SATA, SATA 2

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Na tohle téma už jsme jednou diskutovali:
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... highlight=
Kepson
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kepson »

Já bych řek, že to určitě bude mít nějaký omezení než když to máš přímo na desce.
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Záleží na tom jak ten řadič je připojen k desce, jestli je to pomocí PCI (jedno jestli integrovaný nebo ve slotu), tak si moc nepomůžeš. Nejlepší varianta je PCIe. Třeba MSIčka (nForce4) ve verzi platinum to tak mají.
spirit64
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od spirit64 »

No to je snad jasný ne ? Ale to já právě ani moc nemám, takže na to k, a jdu do SATA. (7K250 nebo tak nějak)
Kepson
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kepson »

Hm to já du tak leda do p****e. Ten můj kompl pořád nejede a Bohemka bude chtít zaplatit za to když jim tam nechám celej kompl, že prej sem si u nich kupoval jen komponenty, takže to vlastně není sestava (by mě mě zajímalo co si mysleli, že s tím asi budu dělat? Stavět Barák?)
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Fifi píše:Ten Hitachi 80GB SATA II NCQ, je podle mě optimální disk do pole.
Ani bych neřekl.

2x tento hitachi jsem testoval.

V raidu stripping měly disky 100MB/s na maximu.(2x160GB hit má kolem 110Mb/s)
Jeden disk Hit SATA2 80GB, má 56MB/s na maximu.
Chod motoru tichej. Hlavičky dělají bordel takovej, že ty disky šly hned pryč.

Mám teď v compu 2x Relativně odhlučněné HItachi SATA 160GB a dělat se s dalším odhlučňováním se mi nechce.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Myslím že je v celku jasné, že 160 budou mít vyšší výkon. Je to rozdíl skoro 1500 na dvou discích. Mám Maxtory DMP9 a jedou velmi potichu. Ale jsou zhruba o 10-20 Mbps pomalejší něž Hitachi. Jakou velikost chunku máš nastavenu? (já 32kb)
Samuel Gordon
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Samuel Gordon »

Budu upgradovat kompl. Jako desku jsem si vybral MSI K8N Neo4, ale zjistil jsem, ze ma nForce 4 a tudiz SATAII nepodporuje. Mam ted pouze IDE disky, ale casem uz bych chtel dokoupit disky SATA. Myslite, ze je to chyba, kvuli ktere bych mel vybrat jinou desku?
CPU AMD Opteron 144@2,4GHz :: MB DFI Ultra Infinity :: RAM A-DATA 512MB 400MHz :: VGA ATi Radeon X550 128MB :: HDD WDC WD2500KS 250GB, WD 40GB, Seagate 80GB :: DVD+-RW LG GSA-4163B :: CD-RW Lite-ON LTR-40125S :: LCD Samsung SyncMaster 940BW 19'' widescreen
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Samuel Gordon píše:Budu upgradovat kompl. Jako desku jsem si vybral MSI K8N Neo4, ale zjistil jsem, ze ma nForce 4 a tudiz SATAII nepodporuje. Mam ted pouze IDE disky, ale casem uz bych chtel dokoupit disky SATA. Myslite, ze je to chyba, kvuli ktere bych mel vybrat jinou desku?
Tato deska již SATA2 má: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=32869

Ta non ultra varianta ne. Rozdíl v ceně je jen 300Kč.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Samuel Gordon
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Jo, aha, tak to me nenapadlo. Na tuto desku jsem se taky dival, ale nevedel jsem, ze je tam prave tenhle rozdil. Dik. Jen skoda, ze ji nemaji na obchod.cz protoze czechcomputer.cz to ma vsechno dost drahe.

BTW zapomnel jsem napsat, ze jsem si vybral desku "-F".
CPU AMD Opteron 144@2,4GHz :: MB DFI Ultra Infinity :: RAM A-DATA 512MB 400MHz :: VGA ATi Radeon X550 128MB :: HDD WDC WD2500KS 250GB, WD 40GB, Seagate 80GB :: DVD+-RW LG GSA-4163B :: CD-RW Lite-ON LTR-40125S :: LCD Samsung SyncMaster 940BW 19'' widescreen
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Samuel Gordon píše:Jo, aha, tak to me nenapadlo. Na tuto desku jsem se taky dival, ale nevedel jsem, ze je tam prave tenhle rozdil. Dik. Jen skoda, ze ji nemaji na obchod.cz protoze czechcomputer.cz to ma vsechno dost drahe.

BTW zapomnel jsem napsat, ze jsem si vybral desku "-F".
ten rozdíl není jen v SATA2, ale Ultra chipset je výkonější.
Helda
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Helda »

Fifi píše:Mohu pozitivně říct že mi to zvedá zátěž CPU při kopírování z pole do pole na 100%. Přenosová rychlost je pak úctyhodných 80-90MBps.
To mě chceš říct, že když si dva hadry zapojim do RAIDu 0, a budu s něma pracovat, tak mě to takle nechutně zatíží CPU? :shock: :shock: :shock:
Nebude už potom výhodnější a výkonnější je nechat bez aktivovanýho RAIDu?
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Butch píše:ten rozdíl není jen v SATA2, ale Ultra chipset je výkonější.
Ještě navíc Active armor..... ale výkon je defakto stejnej. Výkonově Ultra a non Ultra jsou stejný.
Až verze K8N Neo4 FX má chipset NF4 4x - tady už malý pokles výkonu je.
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Helda píše:To mě chceš říct, že když si dva hadry zapojim do RAIDu 0, a budu s něma pracovat, tak mě to takle nechutně zatíží CPU? :shock: :shock: :shock:
Nebude už potom výhodnější a výkonnější je nechat bez aktivovanýho RAIDu?
Tady jde o to, že integrovaný raidový řadič není plnohodnotný a spoustu práce za něj odedře CPUčko. Přesto bych svoje pole nerozbil (2 roky staré). U práce s videem je nedocenitelné. Nezaznamenal jsem žádné snížený výkonu u her, atd... Naopak loadovaní a podobné akce jsou příjemně rychlé.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Fifi píše:Tady jde o to, že integrovaný raidový řadič není plnohodnotný a spoustu práce za něj odedře CPUčko.
U dnešních CPU bych to vůbec neřešil..... Integr. zvukovka na bordu většinou "brzdí" CPU více než RAID. :oops:
Samuel Gordon
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Shit píše:
Butch píše:ten rozdíl není jen v SATA2, ale Ultra chipset je výkonější.
Ještě navíc Active armor..... ale výkon je defakto stejnej. Výkonově Ultra a non Ultra jsou stejný.
Až verze K8N Neo4 FX má chipset NF4 4x - tady už malý pokles výkonu je.
A myslis, ze ma teda cenu kupoivat tu Neo4-FI nebo staci Neo4-F? Je tedy potom velky rozdil mezi SATA a SATAII?
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

2shit: jj, dělaly to spíš ty starší (Realtek ALC655 a snad všechny C-Media). Jinak ty novější už tím tolik netrpí.

2Samuel Gordon:Ne, nárůst výkonu tu není tak zajímavý.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Fifi píše:2shit: jj, dělaly to spíš ty starší (Realtek ALC655 a snad všechny C-Media). Jinak ty novější už tím tolik netrpí.
I ALC 850 zatěžuje CPU při hrách cca 10-15% ...
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Shit píše:I ALC 850 zatěžuje CPU při hrách cca 10-15% ...
To je už akceptovatelné, když kopíruji mezi logickými oddíly pole, tak je tam 100% okamžitě.
Derec
Začátečník
Začátečník

Re: SATA, SATA 2

Příspěvek od Derec »

exal píše:Chtel bych si koupit disk SATA, ale zjistil jsem, ze moje zakladni deska podporuje SATA 2, coz umoznuje vyrazne vyssi prenosove rychlosti...Jenze jsem zadny disk ktery by podporoval SATA 2 nenasel:)
Muzete mi to nekdo prosim osvetlit?

Diky
Když se vrátím k původní otázce, zajímalo by mně jestli to bude fungovat i obráceně. Tzn.: SATA II disk na desce která podporuje jen SATA.

- případně mě nasměrujte na thread kde se to řešilo, nemůžu to najít, díky
GigaByte Z97X-Gaming Core i5-4570 2×4GB DDR3 Corsair Asus GeForce GTX 760 (2GB) Zdroj Fortron AURUM 80+Gold 600W Transcend SSD 370 128GB, HDD Seagate 2GB + WD 1GB Windows 8.1
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“