UPGRADE - snížení hlučnosti PC na minimum

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Cormi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

UPGRADE - snížení hlučnosti PC na minimum

Příspěvek od Cormi »

Ahoj, prosím vás, řeším jak co nejefektivněji a co nejrozumněji snížit hlučnost pc na minimum. Začínám koupí grafické karty s pasivním chladičem, potom chci vyměnit kompletně zdroj a potom klasické větráčky, co mám uvnitř bedny (jsou tam asi dva). Teď budu nechávat pc ve firmě, tak ty zjistí, jaký mám zdroj a větráčky, ale potřeboval bych se s vámi poradit, jakou firmu a typ zdroje mám požadovat a jaké větráčky dovnitř mám žádat. Požaduji minimální hlučnost, slušný výkon a rozumnou cenu.
Mockrát díky za pomoc
Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Delarge »

Minimální hlučnost a slušný výkon za "rozumnou" cenu imho nepořídíš :) Spíš napiš, kolik do toho chceš investovat...
Back to AMD: Ryzen 7 9800X3D + Noctua NH-U12A CB -- MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi -- Gainward Phantom RTX 4080 -- Kingston FURY Beast 2x32GB DDR5 6000MT/s CL30 -- Seagate FireCuda 530 2TB + WD Black SN850 2TB + Samsung 990 PRO 4TB -- Corsair RM750x -- Fractal Design Torrent -- USB DAC EarMen Eagle -- PreSonus Eris 3.5 BT -- Fractal Design Scape -- Samsung Odyssey OLED G8 -- Razer BlackWidow V3 Pro + Razer DeathAdder V2 Pro + Xbox Wireless Controller -- Windows 11 Home 25H2
Cormi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cormi »

Zdroj max. 1000,- ale jen pokud za to bude opravdu stát, ty malý větráčky dovnitř nevim na kolik můžou vyjít - dam tak max. 400,- za jeden
PcBuh
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PcBuh »

Cormi píše:Zdroj max. 1000,- ale jen pokud za to bude opravdu stát, ty malý větráčky dovnitř nevim na kolik můžou vyjít - dam tak max. 400,- za jeden
Větráky tyhle :
Obrázek

A Zdroj za 1000,- a aby nebyl moc slyšet asi neseženeš
Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Delarge »

Ono doporučovat tichý zdroj do 1000,- je docela fuška :) Je to přesně na sestavu, co máš v podpisu? Jaká bude ta nová grafárna? Větráčky budou 80mm nebo 120mm? A co chlazení CPU, jak je na tom?
Back to AMD: Ryzen 7 9800X3D + Noctua NH-U12A CB -- MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi -- Gainward Phantom RTX 4080 -- Kingston FURY Beast 2x32GB DDR5 6000MT/s CL30 -- Seagate FireCuda 530 2TB + WD Black SN850 2TB + Samsung 990 PRO 4TB -- Corsair RM750x -- Fractal Design Torrent -- USB DAC EarMen Eagle -- PreSonus Eris 3.5 BT -- Fractal Design Scape -- Samsung Odyssey OLED G8 -- Razer BlackWidow V3 Pro + Razer DeathAdder V2 Pro + Xbox Wireless Controller -- Windows 11 Home 25H2
Cormi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cormi »

Je to na sestavu co mám v podpisu. Ta nová grafika bude Sapphire s jádrem ATI Rdeon 9600.

Nejvíc mi hlučí zdroj, takže ten bych řešil prvotně - zatím jsem vybral tohle: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=29290 Zase nepožaduju, aby nebyl vůbec slyšet - to samozřejmě ne, ale v dané cenové relace, aby byl co možná nejtišší.

Unitř mám jeden nebo dva ventilátory - teď nevím přesně z hlavy.
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: UPGRADE - snížení hlučnosti PC na minimum

Příspěvek od Digitaldoom »

Cormi píše:Ahoj, prosím vás, řeším jak co nejefektivněji a co nejrozumněji snížit hlučnost pc na minimum. Začínám koupí grafické karty s pasivním chladičem, potom chci vyměnit kompletně zdroj a potom klasické větráčky, co mám uvnitř bedny (jsou tam asi dva). Teď budu nechávat pc ve firmě, tak ty zjistí, jaký mám zdroj a větráčky, ale potřeboval bych se s vámi poradit, jakou firmu a typ zdroje mám požadovat a jaké větráčky dovnitř mám žádat. Požaduji minimální hlučnost, slušný výkon a rozumnou cenu.
Mockrát díky za pomoc
GK ? záleží na typu ale až atk do slavbších x800 jdou použít pasivní chladiče ..MAWA teď nabízí něco ve výprodeji tady na webu : http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=46078

rozhpodně bych se inspiroval : http://www.svethardware.cz/art_doc-9586 ... E8670.html

pak tichej zdroj ? tak rozhodně chtěj se 120 větrákem ... jednak to supr chladí a jednak je to velice velice tiché ... poměrem cean výkon kvalita bych chtěl chieftec 410W ...

větráčky ? jako do CASE ? no záleží co kam narveš ... když se ti vejdou 120x120 větráky máš to v pohodě :) když 80ty tak ARctic coling pro TC jasná volba ... (120,- za jeden) ... jdou vyměnit i do zdroje ale musej se štípat kabely ...

pak nezapomeňa na chladič na CPU ... podle socket ..arctic coling je rozhodně z poměru cena - ticho nejlepší volba ...

chladič chipsetu na desce pokuď máš pasiv je to pohoda pokuď nemáš instaluj a pak narvy do case ty 120ky a budeš to mít v klidu :)

to't vše ...
Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Delarge »

Alternativa: Fortron 350W s 120mm fanem a 2x 80mm Nexus Real Silent (pochybuju, že budeš mít místo na 120mm)...Ještě pořešit CPU.
Anduril
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Anduril »

Tak Arctic Fan 3 moc nedoporučuju, je to výkonný větrák z nízkým hlukem, ale do fakt tichého pc imo není...měl jsem v case jeden a dokázal nadělat celkem dost hluku (relativně, vzhledem k hluku jiných součástí).
Nexus real silent jsou dost dobré, ale trošku dražší než AC3.

Co se zdroje týká, mám výborné zkušenosti se zdroji Fortron 350PNF a 400PNF (je to ale ATX 2.0 - 2x 12V) .. jsou hoodně tiché. O moc tižší než můj původní LC Power.
HP nx7400 EY505ES
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Anduril píše:Tak Arctic Fan 3 moc nedoporučuju, je to výkonný větrák z nízkým hlukem, ale do fakt tichého pc imo není...měl jsem v case jeden a dokázal nadělat celkem dost hluku (relativně, vzhledem k hluku jiných součástí).
Dva Arctic Fany 3 mám teď vzadu v casu a když jedou na 100% (cca 2000 ot/m) tak trochu slyšet jsou, takže souhlasím, že do tichého PC asi ne. Na druhou stranu, teď když nejsou takový vedra a přes noc je zpomaluju na 50% (někdy míň) a na tech 1000 otáček už jsou pěkně tichý.
Goldnoob team proud member!
Cormi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cormi »

OK, díky moc - budu žádat vhodný zdroj Forton a ventilátory Nexus Real Silent.
Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Delarge »

Anduril píše:Tak Arctic Fan 3 moc nedoporučuju, je to výkonný větrák z nízkým hlukem, ale do fakt tichého pc imo není...měl jsem v case jeden a dokázal nadělat celkem dost hluku (relativně, vzhledem k hluku jiných součástí).

Co se zdroje týká, mám výborné zkušenosti se zdroji Fortron 350PNF a 400PNF (je to ale ATX 2.0 - 2x 12V) .. jsou hoodně tiché. O moc tižší než můj původní LC Power.
Takže by se dalo říct, že jsme se shodli :) Já mám taky větráčky AC, sice ty starší, ale že by byli nějak ultra tichý, to se fakt říct nedá. A pokud tvrdí, že je ochotnej dát za jeden 400,-, tak to dá za dva Nexusy a má asi to nej z tichých 80mm větráčků...
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Jen mě tady trošku odrazuje ta věta: "budu žádat", protože pokud to budeš chtít udělat někde ve firmě, tak to je většinou problém, protože ti většinou narvou to, co mají na skladě nebo můžou jedoduše sehnat. Pochybuju, že se ti budou shánět s Nexusama, apod.

POdle mého názoru by bylo nejlepší, kdyby sis to udělat sám (pokud to zvládneš). Předpokládám, že máš nějakou obyčejnou case (EC, apod.), kde jsou debilně perforovaný plechy za fanama, základem je je nahradit drátěnýma mřížkama, protože tyhle nadělají většinou ten největší kravál. Pak další věc jsou tichý fany, objednal bych někde na netu ty Nexusy, abys opravdu dostal to správný. Potom zdroj. Osobně mám teď v PC zmiňovanej Chieftec 410W, kterej ti bohatě vystačí i na daleko výkonější sestavu, má 2x12V větev a 120mm fan (o 24pinu nemluvě). Je krásně tichej a cena je jemně nad 1000,- (v bazaru koupíš kolem 800,-).

Ale to pořád není všechno. Asi hlavní problém je CPU, pokud je to to PIII 800, tak si myslím, že by se to dalo chladit i pasivně, pokud bude v case průvan (což snad bude), tak bych neviděl problém. Sehnat větší pasiv, popř. něco s HeatPipe, ale tam nevím jak je to s kompatibilitou k socketu. Třeba ten AeroCool, co prodává MaWa (odkaz dával DigitalDoom) by to měla zvládnou, nebo koupit AC Freezera (ale fakt nevím, jakej je ten PIII socket). Grafiku říkáš pasivně. Proč ne...mohl bys nějak specifikovat ten pasiv? HomeMade nebo nějaký original řešení? A pak ještě chipset, máš ho chlazenej aktivně, či pasivně? POkud pasivně, tak pohoda, ale pokud je tam malej větráček, tak ten dělá hroznej bordel, zase doporučuju ho nahradit nějakým pasivem, buď něco homemade a nebo třeba Zalman NBJ47 (cca. 100,-Kč). No a pak bys možná mohl zjistit, že ti trošku je slyšet i disk, ale to asi nmá cenu řešit...to pak záleží na tvém vjemu, pokud bude PC tižší.

Tak přeju hodně štěstí a snad se ti podaří ho utišit... :wink:

//Tak koukám do podpisu, tak disky budou asi tichý...sám mám podobnej WD a není slyšet...takže pohoda...
XPM
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od XPM »

nezapomeň na odhlučňovací hmotu http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=27587
Obrázek
PROJECT: Digital Fantasy
Více na mých www
Cormi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cormi »

Ta firma je zpřátelená, takže tam není vůbec problém. Pokud to nebudou schopni sehnat, tak si to seženu sám. Právě že s CPU jsem měl dřív problém - zahříval se a od tý doby se pořád řeší chlazení, ale ještě jsem nedošel k nějakým kvalitnějším - dražším věcem, takže hluk tam je. Teď jsem se rozhod pro zásadní upgrade. Disky jsou úplně v pohodě, grafika má pasivní chlazení od výrobce, takže to necham jak je. Je to Sapphire s jádrem ATI Radeon 9600. Chtěl bych dát kvalitní tichej zdroj Fortron, případně Chieftec a potom vhotně rozmístit třeba 4 ventilátory Nexus.
Anduril
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Anduril »

4 je zbytečně moc, 1, max. 2 dobře umístěné větráky bohatě stačí.
HP nx7400 EY505ES
eXp10it
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eXp10it »

no hosi nechcu vam do toho moc "vskakovat" ale kdyz se tam hodi zdroj FORTRON, na CPU se na cpe klasicky FALCONROCK s jakymkoliv ventilatorem na kterem bude ten nejjednoduchsi regulator za 50,- kc tak se to cele vleze do tisicovky, vse bude krasne chlazene a jedine co bude "otravovat" hlukem bude HARDDISK 8-)
eXp10it is b4ck
letos s*ru na moding a delam si pro radost bedny
ISAAC CPU tuleň 1100@1460MHz; MB msi 6337le5; 2 × 256 MB SDRAM 100@133MHz; HDD Samsung 200GB 7200rpm + nějaké ty blbosti okolo.
Cormi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cormi »

Prosim vás - umíte někdo říct, zda mi tam půjde tenhle zdroj?
http://www.fortron-source.de/retail/FSP ... PN(PF).pdf - odkaz prosím zkopírujte do adresy tak jak je - není celý podtržený

Specifikace mojí základní desky jsou zde:
http://tw.giga-byte.com/Motherboard/Pro ... XM7E-1.htm#

Co je uvnitř case se dočtete v mém podpisu

Mockrát díky :wink:
Anduril
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Anduril »

A jakou máš skříň? Máš zdroj vodorovně nad deskou a procesorem nebo svisle před procesorem?
HP nx7400 EY505ES
Cormi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cormi »

Moc se v tom nevyznam, ale tady je foto mýho case
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“