Problém SATA a PATA - nenabootování win

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Perfect_
Začátečník
Začátečník

Problém SATA a PATA - nenabootování win

Příspěvek od Perfect_ »

Ahoj, mám problém s novým (od kamoše kupovaným) diskem. Je to Seagete 80GB SATA. Zároveň mám Seagete 80GB PATA jako systémový disk. Jak jsem si domů přinesl ten SATA. Tak jsem ho normálně zapojil v biosu zapl sata zařízení a pak mi to hnedka naběhlo. Ve winech mi to hodilo, že nemám ovladače a že tam mám šoupnout cd od výrobce desky. Desku Mám Gigabyte 7VT600P-RZ. Takže všechno jsem udělal, pak se mi tam ještě nainstalovalo VIA RAID Tool. Celej den mi to pak jelo, ale ani jednou jsem nevypl pc. Večer vypnu pc, ráno ho zapnu a winy mi nechtěli najet. Mám XP. Prostě jak je tam takovej ten obdelníček a běhá tam ta modrá věc, tak to trvalo dlouho a nic se nedělo, takže jsem dal restart a zase to stejný. Pak jsem zkusil odpojit ten SATA disk a najelo mi to ok. Pak jsem zkoušel, jestli se dostanu k tomu SATA v nouzovým režimu a dostanu. Nikdy jsem SATA disk neměl, takže to může být nějaký začátečnický problém. Díky za pomoc.
EDIT: Při startu pc je SATA i PATA disk normálka vidět.
EDIT2: Jo a ještě, jak mi poprvé ten SATA disk naběhl, tak byl na dva oddíly, z toho na jednom byly windowsy, takže to jsem naformátoval a druhej nechal.
pc i5, etc.
ntb i5, etc.
Yopi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yopi »

Presne tuhle desku a tento hdd jsem mel pred mesicem takky. Pak sem si koupil novej comp. Mas na tom SATA HDD system a chces ho spoustet z nej? Nebo chces system spoustet normalka z PATA, ale pri zapojenym SATA disku ti to dela ten problem?
Perfect_
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Perfect_ »

Chci to spouštět z PATA a SATA mi dělá problém, přesně jak říkáš.
pc i5, etc.
ntb i5, etc.
Yopi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yopi »

A v biosu mas zaply BOOT FROM IDE HDD?
Perfect_
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Perfect_ »

First boot device mám normálka hdd-0. Je to to co myslíš ty? Nebo kde to tvý najdu?
pc i5, etc.
ntb i5, etc.
Yopi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yopi »

Jo. To je dobre. Tohle jsem myslel. Protoze pokud by to chtelo BOOTovat ze SATY, tak je jasny, ze by to nenabehlo, ale zase by to psalo NTDLR nenalezen a ne tu tvou podivnou modrou tabulku. Ted si presne nevzpominam na bios te desky, ale nekde se tam zapinala podpora SATA zarizeni, myslim primo SATA zbernice. Ale rikal jsi, ze uz jsi ten HDD ve WIN videl, takze to asi zaply mit budes. Me ten disk delal problem taky. Me to zase nabehlo jen nekdy. To sem ho mel zapojenej jako systemovej. Kdyz sem zapnul compl, tak me to nenabehlo, musel jsem ho restrtovat [bez vypinani - natrvdo] a pak to nabehlo. Tak to zkus. Ted mam desu MSI a nemam nejmensi problem.
Perfect_
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Perfect_ »

Modrou tabulkou jsem myslel, takovou tu modrou věc co běhá v rámečku, když se načítaj XPčka, nad ní je velký logo. Jo tu podporu mám samozřejmě zaplou. Restart nepomáhá :(...
pc i5, etc.
ntb i5, etc.
Yopi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yopi »

Mas partition Magic? Nebo neco takovyho? Zkus ten disk zkontrolovat v tom nouzovym rezimu. Zkus z nej treba udelat zas jen jeden oddil, pokud mozno stejneho systemu souboru, jako mas ten systemovej. Mozna bude problem prave v tom, ze to nekdo delil, ikdyz je teda divny, ze uz ti to jednou nabehlo.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

ja to vidim spise na reinstall ovladace.. jelo ti to.. ted to nejede.. nic jsi s tim nedelal.. takze pochybuju, ze problem bude nekde v HW... proste se v tom nouzovym rezimu koukni do spravce systemu, co ti pisou drivery...
OBR
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OBR »

ten disk to chce brutalne naformatovat, treba pomoci instalacniho CD Windows XP, na tom disku je nekde chyba a win se na nej nemuzou dostat proto padaj, v bootovacim systemu a tak je to v pohode jinak by ty win nenajely takze bootujou z PATA. Jeste zkus jinej SATA konektor na desce mozna mas moc velkou frekvenci sata.
Perfect_
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Perfect_ »

Jinej konektor jsem samozřejmě zkoušel. A jak poznám velkou frekvenci SATA? Já myslel, že je to jen u AGP a PCI... Co jsem hledal na netu, tak prej nikomu nefungovala kombinace KT600 + SATA + WinXP :(.
pc i5, etc.
ntb i5, etc.
OBR
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OBR »

Pokud mas system pretaktovany tak se muze zvedat frekvence i SATA radice a disky pak blbnou, zkus dat vse na default a zkus to znovu. Jinak nejsem si jist ze prave Kt600 ma prave ten PCI lock.
Perfect_
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Perfect_ »

KT600 PCI lock nemá, ale má děličku /6, takže mám frekvenci, přesně tolik, jako by to bylo netaktovaný.
pc i5, etc.
ntb i5, etc.
Allatutti
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Allatutti »

locky nelocky zkus to co radil Maxtor, nebo zkus reinstal ovladacu na chipset :wink:
kokos
Nováček
Nováček

Příspěvek od kokos »

mam stejny problem.... zjistil jsemale, ze kdyz to nechas dlouho bezet tak windowsy najedou... ale i tak je to na hovno... jo a partition magic spusteny z diskety ten disk nevidi, bo to facha na dosu... to je taky na hvno
kokos:)
Perfect_
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Perfect_ »

Nový ovladaše na čipset jsem zkoušel a nic :(... V nouzovým režimu se disk jevý jako naprosto zdravej a ovladače nehlásí chybu. Zkoušel jsem je odebrat a taky nic... Už jsem celkem bezradnej :old9: ...
pc i5, etc.
ntb i5, etc.
kokos
Nováček
Nováček

Příspěvek od kokos »

hej ale tyhle problemy ma vice lidi.. celkem dost lidi... ty sata jsou proste o hovnu... ja ten disk trebas ani nevidim v dosu a nevim proc... ve windows ho vodim ale ty zase kurva dlouho najizdi....
kokos:)
SATA
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SATA »

ja mam teda taky podobnou desku gigabite presne GA-7VT600 1394 taky via kt 600 a taky mam problemy s bootovanim ... Proste sem mel system na PATA disku pak sem instaloval na SATA disk spustil sem ze sata disku sformatoval sem PATA disk restart a uz t nenabehlo nevite cim to je? Jinak to Boot from ide HDD ma byt Disa¨bled nebo Enabled? Dik...
spajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od spajk »

SATA píše:ja mam teda taky podobnou desku gigabite presne GA-7VT600 1394 taky via kt 600 a taky mam problemy s bootovanim ... Proste sem mel system na PATA disku pak sem instaloval na SATA disk spustil sem ze sata disku sformatoval sem PATA disk restart a uz t nenabehlo nevite cim to je? Jinak to Boot from ide HDD ma byt Disa¨bled nebo Enabled? Dik...
Podle me tim zapinas a vypinas bootovani z IDE HDD.Takze pokud chces bootovat z SATA das disable.
Nic
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“