-- DiL -- píše:Zdeněk Svoboda píše:...měď dobře pojímá teplo[/b], ale podstatně hůře ho vydává do okolí a působí jako akumulátor, nebo musí mít na výdej mnohem větší kontaktní povrch než by stačilo u Al.
..sry, ale tohle není pravda. pokud si přečteš něco o způsobech šírění tepla, zjistíš to sám...
Mám dotaz, kde je ta podstatná chyba?
Sice jsem si to nenastudoval, jen dedukčně vycházím z cca >4 léta staré jednověté informace v tisku – odůvodnění proč se tehdy začínaly objevovat první
Al chladiče CPU s
Cu jádrem.
O celoměděných chladičích tehdy se ještě snad ani nesnilo, ale
Cu by mělo hůře vydávat teplo než úplně stejně vyrobený
Al chladič a proto tím i teplo kumulovat za jinak stejných podmínek. Naproti tomu
Cu lépe teplo rozvádí do plochy.
U
Al ale zase bude větší rozsah min.-max. teplot v jednotlivých částech tělesa chladiče a pro snažší vedení-šíření potřebuje širší žebra, nejlépe mírně kónusová.
Navíc u starších chladičů s přítažnou sponou byla velká ztráta proudícího vzduchu od ventilátorku právě velkým otvorem procházející střed tohoto chladiče na sponu, kde unikala značná část vzduchu téměř bez užitku a zároveň se snižoval tlak i objem vzduchu obtékajícího přes aktivní žebra chladiče.
Sám jsem si tehdejší Titany po osazení upravoval zalepením těchto již zbytečných velkých otvorů páskou a dosahoval tak podstatně zvýšení účinku – objemu vzduchu přes žebra, mírného zvýšení tlaku a naopak snížení u hluku.
Prosím o upřesnění, rád se poučím a opravím si tak popř. i svoje dedukce.
Uvítám tu i názory jiných!!