaký chyby já už se zbláznim...
Noxyr
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Noxyr »

OBR píše:Ty jsi uplne mimo!

Takze zaprve, driver z diskety potrebujes pri instalaci pouze tehdy pokud winXP instalujes na RAID diskove pole (SATA i IDE), takze pokud instalujes na SATA disk nic takoveho neni nutne, protoze system ten disk vidi jako klasicky IDE a je mu to jedno.

S tim F6 je to takhle, pri instalaci windows se te hned na zacatku system zepta jestli chces nahrat prave zminovane RAID drivery, TY STISKNES F6 a vlozis tu disketu o ktere ti rikali.
Co se týče toho "driveru z diskety" tak ho nepotřebuješ jen pro raid. U některých desek resp. disků musíš nainstalovat SATA driver (zdiskety) jinak WinXP ten disk ani neuvidí.
Stalo se to mě, musel jsem jse požít uliti z CD od desky a ta mi vytvořila disketu s driverem. Pak F6, choust choust diskety a jelo to. Ten samý problém jsem řešil s WinXP 64-bit
CPU: AMD X2 5000+ MB: Asus M2N-SLI RAM: 4GB DDR800 GPU: Asus nVidia 9800GTX HDD: SATA 80GB Seagate Baraccuda + PATA 160GB Mechaniky: DVD-RW NEC 4550A + Ausus E616P2
Nabu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nabu »

Tak sem si donesl domu CD win XP kde je soucasti instalace i SP2 a dal sem inovaci tech win co sem tam mel...win se nainstaloval a ted to vali uz tak jak ma....jen se mi po jednom resetu stala divna vec...kdyz skoncil loading win xp tak misto toho aby naskocilo okno kde si vyberu acc, tak naskocila modra obrazovka a vni bilej text ze se stala naka chyba bud ze mam aktualizovat win nebo kontaktovat myho prodejce hardware a nak to snim po resit..mam pocit ze asi ten SATA disk hitachi nebude zas tak idealni k instalaci windows jako na primarni disk...nic jinyho me nenapada nez ze to je diskem...
MadCat
Nováček
Nováček

Příspěvek od MadCat »

Nedavno sem si domu prinesl SATA disk a problemy byly uz pri zapojeni, fungje pouze v RAIDu, jinde ho deska nenajde(MSI K8T NEO). Dalsi problem, ktery sem ale nevyresil je, ze na nej nemuzu dostat zadny win. Pustim instalaci z CD(Win 64-bit), po F6 dam disketu, najde to ovladac a dal nevim co, protoze po vyhledani ovladace se mi instalace vrati do vyberu "S" nebo "enter" a misto none, se vypise ovladac, kdyz pokracuju entrem, tak i pres ovladac deska nic nenajde. Nemel s timhle nekdo stejny problem ?? Uz se z tehle disku asi zblaznim.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

MadCat píše:Pustim instalaci z CD(Win 64-bit), po F6 dam disketu, najde to ovladac a dal nevim co, protoze po vyhledani ovladace se mi instalace vrati do vyberu "S" nebo "enter" a misto none, se vypise ovladac, kdyz pokracuju entrem, tak i pres ovladac deska nic nenajde. Nemel s timhle nekdo stejny problem ?? Uz se z tehle disku asi zblaznim.
A dáváš tam driver pro 64-bity?
zajda82
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zajda82 »

OBR píše:Ty jsi uplne mimo!

V tvem pocitaci je chyba jinde a ne v instalaci windows.
mimo ses tu ty kamo, jak uz bylo zminovano, 3x za sebou jsem musel raid driver instalovat z diskety aniz bych raidove pole mel!!!, nedivil bych se kdyby zminovany problem spocival prave v tom driveru
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

zajda82 píše:aniz bych raidove pole mel
Ale to se nastavuje nejdříve ze všeho v BIOSu RAID řadiče - i když to je v singlu.... Drivery až pak...

Jsou 2 možnosti: Buď je chyba v MB, nebo je chyba mezi židlí a klávesnici...
MadCat
Nováček
Nováček

Příspěvek od MadCat »

Jojo, specialne sem stahl nove ovladace pro 64ky a stejne nic, proste ho to nenajde. Neslo by na nej ty winy treba jen zkopirovat ? Nikdy sem to nezkousel.
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Několikrát se to již řešilo, ale evidentně je v tom pořád zmatek.
Zda je při instalování vyžadován ovladač s-ata řadiče závisí na konkrétní desce. Ale dá se říct že je vhodné ho pro s-ata disky použít vždy. Důvod je jednoduchý - v některých případech si Windows natáhnou nějaký kompatibilní který funguje, ale většinou to není to pravé a někdy to pak ve Windows kraví.

V zapojení a instalaci s-ata disku není co pokazit.
1. Připojí se napájecí a s-ata kabel, zapne se řadič v biosu (podle manuálu) a nastaví se bootování (někdy jako hdd X, s-ata, nebo scsi).
2. Spustí se instalace Windows z CD, ve správné chvíli se stiskne F6 a vybere se ovladač (Dodán s deskou, nebo se stáhne ze stránek výrobce).

!Je důležité rozlišit režim raid a single s-ata. Pokud nechcete vysloveně použít raid tak do biosu řadiče ani lelezte - defaultní nastavení je na 99.99% single - takže ok. Vše nastavíte v klasickém biosu.

Pokud se budete držet tohoto návodu a něco nefunguje tak ...
Shit píše:Jsou 2 možnosti: Buď je chyba v MB/HDD, nebo je chyba mezi židlí a klávesnici...
--------------------------------------------------------------------------------
MadCat píše:Jojo, specialne sem stahl nove ovladace pro 64ky a stejne nic, proste ho to nenajde. Neslo by na nej ty winy treba jen zkopirovat ? Nikdy sem to nezkousel.
Disk ozrcadlit jde, ale pochybuji že windows naběhne bez ovladače hdd. Docela by mě zajímalo zda to někdo otestoval.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
MadCat
Nováček
Nováček

Příspěvek od MadCat »

Nevite nekdo, kde v BIOSU zapnu obyc SATA slot ? (MSI K8T NEO)

//Editoval Cabman: viz manual, nebo sekce hdd!
MadCat
Nováček
Nováček

Příspěvek od MadCat »

Tam se se uz dival a je tam toho tolik, ze bych to hledal do rana :(

//Editoval Cabman: nic proti, ale pokud si toto řekne každý tak z fóra nic nezbude
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

cabman píše:defaultní nastavení je na 99.99% single
Záleží na desce... Někdy (docela i často) bývá v defaultu SATA na "disable".
MadCat
Nováček
Nováček

Příspěvek od MadCat »

a kde to v BIOSu přepnu ?
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Shit píše:
cabman píše:defaultní nastavení je na 99.99% single
Záleží na desce... Někdy (docela i často) bývá v defaultu SATA na "disable".
Nevím jestli si rozumíme, ale já rozlišuji nastavení biosu MB a nastavení biosu řadiče raid.
V biosu raid řadiče je většinou nastavení single (samostatné disky) vs. raid (nějaký zrcadlení nebo strip-set) a
v biosu desky je zapínání řadiče enable/disable a nastavení priority bootování.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

cabman píše:Nevím jestli si rozumíme, ale já rozlišuji nastavení biosu MB a nastavení biosu řadiče raid.
Stejně tam musíš někdy vlíst a nastavit SATA řadič - byť bude na "single". Někdy mu musíš to bootování "vnutit".
shintoo
Nováček
Nováček

SAta

Příspěvek od shintoo »

některé HDD potřebují k instalaci winxp ke komunikaci se základní deskou drivery, které jsou dodávané spolu se základní deskou...v návodu u základní desky máš napsáno, zda je to potřeba (případně na stránkáchvýrobce) dá se předpokládat,že v tvém případě je to potřeba. spust znovu instalaci, použij disketu s ovladačemi...pokud bez ovladačů win při instalaci rozpozná disk, pak si po instalaci stáhni nový ovladače od výrobce a nainstaluj je...půjde to
MadCat
Nováček
Nováček

Příspěvek od MadCat »

Mam nove ovladace, ono je to i najde a bere je to, ale disk stejne nevyhleda.
btw: jde mi jen o to, aby se disk objevil v nasledujci nabidce, po vyberu ovladacu, abych na nej mohl win nainstalovat .
Odpovědět

Zpět na „Windows XP, 2000, NT“