Jak na GIFy a animace v Delphach?

Vývojová prostředí, aplikace, skripty, http://www... síťové programy, internet, sdílení...
Odpovědět
Necroman
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Jak na GIFy a animace v Delphach?

Příspěvek od Necroman »

Ahoj, zacinam s Delphama 2005 nevim si rady s par problemy... kazda rada je vitana, pokud vite... Diky
1. Jak lze v Delphach zpracovavat nebo rozlisovat kliknuti pravym a levym tlacitkem mysi?
2. Lze pouzivat obrazky formatu *.gif ve Win32 nebo VCL form application? Lze pouzit animovane gify?
3. Lze zobrazit pohyb obrazku jinak, nez pomoci zmeny atributu left, ktera se provadi po urcitem intervalu (napr TTimer)?
4. Umoznuji Delphi 2005 zkompilovat nebo prevest program, tvoreny jiz jako Win32 app, pro Linux, nebo pro Windowsy 98?
5. Mam-li ve stringu ulozeno jmeno "Name" nejakeho objektu, je mozno pomoci tohoto stringu pristupovat k tomuto objektu? napr pokud si vytvorim 9x9 objektu typu TImage a kazdy pojmenuji Ixy, kde x a y jsou souradnice onoho objektu. Chci napr. manipulovat s objektem 'I62', je to mozne a pokud ano, tak jak?
6. Kde bych na netu nasel nejake dobre navody nebo seznamy hintu, popr. tutorialy, pokud mozno kompatibilni s Delphi 2005.
Jeste jednou diky!
So sayeth the Wise Alaundo
ASUS P5K Deluxe WiFi | Intel Core2Quad Q9300 + Noctua NH-U12F | Patriot 4GB DDR2 800MHz CL4 | Sapphire AMD Radeon HD7770 1024MB GDDR5 | OCZ Agility 3 120GB + WD Blue 640GB | Cooler Master Centurion 534 Light | Enermax Liberty 500W DXX | Samsung SM 226BW
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

ad 1) v pohodě - události mouse up a mouse down mají proměnnou button
ad 2) standardní TImage to neumí, chce to stáhnout z netu nějakou komponentu co to umí
ad 3) s pomocí knihoven DirectX proč ne, jinak mě moc jiné řešení než posun nenapadá, záleží co je ten "obrázek"
ad 4) jasně
ad 5) určitě ano, ale lepší řešení je zakódovat si informaci do vlastnosti Tag a pak se můžeš pomocí (Components as Ttrida).Tag odkazovat na kazdou komponentu formulare jednoduse
ad 6) google! moje oblibene zdroje jsou takové ty knowledge base stylu problém - řešení
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Necroman
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od Necroman »

Dik, mrknu se na to, jeste bych se chtel zeptat:

ad 3) Pisu program jako VCL Forms App. - Delphi for Win32, hledal jsem v napovede neco o DirectX ci DirectDraw a skoro nic jsem nenasel, da se pod timto typem aplikace pouzivat DirectX ci Draw a pokud ano tak jak? Konkretne delam predelavku PacMana jako zapoctak do skoly a animovat TImage obrazky typu bmp pomoci zmen atributu Left a Top, ktere se provadi pomoci udalosti spoustenymi TTImerem - to asi neni ten nejlepsi zpusob. Pokud by se k animaci pouzil DirectX, usetrilo by to asi i procesoru, pac by se to animovalo pres grafickou kartu.

ad 4) "Jasne" je sice dobra zprava, kdyz jsem ale prohledal nabidky, tak jsem zadnou volbu typu "Compile for:" nenasel. Tento problem zatim nespecha, ale kdyz jsem program poslal par lidem na test, zjistil jsem, ze par jich ma Win98, kde kompilace pro WinXP bez pardonu sekne pocitac a jini maji zase Linux :-) .

6. Nevite o nejakem schopnem a free programu, ktery umi prevadet bmp ci gif do formatu ico? pokud mozno ruzne velikosti ikon i barevne hloubky.

Diky
So sayeth the Wise Alaundo
ASUS P5K Deluxe WiFi | Intel Core2Quad Q9300 + Noctua NH-U12F | Patriot 4GB DDR2 800MHz CL4 | Sapphire AMD Radeon HD7770 1024MB GDDR5 | OCZ Agility 3 120GB + WD Blue 640GB | Cooler Master Centurion 534 Light | Enermax Liberty 500W DXX | Samsung SM 226BW
sheriff.wiggum
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od sheriff.wiggum »

Necroman píše:6. Nevite o nejakem schopnem a free programu, ktery umi prevadet bmp ci gif do formatu ico? pokud mozno ruzne velikosti ikon i barevne hloubky
irfanview? :?
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

ad 6) IconArt umi import z gif

ad 4) nějak nevím v čem je problém, standardní projekt pro Win32 vytvořený v Delphi 2 a novější je dopředu kompatibilní (problémy mohou být jen s komponentami třetích stran, VCL musí makat)
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Odpovědět

Zpět na „Programování a web“