Teplota chipsetu
Moderátor: morke
- miskoboss
- Začátečník

- Evok
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- miskoboss
- Začátečník

- Jackin
- Začátečník

temp1 = CPU (37C)
temp2 = chipset (36C)
Ten chipset se mi nějak nezdá, dal bych tam nějaký větší pasiv, onehdá jsem něco podobného řešil na ASUS s.754 K8N-E Deluxe, pasivy maj jako DFI, jenže malý a neúčinný, ruku jsem na tom udržel ale raději vyměnil za vysoký pasiv (Zalman, Primecooler - to stejné), od té doby vlažné. Skříň mám stále otevřenou. Teploty - dříve 32°C pasiv horký, teď to stejné ale pasiv vlažný. Hmmm
temp2 = chipset (36C)
Ten chipset se mi nějak nezdá, dal bych tam nějaký větší pasiv, onehdá jsem něco podobného řešil na ASUS s.754 K8N-E Deluxe, pasivy maj jako DFI, jenže malý a neúčinný, ruku jsem na tom udržel ale raději vyměnil za vysoký pasiv (Zalman, Primecooler - to stejné), od té doby vlažné. Skříň mám stále otevřenou. Teploty - dříve 32°C pasiv horký, teď to stejné ale pasiv vlažný. Hmmm
- miskoboss
- Začátečník

onon je mozny, ze kdyz je ten pasiv vlaznej, ze je spatne nainstalovanej(nasazenej!!!)Jackin píše:temp1 = CPU (37C)
temp2 = chipset (36C)
Apple Macbook Pro 13" late 2011 - přejděte na Apple
- trodas
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Hmmm, mno ja bych se jen rad optal - to si jako mysite, ze ty cidla musi nezbytne nutne ukazovat teplotu CHIPSETU a ne treba teplotu boardu nekde dole...?
Povetsinou jsou cidla namontovany tam, kde je nejnizsi teplota (namerene vysledky by tomu odpovidali) a vubec to neni v relaci k teplote chipsetu
Alespon u nForce2 desek je to tak pravidlem, nebot nForce2 nema v sobe teplotni cidlo
Ja si sve cidlo na sve DFI LP B desce nasel a nadrzo jsem ho pritahl dratkem a zastrcil mezi chladic a chipset - a raze ukazuje misto 35C teplot az k 74C... Coz si mohu overit laserovym merakem teploty a souhlasi.
Cize - zkus si tu teplotu necim zmerit prvne, at vis, na cem jsi
A pokud prime na memory testu nespadne ani za 8h, tak je to stabilni a nemusis nic resit

Povetsinou jsou cidla namontovany tam, kde je nejnizsi teplota (namerene vysledky by tomu odpovidali) a vubec to neni v relaci k teplote chipsetu
Alespon u nForce2 desek je to tak pravidlem, nebot nForce2 nema v sobe teplotni cidlo
Ja si sve cidlo na sve DFI LP B desce nasel a nadrzo jsem ho pritahl dratkem a zastrcil mezi chladic a chipset - a raze ukazuje misto 35C teplot az k 74C... Coz si mohu overit laserovym merakem teploty a souhlasi.
Cize - zkus si tu teplotu necim zmerit prvne, at vis, na cem jsi
A pokud prime na memory testu nespadne ani za 8h, tak je to stabilni a nemusis nic resit
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
- HrdinaJan
- Začátečník

-
To TRODAS: Není to trošku špatně chlazený chipset, když topí nejvíc(si myslim) z celého PC??
Já když slyším, že má někdo na čemkoli teploty vyšší něž cca 65C tak mi to prostě nepřijde v normě.
Já když slyším, že má někdo na čemkoli teploty vyšší něž cca 65C tak mi to prostě nepřijde v normě.
ASUS MAXIMUS IX HERO+7700K@4,8GHz 1.28V+NOCTUA NH-D15+GIGABYTE AORUS GTX 1080 Ti +Kingston 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 HyperX Predator Series+SSD INTEL 750 400GB+EIZO 3237
- miskoboss
- Začátečník

- Palec123
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Jackin
- Začátečník

Jo to jsem si taky myslel ale bohudik ne, zkratka ted ma takovou plochu ze staci vyzarovat dostatecne ale cidlo ma furt stejnak. Navic ten pasiv ofukuju , ne umyslne ale hodi se (puvodne na pasiv GPU). Zkratka topi jak topi. Navic ty cidla fakt muzou mit kalibr +-5stupnu kdyz to prezenu tak bych na to moc nedal, radeji kontrola rukou nebo laserovym jak psal Trodas ci jinym zkalibrovanym. Navic kazdej chipset topi jinak a jinde, ze....a tesne na povrchu muze mit docela dost kdyz to pretaktujes. Pohnes s cidlem o par mm je to uplne jinak. Hlavne kdyz teplo odvadis v dostatecnem mnozstvi a je to stabilni. Jestli 30 nebo 35 je uz jedno.miskoboss píše:onon je mozny, ze kdyz je ten pasiv vlaznej, ze je spatne nainstalovanej(nasazenej!!!)Jackin píše:temp1 = CPU (37C)
temp2 = chipset (36C)
- trodas
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
HrdinaJan - je na nem jen ten pasiv od vyrobce v fanless case
Neni divu, ze topi jak sileny
A mas samozrejmne pravdu, cokoliv pres 65C je spatne, i kdyz treba toroidove civky za mosfety maji optimalni pracovni teplotu kolem 100C (!) 
miskoboss - 74C jsem tam mel kdyz jsem trosku primoval s Prime95 a pametovym testem + predtim cely den 100% zatez foldingem + nejake to hrani Battlefieldu 2
Ted je tam 59C, ale jen proto, ze mam case otevrenou. A ano, je to nejteplejsi cast pocalu 
(ale dokud jsem nepresunul to cidlo, aby neukazovalo teplotu moba ale chipsetu, tak byl nejteplejsi disk a o chipsetu jsem vedel prd
)
Resit? Ale samozrejmne, ze se to snazim resit
Budu na nej davat vodni blok, uz ho mam ready:
http://ax2.old-cans.com/s.php?p=wc&id=108&d=1&v=v2
Jen stale este nemam vyreseno vycisteni MCW 6002bloku, takze jsem to este nerozebral
Castecne vysoka teplota muze byt diky nejen faless case, ale treba i faktu, ze mam 2x512 v Double Channelu a 2-2-2 timingy (Mushkin ram), cize chipset je extremne stresovan. 200x12,5 take neni tak malo... Ale voltage mam na AUTO, coz by melo byt 1,5V, nebo tak neco
Palec123 - a ja myslim, ze hlavni otezka je, jestli napis "system" oznacuje chipset ci mobo. Ja bych se vsadil, ze mobo a chipset proste neni meren a dokud to nepada, tak je to OK
Muj pada kdyz preleze teplota na spodni hrane chipsetu pres 76C...
Jackin - presne tak. Venoval bych se stabilite - Prime memory test - nepada = stabilni at to ma 65 ci 70C - nazdar
Kamosuv chipset na Gigabitce (nForce2 s tim prtavym chladickem) ma cca 80C - uplny sado-maso, ale nepada to (nema 2-2-2 ramky...) a kamos to neresi, mobo je v zaruce, tak at se klidne vypali, on to modifikovat nebude, maj to navrhovat tak, aby to vydrzelo - nazdar.
Musi se uznat, ze ma pointu...
miskoboss - 74C jsem tam mel kdyz jsem trosku primoval s Prime95 a pametovym testem + predtim cely den 100% zatez foldingem + nejake to hrani Battlefieldu 2
(ale dokud jsem nepresunul to cidlo, aby neukazovalo teplotu moba ale chipsetu, tak byl nejteplejsi disk a o chipsetu jsem vedel prd
Resit? Ale samozrejmne, ze se to snazim resit
Budu na nej davat vodni blok, uz ho mam ready:
http://ax2.old-cans.com/s.php?p=wc&id=108&d=1&v=v2
Jen stale este nemam vyreseno vycisteni MCW 6002bloku, takze jsem to este nerozebral
Castecne vysoka teplota muze byt diky nejen faless case, ale treba i faktu, ze mam 2x512 v Double Channelu a 2-2-2 timingy (Mushkin ram), cize chipset je extremne stresovan. 200x12,5 take neni tak malo... Ale voltage mam na AUTO, coz by melo byt 1,5V, nebo tak neco
Palec123 - a ja myslim, ze hlavni otezka je, jestli napis "system" oznacuje chipset ci mobo. Ja bych se vsadil, ze mobo a chipset proste neni meren a dokud to nepada, tak je to OK
Jackin - presne tak. Venoval bych se stabilite - Prime memory test - nepada = stabilni at to ma 65 ci 70C - nazdar
Musi se uznat, ze ma pointu...
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
- miskoboss
- Začátečník

- Palec123
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Deska co mam v podpisu, to cidlo treba nema. V biosu je teplota jen CPU. Kdyz dam ruku na pasiv, udrzim ji tam tak 5 sec. Pak uz me bolest donuti ruku sundat.. System je ale stabilni.. Zadne problemy s tim nemam. Jde o to, ze kdyz vyrobce sam da na chipset pasiv, je presvedcen o tom, ze to uchladi. Treba teplota zpomaleni jadra u me GeForce 6600 je 145st.C! Takovych teplot to snad nikdy nedasahne, i kdyby byla karta namahana sebe vic.. 
- Petr Přibyl
- Začátečník

-
Jen pridavam svou zkusenost: v everestu mam vsechny teploty do 45°C a na cipsetu sve desky MicroStar K8N Neo4 mam pasiv Primecooler PC-NB1, umistim-li do nej cidlo teploty co mam v kejsu, tak mi ukazuje klidne i pres 60°C a kdyz na nej sahnu tak je poradne horky, ale PC mi jede uz nejakej ten mesic stabilne.
Z toho usuzuji ze everest teplotu chipu nemeri(nebo na ni nemam cidlo v desce), ze cip na desce muze mit teplotu klidne i 60°C a jet stabilne(zatim nekolik mesicu), ze se vyplati si to overit externe(neverit jen softwaru) a ze kdyz je dobre vetrana case nekolika vetracky nebo fouka-li jeden vetracek smerem na pasiv tak ze se da timto pasivem a nebo jemu podobnym(např. zalmanem) uchladit ,,pasivne'' snad kazda deska.
Na zaver chci jen rict ze je to jen muj nazor a ma zkusenost a konecny obrazek si musi udelat kazdy sam.
Z toho usuzuji ze everest teplotu chipu nemeri(nebo na ni nemam cidlo v desce), ze cip na desce muze mit teplotu klidne i 60°C a jet stabilne(zatim nekolik mesicu), ze se vyplati si to overit externe(neverit jen softwaru) a ze kdyz je dobre vetrana case nekolika vetracky nebo fouka-li jeden vetracek smerem na pasiv tak ze se da timto pasivem a nebo jemu podobnym(např. zalmanem) uchladit ,,pasivne'' snad kazda deska.
Na zaver chci jen rict ze je to jen muj nazor a ma zkusenost a konecny obrazek si musi udelat kazdy sam.
Procesor: Intel Core 2 Duo E6600, chladič: SonicTower (CL-P0071), Motherboard: Gigabyte P43-ES3G, Operační paměť:2x2GB Kingston DDR2 800 CL5 , Hard disk: Samsung: 250GB, 640GB, 1TB, 2TB Grafická karta: GigaByte HD4850 512MB, chladič: Arctic Cooling Accelero S1 Mechanika: Samsung SH-S223F Case: černá CoolerMaster Centurion 534+ Zdroj: Chill Innovation CP-510A 510W LCD: BenQ G2400WD (24") Myš: Logitech MX518 Klávesnice: Logitech Media Keyboard CZ Reproduktory: Altec Lansing MX5021 Tiskárna: Cannon iP4200
- HrdinaJan
- Začátečník

-
To Palec 123 : Těch 145C je sice hezkejch, ale v praxi uplně mimo. Moje karta začne házet chyby už při nějakejch 70-72C, takže bavit se o takové teplotě je možné jenom pro přežití chipu před spálením a určitě ne pro provoz. Nicméně to někdo z nVidie vymyslel ak je to asi pravda.
ASUS MAXIMUS IX HERO+7700K@4,8GHz 1.28V+NOCTUA NH-D15+GIGABYTE AORUS GTX 1080 Ti +Kingston 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 HyperX Predator Series+SSD INTEL 750 400GB+EIZO 3237
- HrdinaJan
- Začátečník

-
To Petr Přibyl: Ne že bych ti ty teploty nevěřil, ale mám takovej pocit, že když šáhnu na kus hliníku, kterej má telpotu cca 60C, tak neřeknu, že je docela horkej, ale hodně rychle ucuknu a nějaká ta kur.. taky padne. Zkus si ohřát vodu na 60C a strč do ní prst.
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
- Petr Přibyl
- Začátečník

-
Kdybych mel mokrou ruku a sahal na ten pasi tak by sem asi rychle ucuk, ale se suchou ten prenos tepla neni tak rychly, ale hlavne rukou se asi nedostanu tam kam s cidlem, tak ta teplota kde se dotykam bude zrejme nizsi nez ta kam strcim cidlo.HrdinaJan píše:To Petr Přibyl: Ne že bych ti ty teploty nevěřil, ale mám takovej pocit, že když šáhnu na kus hliníku, kterej má telpotu cca 60C, tak neřeknu, že je docela horkej, ale hodně rychle ucuknu a nějaká ta kur.. taky padne. Zkus si ohřát vodu na 60C a strč do ní prst.
Procesor: Intel Core 2 Duo E6600, chladič: SonicTower (CL-P0071), Motherboard: Gigabyte P43-ES3G, Operační paměť:2x2GB Kingston DDR2 800 CL5 , Hard disk: Samsung: 250GB, 640GB, 1TB, 2TB Grafická karta: GigaByte HD4850 512MB, chladič: Arctic Cooling Accelero S1 Mechanika: Samsung SH-S223F Case: černá CoolerMaster Centurion 534+ Zdroj: Chill Innovation CP-510A 510W LCD: BenQ G2400WD (24") Myš: Logitech MX518 Klávesnice: Logitech Media Keyboard CZ Reproduktory: Altec Lansing MX5021 Tiskárna: Cannon iP4200
- LuckyLuky
- Nováček

-
Tak já můžu za svoji desku konstatovat, že SYS temperature určitě neznamená teplotu chipsetu. uGuru mi ukazuje vesele 33°C, ale když na to namířím teploměr, tak tam to je mezi 50 a 60. Prostě to čidlo se válí někde na desce. Pasiv na chipsetu mám krátce, proto to pořád řeším, i když v jiném threadu.Čus
Abit AN8, A 64 3000+, 1024 MB RAM, MSI Geforce 6600
- HrdinaJan
- Začátečník

-
Tak to by mne teda zajímalo co to teda ukazuje, když to není chipset. Na mojí desce jsou 3 čidla. Jedno ukazuje teplotu CPU, jedno ukazuje chipset a to třetí nevím.
Nicméně jestli mi procesor ukazuje při plné zátěži teplotu cca 64C tak podle tvojí teorie je reálná teplota cca dvojnásobná. To v praxi znamená, že už by vlastně skoro ani neměl fungovat.
Jsou to jenom fakta, takže diskuse může pokračovat.
Nicméně jestli mi procesor ukazuje při plné zátěži teplotu cca 64C tak podle tvojí teorie je reálná teplota cca dvojnásobná. To v praxi znamená, že už by vlastně skoro ani neměl fungovat.
Jsou to jenom fakta, takže diskuse může pokračovat.