Mno, to je právě to, že jsem z toho nastavení trochu lama.Antonín Chromý píše: Takže si myslím, že jediným problémem bude nastavit satu tak, aby se tvářila jako pata a ne jako raid řadič...
Problém se SATA diskem Seagate
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- smile4me
- Začátečník

-
Case:Nanoxia Deep Silence 4, Zdroj:Seasonic S12II-620, MB:Asus Z97M - Plus, CPU:Intel Core i5-4690K, Paměti:Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL9 Ballistix Sport , VGA:MSI R9 390 GAMING 8G, HDD:SSD Crucial M500 120GB, Toshiba P300 1TB, Mechanika:ASUS DRW-24F1ST, Monitor:Philips 246E7QDSW, Repro:Bose Companion 2 Series II
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Stáhl jsem si manuál, ale nejsem z toho příliš moudrej. Vypadá to poněkud jinak než bych čekal. Nicméně v integrated peripheals bych udělal tohle:smile4me píše: Mno, to je právě to, že jsem z toho nastavení trochu lama.![]()
IDE/SATA RAID FUNCTION - disabled
IDE PRIMARY MASTER RAID - disabled
IDE PRIMARY SLAVE RAID - disabled
IDE SECONDARY MASTER RAID - disabled
IDE SECONDARY SLAVE RAID - disabled
SERIAL-ATA 1 - enabled
SATA1 PRIMARY RAID - disabled
SATA1 SECONDARY RAID - disabled
SERIAL-ATA 2 - enabled
SATA2 PRIMARY RAID - disabled
SATA2 SECONDARY RAID - disabled
uložit a restart
potom v Advanced bios features
HARD DISK BOOT PRIORITY - nastavit na první místo toho seagate, měl by tam být vidět, pokud ne, tak tam zkus nastavit RAID
FIRST BOOT DEVICE - nastav na CDROM (instalace windows)
SECOND BOOT DEVICE - nastav na HARD DISK
Tohle bych zkusil, ale nezaručuju výsledek.
//EDIT - takže podle to druhého manuálku nazvaného "manual_sata_raid_os_nforce3_e.pdf"
- smile4me
- Začátečník

-
Antonín Chromý: Právě z toho GB biosu jsem úplně vedle. Díky moc, že se se mnou tak otravuješ. 
Case:Nanoxia Deep Silence 4, Zdroj:Seasonic S12II-620, MB:Asus Z97M - Plus, CPU:Intel Core i5-4690K, Paměti:Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL9 Ballistix Sport , VGA:MSI R9 390 GAMING 8G, HDD:SSD Crucial M500 120GB, Toshiba P300 1TB, Mechanika:ASUS DRW-24F1ST, Monitor:Philips 246E7QDSW, Repro:Bose Companion 2 Series II
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Nemáš zač, kdybych nechtěl tak to nedělámsmile4me píše:Antonín Chromý: Právě z toho GB biosu jsem úplně vedle. Díky moc, že se se mnou tak otravuješ.
najdi se mezi manuálama ten, co se vztahuje ke kofiguraci sata raidu a jdi podle něj (kromě vytváření raid pole - to nechceš)
- smile4me
- Začátečník

-
V tom manuálu jsem našel instalaci Raid driverů, ale nevím, který z nich použít.
Zkusím Nvidia Sata XP
Heh. Předpokládám, že startup disketa je spouštěcí disketa MSDos, takže ještě musím nastudovat, jak rozjet pod dosem cd-romky. Nikdy jsem to nepotřeboval.
Zkusím Nvidia Sata XP
Heh. Předpokládám, že startup disketa je spouštěcí disketa MSDos, takže ještě musím nastudovat, jak rozjet pod dosem cd-romky. Nikdy jsem to nepotřeboval.
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Nooo - hlavně postupuj při vytváření diskety a instalaci podle toho manuálu k raidu.smile4me píše:V tom manuálu jsem našel instalaci Raid driverů, ale nevím, který z nich použít.
Zkusím Nvidia Sata XP
Ta instalace je vpodstatě stejná, jako když se instaluje sata disk na nforce2. Pokud to bude číst někdo, kdo to dělal, mohl by ti pomoci víc než já.
//EDIT - je nutné tam dát oba drivery z diskety, které ti to nabídne - takže během instalace F6 - dát tam první, pak S pro další ovladač a dát tam druhej - viz. manuál, ne moje hlava
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Mám dojem, že ta disketa nepůjde vyrobit bez windows - takže to bude potřeba udělat na nějakým jiným počítači.smile4me píše:V tom manuálu jsem našel instalaci Raid driverů, ale nevím, který z nich použít.
Zkusím Nvidia Sata XP
- smile4me
- Začátečník

-
Jj, špatně jsem to pochopil. Už mám tu disketu vytvořenou, jen nevím, jestli jsem na ni hodil dobré drivery.Antonín Chromý píše:Mám dojem, že ta disketa nepůjde vyrobit bez windows - takže to bude potřeba udělat na nějakým jiným počítači.smile4me píše:V tom manuálu jsem našel instalaci Raid driverů, ale nevím, který z nich použít.
Zkusím Nvidia Sata XP
Tak to jdu zkusit.
- smile4me
- Začátečník

-
Takže už to frčí. Jen bych měl ještě malo otázečku.
V systrayi mám ikonku pro bezpečné odebrání hardwaru (pro sata disk) Jde to nějak vypnout? Sata disk určitě odebírat nebudu, pač je systémový.
V systrayi mám ikonku pro bezpečné odebrání hardwaru (pro sata disk) Jde to nějak vypnout? Sata disk určitě odebírat nebudu, pač je systémový.
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Bezpečné odebrání HW
Jooo - bohužel, tohle je nectnost HOT SWAP vlastnosti kterou rozhraní SATA oplývá. Schválně ho zkus odebrat
, nepůjde to...
Vypnout to asi nepůjde, možná schovat jako nepoužívanou ikonu.
- smile4me
- Začátečník

-
Re: Bezpečné odebrání HW
Ok, díky za reakci. Mně to tam ani nevadí, jen jsem si myslel, zda-li není chyba někde mezi židlí a klávesnicí.Antonín Chromý píše:Jooo - bohužel, tohle je nectnost HOT SWAP vlastnosti kterou rozhraní SATA oplývá. Schválně ho zkus odebrat, nepůjde to...
Už jen musím jen nahrát nový bios. Stačí tam hodit hned ten nejnovější?
Mno a ještě mně nějak zlobí mechanika LG4165. Nějak se mi zdá, že pomalu reaguje, pomalu načítá, atp. Ale prubnu stáhnout nejnovější drivery a uvidím.
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: Bezpečné odebrání HW
Bios - tak tady pozor! Mám taky desku od Gigabyte a důrazně doporučuju přečíst na webu Gigabyte upozornění jakým způsobem updatovat bios! U mojí desky např. doporučovali nedělat ve verzích příliš velké skoky a flashovat spíš postupně.smile4me píše: Ok, díky za reakci. Mně to tam ani nevadí, jen jsem si myslel, zda-li není chyba někde mezi židlí a klávesnicí.
Už jen musím jen nahrát nový bios. Stačí tam hodit hned ten nejnovější?
Mno a ještě mně nějak zlobí mechanika LG4165. Nějak se mi zdá, že pomalu reaguje, pomalu načítá, atp. Ale prubnu stáhnout nejnovější drivery a uvidím.
LG - instalovals k tomu nforce drivery kompletní včetně driveru pro IDE/SATA? Většinou se doporučuje tenhle ovladač neistalovat, protože to může způsobit problémy s optickýma mechanikama. Během instalace nforce driverů se tě to zeptá jestli chceš instalovat nebo ne ovladače pro řadič. Doporučuje se dát ne a ponechat standardní ovladače windows.
- smile4me
- Začátečník

-
Mno, po nainstalování woken jsem tam prozatím hodil drivery z cd od MB, takže všechny, ale pořád i před instalací mi to cd nějak blblo.
Prostě najelo menu a nějak nereagovalo, pak jsem se ho nemohl zbavit. Zatím to dávám za příčinu biosu, pač ještě ani nerozpoznal procák a starými drivery.
Prostě najelo menu a nějak nereagovalo, pak jsem se ho nemohl zbavit. Zatím to dávám za příčinu biosu, pač ještě ani nerozpoznal procák a starými drivery.
- re.negade
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
..
Naposledy upravil(a) re.negade dne čtv 15. zář 2005, 19:16, celkem upraveno 1 x.
dfi nf4ultra D, a64 3200venice , gskill4400LE 520 2,5,3,3,8 , his x800xl, 2 x liteon 167T+1693S, 2 x hitachi T7K250 250GB SATA II, tsunami dream, hercules fortissimoIV, lcpower 550W, zalman 7000B cu, eizo t960
- Antonín Chromý
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
To si se možná trošku spletlre.negade píše:Tu desku sem mel, k tomu dva sata maxtory a dost mne zamrzelo, ze asus neumi narozdil od jinejch vyrobcu prilozit i disketu s drivery(taky sem chvilku laboroval nez sem je cucnul z cd), jinak to byl krasnej kus HW. Kanaly IDE se skutecne zobrazujou pod svym radicem a sata resi na asusu silicon radic, takze nema s IDE kanaly v setupu biosu vubec nic spolecneho. no hlavne, ze ti to beha.
- re.negade
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
- mirafelda
- Nováček

-
Zdravím, pánové - mám drobnej problémek, doufám, že mi poradíte. Koupil jsem si místo 120GB a 40GB U-ATA, 160GB SATA disk. Celej víkend se snažím na něj nainstalovat systém, a nedaří se a nedaří. naformátoval jsem ho při zapojeném systému z 120GB ATA, na NTSF, rozdělil na dva disky a pak jsem ho zapojil samostatně. Při bootu z instal WIN XP CD, jsem hodil F6, ze spouštěcí diskety jsem nahrál ovladče k SATĚ (silicon Image 3112) a nastaly problémy. Normálně se spustila instalace Woken ale místo standartní hodiny trvala asi 4hodiny, ke konci s několika hláškami o problémech s istalací ovladačů CD mechanik a různých jiných komponentů. Po zatsrsakr dlouhé insatalaci. První spuštění systému. Nedaří se mi nainstalovat ovladače k CD mechanikám, ani ostatním periferiím(zvukovka, TV karta). po restartu už XP nenaběhli. Tak opět systém z 120GB HD a oddíl, do kterého jsem instaloval systém, je typu RWA(jestli se nepletu), nemohl jsem z něj vymazat systém zátuh, zkusil jsem ho zformátovat zátuh, prostě SCHIT. Někde je chyba. Pročetl jsem tenhle thread a zkusím najít v biosu, jestli jsem ho někde neměl ještě povolit. Máte někdo radu? Tak jsem proskákal bios nahoru dolů a všechno snad správně, ale pro jistotu default nastavení snížení taktu procesoru. Testoval jsem disk v HDTUNE, na začátku jeden propad v zápise na 22MB/s, za 2s propad na 1MB/s, za další 2s propad na 0,8MB/s. zbatek testu v pohodě. a disku žádné vadné sektory. Skoro letěl jak otakárek feniklový. Díky za každej nápad.
CPU:AMD Athlon X2 4200 2200@2600MHz , Chladič:Arctic cooling Freezer 64, MB:ASUS m2R32 MVP, GPU:ASUS 1900XTX, RAM: 4x1GB Kingston , HDD: Seagate Barracuda 160GB SATA, WD CAVIAR 640GB Black, Zdoj: Fortron 450W, Mechaniky: DVD RW LG GSA H20N
- Dzin
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
- Mike.Ace
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Problém se SATA diskem Seagate
V tvem pripade je chyba jinde. SATA od silicunu 3112 ma svuj vlastni bios a nacita se az po POSTu. Mam podobnou desku,jen bez Wi-Fi slotu. V Biosu proste ten disk nenajdes,smir se s timSeltsian-Void píše:Cusssz.Stavim sestavu a mam problem se Sata diskem Seagate.Neukaze mi ho BIOS, pokud vsak chci vytvorit oddil v Fdisku, vse funguje jak ma, ale jinak se disk porad chova, jako by nebyl pripojenej.Kabely, sou v poradku, na desce je to nastaveny.Deska je Asus a7n8x e-deluxe.Je treba nejak prepnout na sata v BIOSu?Nikde jsem to nenasel.Zkousel sem i utilitku od vyrodce DWSE a BIOS stejne nic.Please help
Intel Core i7 930 @ standard frequency /// ASUS P6X58D Premium /// OCZ Platinum 3*2 GB DD3 RAM Triple Channel + KINGSTON HyperX Savage 3*4GB DDR3 RAM Triple Channel /// Sapphire Radeon 5850 1GB RAM /// SATA III Western Digital Black 1TB 64 MB Cache /// SATA II Western Digital Black 640GB 32MB Cache /// OCZ 600W Power Supply /// Samsung SyncMaster 2232BW /// Windows 10 Home 64bit ///
- mirafelda
- Nováček

-
Zdroj 350W Eurocase, BIOS 2/12/2004 nebo tak nějak, Smart sem zkusím hodit, ale ukazuje vše OK.Dzin píše:CO máš za zdroj? Verze BIOS MB? Co na to S.M.A.R.T.?
Včera jsem jaks říkal dzine hodil na disketu ovladače ze stránek epoxu verze F6 na setup woken. Tentokŕát absolutně bez problémů jsem nainstaloval XP, už jsem jásal jak malej kluk, že je alles OK. Ale připojil jsem u-ata disk abych přeházel nějaké věci (fotky, mp3 apod.) a jakmile chci na disk zapisovat nebo číst tak vyvstávají obrovské problémy. Jak jsem už psal kopírování se rozjede v poha, lae po několika procentech zamrzne, ale ne jenom kopírování, ale i celej systém, ve správci programů po oddtuhnutí, graf ukazuje zatížení procesoru na 100%, a kopírování pokračuje ale po několika proc. opět zátuh, a takhle to obvykle pokračuje až do té doby néž to přelouská, nebo já to nestornuju. Zkoušel jsem převod velkého objemu dat při systému ze sata, u disku u-ata a vše proběhlo naprosto v pohodě. Hodím ti screen z HDTUNE, kde testuje rychlosti disku při zápisu a čtení a za ten krátkej test je tam několik propadů. A přesně takhle to i vypadá v praxi. RADA?
CPU:AMD Athlon X2 4200 2200@2600MHz , Chladič:Arctic cooling Freezer 64, MB:ASUS m2R32 MVP, GPU:ASUS 1900XTX, RAM: 4x1GB Kingston , HDD: Seagate Barracuda 160GB SATA, WD CAVIAR 640GB Black, Zdoj: Fortron 450W, Mechaniky: DVD RW LG GSA H20N