Jak lépe šetřit LCD- Spořič nebo Stand by mode ?

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
Pan_Jan_83
Nováček
Nováček

Jak lépe šetřit LCD- Spořič nebo Stand by mode ?

Příspěvek od Pan_Jan_83 »

Zdravím jsem majitelem P-19-2 Ale v manuálu nemá žádné doporučení jakým způsoben šetřit Lcd.
Není tam ani zmíňka o tom jestli je lepší spořič obrazovky nebo stand by mode.
Z trocha informací co mám se domnívám že stand by bude asi lepší ale mám zase strach aby se trubice atd nemuseli každých 5 minut vypínat a pak znovu zapínat jestli to pro lcd nebude větší zátěž než spořič.

Základní věc a to jse stáhnutí jasu a konrastu jsem už provedl a lcd seřídil podle testovacích obrazců , hodnoty které mi vyhovůjí jsou někde v 1/3 originál svítívosti.

Ale otázka je jasná.
1 spořič ano /ne a pokud ano jaký a s jakým intervalem
nebo
2 Stand by ale s jakým načasováním?
anebo
3 Power of když odcházím a zaponout když přijdu (ale mám pocit že zaponout ho 15x deně mu asi na životnosti nepřidá)

Mám zapojeno přes dvi 60hz a doporučené rozlišení.

Díky za odpoveď
A64-winch_939 Dfi Lp-u-D_Fsb 300_2x256_Adata 600mhz_sata t7k250_gainward 66gt_FS-p19-2_
Maya 44+Audigy 1_400Watx_2x200W sloupy_
2x gramo Numark_Mix Behringer dfx 700
Xp Sp2
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Kdyz odchazim na vic jak 5 minut, vypinam monitor(y)... Jak LCD, tak CRT. I kdyz to mozna nebude nejlepsi.

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
James.86
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od James.86 »

Vypínání je podle mě blbost, stad by je dobré v případě, že jdeš pryč na delší dobu(tak hodinu) jinak bych určitě používal nějaký spořič
B@RT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B@RT »

na LCD používat dlouhodobě tmavší pozadí (né bílé) a občas měnit, aby tam dlouhodobě nesvítilo něco pořád stejného ve stejném místě, spořiče co nejtmavší (černé ideal jinak vypínání na každých 5 minut je blbost.) Ono podsvícení ti časem stejné odejde je dělané na určité provozní hodiny.
Sbírka grafických karet:
3Dfx B@RT Collection

Sbírka PC:
Intel B@RT Collection
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Tmavší barvy a nenechávat jeden obraz svítit dlouho. Mám zkušenosti se staršímy LCDčky z firem a hodně jich mělo vypálený obrys Officu. Nejčastější chybou jsou vadná podsvícení a odlepené vnitřní kontakty.
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

B@RT píše:na LCD používat dlouhodobě tmavší pozadí (né bílé) a občas měnit, aby tam dlouhodobě nesvítilo něco pořád stejného ve stejném místě, spořiče co nejtmavší (černé ideal jinak vypínání na každých 5 minut je blbost.) Ono podsvícení ti časem stejné odejde je dělané na určité provozní hodiny.
Zářivka svítí uplně stejně při černé i při světlé barvě. Spořiče jsou kravina.
Jen vypnutí LCD ti uspoří zářivku. Tedy prodlužuje její životnost.

To jestli se je lepší LCD 2 hodiny nechat svítit nebo jej radši vypnout a pak zapnout ti asi nikdo dopad na životnost neřekne.

Pokud člověk neví, za jak dloho bude potřebovat se na lcd podívat, tak klidně může nastavit vypnutí monitoru třeba po půlhodinové nečinosti a více to neřešit.
Fifi píše:Tmavší barvy a nenechávat jeden obraz svítit dlouho. Mám zkušenosti se staršímy LCDčky z firem a hodně jich mělo vypálený obrys Officu. Nejčastější chybou jsou vadná podsvícení a odlepené vnitřní kontakty.
Myslím, že tohle se ti s moderním LCD nestane.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
B@RT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B@RT »

jasně že zářivka svítí stejně pořád ale při černé ti nesvítí žádné zobrazovací body (tj se šetří :wink: ) a to vypínání a zapínání je podle mě horší než to nechat běžet (změna teplot, proudová špička při zapnutí)
Sbírka grafických karet:
3Dfx B@RT Collection

Sbírka PC:
Intel B@RT Collection
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Butch píše:Myslím, že tohle se ti s moderním LCD nestane.
No je pravda, že už dlouho jsem takovou závadu neviděl. Už si nepamatuji co to bylo za značku, ale šlo o stejné panely. Takže by se to dalo přičíst špatné řadě.
brm
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od brm »

..mno ja mam nastavene vypinanie LCD po 2min.. :roll: vadilo mi, ze ked idem vecer spat, tak to LCD v tme riadne svieti aj pri sporici Blank screen..ale po 6330 hodin pouzivania zatim funguje.. ;)
Intel Core2Duo E6750 | Scythe Ninja Plus Rev. B | ASUS MAXIMUS FORMULA | Corsair 4×1GB DDR2-800 TWIN2X 4-4-4-12 | ASUS EN8800GT/G/HTDP/512M | 3x Western Digital WD6400AAKS 640GB 16MB 3Gb/s + Western Digital WD5001ASYB 500GB 16MB SATA 3Gb/s | Samsung 203D | MSI megaSKY 580 DVB-T | Enermax Liberty ELT500AWT | CoolerMaster CM-690 | Eizo S1731 | default | oc
icq je mŕtve, nech žije jabber
Mirkana
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirkana »

souhlasím s BUTCH jsem taky pro vypínaní LCD třeba když nechávám hrát jen MP3 a nesedím u toho taky to vypínám
MB: GIGABYTE B550 AORUS ELITE V2,CPU: Ryzen 7 5700x, GPU: Palit RTX 4070ti 12GB, Ram: Corsair 32GB KIT DDR4 3600MHz CL 18 RGB, SSD:Kingston NV2 500GB, SSD 2TB,HDD 4TB, SSD 500G Zdroj: Corsair 850W
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Ja jsem si stahnul nekde na netu programek na softwarovy prechod do standby rezimu, pouzivam to pri pustenych mp3 pred spanim.
Pouzivam repro v monitoru, takze ho nemuzu vypnout uplne.
cruzz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cruzz »

B@RT píše:jasně že zářivka svítí stejně pořád ale při černé ti nesvítí žádné zobrazovací body (tj se šetří :wink: ) a to vypínání a zapínání je podle mě horší než to nechat běžet (změna teplot, proudová špička při zapnutí)
jenze LCD funguje tak,ze mas vzadu lampy,ktery sviti at mas na obrazovce cernou barvu nebo bilou. Ta cerna je tam jenom proto ze jsou krystaly natoceny tak aby prochazelo co nejmin svetla,ale ty lampy sviti stejne porad.Zivotnost krystalu je v porovnani s tou lampou prakticky nekonecna,takze je rozhodne lepsi LCD vypnout i kdyz des treba jenom na 1/2 hodky pryc.
Don't pray for easy lives; pray to be stronger people. Don't pray for tasks equal to your powers; pray for powers equal to your tasks. Then the doing of your work shall be no miracle, but you shall be a miracle and your destiny is not a matter of chance, it is a matter of choice; it is not a thing to be waited for, it is a thing to be achieved.
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

taktez souhlasim s butchem...

osobne svoje LCD normalne vypinam kdyz odchazim na vic jak hodinu, jinak normalni stand-by...
cruzz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cruzz »

navic to cislo,ta udavana zivotnost lampy co je tam napsana vyrobcem,to je doba,kdy se intenzita snizi na 1/2 puvodni hodnoty. Problem je v tom,ze ty si zmeny ty intenzity vsimnes uz mnohem drive :sad:,ne az po tech cca 40 tisicich hodinach
Don't pray for easy lives; pray to be stronger people. Don't pray for tasks equal to your powers; pray for powers equal to your tasks. Then the doing of your work shall be no miracle, but you shall be a miracle and your destiny is not a matter of chance, it is a matter of choice; it is not a thing to be waited for, it is a thing to be achieved.
Delorean
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delorean »

Zářivkám se studenou katodou(CCFL), co jsou v LCD tolik nevadí častější zapínání - oproti běžným žhaveným. Je to taky díky napájení z dnes už docela inteligentních invertorů(měničů), který přesně řídí náběh, stabilizaci proudu a stmívání přesně podle požadavků zářivek.
Epox 8RDA3+ PRO, AMD Barton 2500+@11x166MHz/1,425V!(Prime-stable)+Spire FalconRock II, RAM celkem 1GB, HDD Samsung 250GB SATA, Sapphire Radeon 9550(250/200MHz) 128MB->9600 bios mod(475!/200MHz), DVD-RW LG GSA-4082B, Wifi AP WRT-311, Seasonic 380W, vlastní regulace všech ventilátorů podle teploty
tomsjoy
Nováček
Nováček

vypnout tlačítkem?

Příspěvek od tomsjoy »

Mám takovej divnej dotaz-skoro se stydim...
Když vypínáte PC, vypínáte monitor tlačítkem nebo stačí, jak se vypne sám při vypínání PC?
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: vypnout tlačítkem?

Příspěvek od Palec123 »

tomsjoy píše:Mám takovej divnej dotaz-skoro se stydim...
Když vypínáte PC, vypínáte monitor tlačítkem nebo stačí, jak se vypne sám při vypínání PC?
Mam lcd, pri vypnuti pc monitor uplne zhasne, dioda se zmeni v oranzovou a na obrazovnku vyskoci ramecek s hlaskou "power saving mode"
Monitor rucne nevypinam necham to tak. Pokud jedu na delsi dobu pryc (treba tyden) tak to vypnu z elektriny. Je to spis sychr pred bourkou. Na starym CRT jsem monitor vypinal, protoze ta oranzova dioda strasne zarila :wink:
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: vypnout tlačítkem?

Příspěvek od Skodik »

tomsjoy píše:Mám takovej divnej dotaz-skoro se stydim...
vypinam tlacitkem, to jest uplne. Kdyz to nebudes vypinat, tak se ti sice asi nic nebude vysvicovat/opotrebovavat, ale zere to hodne energie, takze vypinat, opravdu jsem to meril a je to snad pres 20 procent jako pri zapnutem. Ale uz nevim presne
Káva, mlýnky na kávu, moka konvice https://www.gourmetkava.cz
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“