Kvalita obrazu grafik NVIDIA vs. ATI - Half-Life 2 a další

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Odpovědět
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Kvalita obrazu grafik NVIDIA vs. ATI - Half-Life 2 a další

Příspěvek od radekhulan »

Myslím, že tento thread by mohl vnést jasno do otázky, jaká karta má jak kvalitní obraz. Osobně jsem přesvědčem, že v IQ nemá NVIDIA konkurenci, ale rád se nechám přesvědčit o opaku.

Cílem je udělat screenshot z mapy Half Life 2 (v konzole zadat "map d1_canals_01"), a to s postojem kousek od pletiva (v mapě vylézt po schodech nahoru a stoupnout si na kraj u pletiva).

Screenshot by měl mít rozlišení 1280x1024, a být komprimován do JPEG o maximální velikosti 500KB. Následně je možné screenshot nahrát na vlastní web, nebo třeba na ImageShack.us, nebo jiné sdílení obrázků.

Nastavení FSAA, AF, TPAA a dalšího je na každém, pravidlo ale je, aby hra měla v daném místě při daném nastavení alespoň 30 FPS, tedy byla hratelná. Nemá smysl udělat super screenshot, ale hra bude mít 10 FPS...

Z tohoto důvodu musí být na screenshotu vidět vpravo nahoře i aktuální FPS.

Takto vypadá ono místo a první screenshoty:

map d1_canals_01: http://hulan.cz/blog/img/grafika/half-life-2.jpg
map d3_breen_01: http://hulan.cz/blog/img/grafika/half-life-2b.jpg

Karta: 7800GTX
FSAA: 8x
AF: 16x
TPAA: Supersampling
Kvalita ve hře: High
Performance v ovladačích: High Quality
Optimizations: None

Pokud někdo potřebuje podrobnější návod, dám jej sem.

Ukázat FPS klávesou F10 a namapovat klávesu F12 na screenshot můžete tímto half-life 2\hl2\cfg\autoexec.cfg:

Kód: Vybrat vše

cl_showfps 2
bind "F5" "save quick"
bind "F9" "load quick"
bindtoggle "F10" cl_showfps 2
bind "F12" "jpeg"
jpeg_quality 85
cl_forcepreload 1
sv_forcepreload 1

//edit Wilik
Naposledy upravil(a) radekhulan dne sob 1. říj 2005, 19:03, celkem upraveno 1 x.
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Kvalita obrazu různých karet - NVIDIA vs. ATI

Příspěvek od honny »

radekhulan píše:...aby hra měla v daném místě při daném nastavení alespoň 60 FPS, tedy byla hratelná. Nemá smysl udělat super screenshot, ale hra bude mít 10 FPS...
Dovolím si toto nesplnit, a to proto, že i na minimální detaily mám maximálně 30FPS... :D A to mám i při mnohem lepším nastavení... Abych řekl pravdu, nechápu to, možná to má souvislost s v-synch... :oops:
Obrázek - nejnižší nastavení, 30FPS
Obrázek - "ideální" nastavení, také 30FPS
Texture - high
Reflect all
AF 4×
AA 4× s TrAA
Nastavení v ovladačích "performance", catalyst A.I. na high... Ano, je to šrot. Nemůžes porovnávat R9550 (250/400@515/560, 4 pipelines, v únoru za 1800,-) s 7800GTX (asi 430/1200@??, 24 pipelines, dnes za 15k)... :wink:

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

1. osobní rozepře v tomto threadu nebudou. Pokud s tím máte problém, přečtěte si pravidla fóra.
2. Jsem toho názoru, že thread je koncipován trochu jinak než předmětný zamknutý thread v nVsekci a není na lock - týká se ve svém podstatě kvality obrazu Ati a nVidia platforem v HL2, popř. dalších hrách. Na takovém tématu není nic špatného.
3. Držte se prosím přímo tématu (HL2 a další hry -> upraven název threadu).
show must go on..
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

No, pokud už jsi to téma rozšířil... nebylo by lepší co hra to téma? Jinak se v tom nebude dát vyznat.

Když sem dám dalších pár screenshotů, z 7800GTX, jak to mají ostatní udělat? Hledat to místo je docela nesnadné... Nicméně, dopíšu k těm screenshotům, která to je mapa, někdy během noci (dělám něco pro amíky, a jdu z kanceláře tak v 4 ráno).

Navrhoval bych zvláštní téma alespoň pro Doom 3, Far Cry a Battlefield 2 nové sekce.

Doom 3: http://hulan.cz/blog/img/grafika/doom-3.jpg
Far Cry: http://hulan.cz/blog/img/grafika/far-cry.jpg
Battlefield 2: http://hulan.cz/blog/img/grafika/battlefield-2.jpg
Chronicles of Riddick: http://hulan.cz/blog/img/grafika/chroni ... iddick.jpg
F.E.A.R.: http://hulan.cz/blog/img/grafika/fear.jpg
GTA:SA: http://hulan.cz/blog/img/grafika/gta-sa.jpg

Tip: pokud používáte Operu, po zobrazení screenshotu stiskněte F11.
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

radekhulan píše:No, pokud už jsi to téma rozšířil... nebylo by lepší co hra to téma? Jinak se v tom nebude dát vyznat.

Navrhoval bych zvláštní téma alespoň pro Doom 3, Far Cry a Battlefield 2 nové sekce.
Návrh beru v potaz, ale nepřistupuji na něj. Takže screeny jen v rámci tohoto jednoho threadu, nebo případně v rámci již existujících threadů na dané hry. Nezakládat speciální další thready prosím.
radekhulan píše: (dělám něco pro amíky, a jdu z kanceláře tak v 4 ráno)
:roll:

edit for ice: nech si ty invektivy jinam /to platí i pro další/. Tento thread je threadem autora threadu, ne threadem o autoru threadu.
edit for radekhulan: zkus se projednou aspoň v tomto svém threadu vyvarovat slova "teenager", je chápáno urážlivě.
show must go on..
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Kvalita obrazu grafik NVIDIA vs. ATI - Half-Life 2 a dal

Příspěvek od karf »

radekhulan píše:

bind "F12" "jpeg"
jpeg_quality 85
nechtělo by to nastavit kvalitu na 100%? když už tady budeme s lupou "hledat 5 rozdílů" tak nám nějaké softwarové zkreslení na výsledku moc nepřidá.

//edit: k tomu počtu fps...raadku a ostatní, zajímá vás, při jaké kvalitě obrazu ostatní hrajou nebo jakou kvalitu má ta či ona karta s nějakými drivery při stejném nastavení na stejném místě? Je celkem logický, že když si nastavíš 1280x1024, 6xtraa 16xaf tak budeš mít trochu lepší obraz než někdo s 9200se v 800x600
Naposledy upravil(a) karf dne sob 1. říj 2005, 13:35, celkem upraveno 2 x.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

karf píše:nechtělo by to nastavit kvalitu na 100%? když už tady budeme s lupou "hledat 5 rozdílů" tak nám nějaké softwarové zkreslení na výsledku moc nepřidá.
85% dá zhruba 450KB JPEG, 100% okolo 1.5MB..

//edit Wilik - promazano OT, drzte se tematu, jinak karty
Jinak pozadavek 60FPS pri porovnavani KVALITY obrazu je celkem zbytecny, takze jsem v tomto duchu i pozmenil zadani
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

ktomu editu: 30 FPS je na střílečku moc málo, viz
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=42884&start=60

těch 60 FPS je fakt minimum, a spíš bych šel i výše...
Jasper
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasper »

radekhulan píše:ktomu editu: 30 FPS je na střílečku moc málo
30 staci, a na porovnani kvality je to uplne jedno. Ale jinak se mi libi na tom tvem prvnim obrazku
Jak mas pekne vyhlazene i pruhhledne textury(plot). Pokud se nepletu, tak to umi jen ta 7800 ze?
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

Umí to i jakýkoliv Radeon s podporou directx 9.0
Acer Nitro 5 (NH.Q6ZEC.004) - AMD Ryzen 5 3550H (2,1 GHz, TB až 3,7 GHz) | 8 GB RAM DDR4 | 512 GB SSD | NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Jasper píše:
Jak mas pekne vyhlazene i pruhhledne textury(plot). Pokud se nepletu, tak to umi jen ta 7800 ze?
Přesně jak píše Meridius, i moje 9550 to má, jak sem nahoře psal
Honny píše: Obrázek - "ideální" nastavení, také 30FPS
AA 4× s TrAA

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Jasper
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasper »

Jako ale vubec. Transparency AntiAliasing ma jen serie 7800 a na tech radeonech to nejak aktivovat jde, ale urcite to nebude na 100% ono, beztak se to dela nejak softwarove :-D
http://www.xbitlabs.com/articles/video/ ... th_10.html - tady jsou nejake ukazky na porovnani
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

karf píše://edit: k tomu počtu fps...raadku a ostatní, zajímá vás, při jaké kvalitě obrazu ostatní hrajou nebo jakou kvalitu má ta či ona karta s nějakými drivery při stejném nastavení na stejném místě? Je celkem logický, že když si nastavíš 1280x1024, 6xtraa 16xaf tak budeš mít trochu lepší obraz než někdo s 9200se v 800x600
No, cílem by mělo být i to, zda má smysl z 9550 či 6600 upgradovat na X850XT, 6800GT či 7800GTX, tedy jakási reálná kvalita obrazu, a protože pro střílečku je 60 FPS minimum, viděl bych to na 60 FPS.

Prostě člověk s 6600 se podívá na screnshoty z 7800GTX a řekne si - ha, tak upgrade má/nemá smysl. Udělat super screenshot ve 20FPS je sice moc fajn, ale není to nic z praxe, při 20 FPS se střílečka přece nedá hrát.

Je jasné, že na nižších kartách si nemohu nastavit 16x FSAA + TPAA při 1280x1024 (a mít 60 FPS), ale právě o to jde - nastavit si tedy třeba 4x FSAA a podívat se, co získám při zachování 60 FPS na kartě 7800GTX či X850XT. Zda má smysl upgrade karty, či nikoliv.

A doporučuji udělat si to samé i pro F.E.A.R., tam těch 60 FPS získat jde MNOHEM hůř než u rok starého HL2. Můj screenshot z F.E.A.R. je nahoře.
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Honny píše:Přesně jak píše Meridius, i moje 9550 to má, jak sem nahoře psal
Ten screenshot vypadá s ohledem na generaci karty dobře, jen jsi mohl zabrat i to pletivo vpravo, jak to mám já, prostě pletivo vlevo, vpředu a vpravo. Pak je ta (ne)kvalita a rozdíly vidět nejlépe.
Naposledy upravil(a) radekhulan dne sob 1. říj 2005, 18:07, celkem upraveno 1 x.
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

radekhulan píše:A doporučuji udělat si to samé i pro F.E.A.R., tam těch 60 FPS získat jde MNOHEM hůř než u rok starého HL2. Můj screenshot z F.E.A.R. je nahoře.
fear jsem včera zkusil taky nainstalovat. no jde plynule. odhadem přes 40-50fps ale 2GB doporučených je asi odpovídající. občas se to zadrhne.
kdyžtak sem jsem dával fotky z HL2DM.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

karf píše:kdyžtak sem jsem dával fotky z HL2DM.
To je 4x FSAA? Mě to připadá jako bez FSAA..

viz třeba: http://www.karf.wz.cz/atiqual/1024x768_4xfsaa_03.jpg
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

radekhulan píše:
karf píše:kdyžtak sem jsem dával fotky z HL2DM.
To je 4x FSAA? Mě to připadá jako bez FSAA..
viz třeba: http://www.karf.wz.cz/atiqual/1024x768_4xfsaa_03.jpg
když se koukneš na tu horní fotku z mostu a tu likovanou, tak jedinej rozdíl je vidět na hraně, kde se schází skála s rovinou. jediný co je tam s fsaa zubatý je právě to zábradlí.
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

karf píše:když se koukneš na tu horní fotku z mostu a tu likovanou, tak jedinej rozdíl je vidět na hraně, kde se schází skála s rovinou. jediný co je tam s fsaa zubatý je právě to zábradlí.
hele, já mám pocit, že z X800GT musíš vytáhnout o třídu lepší obraz. I to rozmazané pozadí, tráva a tak, to je fakt nic moc. To bych tipoval na nějaké špatné nastavení u tebe.
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

radekhulan píše:
karf píše:když se koukneš na tu horní fotku z mostu a tu likovanou, tak jedinej rozdíl je vidět na hraně, kde se schází skála s rovinou. jediný co je tam s fsaa zubatý je právě to zábradlí.
hele, já mám pocit, že z X800GT musíš vytáhnout o třídu lepší obraz. I to rozmazané pozadí, tráva a tak, to je fakt nic moc. To bych tipoval na nějaké špatné nastavení u tebe.
když se koukneš na ty spodní 2 fotky tak ty jsou s 16xAF. Pak je vidět celé zábradlí a tráva je dotažená až do konce.
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

karf píše:když se koukneš na ty spodní 2 fotky tak ty jsou s 16xAF. Pak je vidět celé zábradlí a tráva je dotažená až do konce.
jasně, tam jo, díky
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“