co ztišit jako první?

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Bongo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

co ztišit jako první?

Příspěvek od Bongo »

zajímalo by mě, co podle vás asi dělá největší rámus :-)

box chladič amd od atholnu 64 3000+ (winchester) - ve windows jede při běžných činnostech (internet, filmy, hudba) na 0 otáček => 0 db :-) takže ten bych nechal až na konec

sapphire ati radeon 9800 pro 128 mb s původním chladičem (nejspíš favorit co se týče pořadníku na ztišování, asi ho seznámim s panem zalmanem :)))

2x120mm fan thermaltake 1400ot/min, 21 db + 1x90mm fan thermaltake 1900ot/min, 21 db - tady bych problém nehledal :-)

zdroj Q-TEC 400W (http://www.qtec.info/products/product.htm?artnr=13980) 120mm fan, prej 26 db, ale nevim jak moc tomu věřit :-/

chipset chlazenej pasivně...

původně sem myslel, že největší kravál dělá ten box chladič amd, ale i když jede jenom pasivně, tak se z počítače pořád line celkem nelibej zvuk vrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr... podezřívám z toho tu grafárnu, je víc jak rok stará, takže ten větráček už má taky něco navětráno, ale zdá se mi divný, že by vzhledem k jeho velikosti vyluzoval takový... no třeba mám v bedně dobrou akustiku :)))))

předem moc děkuju za vaše názory a du spát :-)
Samja
Nováček
Nováček

Příspěvek od Samja »

To máš jednoduché ,co jde vypnou postupně povypínej a při otevřené skříni poslechni co dělalo největší hluk.
AMD 55FXSanDiego@3Ghz,DFI Lan Party nF4Ultra,2x512OCZ3500ELGoldGX (2-2-2-5),SR X800GTO2 (@651/1278),Tagan 480W
Cici
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cici »

Ten radeon. :) :) Mám taky a když spouštím kompl, tak je to jak když startuje letadlo pak se te sklidni. :)
MSI 648 Max, Intel Pentium 4C 2,4 GHz (2411@2534) Northwood, ATI Radeon 9800 Pro, 512 MB DDR RAM, Genius SW-5.1 Home Theater
Wiruss
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wiruss »

JJ Ten radeonek hod tam nejakého AC a máš to v klidu... :wink:
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

poradnej randal delaj taky nekdy disky :( ... s tim mam problemy ja ... ale je fuckt ze na 9800mickach je to origos chlazeni priserny...btw kolik mas na cpu kdyz nejede box chladic? :shock:
martin850
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin850 »

ta graficka urcite, tu som mal a to je nehorazny hukot a este to aj slabo fuka, lebo ma vaci motor ako lopatky, tak sa len toci a toci. ja som ten podny vetrak vysroboval, a nalepil som na ten okruhly chladic normalny 4cm vetrak. bolo to sice vyssie, ale krasne to chladilo a potichu. ten pasiv co je na tom GPU, mi stacil bohato.
DOSKA Asus P5K CPU C2D E8500 @ 3.9GHz RAM A-DATA Vitesta 2x2GB 1066MHz HDD WD SE 250GB, WD GP 500GB zdroj Seasonic 750W VGA Sapphire HD4870 DVD RW LG GSA 4040B, HP GSA-H31L (ligh scribe) BEDNA Thermaltake Eureka ZVUK audigi 2 ZS bulk, creative T7900 7.1 TLACIREN HP 5550, HP LaserJet 1150, Samsung CLX-2160 SCANER Acer scanprisa 640UT MONITORBenQ T241WA (24" LCD) + male upravy
Bongo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

:-)

Příspěvek od Bongo »

ok, jak sem psal taky sem ji z toho podezříval :-) a taky tomu zdroji nějak moc nevěřim, se z něj ozývá takvý bzučení, ale to asi neni z větráku, takže to nejspíš bude chtít nějakej uplně jinej :-/ co vy na to?

btw: s diskem problémy nejsou, mám prastarej seagate 7200.7 40GB a je nádherně tichoučkej (teda aspoň vzhledem k okolním větrákům mi to tam příde :)) )

btw2: ten procák má při těch "běžnejch" činostech kolem 37°C, větrák se při 40°C zapne na 60%, je to vpoho, a zanedlouho od kámoše vysockuju box chladič z athlona 64 x2 a dám ho na ten svůj procák (btw je taky taky "trochu" taktnutej, z 3000+ na 3800+ :-) )
VeVe_350Z
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeVe_350Z »

Inak ani tie 12cm Thermaltake vetraky nie su bohvieako tiche.Mam tiez 2x12 a pocut ich je takze ich regulujem.Oni su uplne nepocutelne tak na nizsich otackach.Ale najprv vyriesi tu grafiku ta robi najvacsi kraval.
CPU: C2Q Q9650 + Thermalright Venomous-X, MB: Asus P5E X38 flash to Rampage Formula, RAM: 6GB DDR2 800Mhz Corsair TwinX XMS2 DHX, VGA: Asus GTX 285 TOP, Audio: Creative SB Audigy 2 ZS, HDD: 2x Samsung HD502IJ 500GB, Samsung HD103UJ 1TB, Hitachi 500GB PSU: Enermax Infinity 650W, Case: Fractal Design Define R2 Titanium Grey, LCD: 24" HP LP2475W, Keyb & mouse: Logitech G15 1st gen. + RAZER Naga Molten + Razer Mantis speed, Wheel: Logitech G25
Bongo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bongo »

350Z píše:Inak ani tie 12cm Thermaltake vetraky nie su bohvieako tiche.Mam tiez 2x12 a pocut ich je takze ich regulujem.Oni su uplne nepocutelne tak na nizsich otackach.Ale najprv vyriesi tu grafiku ta robi najvacsi kraval.
no ale aspoň maj oficiálně uvedenejch 21 db :-) ten zdroj má 26 ale je to takový že tomu moc nevěřim :-/

btw asi si na tu grafárnu pořídim takovýho toho hliníko-měděnýho zalmana, ale nějak nevim jak z tý grafiky mám sundat ten původní (aspoň sem to nikdy nezkoušel :-P )
VeVe_350Z
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeVe_350Z »

No odporucam 12cm Papst-y mam ho vyskusany aj na max otackach a musim povedat ze je krasne tichy. :wink:
CPU: C2Q Q9650 + Thermalright Venomous-X, MB: Asus P5E X38 flash to Rampage Formula, RAM: 6GB DDR2 800Mhz Corsair TwinX XMS2 DHX, VGA: Asus GTX 285 TOP, Audio: Creative SB Audigy 2 ZS, HDD: 2x Samsung HD502IJ 500GB, Samsung HD103UJ 1TB, Hitachi 500GB PSU: Enermax Infinity 650W, Case: Fractal Design Define R2 Titanium Grey, LCD: 24" HP LP2475W, Keyb & mouse: Logitech G15 1st gen. + RAZER Naga Molten + Razer Mantis speed, Wheel: Logitech G25
kurri
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kurri »

Zdroj dokaze delat taky pekny hluk.Ucrite bych zacal vymenou vetraku na grafice.Jinak jakou uvadi vyrobce hlucnost,tomu bych urcite neverit,to je jen informativni v praxi to je vetsinou jine.Vetraky 12cm bych doporucil PAPST 120mm 4412 F/2GLL nebo Nexus 120mm Real Silent-taky pekne tichej.
Cpu:A64 3000+ (Win) AC 64 Ultra TC RAM:2x512MB 400DDR GeIL Value MB:MSI RS480M2-IL VGA:Sapphire Radeon X1600 Pro HDD:WD 160GB 8MB SATA Case:3R System R101 Zdroj:Chill Innovation 400W Monitor:SAMSUNG SyncMaster 997MB Sound:Creative X-Fi Repro: Elac BS 103.2
Bongo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bongo »

kurri píše:Zdroj dokaze delat taky pekny hluk.Ucrite bych zacal vymenou vetraku na grafice.Jinak jakou uvadi vyrobce hlucnost,tomu bych urcite neverit,to je jen informativni v praxi to je vetsinou jine.Vetraky 12cm bych doporucil PAPST 120mm 4412 F/2GLL nebo Nexus 120mm Real Silent-taky pekne tichej.
a dá se ve zdroji vyměnit třeba jenom ten větrák? předpokládám že asi jo :-) ale mám takovej pocit že to bzučení asi nebude z toho větráku, ale že je prostě nějakej divnej :-/
VeVe_350Z
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeVe_350Z »

Vetrak v zdroji sa da v pohode vymenit :)
Bongo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

...

Příspěvek od Bongo »

ještě jedem malej dotázeček :-) neškodí nějak větráčku když do něj jde nějaký napětí, který ale neni tak velký, aby se roztočil? (radši ještě jednou, kdybyste tu lehce krkolomnou formulaci nepochytili :-) : ve speedfanu je větráček nastavenej na 30% což je málo na to aby se roztočil, neškodí mu to nějak, třeba aby časem neodešel do kramíkového nebe :-) )
VeVe_350Z
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: ...

Příspěvek od VeVe_350Z »

Bongo píše:ještě jedem malej dotázeček :-) neškodí nějak větráčku když do něj jde nějaký napětí, který ale neni tak velký, aby se roztočil? (radši ještě jednou, kdybyste tu lehce krkolomnou formulaci nepochytili :-) : ve speedfanu je větráček nastavenej na 30% což je málo na to aby se roztočil, neškodí mu to nějak, třeba aby časem neodešel do kramíkového nebe :-) )
No myslim si ze to pre ten verak neni moc dobre...
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

větrák do kterýho de proud a netočí se je KO za chvíli- já když zreguluju přes potenciometr větrák nejvíc co to de tak se neroztočí ale stači do něj šťouchnout prstem a jede
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: ...

Příspěvek od TomV »

Bongo píše:ve speedfanu je větráček nastavenej na 30% což je málo na to aby se roztočil, neškodí mu to nějak, třeba aby časem neodešel do kramíkového nebe :-) )
Do křemíkovýho nebe určitě nepůjde, protože tímhle odpálíš spíš vinutí, než hally (jedna z velmi mála křemíkových součástek ve větráku :)). Ale teď vážně, není to dobře, protože jednou dvojící cívek protéká proud pořád a vzhledem k tomu, že větrák stojí (napětí není dostatečně velké k překonání západkového efektu), si cívky "neodpočinou" a ani se nijak nechladí. Vzhledem k nízkému (efektivnímu) napětí to bude sice trvat dlouho, ale je otázka času, než ty cívky upečeš.

Každopádně nechápu, jak se s použitím SpeedFanu můžeš do tohoto stavu dostat... :) Po startu PC jedou větráky podle nastavení BIOSu, ale afaik se vždycky aspoň točí. No a když to po nabootování převezme SpeedFan, tak je může maximálně snížit, ale pokud se větrák pořád točí, tak ty "mrtvé body" svojí setrvačností překoná... Nesmíš dopustit, aby zpomalil tak, že se zastaví. Hodnoty kolem 30% a níž jsou k ničemu, to už je lepší ty větráky úplně vypnout a v případě potřeby je najet na plné otáčky (tak to mám třeba já, pokud není potřeba, tak case fany stojí)...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Bongo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

:-P

Příspěvek od Bongo »

já se ptám kvůli tomu box chladiči na procesoru, ptž jak sem psal v klidu je na 0% a chladí pasivně, když se teplota dostane přes 40°C tak se rozjede na 50%, jenže já sem právě uvažoval nad tim, že bych mu nastavil aby v klidu byl na 30% kdy se stejně netočí, ale když se potřebuje roztočit, tak by to bylo rychlejší (nemuselo by to jet přes hodnoty 10%, 20%...) no, koukám že je dobře že sem se radši zeptal :-)
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: :-P

Příspěvek od TomV »

Bongo píše:jenže já sem právě uvažoval nad tim, že bych mu nastavil aby v klidu byl na 30% kdy se stejně netočí, ale když se potřebuje roztočit, tak by to bylo rychlejší (nemuselo by to jet přes hodnoty 10%, 20%...) no, koukám že je dobře že sem se radši zeptal :-)
No tak to vůbec neřeš... :) Místo 1s se ti bude roztáčet 5s... To se fakt dá přežít... :) Já mám nastavené 15% kroky, pokud chceš, aby to bylo rychle, tak nastav třeba 50% kroky a pak to bude hned... :)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Bongo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: :-P

Příspěvek od Bongo »

TomV píše:
Bongo píše:jenže já sem právě uvažoval nad tim, že bych mu nastavil aby v klidu byl na 30% kdy se stejně netočí, ale když se potřebuje roztočit, tak by to bylo rychlejší (nemuselo by to jet přes hodnoty 10%, 20%...) no, koukám že je dobře že sem se radši zeptal :-)
No tak to vůbec neřeš... :) Místo 1s se ti bude roztáčet 5s... To se fakt dá přežít... :) Já mám nastavené 15% kroky, pokud chceš, aby to bylo rychle, tak nastav třeba 50% kroky a pak to bude hned... :)
zrovna na tom pracuju :P
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“