Přetaktování FSB z Windows

Vše kolem ovladačů k deskám či integrovaným komponentám, včetně BIOSů a jejich úprav.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Vraana
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Přetaktování FSB z Windows

Příspěvek od Vraana »

Jaký máte názor na tohle téma? Nejde mi ani tak o přetaktování, spíš o podtaktování kvůli teplotě. Víte o nějakým šikovným softwaru, který to umožní na ICS 94228?
Athlon XP Barton 2500+ -> Mobile Athlon XP až 3200+(5,5 až 11 * 200)
Sapphire Radeon X1600 AGP
ASUS A7V600-X, 2x1GB Kingston
SATA Seagate 160GB, PATA Hitachi 120GB, LG GSA-4163
3R Systems Air Black, T-Balancer
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

:) nazor mam taky ze taktovat sa ma v biose a nie vo win :roll: rovnako ako v biose nepozeras filmy :razz:
Vraana
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vraana »

Tak s tímto názorem se neztotožňuji :-)

Je fajn si nataktovat procák v BIOSu a pak to nechat bejt, ale já nepotřebuju mít přetaktovanej proc POŘÁD, ale jenom když se mi to hodí. Jinak se totiž PC moc zahřívá, moc chladí a tedy moc řve.
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

:? ja viem, aj ja obcas pc necham cely dne len tak a miesto 3,6GHz by mohlo kludne aj 1800MHz, ale nejak to hneva cez AI booster, voltaz a pod :(
inak mozes skusit speedfan alebo clockgen
Gerimo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Gerimo »

jesli ti jde o podtaktovani tak pouzij CPUkiller.
Úspěch je často dítětem odvahy. - Voltaire
Vraana
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vraana »

gerimo píše:jesli ti jde o podtaktovani tak pouzij CPUkiller.
To teda nepoužiju, protože CPUKiller dělá něco úplně jinýho, než taktování. Cpe procesoru výpočty, který k ničemu nejsou. Já nepotřebuju, aby mi aplikace běhaly pomalu, ale aby procesor neběžel na tak vysoký frekvenci KDYŽ NIC NEDĚLÁ.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Dynamické podtaktování s desktopovýma deskama snadno neuděláš. Určitě ne přes FSB. Nevim, jak VIA, ale nForce okamžitě sletí. Jako jediná možnost mi připadá změna násobiče za chodu (zmodovanej Barton na mobile by to zvládnout měl). Akorát si nevzpomínám, jakým softem se to dělalo...

2 gerimo : tak to je naprostá blbost, cos teď řekl... :roll: CPUKiller "sníží" výkon CPU tím, že ho uměle zatíží. Tzn. procesor topí a žere jako kráva a ještě ke všemu se to nehejbe... :roll: Vyžadovaly to například některé starší DOSové hry, co na nových procesorech běhaly moc rychle.
Tady jde o skutečné podtaktování, za účelem snížení spotřeby a tepla, což je naprosto opačný efekt, než by udělal tvůj CPUkiller.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Vraana
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vraana »

TomV píše:Dynamické podtaktování s desktopovýma deskama snadno neuděláš. Určitě ne přes FSB. Nevim, jak VIA, ale nForce okamžitě sletí. Jako jediná možnost mi připadá změna násobiče za chodu (zmodovanej Barton na mobile by to zvládnout měl). Akorát si nevzpomínám, jakým softem se to dělalo...
Tak to už mám právě za sebou, používám i softwarový chlazení pomocí Halt, jenže i tak mi proc běhá minimálně na nějakejch 600MHz. A anžto mám Bartona 2500+@3200+, bylo by fajn mu tu sběrnici srazit.

Mimochodem, ta změna násobiče se dělá např. CrystalCPUIDem ;-)

OK, nebudu to tak moc řešit. Teď ještě, kdyby šlo měnit napětí. Jenže na to nemá normální deska vybavení a dělat voltmod se mi nechce. Respektive chtělo by se mi, ale bojim :oops:
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

kup si vodnika a budes mit hladinu hluku porad stejnou rozumej malou a muzes mit nataktovanej procak..neberte to jako OT ale rozumejsi variantu... :)
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Vraana píše:Tak to už mám právě za sebou, používám i softwarový chlazení pomocí Halt, jenže i tak mi proc běhá minimálně na nějakejch 600MHz.
I prd, Halt instrukce (neboli Bus Disconnect) s frekvencí nic nedělá... Procesor jede furt na plný, liší se jen to, co během těch cyklů dělá...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Zkoušel někdo toto: http://www.cpuid.org/clockgen.php ?

Tady je pak přímo na NF3 http://www.cpuid.org/cg.php?cgid=NVNF3
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Wiruss
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wiruss »

Butch píše:Zkoušel někdo toto: http://www.cpuid.org/clockgen.php ?

Jo to jsem zkoušel a samo o sobě to běží pěkně, ale nefunguje mi zaboha Ghost mode... Funguje to někomu?
kurri
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kurri »

Ja to pouzivam a funguje to uplne bez problemu.Ghost mode funguje taky v pohode.
Cpu:A64 3000+ (Win) AC 64 Ultra TC RAM:2x512MB 400DDR GeIL Value MB:MSI RS480M2-IL VGA:Sapphire Radeon X1600 Pro HDD:WD 160GB 8MB SATA Case:3R System R101 Zdroj:Chill Innovation 400W Monitor:SAMSUNG SyncMaster 997MB Sound:Creative X-Fi Repro: Elac BS 103.2
Vraana
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vraana »

TomV píše:I prd, Halt instrukce (neboli Bus Disconnect) s frekvencí nic nedělá... Procesor jede furt na plný, liší se jen to, co během těch cyklů dělá...
To není tak docela pravda. Halt instrukce odpojí sběrnici a procesor během těch cyklů nedělá nic. Ale v rámci toho "nicnedělání" přejde do Halt režimu a v něm sníží svojí frekvenci. Viz http://www.svethardware.cz/art_doc-C204 ... 5CD12.html

Jo, ClockGen bych strašně rád zkusil, jenže mojí desku nepodporuje a ikdyž na stránkách je můj ICS uvedenej, (94228), tak tam pro něj není žádná verze ke stažení :-( Původně jsem právě hledal nějakej obdobnej software, kterej by tohle uměl na mým ICS.
killerTJ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od killerTJ »

Zkus tuhle utilitku S2kCtl. Ona ho při nečinnosti(procesor) vypiná. Mě to snížilo teplotu o 7 stupnů. Když je procesor zatížený tak pracuje normálně(procesor).
NOTE ACER TM 5720G (111) C2DM T7500 4GB HD2600 512MB
Vraana
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vraana »

killerTJ píše:Zkus tuhle utilitku S2kCtl. Ona ho při nečinnosti(procesor) vypiná. Mě to snížilo teplotu o 7 stupnů. Když je procesor zatížený tak pracuje normálně(procesor).
Tahle utilita jenom zapíná softwarové chlazení pomocí Halt instrukce, takže by mi nepomohla, anžto už mi to běží hardwarově.
Bikermotyl
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bikermotyl »

Vyššie OC taktujem práve cez ClocGen (+ A64Tweaker). Ide to vpoho, len treba pridávať (uberať) FSB postupne asi po 10-20MHz inak to mrzne.
AMD + Noctua NH-U12 + NF-S12, DFI LP-nF4 Ultra-D + HR-05, A-Data Vitesta DDR-566, ATI Sapphire X1800GTO2, Samsung SP2504C 250GB SATA-II, LG GSA-4166B, Enermax Liberty 500W, SilverStone TJ05-ST
HADES
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HADES »

A změnu na Mobile procesor by jsi zkusit nechtěl? Já se na to v nejbližší době chystám, můžeš za chodu měnit násobič a tudíž i frekvenci CPU

článek najdeš tady
Intel Core2Duo E8200 @3GHz / Gigabyte EP35-DS3 / PowerColor ATI HD 6850 1GB DDR5/ Patriot 2x2GB DDR2 800MHz 5-5-5-12 / Kingston V+ 64GB SNVP325 / Samsung Spinpoint F1 HD320HJ / WD1001FALS / WD5000AAKS / Samsung S203P / SB X-Fi X-Treme Gamer / Genius SW5.1HT / Speedlink Medusa Home / Logitech MX518 Gaming Grade / LOGITECH Deluxe 250 / Dragonlord PC-K58 / Scythe Mugen / Samsung 226BW / Windows 7 Home Premium 64bit
Anduril
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Anduril »

Změna FSB za chodu je pěkná blbost. Stačí aby se zrovna prováděla nějaká operace a obvykle pak následuje reset ;) Jediná bezpečná změna frekvence cpu za chodu je změnou násobiče... Když máš mobilní cpu, nevidím důvod to dělat jinak...zkus třeba program CPUMSR.
HP nx7400 EY505ES
Vraana
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vraana »

Anduril píše:Změna FSB za chodu je pěkná blbost. Stačí aby se zrovna prováděla nějaká operace a obvykle pak následuje reset ;) Jediná bezpečná změna frekvence cpu za chodu je změnou násobiče... Když máš mobilní cpu, nevidím důvod to dělat jinak...zkus třeba program CPUMSR.
:sarcasm: Ne, to není to, co chci. Otázka byla "jak přetaktovat FSB z Windows". Nepotřebuju vědět něco úplně jinýho, zvlášť když už to dávno vím.
A mimochodem, CrystalCPUID umí měnit multiplikátor podle vytížení procesoru, takže je na tohle mnohem lepší, než CPUMSR.

Prosím vás, NEPIŠTE sem, proč to nedělat, nebo jak udělat něco jinýho, to není předmětem týhle diskuze!!!
Odpovědět

Zpět na „Ovladače a BIOSy“